Добавих преглед на коментари

Има доста добавки (plugin-и) за преглед на коментари, преди да бъдат пуснати, но аз реших да си напиша свой. Отново, както в случая с проверката за кирилица, го кодирах направо в темата на блога си. Недостатъкът е, че не е много чисто така от гледна точка на поддръжката. Плюсът е, че изглежда доста по-добре и става по-бързо. Като натиснете бутона „Преглед“, коментара ви ще се покаже веднага (без презареждане) във вида, в който ще бъде когато го пуснете. Това включва снимките, линковете и всички останали позволени елементи.

Следващата ми стъпка за подобрение на системата за коментари ще е да въведа известие, че някой е публикувал коментар преди теб, както и показване на самия коментар. Това е подобно на известието в Gmail, където докато отговарящ на мейл, той ти казва дали има ново писмо по темата. Ще го направя с помощта на prototype framework-а, който вече се използва на много места в блога ми. Промяната е наложителна, защото в по-посещаваните статии се случва да напишат 2-3 коментара, докато успея да отговоря на предишния. Такъв беше случая с дискусията около образованието. Също така искам да сложа бутон за смяна на клавиатурата на онези, които нямат възможност да използват кирилица.

Ето как изглежда прегледа:


Снимката може да видите във Flickr.

Опасявам се, че за да го използвате и вие, ще ви трябват минимални знания по javascript и темите на WordPress. Инструкциите са за стандартна тема. Тъй като доста теми не спазват основните инструкции на WP за стандартите, има възможност това ръководство да не пасне на тях. Ако имате обаче опит с промени по темата си, мисля, че може да се справите. Пускам кода в публичния домейн, но без никакви гаранции и поддържка.

Всички промени се правят в comments.php. Трябва да се добави бутон „Преглед“ и да се направят минимални промени по структурата на коментарите. Визуално няма да има никакъв ефект от тези промени. Ето указанията.

10 коментара

  1. Благодаря. Отне ми около 15 мин. и още 30 мин. за оправяне на css-а. Ще го пусна като код после, но не ми се занимава да го правя на plugin. Всъщност то всеки може да си го вземе от кода на тази страница де, ама хайде. Моите инструкции ще изискват същите познания за прилагане, както и за директно взимане от сорса на страницата.

  2. Супер, и аз ще го ползвам в моят блог. Това може да прости неща, но по мои наблюдения много полезни. Определено си заслужава да напишеш няколко реда инструкции за ползване 🙂

  3. Идеята ти е много добра. На мен ми се е случвало многократно, когато пиша коментар, част от него да липсва, по-точно получава се някакво ядене на цели срички и после, като се появи и го видя направо ми призлява. БРАВО.

  4. Друга алтернатива в тези случаи е да се сложи време, през което посетителите да могат да променят коментарите си. Има plugin, който слага часовник под коментара и в рамките на една минута, той може да се отвори и промени. Струва ми се обаче, че моя вариант е по-добър, макар и да не мога да го генерализирам. Освен това ще пасне много добре с идеята ми за известяване за последвали коментари докато се пише.

  5. Не работи под IE7. Получават се някакви runtime грешки. Странно е защото използвах само универсални DOM функции, но явно старото правило за 60% време за тестване на IE е вярно. Ще си поиграя тия дни да го оправя. Ако искате да ми направите услуга обаче, минете на Firefox. Pretty please.

  6. Искаш ли едно просто правило за това, кога не се пише пълен член?

    Когато съществителното е предшествано от предлог, няма начин да е в именителен падеж и съответно няма начин да е подлог и следва да се пише с кратък член. Примери: на блога, в блога, под блога, зад блога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.