HTML съдържание върху Flash анимация във Firefox 3

Възможно е да е било обявено преди, но аз чак сега го забелязвам. Търсих една стара статия в блогът ми и минах през тази тук. Най-отдолу има flash игра и върху дясната и част има снимки и текст.

Реално това, което се е получило е грешка, защото съм разрешил на Flash анимацията за излезе от границите на блогът. Тогава я бях написал за стария изглед на блогът. Това, което ме шашна обаче е, че HTML елементите плуват над flash анимацията. Преди това не беше възможно и предполага много нови възможности. Отдавна беше ясно, че canvas-а на лисицата е много по-добър от този на IE и останалите браузъри, но това тук е супер. Сега излиза, че ще го направят много по-бърз и по-добър.

10 коментара

  1. Много интересно, но явно възможността флаша да застане зан HTML е заложена в самия флаш. Проверих какво излиза и в IE7 и Опера и там става същото, като във FF. Съжалявам, че убивам радостта ти, но поне примера, който си дал, не показва, че проблема флаш зад HTML е принципно решен във Firefox 3.

    По принцип няма проблем да сложиш флаша зад HTML, просто трябва да му подадеш параметър wmode=transparent. Проблемът идва, когато помолиш администратора на ад-система да го направи (за да си пуснеш падащото меню върху банерите), и се окаже, че повечето банери остават без фон.

  2. Това явно е в новите версии на Flash, защото преди беше невъзможно. Знам, защото съм търсил доста. Якото е, че сега може да си правим анимирани wallpaper-и на сайтовете. Точно това мисля да направя в най-скоро време 🙂

  3. Ааа, това ще е брутално! Още повече, че съдържанието ще го скрива.

    Не съм сигурен от коя версия е възможно, аз знам за това от година, но източниците, където го намерих бяха по-стари.

  4. Аз това с wmode-а не го знаех, така че може да е наистина от отдавна. На оная флашка е на opaque, което пак нищо не ми говори. Четох в един блог нещо за повърхностите за рисуване и че имало проблем с опера и по принцип флаш имал проблем с линуксите, но съм загубил тотално идея къде беше.

    Имам вече няколко идеи как да го приложа това с flash на background, но няма да ги споделя за да е изненада. Пък и ми е интересно дали някой ще ги забележи.

  5. – изображението на девойката с дипломата…
    Преди две години правихме подобно нещо – мещо повече – изображението е PNG, бяхме го накарали да работи в тогавашните топ браузъри, включително и сафари на мак, където всъщност имаше малко проблеми (забавена реакция), свързани с графичния енджин… Кода не е чист, но ефекта е същия…

  6. Добре изгледа. Мисля, че щеше да е също токова ефективно само с ajax. Това е добър пример, но на мен ми е интересно колко се променя скоростта ако целия флаш е на фона.

  7. Мерси! Идеята беше в банера да има повече функции, затова го правихме на Flex, но се стигна до там, че разработваме всичко на ново, вместо да поддържаме това… Иначе имаме и AJAX-ска версия… 🙂 Както и да е…

    Относно производителността – при тестовете въру Mac, флаша се държеше невъобразимо – бавеше доста и вкарваше фликери, но въпреки това, банера си оставаше четим…

    Относно wmode-то, за нещо по-сложно от застъпване не се препоръчва, можеш да хвърлиш едно око тук (ако не си го виждал вече де):

    и после тук:
    http://www.deitte.com/archives/2008/07/dont_use_iframe.htm
    Въпреки, че там иде реч за Flex, използва се същата техника, съответно недостатъците си остават.

    Аз лично мисля, че освен за ЛЕК ефектен background (примерно анимация като плазмата на vista) за друго не бива да се използва…

  8. Във Firefox 3 е добавен т.н. window less модел за plugin-ите и по този начин flash може да ползва wmode. До сега (поне под Linux) всички plugin-и се изобразяваха като нов „прозорец“ най-общо казано върху самия browser. За сега обаче под Linux това го прави само flash 10 който до момента е в някакъв rc статус.

  9. При windows и преди беше възможно. Мисля, че прочетох някъде че linux-ите си имат проблеми с X сървъра по доста такива теми. Струва ми се, че не е че не могат да правят същото като windows, но начина е дотолкова различен, че на никой не му се започва да го пише отначало, а се опитват да рециклират кода от windows.

  10. Може да не съм го казал ясно, но всичко написано в предния коментар се отнася за Linux.
    Има няколко X сървъра между другото. И ако различни Linux дистрибуции си имаха проблем с един, то много бързо го смениха (xfree86 -> xorg). Но в случая става дума за компания, която уж предлага продукт както за Windows, така и за Linux. Това няма нищо общо с Windows, Linux, MacOS или която и да е друга OS, нито пък с X като цяло. Тъй като Flash не е open source, какво се опитват да направят от Adobe си остава само в сферата на предположенията. И само между другото има няколко open source алтернативи на Flash. Колко са кадърни вече е един трети въпрос 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.