Какво си подарих за новата година

На рожденият ми ден ме питаха какво съм направил за себе си. Стори ми се странно, защото досега не съм си подарявал нищо по подобни празници. Затова реших за Нова Година да го сторя. Всъщност тази покупка я отлагам повече от година. Искам да си взема нов фотоапарат от много време и постоянно чета прегледи и сравнения на камери. Сегашният ми фотоапарат е Praktica DCZ 4.4 с 4Mp. Много добра и издържлива камера по мое мнение. Щом успя да оцелее с мен повече от две години и близо 30000 снимки, значи може всичко.

41hz-l0afl_ss400_.jpg


Първоначално исках да взема нещо около 700 евро, но отдавна осъзнах, че за фотограф-любител като мен, това ще твърде мощно. Да не говорим, че обичам да снимам по купони и ако докарам два килограмов топ ще ме гледат още по-странно. Затова се спрях на черен Panasonic Lumix DMC-FZ8. С доставката всичко излезе около 335 евро. Можеше да го взема и по-евтино от Ebay, но с Amazon съм сигурен за гаранцията. Досега съм нямал проблем с тях в това отношение. Следните два прегледа ме накараха да се спра на DMC-FZ8: trustedreviews.com и cameras.co.uk. Направи ми впечатление големият zoom и стабилизаторът. Тъй като нямам статив, последното ще ми е от голяма полза. Огледал съм много фотоапарати и тази ми се струва като добър компромис цена/качество. Освен това използва SD стандарт за карти, с които съм свикнал да работя.

Очаквам да го получа към края на седмицата и тогава ще ви кажа какви са ми първите впечатления.

[tags]подарък, нова година, Panasonic Lumix DMC-FZ8, Praktica DCZ 4.4, фотоапарат[/tags]

37 коментара

  1. Честито! 🙂

    Добър избор!

    Lumix FZ8 на Panasonic е и един от най-големите конкуренти на Canon S5 IS, между другото…

    Единствените неща, при които FZ8 отстъпва пред S5, са:

    1) При видеото не може да се прави zoom-in/zoom-out, докато тече заснемането на клип – при Canon може.
    2) При видеото Canon-ът има по-качествен звук, стерео микрофони (защитени частично) от вятър), и доста добра картина, въпреки по-малкия й размер (640×480).
    3) Въртящ се 2.5 инчов дисплей при Canon-а, което е голямо удобство.
    4) Стандартни 4xAAA батерии при Canon-а (равно на по-малко разходи – взимаш си AAA NiMH и си свиркаш).

    Иначе Lumix-ът си има и силни страни – RAW поддръжка, например…

    Честито! 🙂

  2. Shit. Както винаги точно като си купя нещо виждам нещо по-добро. Canon-а е само 30 евро отгоре, а предимствата си струват. Две неща не ми харесват – с 1/3 е по-тежка и дизайна. Иначе zoom-а и въртящият се екран са яки. Впрочем и това с батериите не е добре, защото допълнителна батерия за FZ8 струва колкото добри AAA и се зарежда по-лесно.

    Хубавото на Amazon е, че мога да върна стоката до една-две седмици. Надали ще го направя обаче. Винаги ще има по-добри камери. Да не говорим, че като я взема в ръце, инстинкта ще ме накара да си мисля, че моето е най-доброто. Принципа на изкуственото щастие, нали знаеш. За сега това ми стига.

  3. Ами не знам. Помисли. Ако Amazon ти дава право на замяна (лесно, без формалности), тогава си 50%/50% (S5 срещу FZ8) 🙂

    Трудно е да се каже, кой фотоапарат е по-добър точно в този клас. Тук бих могъл в 2-3 думи да обобщя някои предимства/недостатъци и на двата (стига да не досаждам;-)

    ЗА“ Canon S5 IS:

