Няколко предложения и от мен за гей парада

Отстрани изглежда, че темата за хомосексуалистите, или гейовете и лесбийките, както всички сме свикнали да ги наричаме, е много наболяла в България. Иначе не виждам защо ще се изговорят толкова много неща по медиите и форумите. Поне така изглежда. Струва ми се обаче, че нещата са страшно раздути и на голяма част от обществото им е все тази дали група хора ще направят шествие през тази или онази улица. Може би някой ще го подразни, ако му се налага да мине от там и улицата е затворена, но иначе какво толкова.

Тези, които се дразнят са откровените хомофоби. Тези, които мразят гейовете и постоянно говорят срещу тях. На мен биха ми били интересни хомофобските им срещите – събират се 20-30 здрави мъже в бар и си говорят за гейове. Аз не знам дали се чувстват застрашени по някакъв начин или отричат нещо в себе си (разбирайте женското си начало), но през последните няколко дни овикаха света до небесата. И като говорим за небеса – и църквата се включи в протеста, но за тях това е нормално. Християнството във всичките си форми не се е славело с много разбирателство и толерантност.

В България обаче си има закони и е време да се спазват съвестно. Имам прокуратура и съд, нали? Ето няколко предложения към тях и към управниците:

  • Обвинителен акт срещу Боян Расате за приканване към насилие и отправяне на расистки коментари – всички видяхме какво направи, какво каза и как насъска глутниците си срещу шествието
  • Бързо производство за хулиганство срещу всички 60 арестувани скинари и полагане на обществено полезен труд. Може дори тези, които са хвърляли бомбичките да ги накарате да оправят градинките пред офиса на „Джемини“, ако имат такъв.
  • Разследване на това, кой е отправял заплахи срещу Аксиния Генчева и ако може да ги намерите толкова бързо, колкото чантата на Кунева
  • Борбата срещу еко-организациите беше ефективна. Бях разпитвани блогъри, администратори и т.н. Защо не се направи същото и с нео-нацистките сайтове като този, за който пише Сашо?
  • Защо не излезе най-накрая някой управник и не се обяви в защита на Джемини? Това ще е много добър пример за толерантност, която трябва да възпитаваме у децата си, както пише Нели О. Едно е да се съгласиш с него административно, а друго е да подкрепиш правото им на съществуване. Днес ми споменаха, че и ГЕРБ се бил обявил срещу парада и за малко да се откажа да гласувам за тях. Добре, че се оказа, че не е вярно.
  • И ако нищо друго не проработи, предлагам на всички, които се чувстват оскърбени от скинарите и хомофобите в България, да последват примера на Джордж Такей, който ни е добре познат от сериалите Heroes и Star Trek:

    Фотогалерия от събитието в Дневник

    24 коментара

    1. Джордж Такей е страшен пич. Ако има фенове вървете се разровете в нета и намерете какво е направил Джордж Такей при подготвена от Хауърд Стърн „гей“ закачка с един от колегите в екипа му. Човекът просто е пич и е човек на място.

    2. Направо да ти се додрайфа от цялата тая история,но то си е ясно – не може просто без прословутата българска „толерантност“…Интересното е,че допреди да напусна БГ смятах българите да сравнително толерантни – сега вече ми е ясно,че това е било поради простата липса на сравнение. Все пак смятам, че е постижение самото провеждане на парада и ми се иска с всяка изминала година подобни случки да стават все по-голяма рядкост. За съжаление не ми се вярва,че точно така ще се развият нещата…В България да си различен е горе-долу равно на това да си прокажен, и това са предразсъдъци, насаждани от векове и поддържани от архаично и тесногръдо мислене, неспособност за адаптация към съврененния свят и избиване на комплекси…Има да ги гоним цивилизованите държави…

    3. Какво ще кажете за тихия геноцид с тихи оръжия над българите?

      Планът за съсипването на България – в пълен ход!

    4. Ето какво писах на Superhosting.bg:

      Здравейте,

      Аз съм ваш клиент и искам да ви обърна внимание към следния сайт, който използва Вашите услуги:

      В общите условия на Вашия хостиг, към които всички трябва да се придържаме, пише:

      (2) При ползването на УСЛУГАТА КЛИЕНТЪТ е длъжен да спазва утвърдените етични правила на поведение, като не накърнява под никаква форма права и законни интереси на ДОСТАВЧИКА и/или трети лица.

