Набиране на кадри по правилния начин


Тази седмица изглежда съм на тема HR. Ще се опирам да ви дам поглед над това как протича процесът за набиране на персонал в Германия. По подобие на статията ми за интернет банкирането, ще говоря в ролята си на потребител и страничен наблюдател.

Преди малко се върнах от двудневен семинар на Accenture – може би най-голямата консултантска компания за IT и мениджмънт. Поканиха ме на него някак случайно. През последния месец имаше интернет състезание с логически и математически задачи. От всичките 400-500 участници, решиха да поканят 20 и да ни покажат как работи Accenture. Казвам, че са ме избрали случайно, защото реших само 2 задачи и после изгубих интерес. Те ни казаха, че е било с томбола, но след като си поговорих с останалите първия ден, ми направи впечатление, че всички отговаряме на определен профил – занимаваме се с информатика, но и със странични неща като икономика, инженерни или социални науки. Също така повечето бяха с разнородни етнически корени и краища на света. Как протече срещата прочетете тук.

Преди да тръгна за семинара си поставих три цели – да разбера как протича recruitment процеса при тях (набиране на кадри), да разбера с какво се занимава компанията и къде има офиси и накрая, но не на последно място – да събера контакти както с HR отдела им, така и с останалите гости.

Това, което ми направи най-голямо впечатление беше организацията. Сигурен съм, че до края на статията повечето ще си кажат, че такива семинари не са възможни в България, защото са скъпи, но не е съвсем така. Това, което най-много привлича кандидатите е доброто отношение между хората, стройната организация, бързите решения при неочаквани ситуации и най-вече – вникване в начина на работа на една фирма. За да се покажат тези неща, не се изисква голям бюджет, да добър екип. Точно това целяха най-вече да ни покажат през тези два дни – че техния най-голям ресурс са кадрите и ако ние станем част от тях, че ще вложат мило драго да ни помогнат и развият.

Компанията Accenture се занимава основно с консултантска дейност. Тя се разделя на такава за мениджмънт и IT. Към втората има и отдел за разработка на софтуерни решения, които да пасват точно на конкретния проблем на клиента. Третата сфера на дейност е outsourcing-а. Компанията има 180000 служители в 110 офиса в 56 държави. Голяма част от разработките и тестването се изнасят на изток. Основен проблем в такива случаи е комуникацията и пренасянето на знания. В различните страни, презумпциите на разработчиците са различни и потенциално може да има големи разлики в прочита на един технически документ. Показаха ни, че със стройна организация, точни протоколи, множество координатори и редовни срещи проблемите се свеждат до минимум.

Нещо, което постоянно повтаряха по време на срещите е колко им е гот в компанията. Срещахме се с разни хора на различни позиции и всички това разправяха. Подразбира се, че ще го казват, но цялата атмосфера и по време на семинара, и по време на разходката из сградата, беше заредена страшно позитивно. Не мога да ви предам всичко, което видях и чух, но ще ви дам три примера: Всеки може да работи от вкъщи определен брой дни от седмицата. Също така може да няма определено бюро – системата е така направена, че където и да седнеш и се логнеш, получаваш твоите данни, пощата си и твоя си стационарен номер. Втория пример е, че няма пречки при майчинството. Една жена от мениджмънта ни разказа как при двете си бременности е отсъствала съответно 8 месеца и 3 години и след като се е върнала, и двата пъти е започнала от същата позиция и в рамките на няколко седмици е навлязла отново в работата. Третия е, че всеки си има карериен консултат, както и ментор в началото. Те ги напътстват в каква посока да се развиват, какви обучения да вземат и въобще какво да работят.

Успях да направя контакти с няколко човека от HR екипът им. Поговорихме си какви са ми плановете за следващите години и как могат да паснат в тяхната среда. Събрах доста информация за начина им на работа, бонусите, отговорностите и процеса. Също така се срещнах с някои кандидати за работа там и те ми разказаха по-подробно какво се търси и как протичат интервютата. След тези два дни смятам, че решенията ми за бъдещето станаха още по-сложни, защото видях, че имам много повече опции, отколкото си мислех.

Какво се случи през тези два дни, прочетете тук.

2 коментара

  1. Колкото повече знае човек и колкото по-надалеч вижда толкова по-сложно става. Поздравления за това, че са те избрали.
    Досега това, което прочетох звучи много добре – продължавам. 🙂

  2. Благодаря. Наистина станаха много дълги статиите, но нямаше как. Затова и ги разделих по теми. Дори съм изпуснал много детайли, които ми направиха много добро впечатление, но щеше да стане цял роман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.