    1) По-близо е до определението ‘DSLR-like’. Корпусът е по-тежък, feels solid:) Отдалеч може да заприлича на малък DSLR с китов обектив;-)
    2) Както вече казах, добро видео, микрофони със защита от вятър. Файловете могат да са до 4 GB, или половин час видео със стереозвук – това си е видеокамера от преди няколко години (като параметри)! Плюс това, zoom in/out и включена оптична стабилизаця по време на запис. И още нещо – по време на видео може да се правят и снимки! В момента на снимане клипът прекъсва за 0.5-1 секунда и продължава, без да се спира записът на файла. Това май го няма в никой друг фотоапарат, или поне не съм чувал.
    3) AAA батерии – евтино (NiMH). Стават и алкални (ако си на път и всички батерии се разредят).
    4) Приставки – може да се ползват широкоъгълни- и теле- конвертори за него. С телеконвертор 1.5x изглежда като DSLR направо:)
    5) Auto-face-find-focus.
    6) Въртящ се дисплей, 2.5″ – незаменимо в някои условия!
    7) Адски бърз за класа си – от пускането ‘ON’ до снимка – секунда, секунда и нещо.
    8) Zoom 12x, двускоростен, много бърз.
    9) Възможност за включване на истинска външна светкавица.

    ПРОТИВ“ Canon S5 IS:

    1) По-тежък от Lumix-а.
    2) Няма RAW поддръжка.

    ЗА“ Panasonic Lumix FZ8:

    1) По-лек.
    2) Видео с по-голяма резолюция (848xнещо-си май беше).
    3) RAW файлов формат.
    4) По-леки батерии (LiIon).

    ПРОТИВ“ Panasonic Lumix FZ8:

    1) Видео с по-голяма резолюция, но с по-ниско качество на картината, и невъзможност за zoom in/out по време на запис. Не може да се правят снимки без да се прекъсне клипът, също.
    2) LiIon батерии – ако се разредят на път и няма зарядно, край. А „АА“ батерии, от друга страна, се купуват навсякъде почти.
    3) Doesn’t feel as solid as S5 😉
    4) Дисплеят не се върти.

    Последно, on the fun side:

    ПРОТИВ“ и Canon S5 IS, и Panasonic Lumix FZ8:

    1) И двата нямат калъфи за подводно снимане за (съжаление)…
    2) Не варят кафе сутрин 😀

    Това от мен, hope I was of some help 😉

    Прецени. Аз бих направил компромиса с теглото, защото за мен видеофункциите на S5 (zoom in/out, good stereo mics) имат превес над по-лекото тегло на FZ8, а също и ме кефи въртящият се дисплей.

    Ако теглото е по-важно за теб, get FZ8 🙂

    Поздрави!!! 🙂

  4. Ами като го получа ще го повъртя малко и ще реша тогава. Трябва и да прочета по подробно какви са условията за връщане, защото трябва да имам добра причина да го върна, а не просто така ми хрумна. Може да кажа, че не е отговарял на очакванията ми или нещо такова.

  5. Поразпитах познати, които се занимават с фотография, и те потвърдиха написаното от Мишел. В крайна сметка винаги ще има по-добри фотоапарати и въпросът е кой компромис трябва да се направи. Реално това, което не ми харесва в Canon-а е батериите. FZ8 пък – качеството на снимките и липсата на zoom при видеото. Въртящият се екран и останалите екстри не ми са толкова важни. Всъщност направи ми впечатление това със скороста на включване – при сегашният ми апарат това е голям проблем.

    Наистина това с батериите е много кофти, но отказах поръчката. Изпратих и мейл и сега чакам отговор. Не би трябвало да има проблем. После ще взема Canon-а. За мен е по-важно качеството на снимката. В FZ8 шумът все още е твърде силен и доколкото разбирам това е защото са използвали същата матрица като при FZ7. Ето примери по iso. Не са толкова добри, но пак се вижда проблема. Ето го и прегледа на Canon-а.

  6. Брех, Michel, доста добре си проучил S-серията на Canon 😉

    Препоръчвам Canon S3 вместо S5. S5, макар и по-нов модел, изостава в някои параметри – батериите издържат чувствително по-малко (заради по-големия дисплей), снимането в продължителен режим е далеч по-непродуктивно (при Canon S3 задържаш копчето и снима като луд, 2,3 снимки в секунда, без лимит и ограничения – докато ти свърши мястото на картата; перфектно за спортни снимки, бързо движещи се обекти и т.н.). Освен това S3 е по-лек (виждам, че това ти прави впечатление, макар че реално няма да усетиш никаква разлика) и по-евтин. S5 има 2 мегапиксела отгоре, които според мен са ненужни, освен това качеството на картината е същото, не по-добро. Само по-големия и качествен дисплей си заслужава, но туйто.