      (4) При ползването на УСЛУГАТА КЛИЕНТЪТ няма право да публикува текстове и съобщения, съдържащи заплаха за физическата цялост и телесния интегритет на индивида, накърняващи доброто име на другиго или призоваващи към насилствена промяна на конституционния ред, към извършване на престъпление, към насилие над личността или към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда.

      (6) КЛИЕНТЪТ се задължава при ползване на предоставяната от ДОСТАВЧИКА УСЛУГА да не зарежда, да не разполага на сървър на ДОСТАВЧИКА, да не изпраща или използва по какъвто и да било начин и да не прави достояние на трети лица информация, данни, текст, звук, файлове, софтуер, музика, фотографии, графики, видео или аудио материали, съобщения, както и всякакви други материали:

      * съдържащи заплаха за живота и телесната неприкосновеност на човека;
      * пропагандиращи дискриминация, основана на пол, раса, образователен ценз, възраст и религия; проповядващи фашистка, расистка или друга недемократична идеология;

      Във форума на този сайт многократно са забелязвани квалификации, пропаганда и заплахи към хора с различен етнос, религия или сексцуална ориентация. Това е грубо нарушение на Вашите правила и според същите, сайта трябва да бъде закрит. Вярвам, че сте получили достатъчно писма във връзка с този сайт и осъзнавате, че има нетърпимост в мрежата към такива прояви на расизъм и дискриминация. Моля не накърнявайте имиджа си пред потребителите заради един сайт. Вярвам, че ще разберете клиентите си, много от които са блогъри, ако решат да спрат да работят с вас, защото не спазвате собствените си общи условия.

      Надявам се да приемете сигналът и съветите ми и да реагирате подобаващо. Бих се радвам да работим дълго заедно.

      Поздрави,
      Боян Юруков.

    5. Българите сме си толерантни. Ама има разни селяци, които сами си създават вълна от омраза, за да я яхнат после. Абе PR. Всеки си търси нишичка на рекламния политически пазар.
      Само че не намирам пресечната точка между национализъм и хомофобия… явно национализма вече не носи достатъчно дивиденти и трябва да се яхат и други „каузи“

    6. Смятам, че този път ще се подходи напълно сериозно от страна на полиция и прокуратура. Най-малкото защото това беше открито войнствено поведение.
      Нека да е ясно – много хора мразят гейовете, но не те излязоха да ги замерят с Молотов нали? Отидоха тези, които искат да използват протеста като поле за изява, хора, които се олицетворяват с такива действия. Няма нищо конструктивно в атаките им, ама нищо.
      НО. Не мога да не спомена, че гей-парадите навън са празненства, истински паради, шумни събирания и показване на идентичност. Да ме прощават „Джемини“, но това тяхното си беше чиста манифестация от типа „дайте да свалим цените на олиото, щото обичаме яйца на очи“. Един плакат и дванайсет балона?! Моля ви се…

    7. Парадът се оказа хисарски домашен белот. Участваха двайсетина хаховци, а други 60 хаховци искаха да ги бият. Да се смееш ли, да плачеш ли?…

    8. Стига с тоя гай парад. На обществото и на политиците не им пука за него и затова никой няма да излезе с никакви изявления, да не говорим пък за действия. Това, че лятно време медиите няма какво да показват и че 20 блогъра се надпреварват да пишат едни и същи неща, за да не са по назад, не значи, че темата била наболяла и хората не могат да спят от притеснение.

    9. @Калоян К. Цветков – Наистина е добър актьор. Виждал съм го във всякакви роли и винаги пасва добре в тях, било то шеф на японска корпорация, луд или комик.

      @Mio – Мога да ти кажа, че единствената разлика между България и т.н. „развити държави“ е, че там не смеят да се изказват расистки. Иначе пак дискриминират с действията си и то дори повече отколкото в родината. Това важи особено за Германия, където ги е яко шубе да не изкарат някой расист, защото бил казал нещо. Въпреки това обаче не можеш да видиш шеф на Deutsche Telecom, който да не е чист ариец в смисъла, който Хитлер е залагал. Също така не можеш да очакваш същото отношение от професорите в университета ако си немец, от източна Европа или отнякъде другаде.

