Малко памет в повече

Тези дни си купих още малко памет за лаптопа. 250 Gb за да сме точни. Отдавна се канех да си купя нещо такова, но след последното ми връщане в България, дискът ми свърши и нямаше как. В последно време снимам само на 6 мегапиксела и всяка снимка е между 1,5 и 3,5 мегабайта. Това заедно с клиповете означава поне половин G на излизане с фотоапарата. Наложи се да си изтрия повечето музика и всички свалени филми.

Затова си взех тази играчка. Western Digital WDME2500TE.Малко по-голяма е от телефона ми. Това говори много лошо за избора ми на gsm-и и много добре за външните харддискове. Работи с usb 2 и за една нощ успях да си прехвърля 40-те Gb снимки и останалите няколко Gb архиви на проекти. Якото е, че идва и с програма за синхронизация така, че като го включа към машината да си сваля само всички новости. Това автоматично означава, че мога да изтрия всички стари снимки, някой от които на 5 години, и да си оставя място за дишане.

После се сетих, че имам малко история в шкафа. От първите ми дни на програмиране ми бяха останали няколко 5.25 инчови дискети. Ония от 128 килобайта. Тези специално са българско производство. Изглеждаха някак комично до „книжката“. Мислех си да ги продам в Ebay, но надали ще има много заинтересовани. Още не са добили колекционерска стойност. Май ще си ги запазя още 10-тина години. Впрочем имам вкъщи и оригинален зелено-бял монитор на Правец. За жалост не съм успял да го вържа към новите компютри. Трябва да се разровя из някой geek форум по темата.

8 коментара

  1. Не са 128,а 140 Килобайта на страна, 280 общо. Това ако не форматираш с 36-та пътечка или не ползваш друг трик. Ако може ми пиши един имейл като станат ценни, имам около 500 на тавана 🙂

  2. Какво страни бе? Не беше ли само върху едната страна? А за 36-тат пътечка, откъде ще го знам в 5-ти клас 🙂 А цените ще скочат като намалеят оцелелите запазени екземпляри.

  3. Честито Юруков, точно и такава памет и аз възнамерявам да си вземам. Само се чудя дали няма проблем с охлаждането щото в случая направо си липсва?

  4. Въобще няма нужда. Толкова е малко, че се охлажда само. Само не го оставяй на слънце, разбира се. Оставих го цяла нощ (8 часа) да работи постоянно докато ми копираше архивите и към края беше само малко топло. Няма шум, няма вибрации. Усеща се само като го докоснеш. Добре, че има лапичка, че да е ясно кога работи.

  5. Определено ще си взема едно! Тук е от порядъка на 170 – 200лв и мисля че цената му е напълно нормална, като се има в предвид че преди три години си взимах вътрешен хард диск със същата големина за същите пари.

  6. Тук е 80 евро в amazon.de като доставката е безплатна. Струва си ако имаш да прехвърляш много данни и не ти се занимава с dvd-та. Аз примерно ще запиша на него един виртуален winxp където ще ми са личните проекти и работната среда, за да ми е по-удобно като сядам на различни машини. Това на флашка не можеш да го направиш.

  7. Някой ако има да ми даде няколко такива дискети няма да му се разсърдя. Имам някъде из антиките едно флопи и бих го окомплектовал с няколко дискети. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.