Немски форум за иновациите в бизнеса

На 2-ри Септември 2008 в Darmstadt, Германия се проведе поредния Business Innovation Forum. Провежда се под ръководството на Software AG и се разглеждат различните нововъведения и технологии, които променят начина на правене на бизнес и процесът на работа.

Както означава иновация? Това е промяна на начина на работа, който води до по-висока ефективност и производителност на труда при същите усилия. Простичко казано, една задача може да се свърши за една седмица, но ако се инвестира в правилните инструменти и обучения, това време може да се намали до няколко часа.

Иновациите, които се дискутираха на този форум бяха в сферата на IT и бяха разделени на четири области – SOA, BPM, Application Modernization и E-Government. Тъй като и четирите теми са доста обемисти, ще им посветя отделни статии през идните няколко дни. Тук само ще ти опиша общо за какво се отнасят: SOA означава архитектура ориентирана около интернет услуги – това е нов подход, който буквално прави революция в създаването на софтуерни системи; BPM се отнася до търсенето на модели в бизнес процесите, автоматизирането им и анализирането на проблеми сфери и методи; Application Modernization е принцип, при който се запазват старите, но работещи компютърни системи, като се модернизират, за да паснат на новите изисквания за комуникация с партньори и потребители; E-Government е прословутото електронно правителство, което всъщност прилага горните три принципа, но в публичния сектор.


Източник: Joachim S. Müller

Форумът беше организиран в новия конгресен център на Darmstadt – Darmstadtium. Започна с кратка networking сесия за да се запознаем помежду си и с партньорите на Software AG и спонсори на събитието. След това последваха няколко представяния на технологиите, как се е стигнало до тях, защо са иновации и защо са толкова нужни. Частта за оптимизацията на процеси беше представена от Иво Тотев – българин, който е CMO на Software AG (Chief Marketing Officer). Полезното в случая беше, че не само представях теорията и как тя би трябвало да подобри нещата, а даваха конкретни примери за вече работещи системи с умопомрачителни мащаби.

След обяда имаше 16 презентации – по четири едновременно от всяка от четирите теми. Първата, на която отидох беше дискусия за прилагането на SOA в стратегията на немското правителство за развитието на e-Government. Тя беше между съдебната министърка Бригита Ципсис, CEO-то на Software AG – Щрайбих и директора на Dataport – Матиъс Камър. В общи линии дискусията се води предимно около политическия аспект на проблема и по малко около техничния. Във втората и третата сесия бях на презентации, които показваха прилагането на SOA в системите на Европейската Централна Банка и 28-те й институции из цяла Европа, както и в случая с Commerz Bank – втората по-големина банка в Германия. Последната презентация ми беше особено интересна. Ставаше дума за разширена BPM система с гласови възможности. Така компютъра буквално ти се обажда и те пита какво да прави, ако има проблем. Много хитър и обещаващ подход.

Като цяло всички дискусии се въртяха около иновации, които имат потенциала да обърнат не само бизнеса, но и публичния сектор с главата надолу. Цялото събитие беше изключително добре организирано и има много гладко. Конгресния център е прекрасно място за такива срещи за бизнеса, защото създава чувство за сюрреалистичност и движение. Това, което ме впечатли е, че когато човек се намира в залите, градът отвън изглежда така, все едно си в балон и си тръгнал нанякъде. Това мисля, че допълни много сполучливо духът на форума.

Всъщност целта на центъра е да стане гравитираща сила, която да обедини стотиците софтуерни фирми в региона, за да се образуват клъстъри, които да повишат ефективността и производството на местен софтуер. Интересен факт в тази връзка е, че в Европа, 20-те най-големи европейски софтуерни компании, от които Software AG е втора, произвеждат 80% от всичкия софтуер. Въпреки това, всички взети заедно произвеждат само половината от това, което Microsoft прави. А в щатите не е само Microsoft – има и IBM, SUN, Oracle и т.н. Затова и ЕС хвърля луди пари за развитието на нови местни технологии и компании. Това не е самоцелно – резултата трябва да е силен и независим европейски софтуерен пазар, в който смятам, че българските фирми могат да намерят доста плодородно поле за изява.

6 коментара

  1. Pingback: BPM - стегнете бизнеса си автоматично : IT Отдел
  2. Pingback: Business Innovation Forum ‘08 - видео и презентации : IT Отдел
  3. Pingback: SOA - следващата революция в програмирането : IT Отдел
  4. Pingback: Application Modernization - пластична хирургия за стария ви софтуер : IT Отдел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.