      @StarWars – теория на конспирацията. Всичко е икономически интереси и с оплаквания, че всички са против нас няма да стигнем до никъде, защото това е ясно от самото начало. ЕС не е едно голямо семейство. ЕС е една голяма каца, в която всеки слага и от която всеки се опитва да вземе най-много като избута останалите.

      @pierrot – Е чакай малко – ти какво си очаквал – мъже по прашки с дантела ли? От Джемини точно по този повод се изказаха, че са искали да покажат, че не са по-различни от тълпата наоколо, за да бъдат възприети по-нормално.

      @Явор – да сме толерантни – не сме. Има много предразсъдъци у средностатистическия човек, но той не излиза да трепи гейове по улицата. До скоро и аз си мислех, че сме толерантни, но се шашнах, като чух расистки изказвания от мои хора, които познавам от много време. Това не означава, че тези хора няма да работят с обратен, турчин, циганин или черен, но ще имат едно наум.

      @Апостол Апостолов – аз чух нещо за 400 човека в парада, но това сигурно е било с фотографите и зяпачите наоколо.

      @Ники – същото се отнася до почти всички теми, които се въртят в медийното пространство. Какво му дреме на средностатистическия човек от Варна например, че в София скинари и цигани се трепят? Или че еди-кой-си не бил осъден за пране на пари и далавери? Това са все теми от ежедневието, зад които стоят по-дълбоки проблеми, от които и ние въпросните 20 блогъри се интересуваме.

    10. Поздарявам Ви за чудесната статия! Както и за писмото за нацисткия сайт. Дано да има някакъв ефект.
      И аз ще цитирам. 😉
      И нали знаете – в очите на властта еко-организациите са много по-деструктивни от нацистите, просто защото им бъркат в кацата с мед и им ракриват далаверките. Затова и борбата с природозащитниците е такава. 🙁 Да се надяваме, обаче, че и с нацистите ще се разправят.

    11. @Боян – от коментара ти ми се струва, че не си много наясно с определението за толерантност. Толерантност не означава да подскачаш във въздуха, заедно с групи, чийто лайфстайл не одобряваш и да обясняваш наляво надясно че ги поддържаш, само защото така е общоприето. Толерантността е много повече, но за да не стане много дълъг поста ми, накратко:

      Тъжно е, че тази година Декларацията за човешките права става на 60 години, а в България мнозинството от хората живеят все още в средновековието…
      Що се отнася до Германия и твоя личен опит там, ясно ти е, че не можеш да правиш обобщения, нали? Германците внимават какви ги приказват повече от другите нации, защото те имат историята, която не могат да променят, защото трябва да живеят с последствията от тази история и много по-добре от други нации осъзнават колко гадости могат да излезнат от прояви на нетолерантност и егоцентризъм…А що се отнася до факта, че ти самият се чувстваш дискриминиран, било то в професиналните или академичните среди, там мога да ти кажа следното – тва, което сам си го направиш и господ не може да ти го направи. За моите повече от 6 години в DE не мога да се сетя за нито един случай на дискриминация към моята светла личност…кой знае защо…може би щото сам си дебелокожо българско говедо…

    12. Едно време се правеше износ на революции, днес се прави износ на поквара, зарази и наркомания. Държавата ги толерира за да могат да се усвоят отпуснатите от чужбина средства, също така управляващите намират лесен ход да се представят пред света като големи защитници на демокрацията, а и съдебната система се надява на гърба на задържаните да си икара някоя и друга добра дума от световните медии. Накрая най-губещи ще са „обратните“, защото задържаните сега бити, осъдени и глобени в следващите седмици и месеци ще си го върнат тъпкано на тях и тогава едвали показността от вчера на държавната машина ще продължи да ги закриля тъка настървено. Гнусотата на народа към тези извратени психари е трайна и трудно ще се изкорени с насилие.

    13. @Mio – много добре знам какво е толерантност. Много добър пример е дала Нели Огнянова в статията си по въпроса. При условие, че липсва такава или е ограничена, има нужда от силен пример на обществени фигури и такива, които имат влияние върху големи групи от хора.

      Исторически в България сме били много по-толерантни от прославената ти Германия, а и не само от нея. В момента обаче това не е достатъчно и има много индивиди, които се опитват да трупат политически дивиденти като създават етническо напрежение. Тези индивиди са както в България, така и в Турция и Гърция.