    За мен в този клас апарати съществуват две машинки – Canon S3 и Fuji S6000fd/S6500fd. Всичко друго диша прахта. Канонът е многофункционален, има доста настройки и опции, които стават още повече с ползването на специален хак. С въпросния хак (няколко малки и безопасни файлчета, които си качваш на картата; работи при S3, но не и при S5) се сдобиваш с RAW-поддръжка (обзалагам се, че не ти трябва), възможност за компресирани и заемащи по-малко клипчета, файлов редактор, текстов четец, няколко графики, още доста джаджи и дори… игри…
    Снима макро от – забележи – 0 см. Въртящия се дисплей е изключително, изключително удобен, не само за „специални“ снимки, а буквално при всяка снимка. И предпазва екрана. Видеото наистина е много добро, все едно си имаш камерка. Има специален режим за снимане на панорами, върви заедно със софтуер, който умно ти „слепва“ снимките. И сигурно пропускам доста неща… Изобщо, с ръчни настройки се постигат доста добри резултати; не бих го препоръчал за AUTO-снимки.

    Фуджито обаче е апаратът с най-добро качество на изображението. Тук вече говорим за голяма матрица. Просто издухва всичките сапунерки. Виж тук за какво става въпрос – сравнението е на 800 iso, където Фужди почти не вкарва шум, а Сони (и всички останали) вече тотално е сдало багажа 😉 Всъщност те го сдават още на 200-400 iso.

    Две думи за батериите. С „вградената“ Li-Ion батерия си твърде ограничен – свършва и край. Отиваш на планина/екскурзия/пътуване и свършва на първия ден, нямаш къде да я презаредиш и си дотук със снимките. Докато обикновени батерийки можеш да носиш винаги със себе си. Или някой да ти даде. Или да си купиш такива при нужда, щото се продават навсякъде. И стават не само за фотоапарата ти, ами и за други неща. Няма място за сравнение. Аз никога, ама никога не си вземам неща с такива батерии, винаги търся продукт, използващ стандартните.

    Дано не съм те отегчил и поне малко да съм помогнал. Иначе си прав – като хванеш Панасоника в ръце и ще ти хареса, доволен ще си. Идеята е, че можеш да си още по-доволен 😉 Аз никога не бих взел тоя модел, но ти не се шашкай и не бързай да го връщаш – ти си знаеш какво и доколко ти трябва.

  7. Имам FZ7 и виждам бая проблеми с хроматичния шум от 200 ISO нагоре. Дано с осмицата да не е така! А батерията са страхотна и резервна може да се намери за 30-тина лева, макар и не оригинална. С кошмар си спомням времето, когато се налагаше да зареждам обикновени алкални батерии. Като цяло апаратът има много чудесни опции, а осмицата даже още повече, но този шум! А статив понякога си трябва!

  8. @Боян: Основния показател за един фотоапарат е качеството на снимката, а канона определено бие лумикса. Така че добре си направил, че си върнал поръчката.

    @Michel: относно използването на RAW в сапунерка… снимал ли си на RAW? опитай и забрави за него. RAW е единствено подходящо за DSLR, понеже там има достатъчно изчислителна мощ и bandwidth. На моя Олимпус имам фабрично RAW и е бавно – няколко секунди (~4) за запис на снимката. Снимал съм и с хакнат Канон и е още по-зле.

  9. Днес ми писаха, че поръчката е анулирана. Това му е якото на системата за online пазаруване тук – нормативите вече са изчистени и няма проблеми при такива случаи. Мога в рамките на две седмици да върна всяка стока без обяснение с известни ограничения, разбира се.

    Сега имам два въпроси към cx за разликата между S3 и S5:
    Има ли също толкова добра макро функция в S5?
    Каква е скоростта при продължително снимане при S5?
    Има ли я въпросната функция за панорамни снимки + софтуера?
    Въобще кои от функциите от S3 ги няма в S5?

    Сякаш съм по-склонен да взема S5, защото е по-нов и заради по-големият екран. RAW функцията няма да я използвам, както и другите хакове.

