Каква диета?

Преди точно две седмици започнах диетата на Пиер Дюкан. Тъй като началният период беше твърде кратък го увеличих на 7 дни. После започнах да редувам 3 дни със зеленчуци и 3 строги дни. Фактът обаче е, че през този период се движех между 81 и 79 килограма в зависимост от коя част на деня. За две седмици въобще не успях да задържа по-ниско ниво. Спазвах я строго и движението на килограмите ми беше същото както когато учех за изпити през Юли и се тъпках с дюнери и китайско.

В същото време се оказа, че поне 6 човека от българите тук я правят сега и при тях действа. Вчера реших да я спра и то не защото няма видим ефект в този кратък период, а защото ми липсва енергия – чувствам се уморен и ми е трудно да уча. Последното не мога да си го позволя, защото сега съм в сесия. Смятам да започна постепенно да се храня нормално, като спра изцяло сладкото, остана на диетична кола и пак правя по един или два дни на седмица само с месо. Също така мисля да започна да бягам, колкото и да ми е неприятно това.

Един недостатък на диетата, който беше отбелязан и в блогът, който ми препоръчаха, е че цената на храна по време на диетата (предимно чисто месо) е по-висока от нормалните разходи. Това е вярно, но за моя начин на живот разликата е малка. Това е защото когато съм в университета или на работа, ям навън и плащам повече. Когато човек е на тази диета обаче, яде предимно вкъщи и нещо повече – налага му се да готви. Последното е голям плюс на диетата, защото храната е по-здравословна. Също така на човек му се налага да е изобретателен, защото след няколко дни всичко ти писва като вкус (особено като няма сол).

В тази връзка, измислих две ястия, които ми се сториха много вкусни и мисля да ги правя в бъдеще. Пасват идеално на втория период от диетата и е възможно да ги има в сайта с рецепти, но не ги видях от там. Едното е точно като мусака, но първо сварявате едно пиле и накъсвате местото на малки хапки. Вместо картофи слагате моркови, тиквички и малко лук нарязани на големи кубчета. После смесвате с месото и като се запече, заливате със смес от нискомаслено кисело мляко и яйца. Вариация на тази рецепта направих в Събота, но вместо да накъсам местото, купих бутчета и ги задуших добре в тиган без мазнина. След това ги подредих над зеленчуците (горе се вижда). И в двете рецепти трябва да се сложи вода до половината на зеленчуците и да се разбъркват през 15 минути. Това е защото тиквичките се свират и цялата смес спада.

22 коментара

  1. Не разбирам от диети и френски съветници, но това, което съм чувал, е че отнема време за да подейства, примерно 3 месеца или нещо такова. Не знам колко кг. си очаквал да свалиш, но за 7 дни не би могъл да очакваш да е кой знае колко.
    А на пилетата им махай кожите, че иначе нищо не правиш 🙂

  2. Махах ги естествено. Спазвах всички правила на диетата. Знам, че не мога да очаквам за 14 дни да сваля кой знае колко, но е факт, че нямаше абсолютно никакъв ефект освен липсата на енергия. Другите са ми казвали, че са свалили килограмите много бързо в началото и после постепенно докато стигнат желаното тегло. След това идват дългите месеци за задържане на килограмите.

  3. Бояне – за 2 седмици повече от 2 килограма ПРЯКО сили няма как да свалиш, при това аз лично не бих ти препоръчал да сваляш толкова рязко. Просто за да свалиш 1 кг е нужно да натрупаш около 7000 кк енергиен дефицит – т.е. ако за една седмица свалиш 1 кг това значи, че всеки ден си ял с 1000 кк по-малко, отколкото си изразходвал. А твоите дневни енергийни нужди (за поддържане на сегашното ти тегло) са нещо от порядъка на 2200 – 2300 кк – смятай какво означава да ядеш по 1200 – 1300 кк на ден.
    От друга страна, както сам си забелязал, теглото на здрав нормален човек варира изключително много дори в рамките на деня, така че този 1 кг просто няма как да го хванеш – било визуално, било с кантар.
    Аз лично съм привърженик на друг хранителен режим и при мен той си работи – няма да ти натрапвам какъв. Ако наистина искаш да отслабнеш бих те посъветвал да си поставиш доста по-реалистични цели – примерно отслабване с 1 кг на месец и да съчетаеш хранителния си режим с някакъв спорт – било то фитнес или нещо друго, което ти е по-приятно. Да, знам че учиш, знам, че си мислиш че нямаш време, но повярвай ми – ако си решил, все ще отделиш 3 часа седмично за това.
    И не се хващай толкова за числата – от както започнах моя режим (хранителен и тренировъчен) съм качил няколко килограма, обаче минах от размер на дрехите XL на L и дори M в някои случаи и се чувствам повече от добре.