      Ако в Германия не си срещал дискриминация, то значи не си и обръщал внимание, защото възприемаш тези неща за нормални. Сам каза, че не е важно какво се казва, или в случая с немците – какво не се казва, а какво се прави. Немците не говорят с расистки термини, но това не им пречи да дискриминират и го правят масово. Зависи и в каква област работиш, защото в информатиката и международните компании тези неща не се виждат много, но в немския бизнес ситуацията е съвсем друга.

      @Бай-Бай – единствените извратени психари, които аз виждам сега са в РПУ-то и ги глобяват за хулиганство. Изглежда мразят толкова много обратните, защото са били в затвора и там са ги минали поне по веднъж „батковците“ и затова сега искат да се изкарат мъже и да се докажат, че не да обърнали резбата.

      Винаги ще се намери някой да критикува държавата, независимо какво направи и това е хубаво, защото означава, че сме демокрация. Важното е, че сега това, което полицията направи е правилно и можем да обсъждаме само мотивите им, както виждам, че правиш ти.

    14. Това с парада се превърна в тема номер едно, както по новинарките „официални“ сайтове, така явно и по блоговете.

      В тази връзка искам да спомена речта на Алиса Милър в ТЕД. По специално за това как новините изкривяват обществената информираност.

      Днес говорих с един от организаторите на така наречения гей парад и с друг човек, работещ в неправителствена организация, занимаваща се с проблемите на дискриминацията.

      Аз като страничен наблюдател и по двата проблема мога да заявя едно – хората от Джемини така и не можаха в медиите да ми обяснят на мен, като на обикновен, общо взето незаинтересован гражданин (нито за, нито против, по-скоро бих гледал парада на русалките в Кони Айлънд ()) какво точно имат предвид с този парад. Дали искат да направят нещо, като онова което се случва този месец в Израел, САЩ, Германия и т.н. или искат да излязат да протестират срещу нещо, или искат да изкажат манифесто някакво. Не разбрах. Трябва да е имало идея зад това, но тя не бе оповестена ясно и точно. Което според мен е грешка.

      Накрая излезе, че те са просто едни храбри герои излезли да се разходят групово с ясното съзнание, че ще срещнат противници. Уважавам безкрайно смелостта им, аз например не бих отишъл някъде с ясната идея че едни хора ще се опитат да ме набият яката ако не и по-лошо. Но това (със смелостта) не виждам какво променя или какви предпоставки за промяна създаде.

      От друга страна все нещо трябваше да се направи предполагам. Не знам дали бе най-доброто но беше опит. Следващия път може да е по-разумен и по-ползотворен.

      Честно казано бях стъписан от изказвания по повода. В gorichka някакъв мъж/дама (не схванах пола) предложи да плашим децата по следния начин: ако искат да ядат junk food да ги плашим с гейовете и да им ги даваме за пример, мама ако сега ядеш чипс и зрънчо ще станеш педал ….. имало „някакви“ доказателства че изкуствените примеси в храните и ГМО храните предизвикват хомосексуализъм и тн.

      На други места имаше други изказвания. Например, че хомосексуализма е свободен избор, и те (хомосексуалистите) са го избрали за да дразнят обеството и да имат причина да се смятат за нещо повече.

      В крайна сметка всички живеем в някаква общност, не сме изцяло контактни по всички повърхности на обществото, аз не разговарям всеки ден с роми, камионджии, политици, секретарки, колбасари, мениджъри, артисти, хомосексуалисти, затворници, старци, болни и тн и тн, общуваме със общност която малко или много сме си избрали. Реално повечето хора нямат досег никакъв с хомосексуалисти и лесбийки (или имат но не го съзнават). Как за един такъв човек хомосексуализма се превръща в проблем ми е абсолютно черна дупка. Според мен това е медийно промиване на мозъци (или политическо, със средствата на медиите, който както предпочита да му казва).

      Извинявам се за ненормално дългия коментар, просто за два дни изчетох толкова глупости, че дори сам още не мога да ги сбия до нещо кратко и ясно в главата си.

    15. Хомото е не само лошо, а гнусно, греховно и извратено. Миришат на л-а-й-н-а и искат да изцапат колкото се може повече от околните. Да заразят с покварата си другите зада не ги сочат с пръст, точно както БКП-то опетни половината българи като доносници и ги направи да изглеждат по долни от тези на които са донасяли и са ползвали доносите им за своя издода.

