Google SearchWiki – гласуване към резултатите от търсене

Изглежда от Google са решили да влязат в бизнеса със social bookmarking и са добавили такава опция в резултатите на търсенето си. Преди малко влязох да потърся няколко неща и ми се показаха бутони за гласуване, подобни на тези в Свежо или Digg. От начало реших, че е някой от plugin-ите ми за проверка на Google PR, но не беше. Като натиснете на бутона, излиза съобщение дали искате да се включите в услугата.


Тя се казва SearchWiki и има за цел да подобри резултатите, които ви излизат. Освен оценка на сайта, може да оставяте и коментари, също както и в популярните bookmark мрежи. Когато търсите нещо, системата ще анализира страниците и към този анализ ще добави оценките, които вие и други хора са дали за резултатите. Реално от големия G. се опитват да комбинират най-доброто от web mining, link PR и social bookmarking технологиите. Очаквам в най-скоро време да обявят и пробиви в семантичните технологии, въпреки че се съмнявам някой от нас да ги види под формата на промени в сайта им.

Тази нова опция не е достъпна за всички потребители и страни. Работи само от основния ми акаут, който използвам постоянно и то само в английската версия. Това е разбираемо щом експеримента е още в началото си и върви едва от няколко дни. Още от сега обаче предусещам желания да се използва този инструмент с не съвсем морални SEO похвати. Първото, които ми хрумва е някой да измисли бутон, които да се слага по страниците като този на Свежо и потребителите да гласуват с него. Това не е неморално, но когато изпълнението на скрипта става директно с посещението на сайта, нещата стават доста мътни. Предполагам, че са се осигурили по въпроса, но ще погледна по-подробно, за да ви кажа дали е възможно.

До тогава, ето официалното представяне на експеримента от канала на Google в Youtube:

25 коментара

  1. Гугъл уверяват, че няма да влияе на резултатите, писал съм нещо по темата тук

  2. Абе не се знае – ако имат достатъчно добра сигурност и проверка за измами, не виждам защо да не може да се включи в оценката на резултатите.

  3. @marti – не за всички. Мои познати го нямат, също както и няколко други мои акаунта. В немската и испанската версия също не го виждам от моя акаунт. Може постепенно да го пускат.

  4. Не мога да си представя как ще осуетят манипулацията, ти знаеш, че не е сложно да си регистрираш няколко акаунта и айпитата не са такъв проблем, да не говорим пък , че просто можеш да помолиш приятели за помощ. не знам, не знам … 😉

  5. Всъщност това, което описваш, не е по-просто от това да ги помолиш да те линкнат. Не е възможно да се правят автоматично акаунти, а сега имам съмнения, че може да се гласува автоматично. Разгледах post съобщенията и нещата са доста объркани. Нещо кодират яко данните и сто на сто има някаква информация за сесията и конкретните резултати. Не, че не е възможно, но ще е трудно.

  6. Ако тръгне добре, сигурно ще направят отделни страници за любими сайтове както в Свежо например. Може пък да ги включат в споделените на GReader-а. Интересни са възможностите като кръстосаш една такава услуга с най-използваната търсачка на земята.

  7. вече има много забавни коментари. например когато търсиш „google blog“ и кликнеш на „All notes for this SearchWiki“ в 4-5 от коментарите към резултатите се мъдри
    „Google is the antichrist, beware! Yes it is! Do a search in Google for 666 and you will discover Satan.“

  8. Ще пробвам. Напомнят ми на коментарите в Свего и Digg. Отиде благоприличието.

    Пробвах и не виждам коментарите никъде. 🙁

  9. това, че не ги виждаш е, нормално, добре де, не е нормално, но са в тестов период все пак;) при мен също не се виждат, а исках да проверя дали има възможност да изтриеш даден коментар, тоест да не го четеш само ти защото няма да е зле да добавят такава възможност.

  10. Може да се трият собствените коментари. Наистина са в много дълбока бета фаса, защото функционалността ту се включва, ту изчезва. Трябва им някакъв основен контролен панел само за тези гласове и коментари.

  11. @Апостол,
    това няма за цел да „Класира сайтове на челни позиции“ защото промените се случват само в акаунта на потребителя.

  12. Основното е дали от гласуването може да се повлияе на резултатите от търсенето. Това ще промени всичко. Ако не – смятам, че дори и коментарите ще са достатъчно поле на изява на SEO „хакерите“. Абе те да го пуснат първо изцяло пък ще видим.

  13. Вече G уверяват, че данните ще се вземат под влияние при ранжирането на резултатите

  14. Има ли някъде официален пост по въпроса? То и преди пишеше, че ще ги взимат в предвид, но само при личните резултати. Въпроса е дали моето търсене ще се влияе от гласовете на другите или просто ще им виждам коментарите.

  15. И как отметил г-н Коэйрос, собранные таким образом данные будут одной из составляющих алгоритма ранжирования основного поиска Google.

    http://www.seonews.ru/article/.review/678

    Надявам се до довечера да ми изпратят и видео от пресконференцията

  16. Ако това, което казва Огнян е вярно, това ще означава, че всеки с достатъчно ресурси, умения и добре отработена тактика, ще може да изхвърли, който сайт си поиска. Това в случай, че Гугъл отчитат негативните мнения. Но дори и да са само позитивните пак остава достатъчно широко поле за манипулиране на резултатите.

  17. Хех, аз нищо не казвам, а се позовавам на казаното от ключови фигури в Google. Моето мнение е, че ще използват данните за ръчна провера с последващо понижение на сайтове които не отговарят на критериите им за качество. На всичкото отгоре предполагам, че това ще засегне главно сайтове на английски език поне в началото.

    Г. не правят почти нищо случайно и най-вероятно със SearchWiki са си намерили безплатни тестери за изчистване на останалия СПАМ в индекса

  18. Все още няма нищо по- подробно по темата. В официалният блог на гугъл си стои само анонса на searchwiki, а там гугъл са прекалено лаконични. Както и да е, ще следя реакциите в чуждоезичните /предимно американски/ блогове, но засега май ругатните са повече от положителните изказвания, дори на следващия ден, след обявяването на searchwiki се появиха съвети как да го изключите.

  19. google са по принцип доста потайни като става дума за техни разработки. Дават винаги много малко информация и някой друг промо клип за да предизвикат интерес. Нормално е да има отрицателни реакции, защото това е сериозна промяна в основния им продукт, с който всички са свикнали. Въпросът е колко ще са полезни тези коментари и дали хората ще свикнат с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.