  4. Аз като начало нямах и толкова за сваляне. Затова ще си променя режима на хранене до толкова, че няма да се ям fast food, сладки и безалкохони. От друга страна ще започна по-активно да ходя на фитнес и да бягам. Последните ще са по-лесни ако има с кой. Фитнеса така или иначе го плащам.

  5. Абе Бояне, не знаеш ли, че в диетичната кола има АСПАРТАМ, който е по-вреден от захарта. Материали в нета бол.

  6. Ам.. спокойно Боян, като се ожениш, ще видиш за какво става дума:) За храната говоря.

    Иначе аз никак не я харесвам тази диета, не го споделих, за да не трупаш негативи преди да си опитал, много често, когато се отнася до нас самите и личните ни решения засягащи само нас, някак си не ни се слушат негативни коментари, след като веднъж сме си наумили.

    Всъщност смятам, че един по-балансиран режим на хранене (тип the zone) е доста по-добър за активен млад мъж и на мен лично ми влияе перфектно. Буквално съм превъзбуден (сиреч гъмжа от енергия) когато се придържам към режима. Иначе имам лек уклон към преяждането с плодове:) Което май не било толкова вредно, колкото това с шоколад или месо…

    С други думи – май прекалено често мислим какво точно ядем, ако заложим на бавното и старателно сдъвкане и отказа от преработени храни би било една идея по-лесно. Майкъл Полан (автора на „В защита на храната“) каза:
    „Храненето е единствения аспект от живота ни, за който знаем толкова много от биохимичнагледна точка, всички говорят за антиоксиданти, подобрители, бензоати и какво ли не, прародителите ни са оцеляли хиляди години без да имат тези подробни знания. И в никой друг аспект не са ни необходими такиав подробни знания за да се справяме добре…“

    Така че едва ли е толкова сложно. Просто трябва да намериш твоя баланс – експеримент му е майката;)

  7. Здравей, само не разбрах каква е тази схема с редуване на дните 3/3… Защо не ползваш най-ефективната – 5/5?!?

  8. @ Драго – да, знам. Тук някой хор ами го повтарят постоянно. В старата квартира имахме закачен списък с добавките в храните с кодовете и опасността срещу тях. Веднъж реших да проверя какво от тях го имам в хладилника и се оказа, че половината ми храна е токсична или потенциално опасна за бебета.
    @ malwkgad – в крайна сметка храната е едно от най-големите нужди и удоволствия на живота. Съгласен съм за хранителния баланс – просто трябва да видя какво ще ми пасне на мен. Отговора за всичко е да не се прекалява с нищи и мисля, че и за тук важи. Проблемът в сегашната ситуация на мен и на много кои познати тук в Германия е начина на живот. Не става дума само за това, че сме студенти, а че храната тук е много зле в сравнение с това, което обикновено се яде в България (по мое мнение и не само).
    @ Angua – защото според писанията можеше на по-малко периоди. Затова така реших.

  9. Решението е твое, разбира се. Ако позволиш обаче да споделя още малко, за да не останат много хора (ако не знаеш, блогът ти е доста популярен) в заблуда…

    Не сме имали мъж без резултат, честна дума. Гадовете гадни (с любов и с извинение) прегрешават и пак свалят!?!!? Да им се не знаят и организмите…

    За периода на отпадналост пише и в книгата, и на блогосайта (http://dukanskirecepti.wordpress.com/), (почти) всички минават през него, но обикновено трае 2-3 дни… Може би наистина тази схема 3/3, която си избрал, не е ефектривна, не зная.

    Успех в другите начинания!

    П.С. Таковата… без да те обиждам, разбира се… Много хора допускат грешки, които не съзнават, и по този начин на практика не спазват режима = задържат теглото… В някои форуми този проблем се решава с редовното публикуване на дневното меню по часове, вкл. водата и анализ от по-опитните…

  10. Бояне, не че нещо, ама не ми говори на malwkgad, моля:) Онзи проблем с openID все още не е оправен и за това излиза името ми така, иначе си се казвам Петър и си пиша Петър в полето Име. Освен това продължава сайта ти сам да попълва полето Интернет сайт с openID URL-a вместо полето OpenID URL и полето Име със същия URL.

    Нещо може ли да се направи?

  11. @Angua – напълно съм съгласен – който и да е пробвал тази диета досега, е успял да свали и то много. В повечето случаи тук даже някой момчета не успях да ги позная после. Наистина има голяма вероятност да съм объркал нещо в диетата и затова да не е станала. Не съм от най-постоянните хора и затова реших да пиша за диетата в блогът ми за да ме е срам пред читателите ми ако се откажа. Горе-долу това се случва сега, но осъзнавам истински, че трябва да си променя начина на хранене и да спортувам повече, за да има ефект и да се чувствам по-добре.

