Lively – новото дете на Google

Не съм писал отдавна, защото както някой от вас знаят, имах важен изпит днес. Мина добре и ще видим след 6-7 седмици какво е станало (тук така стават нещата). Учих яко 2-3 седмици, но си почивах с Блогосферата и ядене. Така научих за Lively от любимият ни Alabala.

Google са известни с многото си проекти и бета версии. Голяма част от тях не успяват, други постигат светкавичен успех, но само някой достигат славата, която Adsense, Gmail и Maps имат. Да видим дали това отроче ще успее. Казва се Lively и е нещо средно между IRC и SecondLife. Краткото описание е, че влизаш вътре, оформяш си 3D герой, влизаш в стаи и си чатиш с хора.

Дългата история е, че това е поредният им опит да създадат социална мрежа. Самият факт, че повечето от вас не са чували за Orkut, говори, че не е върви добре. Впрочем и там имам профил. Според мен причината е, че Orkut дава на хората още от същото. Затова и Lively има шансове. За сега при него имаме малко от социалната част, но има добри заявки за това като списъци с приятели, снимките и клиповете. В момента са се концентрирали върху 3D графиката и оправяне на грешки.

Основната функция на Lively са стаите. Това е и разликата с SecondLife – всеки може да си направи стая и действието се развива единствено в нея. Няма общ свят, в които всички се движат, а по-скоро абстракция на чат стаята, която знаем от IRC-то. За тези стаи може да си изберете „черупки“ – апартаменти, сал или остров в морето, ледена пързалка, подводен офис и т.н. Може да я обзаведете с най-различни мебели и джаджи. За личността си може да избирате между 10 героя – мъже, жени и животни. За всяко от тях има различни коси, цветове на кожата и дрехи. Всичко това го има безплатно в един голям каталог (за сега).

От джаджите има няколко неща, които трябва да се отбележат, като мониторите, видео стените и интерактивните картини. На първите може да се зареждат клипове от YouTube, които да се въртят и гледат от всички в стаята, а на последните да се въртят различни снимки, примерно от Picasa Web Albums (профил). Ключовата дума тук е mash-up, както усещате. Има и различни обекти с анимации, както и възможността да оставяте коментари на различни обекти. Според мен точно в това се коренят основите на социалната част от програмата, защото им трябват само няколко добавки за да постигнат функционалността на една нормална социална мрежа. В тази връзка по принцип се използва google акаунта за да се влезе, но може да използвате и този във facebook (профил), ако имате. Много интересно взаимодействие според мен.

Имах доста идеи както може да се подобри в Lively, но общо взето всички са описани вече в групата в Google Groups. Съобщих само за няколко грешки, но иначе виждам, че потребителите за сега са доста активни. Lively се инсталира като plugin към Firefox и IE, така че има понякога проблеми с графичната среда. Също така 3D генератора им е леко бъгнат, но това е най-вероятно за да е по-лек клиента. Най-исканите функции са да работи на mac(ах тези американци), редакция на героите, гласова функция през voip (най-вероятно през Google Talk) и възможност за създаване на нови стаи, мебели и дрехи. Последната ще отвори вратите към бизнес с виртуални обекти в Lively по познатия модел в SecondLife. Аз лично бих си купил мебел за да обзаведа някоя от стаите си.

Създаването на стая е лесно и бързо. Сумарно всяка от моите две ми отне 2-3 часа през последните няколко дни при това докато учех. Първата е стаята към този блог. Идеята ми беше да е място, където да се срещам с вас – тези, които четат тези статии. Сложил съм няколко картини, на които се въртят мои снимки, както и много канапета и сепарета. Има и видео стена, но е изключена, защото дразни понякога. Постоянната връзка към стаята е тук, но ще ви я покажа и в тази статия.

Втората стая е експеримент за конферентна на представителите на сдруженията на българските студенти в Германия. Намира се на върха на небостъргач, има конферентна маса, видео стена и маси с напитки и ястия. Отвън пък има басейн, шезлонги и маси за кафе. Сега остана и да ги докарам хората в стаята да пробват този начин на чатене, а не през Skype. Постоянния линк е тук.

7 коментара

  1. Не е лошо като идея, но ако популярността му е като Second Life в България мисля, че няма бъдеще. Имам акаунт в Second Life и го посещавам от време на време, но просто много хора не задълбават толкова ( а и нямат време, физическа възможност за това), че да влязат там, да си правят стаи, да обличат човека (от акаунта си) и т.н. само за да си кажат с някой здрасти. Отдвана чат програмите са на върха за бърз контакт и не мисля, че скоро някои от тези 3D светове ще ги измести. По-скоро тинейджъри и мастити бизнесмени насочили бизнеса си към интернет могат да проявят интерес към него, както и хората работещи на PC в някоя държавна администрация и ,,бият кучето“ по цял ден. Но все пак интерес ще има в началото …

  2. Много зависи в каква посока се развие. В този си формат – plugin към браузъра – може да се превърне в следващата мрежа за виртуални срещи. Ако го свържат с Google Talk или друга voip услуга, ще може да предаде по-персонално усещане на комуникациите. Всичко зависи от това колко лека е интеграция и колко е user-friendly. Ако трябва да го чакам 3 часа да се зарежда и ми хаби 80% от процесора, въобще няма да стане.

  3. Pingback: www.link4e.com
  4. Аз когато писахме при Тодор не се регистрирах, но сега ще се пробвам и ще те потърся – да видя тия стаи как стават…
    Ако наистина е между другото тежка програма, наблегне не Вторият живот а не на нов вариант за комуникация и аз мисля да я отсвиря. Но да видя първо.

  5. Тази седмица няма да съм много вътре, защото съм плътно на бачкане, но вечерта след 9 мога да вляза. Иначе за сега са я направили доста тежка. Мисля, че са заложили на твърде дебел клиент. Ако тръгнат да добавят функции в 3D средата, пък най-вече – voip, просто не виждам с каква машина трябва да си за да ти работи това чудо. Трябва да изтеглят повечето натоварване на сървъра за сметка на трафика. Сега почти всички сме с широколентов, така че тафика няма да е такъв проблем, пък и ще е дебел само като използваш програмата активно, а не като сега – винаги да ти дъни процесора на 100%.

  6. Ами едвам ми зарежда, заби ми на два пъти, третият път беше фатален за лисицата 🙂 Не съм сигурен дали ще пробвам пак…Не ми е перфектен компа – Тошиба на 1,7 с 512, но ми отне около 15 минути да ми зареди профила…Разочарован съм много от това…

  7. 🙂 да, бъгаво е малко. В началото прави проблеми с влизането. Все пак надеждата умира последна. Мисля, че от Google малко са избързали с пускането на тази си бета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.