    Иначе батериите определено е по-добре да са Li-Ion. Много по-удобно е и повече издържат. Да не говорим, че стандартните никога не уцелвам колко трябва да се заредят. Прави сте обаче, че е проблемно когато се тръгне на път или просто забравиш да ги заредиш.

  10. Недко, да не си с 550UZ? Дано не си 😛 На тоя апарат не само RAW-а, ами всичко му е бавно.

    Така, за каноните – макрото и режимът за панорами са същите.
    S3 снима 2,3fps, S5 – 1.5fps. Аз снимам много интензивно и често неудобни „мишени“, така че тази скорост ми е много полезна и не бих я сменил.
    Виж, дисплеят си заслужава. S3 има малко проблеми с това – екранчето се вижда трудно на ярко слънце. S5 би трябвало да е малко по-добре.

    С батерии 2600mAh съм правил над 1000 снимки с моя Canon S3, като голяма част от тях са били на zoom (а той хаби допълнително енергия).

    http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/
    виж долу сравнението между двата, в зелено са новите неща.

    http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/page20.asp
    заключенията. всичко са си изброили хората. и е вярно 🙂
    разцъкай и останалите странички от падащото меню горе – пише почти всичко.

    S3 е оценен като „Highly Recommended“, a S5 е само „Recommended“. Това е защото е 14 месеца по-нов, цял нов модел, но без никакви съществени подобрения. Отбиване на номера, един вид. Както виждаш няма особена разлика кое ще вземеш. Може би наистина е най-добре да заложиш на по-новото 🙂

  11. @cx, гад такава, благодаря ти ;). Не знам дали помниш едни коментари в LeeNeeAn.info, но съм с Fuji S6000fd и просто съм супер доволен (всъщност не съм от някои неща, но те на са в апарата, а в мен 😉 ).

    Доколкото за Lumix-а, брат ми си взе точно FZ8. Прави страшни снимки, но е със заковани 100 ISO. Ако се пренебрегне неудобството от това, просто е супер. Оптиката му е отлична (не вярвам някой да каже нещо лошо за LEICA). За скорост – невероятен.

    С обсъжданите Канони не съм си играл, но понеже cx и на мен ми предложи и S3, се загледах в ревютата. S5 е по-скоро гаден маркетингов трик: Дай да наливаме мегапиксели, сцени, ала бала, защото те продават. Тъжно, но факт. Купуваме си маркетинг, а продукт.

    Общо за темата: Мисля, че лумикса щеше да те изкефи. Хубав е, особено ако го заковеш на 100 ISO. Даже е много хубав. Чак до някъде ме е яд, че не си го купих за миналия рожден ден, както го мислех, но се подведох по плюенето за шума.

    Е, ако си го бях купил, нямаше да си имам Фуджито, а ако не беше cx щях за имам Olimpus SP-550uz.

    Важното е, да не прекаляваш в очакванията си. Апарата, дори и DSLR, не снима сам. Ти си по-важен ;).

    Поздрави Ему

  12. Ему, наистина основното е как аз снимам. А за очакванията – няма много. Сегашният ми апарат изкарва супер снимки само при идеални условия. Трябва ми нещо да снима добре в сумрак и макро. Всичко ще е по-добре от praktica-та ми. Аз не съм много капризен. Дори да е по-мощен апарата, няма да мога да му използвам потенциала. Честно казано тези малки разлики в качеството на снимките, които обсъждахме досега, може и да не ги усетя. Общо взето който и апарат да бях взел щях да съм доволен. Въпросът тук е гъзарииките из функциите, които може да се окажат полезни като вътящият се екран например.

  13. @Боян:

    ОК, спорът „S3 – S5 (FZ7/FZ8)“ върви от доста време…

    Lemme give you my $ 0.02, anyway 😉

    За мен S5 има няколко предимства, които си струват.

    (Предимствата срещу FZ8 вече ги изложих, там нещата са ясни.)

    S5 спрямо S3 има само няколко подобрения. Едно от тях е много съществено, и касае именно видеозаписа. Промяната се чакаше доста време.

    Проблемът с S3 (също и S2 преди това) беше, че използва много стара версия на MPG codec-а. Това довеждаше до следния сериозен проблем – филмчетата, макар и с високо качество, бяха ограничени до 1GB като размер (по-малко от 8 минути). Това не е фатално, но като за дигитален фотоапарат със сериозни видеофункции (dedicated video button; stereo sound; zoom in/out during record) не беше съвсем сериозно от страна на Canon.