    16. @Боян – искам да ти благодаря, че ми отвори очите, наистина нямах и най-малка представа, че страдам от кривогледство и лоша преценка…За инфо – прав си, работя в областта на информационните технологии, и също си прав, че там не се усещат такива неща. Моето обяснение – защото ги няма. Но познавам достатъчно хора, които работят в съвсем други области било то в международни или немски фирми, било то немци, българи или други, и общото мнение е,че определено в Германия хората са доста по-толерантни отколкото в БГ. За историята също си прав, но както вече писах в предишния си пост, на германците Втората световна им държи много повече влага отколкото прословутата вековна българска толерантност на нас. Която между другото през последните десетилетия се е изродила в нещо наистина отвратително, не без помощта на прекрасните ни държавници и не без абсолютното ни потъване в някакво блато от самосъжаление и безразличие. Що се отнася до обществени фигури с конструктивно влияние върху масите, наистина ли мислиш че има такива в БГ? Щото тва ми звучи като първоаприлска шега…Както и да е, струва ми се, че и двамата си имаме изградено мнение и няма да се мръднем и на нота от него, и тъй като това все пак е виртуален приятелски спор на тема толерантност…Peace,brother.

      @Петър – според мен си абсолютно прав, че медиите и PR-а в днешни дни са част от проблема. В свят в който всеки има много повече от 15 минути телевизионно време, както едно време предрече Уорхол ми се струва, че това ще е един от големите проблеми на 21 век…Отдавна е ясно, че медиите манипулират, в повечето случаи, дори без да се опитват да го скрият. За разлика от Боян аз съм на мнение, че няма обществени фигури на които да се разчита и отговорността пада изцяло върху раменете на обикновения човек, който ти описа така добре…За съжаление случки като вчерашната показват, че на обикновения човек почти не му пука…Мисля, че безразличието е дори по-зле от откритата антипатия и проявите на насилие…

      @Бай-Бай – дълбоки мисли и невероятно оригинално изказване;в личностната ти характеристика най-вероятно пише:хомосексуалист в процес на откриване на себе си:) сериозно, пич, кефиш ма, щи звънна…

    17. @Петър – Сега като го спомена, наистина не се даде думата на организаторите на парада. Сигурен съм, че са ги поканили някъде по сутришните предавания, но всичко остана встрани от основните новини. Спомням си само няколко техни цитата в медиите. Имам чувството че и това се дължи на предразсъдъци от страна на журналистите.

      @Mio – Причината да предлагам обществен диалог по темата е, за да се разбулят определени митове и предразсъдъци, които са останали от комунизма за хомосексуалистите. Добър пример даде Петко, че някои хора си мислят, че това е техен избор. Освен това много хора възприемат, че всички гейове са като Азис, който го е ударил на цирк.

      Да, смятам, че има личности, които влиаят на обществото, но не винаги положително. Застъпвайки се за правото им на съществуване би било нещо в правилната посока. Също така виждам, че още възприемаш думата хомосексуалист за обидна, щом се изказваш така за Бай-Бай.

      @Бай-Бай – тук не знам какво просто да кажа. Може би само, че имаш нужда от лечение. Или по-добре някой да ти пуска в храната по малко естроген в продължение на няколко месеца. Няма да станеш гей, защото това си е генетично, но ще заприличаш на травестит и поне малко, ще осъзнаеш колко е лошо да те дискриминират, заради това как изглеждаш. Но то пак не се знае – то и Хитлер е полу-евреин, но видяхме какво им направи.

    18. Pingback: pligg.com
    19. Снощи чух най-нелепото нещо:
      Ще направим регистър на хомосексуалистите в България
      -Защо?
      -За да имаме списък, който да ни помогне в борбата с тази анти-българска проява….
      -Какво ще го правите този списък?
      -Ще го ползваме за анализ и изготвяне на стратегия….

      Този човек (Расате) трябва да бъде премахнат като политическа личност, защото (явно) младежта ни е достатъчно тъпа за да вярва на такива глупости. Анти-българска проява! ОМФГ!

      И някакви пишлеменца на по 15-19 му вярват на тоя човек! Аз не го бях виждал, че той прилича на офицер от ЩАЗИ! И без всякакъв срам и като че ли убеден в думите си се изправя по национална телевизия и ги говори тези неща!

      Всичко това ок, но:

      Колко трябва да си наивен (да не кажа глупав) за да се вържеш на това!?!? И все пак той има последователи…

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.