Кой има нов нет?

Днес ми вързаха новия нет. DSL модем Samsung със стария ми wlan рутер D-Link. Много го харесвам рутера и само си търсех причина да го използвам, защото може да се пипа всичко по него – от филтрирането и firewall-а, до DDNS. Досега бяхме на 6 мегабитов DSL, но тъй като сме в Германия, от T-Com ми доставят максимално 3.2 мигабита. Преди повече от 4 години бяха обещали, че ще оправят линиите в този регион, но ето на – нета беше обикновено около 2.3 и дори 1 в лошите дни.

Сега съм с 16 мегабитова връзка, която струва доста по-евтино (?) и мога да си прекратя договора когато си искам. Преди договора беше за две години. Проблемът обаче е, че получавам само 5.5. Обадих се и ми казаха, че явно има проблем в жиците при нас и ще пратят някой. Този път съм се подсигурил в договора, че ще ми доставят поне 10 мегабита. Във всеки случай обаче получавам поне два пъти повече от преди. Me happy. Освен това прекарах 2 часа и половина в подреждане на кабелите, че да не се виждат. Ето малко тестове на скоростта. Смятам, че е просто жалко, че ping-а до София е повече от този до New York, но както и да е.

13 коментара

  1. Аз имам пинг от София до Los Angeles нещо като 185-190 ms… а за Западна Европа е нещо като 40-60 ms (Лондон, примерно). Зависи от връзката…

  2. Ха честито.
    Що се тонася до „обещаваните скорости“ БТК обещават 6 МБит но малцина са щастливците (оправдават се със старите жици и такива работи).
    Аз съм един от щастливците бтв:)

  3. Фръц-пръц. Апък ние в Амстердам тамън ъпгрейднахме на 120Mbps download/10Mbps upload и с нетърпение очакваме другата седмица техниците да дойдат да си вземат кабелното модемче и да ни свържат към уличната оптика…
    Малко съм притеснен – за месец дали е възможно да сваля целия интернет на хард диска си?

  4. @Michel – на мен точно пинга ми беше голям проблем при стария хостинг, защото сайта ми беше в LA и 1/5 сек. пинг до там някак не ми нравеха. Иначе мисля, че нещо кабелите в мазето са скапани, защото първо нета трябва да ми е по-бърз и второ – пинга към Фра. трябва да ми под 20. Надявам се, че ще го оправят.

    @ Петър – доколкото знам в София има доста lan мрежи, които предлагат доста солидни скорости към международния. Освен това има и оптични мрежи, но не знам дали са достъпни за частни абонати.

    @Христп – ей вие холандчетата – попил си от ненавистта на холандците към Германия. Въобще не се учудвам, че имате по-бърз нет. Все пак по-голямата част от изходящия трафик на Европа минава през вас (което не знам защо е впрочем). И в Германия има подобни разработки, но мащабите са много по-големи и изискват много по-големи инвестиции. Във всеки случай няма да стигнат скоро до моя квартал, защото тук е нещо като гето и никой не му пука за тази част на града. Иначе вече предлагат 50Мбита, което предполагам, че е горния лимит на DSL връзката. Всъщност е VDSL, което трябва да е някаква видео оптимизация, която надали някой ще използва.

  5. Нищо подобно.
    Като си говори за скорости, нека си говорим за скорости, все пак.
    Що се отнася до DSL стандарта тия скорости от 50Mbps са при някакви лабораторни условия. Реално повечето доставчици не смеят да пуснат повече от 25-30Mbps.

  6. 🙂 да бе, бъзикам се. Иначе наистина доставят 50. Колеги са ги стигали, но обикновено движело между 30 и 45. Зависи и много колко ти е разстоянието до разпределителната станция.

    Впрочем ето какво се получи след като си подредих кабелите. Това е отстрани на единия шкаф.

    От Flickr.