    @Петър – изглежда проблемът е в това, кой е openID оператора ти. Моя е ClaimID и няма проблем. Съобщено е, че някой от операторите създават проблеми, но трябва да проверя по-подробно. Обещавам, че ще проуча въпроса.

  12. АМи… ако имаш малко излишно време… и решиш да останеш на режима… драсни един ред по мейл-а… имам няколко идеи как може да стане това с „намирането“ на грешките.

    Успех, каквото и да решиш!

  13. Петре, проверих това с OpenID и се оказа точно така, както си мислех – някой openid провайдъри (livejournal е сред тях) създават проблеми с някой идентификации и не подават всичките изискани данни като мейл, интернет адрес и име. Затова plugin-а WP-openID записва директно адреса на openid-то ти. Имам последната версия на plugin-а и във форума му пише, че проблемът още не е оправен.

  14. Звучи логично, ако всички имаха проблем с LJ:) Обаче повече от перфектно работи, когато коментирам в blogger с това openID. Отделно с openID provided от blogger изобщо не ме пуска. Не схванах защо, направо ми изкарва, че не може да повърди claimed identity.

    Както и да е, явно не са съвзем узрели нещата.

  15. Аз съм изключително много против всякакви диети… сутрин като стана правя си зарядка за 15 минути… разтягам се, после влизам тегля едно освежаващо душче заедно със сутрешен тоалет… цялото тва (зарядка + душ и хигиена) трае половин час … понякога тичам да училище, като цяло хапвам нормално … два три пъти месечно хапвам в макдоналдс и като цяло спортувам и не се оплаквам от фигурата си…

  16. На всеки диетите му влаят различно. Проблемът с повече от диетите е, че се прилагат за кратък период и то ударно и няма предвидена стратегия за запазване на килограмите. Така организма се стресира и ефекта е отрицателен.

    Диета, като термин, означава начин на хранене. Да ядеш само дюнери също е диета, макар и вредна. Различните организми изискват различни диети. Това дали някой яде каквото си иска и изглежда добре, не означава, че друг няма нужда от специална диета. Според мен тези специални диети, за които говорим тук, имат за цел да подменят начина на хранене на един човек, с нещо което повече пасва на неговата биохимия и начин на живот. Грешката на повечето е, че правят една диета няколко месеца и после се връщат към стария си режим. Щом човек се чувства некомфортно, значи трябва да промени режима.

    Затова смятам, че не може принципно да си против диетите, а по скоро против начина, по който хората ги прилагат.

  17. Няма универсална диета, всичко е индивидуално.
    Аз лично за около два месеца, май и юни свалих около 13 килограма с тази диета. Доволен съм.

  18. Наистина много хора са доволни от нея. Около мен всички свалят супер много. Сега обаче целта ми е да си нормализирам режима на ядене към нещо по-редовно с повече готвено и по-малко захар. Също така трябва да тръгна редовно на фитнес, но още не съм не наканил.

  19. Така, първо честно да си кажа ме мързи да чета всичко написано до тук. Но трябва да се пояснят няколко неща ->

    1. Диетата на Дюкан сваля много кила от началото. То и затова първата фаза е „ударна“. Не и трябват 1-2 седмици. Аз за 2 дни свалих 3кг (не че ми трябваше, ама бях съпричастен с останалите около мен). Така за тия 2 дни се скъсах да ям месо и яйца към които съм алергичен… ама това е друга тема. Хубаво е ако имаш „сили“ и да правиш някакви упражнения, а не да висиш пред компютъра. Нормално е да се чувстваш странно, но не и толкова слаб, особено ако си се тъпкал с месо. На мен примерно ми липсваха сладоледите, което и доведе до спирането и…

    2. АСПАРТАМ. Хората са го написали, и аз ще повторя. Аспартама е лошо нещо. Mkey? Избягвайте Cola Light и Zero до такава степен, колкото да не я пиете. Гледането през витрина не е доказано да вреди (все още).

    3. Ако нямаш резултатите в началото, които са постигнали другите -> не спирай веднага. Може да се дължи на много неща, като например разлика в метаболизма ти или пък от… незнам, програмата на RTL за събота вечер.

    4. Май е време на спя, а?

  20. Еми при мен през първата седмица нямаше никакъв ефект. Може да си е до мен, а може и да не съм правил нещо като хората. Това за cola light са ми го казвали много пъти, но не съм видял обективни изследвания по-въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.