Интересен казус с ePay.bg и регистрация на .bg

Искам да регистрирам домейн с .bg и разбира се трябва да използвам register.bg. Няма да обсъждам цените и процедурата на одобрение, защото нямам опит с тях. Това, което не мога да разбера е, защо може да се плаща само с ePay.bg. В ePay.bg за нови потребители има лимит за плащания от 50 лева на ден, а един .bg домейн струва ~70 лева. За да може да минеш на „второ ниво“, където лимитът е 100 лева, трябва да платиш 5 битови сметки (вода, ток, телефон…).

Усложнението за мен е, че аз не съм в България. Нямам битови сметки, които да мога да платя с ePay. Писахме си известно време по мейла с Ваня Зарева от ePay и тя доста учтиво и подробно ми обясни защо са такива лимитите и защо има нива за потребителите. Наистина беше много отзивчива. Това, което не можах да разбера обаче е, как може човек извън България да стигне второ ниво и да стане „познат“ на системата.

В крайна сметка се оказа, че може да използвам и международна кредитна карта, за да си платя домейна, но пак през ePay. В тази връзка не разбрах дали при такова плащане пак важи лимита от 50 лева на ден. Също така не разбрах, защо по дяволите една фирма, която доколкото разбирам е държавна, принуждава потребителите си да използват услугите на една частна фирма, при това за продължителен период от време. Единственото, което научих за register.bg от страницата им „За нас“ е, че регистрират домейни.

Намерих и един друг сайт Registrator.bg, който изглежда има за цел да опрости услугите на първите. Приемат и преводи през Western Union. Въпросът ми към вас е дали някой има опит с тях и дали са лоялни?

Накрая още няколко думи за ePay.bg – разбирам, че сега те са най-голямата фирма предлагаща online платежни услуги. Явно имат и връзки тук и там. Разбирам и че емулират PayPal. Защо тогава не вземат да се поучат от тях? Дайте повече свобода на потребителите си, за да има ефект това, което правите. Сега на мен ми прилича повече на страхлив монополизъм. Така не се прави бизнес. Въпрос на време е преди някой да направи подобна услуга и да ви засенчи. Тогава и връзките ви няма да ви са от полза. Викат му конкуренция.

12 коментара

  1. Алтернатива на ePay.bg има (даже да не са две) – ebg.bg беше едната.
    Относно registrator.bg за тях само добри отзиви съм чувал. Процедурата отнема значително по-малко време, да – по-скъпа е, ако към цената на register.bg не прибавяме нервите и времето за регистрация.

  2. @Георги – е концесия ли е или какво? По принцип правата за регистриране на такива top level домейни се дават на определената държава и тя решава какво да прави с тях.

    @Bashev – добре е, че има, но мен ме карат да използвам ePay. Ще го видя утре и този сайт.

    Наистина е по-скъп – 240 лева за регистрация при registrator.bg срещу 70 лева при register.bg! Разбирам да има 40-50 лева такса за бързината и липсата на нерви. Дори 70 лева! Но защо са останалите 100-130 лева? За „бакшиши“ на тия от register.bg за да си свършат работата и да не задават въпроси ли? Имам чувството, че някой си е направил две фирми – едната за да отчайва клиентите на ниски цени, а другата да работи добре 3 пъти по-скъпо.

  3. Юруков не си запознат. Управление на TLD се дава на този дето първи е пуснал жичка навремето към мрежата. Айде държавата да не се меси в домейните, че само това ни рябва и ще цъфнем и вържем. Не съм фен на регистър.бг, но хората си вършат работата и ако следваш правилата им (които са разумни) проблеми нямаш.

    А от тези регистратор бягай далече, да не се окажеш в един момент без .бг домейн когато ти стане популярно името или някой го пожелае и има законното право за това (търговска марка да речем).

  4. Точно затова питам дали някой има опит с регистратор.бг. А за контрола над домейните не съм съгласен, че държавата няма права, защото си спомням, че преди се даваха от някаква агенция.

  5. Допълнителните пари на регистратор.бг идват за това защото те могат да ти регистрират bg домейн без да те карат да намираш основание за името, както е при register.bg. Те самите ще изпълнят процедурите с които си осигуряват право на името и след като купят домейна (евентуално) ще ти го продадат.

    Колкото до epay … не смятам, че е редно да си променят ограниченията които налгат (били те справедливи или не) само защото register.bg иска 70 лв 😉

  6. Пропусках да уточня, че registrator.bg купуват домейнът от register.bg!

    Освен това „Може да платите по ePay.bg“ не означава че си задължен да го направиш с тях. Може да платиш както на място, така и с обикновен превод по банкова сметка!

  7. Опитаха се да дадат контрола на ДАИТС, но за щастие не стане.

    @ju: „Те самите ще изпълнят процедурите с които си осигуряват право на името“ тоест ти регистрират търговска марка или фирма на твое име? Доколкото знам домейна остава на тяхно име след регистрацията, което ще рече че когато пожелаят могат да ги вземат, защото по същество си е техен. Внимавайте с такива схеми.

  8. добре дошъл във Вогония. държавата се простира на огромна виртуална територия и ще установиш че такива ситуации има навсякъде, например Paypal, eBay, Flickr, Yahoo, както и ePay.bg, и още много.

    единственото, което можеш да направиш, е да вентилираш.. тук и където и да е..

  9. @Георги Чорбаджийски: Ще регистрират марка, фирма (или още по-евтино решение) с което ще получат лично право да регистрират този домейн (както е в правилата на register.bg). След това ще ти го продадат за което вече няма нужда ти да имаш специално право пред reigster.bg. След като ти го продадат този домейн става твой докато си го плащаш и те не могат да си го вземат обратно. Дори те са притежавали първоначалното право да го купят.

    Дали ти го продават наистина или не, може най-елементарно да стане ясно по това какви документи подписваш с тях и какви данни фигурират в справката за този домейн на сайтът на register.bg

  10. @ju – има вариант, при който те се водят регистратори и реално ти го дават само под наем. Това не се забелязва от повечето клиенти, които не разбират от системата. В такива случаи не можеш да контролираш нищо по домейна и те са собственици. Не знам дали Регистратор го правят това, но знам за подобни случаи с американски доставчици. Ще ги питам все пак, как протича процедурата при тях – все пак трябва да им се даде думата.

    @uv – всъщност такива ситуации съм нямал в Paypal, eBay, Flickr и Yahoo. На последните две съм клиент от няколко месеца, а на първите две от години. Отработили са си схемите и има як контрол. Просто трябва да наложим и това на българския виртуален пазар. А най-добрия начин да го наложим е чрез потребителския интерес и критика.

  11. Привет,

    преди около месец си платих бг домейна чрез превод от Германия. Проблема е, че превода минава през незнайно какъв курс, така че мой човек от БГ трябваше да доплати от мое име към 13 лв. Така че ако искаш бързо и безпроблемно то преведи няколко евро повече, за да обереш разликите по курса. Те не признават, че тяхната банка е цакала превода. Защото по мое инфо немските банки превеждат в рамките не ЕУ все едно е в рамките на Германия (сиреч в повечето случай безплатно)

    Между другото: Писах ти преди дни на скайп, но още не си ме оторизирал…Ако имаш желание, погледни там…Исках да ти звънна тия дни да пием по бира…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.