Hi, I am … OS

Малко след като излезе рекламата на Mac с разговора между PC и Mac, в мрежата се пръкнаха един куп клипове на подобна тематика. Някой от тях дори включват и Linux по един или друг начин.

Намерих в мрежата следната поредица от снимки, която доразвива тази концепция. Това са хората, които си представяме, като се сещаме за определена система и обществото от хора, които я използва/разработва:

oses2.jpg


Sun ги знаем всички – разработват Java, сървъри, unix, а от скоро и Mysql. RISC е хардуерна архитектура или по-точно принцип, на който са построени процесорите в телефоните ви например. Това съм го програмирал даже 🙂 Dell правят компютри и сървъри. Държат голям дял от бизнес пазара.

oses1.jpg

Amstrad е британска компания, която произвежда компютри. NeXT също правят компютри, но имат и операционна система и един от първите web application framework. SGi (Silicon Graphics) са по-известни с графичните си карти.

oses3.jpg

PC и Mac ги знаем. Linux са го представили като дядка в костюм от Tron. Много неправилно. Въобще не съм съгласен. Този дятка все повече започва да заприличва на пича от Dell, доколкото мога да преценя, от видяното на CeBit.

oses4.jpg

DEC е доста стара корпорация, която прави хардуер. Затова е и представена от динозавър. GNU е първата алтернатива на платения unix, но поради проблеми с ядрото, Linux се налага по-бързо на пазара. Тук са представили обществото им като хипита и са донякъде прави – те са пионерите на свободния софтуер.

oses5.jpg

Unix е представен като гангстер. Не разбирам защо са го направили така. Amiga произвеждат компютри и имат операционна система. Изглежда който е правил картинките доста ги харесва. Аз лично не бях ги чувал. BeOS е операционна система, която също не ми е позната.

osesv.jpg

И разбира се, накрая е нашата любима Vista. Всички и се радваме. Признавам, че съм работил с нея само 10 мин., но нямам намерение да я използвам пак. Причините са две. Първо, трябва да свиквам наново с нея, защото доста неща са различни от XP. Второ, ако трябва да сменям и да решавам дали да се прехвърля на Vista или (K)Ubuntu, ще избера второто, защото съм наясно с надеждността, която Microsoft ми предлага и имам доста добри впечатления от linux форумите за взаимопомощ. Ако трябва да свиквам с нещо ново, нека то да е свободно.

Лиценз: Тази статия е освободена от какъвто и да е лиценз и може да се разпространява свободно. Ако някой знае първоизточника на снимките, моля да ми пише.

[tags]vista, beos, amiga, unix, linux, dec, dell, gnu, pc, mac, next, Amstrad, sun, risc[/tags]

14 коментара

  1. Най-важното за NeXT, което трябва да се спомене е, че това е втория опит на Steve Jobs за култова компютърна компания. Въпреки екзалтираността на привържениците си не успя да се наложи. Покупката на NeXT, Apple спечелиха две неща – върнаха си Steve Jobs и използваха ноу-хау от NeXT OS като основа за Mac OS X.

  2. Програмист по професия и признание пък не знае що е то Amiga и BeOS?

  3. От Wikipedia:

    Cult typically refers to a cohesive social group devoted to beliefs or practices that the surrounding culture considers outside the mainstream, with a notably positive or negative popular perception. In common or populist usage, „cult“ has a positive connotation for groups of art, music, writing, fiction, and fashion devotees, but a negative connotation for new religious, extreme political, questionable therapeutic, and pyramidal business groups. For this reason, most, if not all, non-fan groups that are called cults reject this label.

  4. Азимут, кво ти пука, важното е че е „на живо“ 🙂

    Ники Горилов, дефинирай понятието „култова“, плс ..

  5. „Намерих в мрежата“ e доста интересно за публикация под Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5
    Може ли да видим оригинала?

  6. Едва ли е такъв проблем една картинка…
    Но от друга страна, за да имаме високи изисквания към другите, трябва да имаме такива и към себе си 🙂

  7. @Азимут – не мога да знам всички операционни системи и компании. Все пак съм само на 23. Не съм от чичковците в България, които са писали на Basic и още развиват софтуер за DOS.

    @Ники Горилов – съгласен съм за култовата част. Това е типичен пример как една марка практически изчезва при поглъщане. В тези дни, когато всичко живо е тръгнало да се слива, това се вижда още по-ясно. След 5-10 години никой няма да си спомня за Compaq, например.

