Нова версия на PicLens

Излезе обновена версия на PicLens – вече любимото ми разширение за разглеждане на снимки. На страницата за новата версия са обявили, че вече поддържа видео от YouTube. Това всъщност не е нова функция – още в старата версия беше възможно, защото rss-а на YouTube пак съдържа media:thumbnail, което е умалената снимка, но не съдържа media:content (истинската снимка), а media:player (видеото). Както преди, когато се отвори feed, в който има видео, PicLens просто показва умалената картинка и не зарежда голяма. Всъщност същото го забелязах още когато изпробвах видеото във Flickr.

Когато прочетох за добавянето на YouTube имах надежди, че ще направят гледане на клипове в добавката, но надали ще е скоро. Показване на flash video, на което картината да се върти триизмерно, ще изисква бая ресурси и бърникане във flash.

Една приятна изненада е добавянето на текстова информация към снимките. Това беше едно от предложенията, което им изправих и изглежда още много хора са го поискали. Реално взима title елемента на дадена снимка от feed-а и го показва под нея, когато минеш с мишката отгоре. Когато отвориш пък снимката, се зарежда малка лента със същата информация и бутон за отваряне на оригиналната страница. Досега този бутон беше горе вляво, но под снимката е много по-удобно.

Има и един бъг, който забелязах, че са оправили. Ако сте използвали добавката колкото мен сто на сто сте го забелязали. Когато се движите бързо из страниците, малките бутончета, които се появяват върху снимките за да пуснете PicLens се размазват. Не точно размазват, а по-скоро зад тях снимката става на негатив. Най-вероятно причината е била в неправилното изписване на прозрачните части png-то на бутона.

Единствената ми критика за сега е, че добавката не работи с бета версията на Firefox 3. Това, заедно с още няколко неработещи добавки ме спира да я използвам. Иначе наистина е по-бърза и с по-малко натоварване на машината. Може би като излезе от бета ще обновят и Piclens.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.