Лаптопа: биг-бада-бум

Да, гръмна. По-точно хард диска гръмна. Работеше си нормално и в един момент се изцъкли със звук наподобяващ онзи от анимационните филми. Не е като да не го очаквах де – получих предупреждение още преди повече от месец, но като първата седмица не създаваше проблеми, реших, че ще издъжи поне до края на годината. Уви – не.

Сега съм на LiveCD на Ubuntu, което ми позволява да използвам всичко по компютъра без хард диска. Още когато получих предупреждението, си записах всички данни на външния хард диск и за щастие не съм загубил нищо важно. Единствено ме е яд за настройките и целия софтуер, който инсталирах през последната седмица, когато реших да си сложа Ubuntu. Свикнах вече с него и мисля да си го сложа пак.

Въпросът сега е какво да правя. Имаше идеи да си намеря същия хард диск, но не го видях никъде в Ebay.de и Amazon.de. Утре ще потърся в още няколко и ще питам в спецализиран магазин. Моделът на лаптопа е Acer Aspire 1640Z (17 инчов). В BIOS-а пише за хард диска, че е WDC ROM MODEL SCORPIO. Има индикации, че няма да мога да намеря нов такъв за моя  лаптоп, а стар не си струва да се взима. Този модел лаптопи вече не се продават отдавна и дори ги няма в списъка на сайта на Acer.

Затова другия вариант е да си намеря нов лаптоп. Великото търсене започва. Изисквания са ми да има поне 2G RAM; процесора да е Core2 Duo поне 1.6; хард диска е без значение (стига да работи), защото започват от 120 всичките; трябва задължително да е 17 инчов widescreen и да има вграден bluetooth. Вградена камера и дълготрайна батерия ще са голям плюс, а DVD може и да няма. Ако някой може да ми препоръча нещо, ще съм му много благодарен. След около месец се връщам в България и теоретично мога да си взема и там, но ми се струва, че тук ще са по-евтини.

Във всеки случай до края на годината трябва да имам нормално работеща машина, било то тази с нов хард или нова. Всъщност тази отдавна ме изнервя – едната тон колона не работи, другата се задъхва, жака за слушалките е скапан, процесора прекалено загрява и съответно лаптопа е по-бавен. Откакто получих предупреждението и хард диска е осезаемо по-бавен и практически не мога да работя вкъщи. Под linux е по-добре всъщност. Не съм сигурен обаче, че дори и да му трансплантирам диск, ще ми върши отново работа.

Та ако някой има идеи за машини близки до горните условия, да свирка. Благодарим предварително.

14 коментара

  1. Най-лесно е да си ги програмираш и оцениш на сайтовете на компаниите. Аз ползвам dell, преди бях на IBM (lenovo) thinkpad.
    Успех!

  2. Отвори лаптопа и виж какъв ти е диска. Дори да не можеш да намериш същия, може да си хупиш друг – просто трябва да е на същия интерфейс (ако етолкова стар лаптопа, предполагам, че е IDE). Аз имах подобни грижи с моя стария лаптоп през 20061 и когато започна да ме предупреждава SMART-а, направо си взех нов диск – въпреки че марката, модела и размера са различни. Иначе на стариs диск му взех една кутия, и така все още го ползвам като външен 😉

    Иначе няма лошо да се вземеш и нов лаптоп 😉

  3. Направо си вземи друг диск. Ако искаш цял лаптоп, виж в този магазин за ноутбуци в центъра, там има добри машинки. Преди няколко месеца един познат беше взел една тошиба със твоите изисквания за под 500 евро.

  4. Ако не те притеснява на старо ( http://www.ebay.co.uk ?), може да си вземеш някой добър ThinkPad на около година – година и нешо, като T60 с хубав екран и добра клавиатура, Core 2 Duo и всички екстри, за под EUR 500 🙂

    Преди не правеха 17 инчови модели, но ако намериш 15″ FlexView 1400×1050 или 1600×1200 си късметлия, защото те са с IPS матрици (тоест, имаш ъгли на виждане без промяна на цвят и контраст за нещо като 170 градуса и повече)… А пък колко здрави са, не е истина просто:)

    My $0.02:)

  5. PS Забравих да кажа – освен всичко друго, ThinkPad са много „студени“ и е приятно да се работи с тях – няма греене отдолу или отгоре, вентилаторите не се чуват, бе песен направо:)

    А за харддиска ти – няма никакво значение кой е производителят. Или е ATA100 или е SATA/SATA2. Просто го извади и си купи модел със същия интерфейс и това е. ATA100 IDE дискове има до 250 GB в момента, а SATA вече има и по-големи, 320 GB и повече, и не са скъпи много… 🙂

  6. И аз се ослушвам за нещо ново. Бих ти препоръчал да поизчакаш малко. Празниците идват, а след това и големите намаления. Ако устискаш до декември може да си вземеш нещо с 100-150 евро по-евтино.

    С един приятел смятахме, смятахме и накрая излезе, че е по-рентабилно да си взимаш по-евтини лаптопи и да ги сменяш по-често, от колкото купиш ннякакъв съпер мощен и скъп, но да го сменяш на 2-3 години.

