Какво толкова учат информатиците

Винаги ми е било трудно да обясня какво правя. Когато някой не-информатик ме пита за какъв изпит уча, следва кратка пауза и простото „Информатика … една“. За да стане един човек програмист, трябва да научи много принципи от много области. Обсипват ни с купища данни и информация, но те не са важните – целта е да си изградим технически начин на мислене. Също като при инженерите – един проблем не се решава като знаеш всички формули и факти от книгите, а по-скоро усещаш по интуиция какво е нужно и знаеш къде да намериш информацията.

В най-скоро време ще изкарам списъка от изпити, които са нужни за да се завърши информатика тук. Мисля, да напиша подробности около всеки и какво трябва за да се вземе изпита. Това, което в момента ме интересува е как стоят нещата в българските университети. Ще се радвам, ако някой може да ми прати хорариум и конспект на някой от изпитите. Ще ми се да ги сравня с нашите тук по-подробно.

5 коментара

  1. Идеята е готина.

    Не знам как е в твоя университет, но по моите скромни наблюдения и преживявания, това с информатиката е малко размито тук. В Русенския университет например, има специалност „Математика и Информатика“, която обаче е педагогически профил, към Педагогическия факултет. Не ги знам конкретно какмо учат, но май ударението е върху математиката. В същото време, в „електрофакултета“, има катедра КСТ (Компютърни системи и технологии). По тази специалност май сега след втори курс разделят студентите в два профила – софтуерен и хардуерен, и вече в зависимост от профила ти е и програмата. Когато аз учих, профилите бяха 4: два софтуерни (програмно осигуряване и изкуствен интелект) и два хардуерни (мрежи и автоматизация). Аз имах неблагоразумието да избера хардуерен профил мрежи, и впоследствие нещата които се учиха въобще не ми бяха интересни 😉 От друга страна, софтуерните профили имаха горе-долу интересни предмети, но пък не всички бяха на ниво. Ама това е преди 6 години 😉 Сега се надявам нещата да са по-добри, въпреки че чувам, че програмите сега в Русенския да още по-неориентирани (а за магистратурите да не говорим). Не знам как е в другите университети – май в Софийския Университет е много по-различно, и програмата е много по-добра отколкото на останалите.

  2. Pingback: Защо моето образование е по-добро : Блогография

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.