    При S5 този проблем е решен. Сега файловете могат да са до 4 GB, при бърза 4/6 class SD карта – това е равно на половин час запис non-stop.

    Това беше едното. Другото е въртящият се дисплей. При S3 е 2″, при S5 е 2.5″, и е с по-добра резолюция, и по-добра яркост (електронните визьори на двата не са много добри, btw – има ги, но не са добри).

    Аз съм държал S5 за малко, между другото. Наистина изглежда добре, и е бърз. Дисплеят му е много добър. И самият апарат се усеща много приятно, въпреки теглото (около 500 г).

    Други разлики S3/S5? Ами, батериите при S5 се изразходват може би малко по-бързо, но предполагам, с нови NiMh от порядъка на 2500-2700 mAh няма да имаш грижи:)

    Пратих ти линк към DPREVIEW с review за Canon S5 IS. Доста е добро:)

    А, и S5 е с повече пиксели, но с малко повече шум от S3 (8 mpx срещу 6 mpix). Предполагам, обаче (just a guess!), че ако се снима с S5 при малко по-малка разделителна способност (примерно, вместо на 8, на около 6 mpix), шумът ще е може би същият като при S3. Но това е само предположение, непотвърдено от (моята) практика – не съм експериментирал с S3/S5.

    Основно, за мен разликата S3/S5 е следната:

    S5 има по-добро видео и по-добър дисплей (мегапикселите ги игнорираме, поради причината „повече мегапиксели в малка матрица = повече шум“).

    И понеже сапунерките от висок клас (каквито са S3/S5) са многофункционални често (не са само фотоапарати, но и мини видеокамери), за мен, при почти равни други улровия, S5 определено води, заради това, че може да направиш половинчасов видеоклип без прекъсване. При сегашните бързи евтини SD карти с по 4-8 GB, това си е серозна опция.

    Също и дисплеят е по-добър – понеже визьорът му съвсем никак не е сериозен, S5 „блести“ поне с хубав дисплей, и ще ти се налага да го ползваш доста. Това, че се върти (S3/S5), е също много добре, можеш да снимаш над главите на хората примерно (на концерт), или пък макро (без да лягаш на земята;)

    Ами това е… прецени, след толкова много инфо от нас, кое ти харесва повече… Аз сигурно бих взел S5 заради видеото и дисплея, и че е по-нов модел:-)

    –M.

    PS Между другото, за такъв апарат, да не забравиш да вземеш по-новия тип SD карти, най-добре клас 6 – те са 2, 4, 6 клас. Най-бързи са. По-стария тип – 100x, 150x скорости, също стават, но 6 клас, от най-новите, е най-добре, и заради бързото снимане също, и заради видеото.

  14. Много хубава дискусия стана наистина. Толкова информация не съм получавал за никоя джаджа, която ще купувам.

    Вчера вечерта поръчах S5. Днес в 9 са я изпратили и ще я получа утре или в Понеделник. Интересното беше, че S3 струваше с 20 евро повече от S5! Може би защото търсенето и е по-голямо.

    Като я поразгледам ще пиша какви са ми впечатленията. Тогава ще си поръчам и нова карта и батерии. Трябва да си взимам и ново зарядно, че старото е за AA. Този път ще взема някое с индикатор кога са заредени, че това ми е проблем.

    А за SD-картата – не знам дали ми се дава два пъти повече за SD6 4Gb. Един такъв Kingston струва 40 евро, докато SD4 струва 20. Ще пробвам с една SD2 колко е бързо и ще преценя.

  15. Бояне, недей да имаш големи очаквания за покупката, за да не би да се разочароваш от нещо – S5 е страхотен апарат, но далеч не може да се мери с dslr с хубав обектив – не го забравяй 🙂

    btw матрицата му sony ли е?

