Местене на сайт

Преди около две седмици пуснах молба да ми препоръчате хостинг в България. Стана достат добра дискусия и накрая се спрях на Superhosting.bg. Водят се за едни от първите в качество, цени и услуги. Пакетът, който израх е за 25 евро на година с домена. Включва 3,5Гб място, 210Гб трансфер, 100 мейл адреса, 15 бази данни и ftp адреса, един add-on домейн и един куп глезотии.

Първите ми впечатления бяха доста добри, защото всичко стана много бързо. Направих поръчката в 12:40, в 12:45 беше обработено плащането, а в 13:03 вече ми беше активирана сметката. Минути след това започнах да си качвам файловете от сайта, които прилежно бех подготвил преди това. Имах малко проблеми с базите данни, защото charset-а по подразбиране на предишния mysql сървър беше друг, а и имаше разлика във версиите. В крайна сметка до 14:30 всичко беше качено и готово за работа.

Тогава започна и великото чакане около прехвърлянето на домейна. Направих грешка, че не смених първо dns сървърите. След като поръчах промяна на регистранта, този тип промени беше заключен. Това означаваше, че трябва да чакам 6 дни (до вчера) да насоча домейна към новия хостинг. За щастиве всичко мина гладко. Вчера промених dns-ите и сега вече трябва в цял свят да се вижда сайта на новото място. Единсвената подробност беше, че трябва да прехвърля и промените по сайта, които станаха в периода на чакане – две статии, няколко коментара и поста във форума.

Равносметката е, че новият ми хостинг е много по-добър от стария. По-бърз е (поне погледнато от Германия), по-нови системи, има повече функции и е по-евтин. Единствено мястото е по-малко, но след като започнах да използвам Flickr, нямам нужда от толкова много. Голямо впечатление ми направи и бързите отговори на support-а. Отговарят буквално в рамките на 10 мин и при това точно и ясно. Тъй като съм параноя, докато прехвърлях сайта им писах по 4-5 мейла на ден за да бъда наясно какво се случва и какво следва. Винаги отговаряха търпеливо и то не със стандартни мейли. В стария ми хостинг беше ужас – не ми отговаряха или ми подаваха една и съща информация по 20 пъти след като съм им казал, че не ми върши работа.

Въобще съм доволен от избора, който направих. За сега знам, че бяха много мили и отзивчиви докато ми взимаха парите. Тепърва ще видим дали услугите ще се запазят на ниво. Лично аз се чувствам по-добре като плащам на българи.

[tags]хостинг, сайт, прехвърляне, hosting, superhosting[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.