  7. VDSL не е видео оптимизация, ами си нормалното развитие на технологията DSL (digital subscriber line). V’то стои за very high. Това че по тази мрежа може да се стриймва HDTV паралелно с VoIP е отделен въпрос.
    Сигурно си забелязал по Дайнщат всичките реклами на Unitymedia, примерно, телекома също имат подобни оферти, които предлагат 3 в 1: телефон + нет + кабелна по мрежовия кабел. Математическите сметки са, че са необходими по 10-15 МБпс за ТВ и за нет, останалите за телефона, но там и 1МБпс е напълно достатъчен. Тоест 25МБпс VDSL би бил достатъчен. Но това е само за един телевизор, разбира се. Тук не може туку така да се цепиш кабелчето :).

  8. В София много неща има (преди две години когато последно пребивавах там за кратката 1 седмица в опит да свикна с ужасиите на града, като факта, че трябва да сменя няколко автобуса за да стигна където искам) но като че ли за крайните потребиели имаше предимно добър пиъринг, не и интернешънъл. Сто на 100 са се променили нещата, хвалят ми се понзати. Ама тук във Варна… за сега БТК рулира, никой не може да ги обори с жалките им 12 Мбит. А пък и честно казано предвид факта, че на работа имам по-БАВЕН нет от колкото в къщи (благодарение на спектрум нет) като че ли съм доволен. Явно не съм чак такъв консуматор на гигабайти. И никакво намерение нямам да си хоствам сам нещо, така че… 🙂 И като стана дума… чудя се дали има БГ хостинг с tomcat/java съпорт…..

  9. Абе не че нещо, ама в София нормалната скорост е доста над новата ти 😉 (БТК DSL-само когато няма ама абсолютно нищо друго наоколо).
    А и си имаме най-развитата WiMax мрежа в Европа (която обаче никой не ползва, защото масово са на опрични LAN-ки – гъстото панелно строителство си има и предимства).

  10. Абе говорих днес с оператора ми и ми казаха, че над 6.2Мбита не могат да ми вдигнат, защото съм на 2 км. от разпределителната станция. Забележете, че плащам за 16. Аз всъщност това и очаквах, че ще стане, ама айде. Въобще плачевна история.

    Яко е, че има толкова бърз нет в София. В останалите градове за жалост не е толкова цветущо. Въз основа на това обаче може да се изгради доста стройна платформа от услуги, но трябва организация и някой да седне да го направи. С толкова много оптика може да прекарате каквото си искате.

  11. Ами… тракерите си го мерят с Пиратския Залив. Един от сайтовете за запознанства (над 100-ина са), които тук са и нещо като социални мрежи има над половин милион потребители, обменящи по четвърт милион съобщения дневно. За страна със специфичен и собствен език с общо 7-8 милиона население не е зле.

    Иначе, за всичко останало, просто трябва да тече вода за да работи воденицата. Българина по инерция ама хич не обича да плаща са каквото и да е (нета ми впрочем е 30 лева.месец и минава са скъп), което означава и много, много малко пари в обръщение, особено онлайн. В добавка, рекламните „специалисти“ я карат на преписване от американски учебници от 70-те, където за медиапланиране онлайн просто нищичко не пише.

    Повечето сайтове реално си докрват колкото за домейна и хостинга… евентуално. Доста силни проекти и услуги се създават ей така на див ентусиазъм и инат.

  12. Еми аз точно за „див ентусиазъм и инат“ говоря. Така стават винаги успешните неща. Якото е, че я има инфраструктурата. От там нататък нещата са въпрос на време. Номера е да накараш всички тези хора, дето са закачени за тия голями тръби да използват част от времето и ресурсите си за нещо полезно. В този смисъл ще е яко да се направи система за споделяне на ресурсите по подобие на това, което правят в Berkeley – p2p супер компютър. При нас вече се разработва една p2p социална мрежа и като излезе (дано да е отворена де) може да се използва тя като злагалка.

    А моя нет е 30 евро и се смята за супер евтин. Обикновенно е около 40-50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.