  16. ай, ти по-горе си писал за очакванията, малко те повтарям, но нищо 🙂
    с по-малко очаквания – по-трезва преценка 🙂

  17. Батериите на S5 са тип „АА“, не са „ААА“! 🙂 (Ако някъде по-горе съм писал ААА, било е печатна грешка) 4 x AA ти трябват, плюс втори комплект (резервни), ако са над 2500 mAh, вероятно ще ти стигат два комплекта и за по-дълги пътувания, без презареждане – а в краен случай, изключваш дисплея, за спестяване на ток, или пък си купуваш Alcaline:)

    За скоростите на картите – мисля, че между CLASS 4 и CLASS 6 няма да има огромна разлика. Предполагам само, че колкото е по-бърза картата, толкова по-бързо реагира фотоапаратът на preview на снимките, които са записани, също и може би при continuous shooting, когато се прави дълга серия.

    Цените са си добри май – виж тази Transcend 8GB, 6 class – 35 долара за 6 class, 8 gig карта! (Леле, колко паднаха цените, честно… Аз платих толкова за 512 MB SD карта преди 3 години).

    Kingston са наистина малко по-скъпи, но и Transcend трябва да са ОК. Също и SanDisk. По-голяма карта е супер, защото можеш да правиш дълги видеота И много снимки, без да преточваш на писи снимките.

    (Ако има някой, който е спец повече по SD/SDHC картите, нека пише, но според мен, най-доброто, което може да се постигне с S5, е да се вземе най-бързата SD карта (6x class; времето при write mode е по-важно от това при read mode), и вероятно, времето между две снимки в continuous mode, ще е с една стотна от секундата по-малко, отколкото при малко по-бавна карта:)

    Това от мен. А дискусията наистина се получи много интересна! 🙂

  18. Мале 8 на Transcend струва колкото 4 на Kingston! Трябва да е грешка. Е за 8 бих дал 40 евро. В американският Amazon e доста по-евтино, но излиза скъпа доставката.

    Впрочем S5 ще работи ли с 8 Gb? Няма ли ограничение в поддържаният размер на картата?

  19. Зачеркнете последният въпрос. Преди малко прочетох за хора, които я използват с 16Gb. Еми значи всичко е уточнено. Сега трябва само да пристигне машинката и да я подкараме.

  20. Cool 🙂

    Точно това ти остава – чакаш машинката, взимаш си два комплекта АА батерии, една-две бързи SD карти (6 class), хубаво калъфче – и отиваш на фото-лов 😉

    Ще чакаме ревюта за новия S5 скоро, да знаеш! 😀

  21. Веднага щом я разцъкам ще споделя първите впечатления. Преди 3 часа е напуснала Лайпциг и пътува насам. Може още утре да дойде. Нямам търпение. Много обичам следенето на пакети на DHL.

  22. Тези ще ги убия. Била е готова в Събота за доставка, но не са ми я донесли. Днес не пристигна сутринта, а бях станал бая рано да я чакам. Имам предвид <7 ч. Детска радост направо. Довечера ако не е вкъщи ще въртя телефоните.

  23. Споко, най-хубавите неща най-дълго се чакат! 😉 (аз моя първи DSLR още го чакам, събирам пари:)))

    BTW, май е добре да смениш горе картинката или да добавиш втора, с един малък S5… тъй де, един малък „едит“ с пояснение съм читателите, че от FZ8 лекинко си прелял към S5 🙂

  24. Да, мисля да го направя, но като получа камерата. Искам да е със снимка на моята, а не на която и да е в нета. Тогава ще напиша статия с първи впечатления и ще добавя пояснение към тази.

  25. @Боян:

    Хех, чак сега ти видях мейла… ама ти май вече си поръча S5 а пък аз май ти го препоръчах така и така (предимства пред S3: по-добро видео, по-добър дисплей; недостатъци: малко повече шум в сравнение с S3)… но все пак да оставя коментар тук, че съм прочел мейла 😉

    И приятно снимане! 🙂

  26. Когато ти го правих имах известни съмнения дали да взема по-старият модел. Когато ми обясниха обаче защо новият има по-ниски оценки, ми стана ясно всичко. Въобще не съжалявам. Вече работим активно по въпросa. Даже днес изхабих първият си комплект батерии.

  27. Прочетох всичко което сте написали за Canon-a i Panasonica аз имам втория подариха ми го за ройденния ден и съм много доволен
    сега не сум работил с такъв фотоапарат и за това ми се струва перфектен и искам да питам някои ако мойе да ми каже тази функция RAW за какво се ползва много ще съм му благодарен иначе за видеото е гадно че не може да zoom-ва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.