    Преди това, обаче се се огледай по сайтовете на производителите за това колко ще ти струват консумативите, като например нова батерия или зарядно. Аз съм с Дел Инспирон 6400, който засега не е мръднал с изключение на това, че точно по часовник, година и половина след като си го взех батерията издъхна. Същото стана и с Инспирон-а на приятел, само че американската версия 1505 – точно година и половина, а една нова батерия струва 150 евро, което си е 1/4 от цената все пак…

    Не е зле да погледнеш и ревютата на моделите в гийк страничките, защото често информацията, която ще намериш е безценна – еди си коя марка и модел – пиксели, други – проблеми с охлаждането и прочее.

    И накрая – ако намериш и имаш възможност си вземи с диск на 7200 оборота – разликата е ОСЕЗАЕМА!

  7. не си първия с такъв проблем
    явно цялата генерация е кофти
    в братска Дания имаме онлайн фирма за харддискове на портативни
    обади се, ако решиш да си запазиш рс
    преди Коледа рс не се купува, прави се след това
    (нова генерация ндд се представят след нг)
    Персонално
    не ползвам вградения ндд
    всичко се запазва на външен. Дотук имам 6. Скоро минавам терата о))

  8. Най-добре първо си вземи хард, само виж SATA или PATA ти трябва. После можеш да продадеш лаптопа по ebay и ще си върнеш повече пари отколкото си дал за харда. Също както съветват другите коментари, по-дбре след коледа да се купува. Имай предвид, че ако си вземеш възможно най-нов хардуер, ще мине поне половин година, докато Ubuntu-то ти подържа всички нови чаркове.

    За марката, всеки ще ти препоръча това което има. Ако искаш здрава и сигурна машина и имаш парите, гледай да е бизнес серия. Т.е. ако е примерно си взимаш Dell да е Latitude, за HP да е HP-Compaq, ако е Lenovo да е Thinkpad и т.н. Аз имам HP-Compaq 17″ и смея да твърдя, че това е най-малкия(сравнен с Dell и Toshiba на подобна цена) 17-инчов лаптоп и освен това има цифров блок на клавиатурата и като дизайн е най-близко до мечтата ми да си имам Thinkpad(мнооого са скъпи 🙁 ). Друго хубаво на бизнес моделите, е че обикновено имат куплунг за допълнителна батерия, която не е много евтина, но ти дава повече от два пъти повече време за работа. Освен това повечето бизнес модели, на лаптопи които съм гледал имат доста по-добра подръжка под Линукс, от подобните дизайнерски или за домашни потребители. Недостатъците са, че цената е леко по-висока, а ако искаш добра видеокарта става доста по-висока.

    Имай предвид също, че при лаптопите въпроса не е дали ще се счупи харда, а кога. Доста хора се отказват от дадена марка, защото на някой приятел му се счупил харда след една година. Аз имам за почти всяка марка поне един познат, на когото му се е счупил харда до година и половина.

    Друго нещо като избираш, е да провериш в нета, дали има свободен RAM слот модела, ако ти харесва, но примерно има само 1GB RAM. Доста често можеш евтино да добавиш още 1-2GB RAM и обикновено не се изисква да ходиш до сервиза. Даже доста често е по-евтино да си вземеш модел с по-малко рам и да си добавиш сам.

  9. Хардовете наистина се скапват учудващо често. Много искам да си взема но лаптоп, но основната причина е за да ми върви по-добре графиката и bluetooth-а под Ubuntu. В действителност и този ми върши работа за сега. Плановете ми бяха да си взема нещо ново около Февруари и Март и мисля да останат така. Взех си нов хард – 120G (IDE Samsung) за 50 евро. Зимата като се върна ще го дам да му оправят жака за слушалки и едната тонколона и ще го пусна за продажба. Учудващо е как толкова малки неща свалят толкова много цената. През това време ще се ослушвам за промоции. Избора ми на лаптоп ще е между Acer (защото съм свикан), IBM, Dell или ХП. От тези имам впечатления като най-стабилни.

    Друга причина да не си взимам веднага нова машина е, че още утре ми трябва такава. Имам да пиша проекти и бакалавърската, а избора на нов ще ми отнеме между 2 и 4 седмици. Всичко, което взимам, го проверявам подробно в техно сайтовете, а сега трябва да гледам и списъка със съвместим хардуер за Ubuntu.

  10. Аз имам един HP, с две батерии, държи по 6 часа филми 🙂 Но тези 3 кила. 15 инча е обаче. Ама ти искаш много 🙂 Как да е, за 300 евро си го взех, без пари 🙂

  11. 15“ са ми малко. Свикнал съм вече на 17“ и за писане на код са идеални. Очаквах, че батериите са доста по-скъпи. Като си взема нова машина ще си купя и нова батерия.

  12. Точно него дледах днес. Може от сайта да си го построиш с каквито си искаш параметри. Това, което аз направих излезе някъде към 800 евро, което си е доста сносно.

  13. Впрочем новия хард тръгна и сега си оправям настройките на ubuntu. Поне тоя път знам какво правя и става супер бързо. До утре всичко ще е както си трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.