    @Bruce Vain – е сега просто се заяждаш.

  8. Въпросната снимка я намерих преди около седмица и исках още тогава да я пусна. Няколко дни подред търсих кой я е направил за да го посоча като първоизточник и я открих поне на 10 блога, които също я бяха „намерили“ , но никой не беше пуснал обратен линк. Мисля, че е безсмислено да слагам линк към някой от тях. Като намеря първоизточника, ще то attribute-на. Ако някой знае кой е, ще съм му благодарен ако ми пише.

    В същото време си прав, че не мога да слагам CC лиценз на тази статия, затова сега ще го променя. Благодаря за бележката.

  9. Наистина не е кой знае какъв проблем, но ако не ги спазваме тези лицензи, за какво въобще ги слагаме да пречат на страницата. Наистина дразни, когато някой ти използва съдържанието без да те посочи и не искам да го правя и аз. Няколко пъти вече ми се е случвало изцяло да copy/paste-ват мои статии и да ги слагат по разни форуми и знам какво е.

    В тази връзка написах и това тук за казуса с торентите.

  10. Боян, пак си счупил сайта;) Нали уж тестваше локално:)
    На мен ми харесва много картинката която представя различните линукс дистрибуции като мацки от манга, беше много забавна;) за съжаление не помня къде я бях намерил, Linux все още няма тази велика (ама тоя път наистина го имам предвид) опция на ОС10 да помни от къде са свалени всички файлове, които сме получили / придобили от Интернет.
    За това обаче кучето на Бил Гейтс (Google) като му кажеш „Гугъл, търси!“ и той ходи и търси. Хехе – ето линк

    На мен най ми харесва РедХат (на картинката)

  11. Фирефокс 2.нещо си. Карай, да н ти пука, сега и без друго излиза 3, там ще видим как ще е. С насичането е на firefox-2.0.0.12 с този така приятен бекграунд. Но то на всички не може да се угоди. Тоест може, но се изискват повече усилия от колкото е нормално. Някой ден… когато всички вземат да спазват точно рекомендациите и стандартите ще е толкова лесно всичко…и лъвът ще си играе с агънцето (ама така че после нищо да му няма на агънцето) и прочее, пише ги тия неща в най-издаваната книга на планетата:)

    Така де, фирефокс под Линукс. Отплеснах се, таман ставам:)

  12. Ще го пробвам днес да видя какво не и харесва на лисицата сайта като е под linux. Тъкмо ще пробвам и на останалите browser-и по linux.

    Но иначе за угаждането си прав. От linux ми идват само 3.30% от посещенията, Mac – 1.04%, а от телефони ~ 0.10%. Значи досега съм покрил поне 95.5% от потребителите. Въпреки това ще се постарая да тръгне като хората на лисицата под linux, защото ми е все пак 2.37% от посетителите. Пък и все пак става дума за linux – трябва да го подкрепяме.

    Боже как да не обича човек G Analytics.

  13. Такаммм… да видим….
    Sun – Solaris стара звезда за системи от висок клас. Като рабтни станции/стени за визуални ефекти или суперкомпютри компютри за контрол на сателити.

    NeXT изглеждаше много свежо и красиво за времето си – както Джобс обича да си прави нещата – доста красиви и със стремеж за иновативност. Pimp-а не толкова лоша илюстрация, тъй както фокуса беше към лустрото и джвръчките. За съжаление това отзад не беше особено стегнато и така и не се наложи основно защото нямаше хардуер, който да издържи като хората само визиqта на операционната система (Vista DejaVu?).

    SGi – Silicon Graphics. Доминираха пазара за графични работни станции, блогодарение на специализираните си 4-ворни RISK процесори. Общо взето мяза на Unix. Много яки, ама струват колкото къща, пък Linux и Win (и хардуера) се развиха достатъчно за да могат да издържат по-простите задачи. Малко платформа за маниаци. В в България знам за няколко такива машини (на някои от тях секретарките на компанията са сложили Win и пишат Word – ха купи си самолет, за да можеш да караш велосипед по пътечката му).

    BeOS – беше проект за операционна система, концентрирана върху мултимедия. Какво точно имаха в предвид не се разбра съвсем. Така и не събра достатъчно софт, който да я поддържа та да се усети извънлабораторно някаква разлика и да почне да се ползва. Иначе интересни квадратчета и жълти ленти на джамовете.

    Dell – Може пък да ги бъркат с Novell (който пък отсъства)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.