Нямам имен ден

Днес доста хора ме поздравиха за именния ми ден. Казвам се Боян и някой го свързват с Богоявление. Не е така обаче, въпреки, че съм кръстен на баба ми Божана, а тя празнува. Доста съм се чудил дали имам и кога ми е именният ден. В крайна сметка се оказа, че е на 28-ми март. За справка вижте в БГМама. Благодаря на всички, които са се сетили днес. Много го оценявам и ми е кофти да ви разочаровам. От друга страна обаче ще получа още поздравления за здраве след 3 месеца 🙂

Тук се сетих за един поздрав за последния ми рожден ден: „Пожелавам ти много здраве, много късмет… тия трите неща.“

Впрочем не забравяйте, че утре е Иванов ден и после Бабинден.

23 коментара

  1. Здрасти Бояне!
    Дядо ми беше Боян, имам братовчед – също Боян. Цял живот все на Богоявление празнуват …

  2. Ох, адаш, това с празнуването на 28 март е много трудна работа – от сума ти години се опитвам да науча близки и приятели, че именния ни ден е на 28 март – мчк. Боян, княз Български… И вчера баща ми отново се обади да ме поздрави 🙂

  3. С няколко думи – да си жив и здрав! Какво значение има датата:-)

  4. Адаш, ами както е тръгнало от другата година май на Богоявление ще празнувам.

    @Габриела – много благодаря за поздравите. Наистина няма нужда от повод да се поздравяваме. Както при пиенето – няма нужда от повод да седнем на маса.

  5. Вярно. Сега проверих. Провери откъде ти идва името. Ако е производно на някое, което има имен ден, значи ти е тогава.

    Ако настояваш да имаш де. 🙂

  6. Ами идва от старобългарското Миглин и означаваше „Вятър“. Мен ми стига че е доста уникално и рядкосрещано, и не съм чак толкова примрял за имен ден, просто някой път като се веселим ще кажа, хей – днес имам имен ден 😀

  7. Днес ми е имения ден. Ето какво ми прати баща ми:

    Църквата почита паметта на княз Боян Български. Пророчеството на свети мъченик Боян, княз Български според българската православна цълква е свързано с покръстването на българите. Легендата разказва, че по времето на хан Крум (802-814) веднъж сред пленници попадна и ученият византиец Кинамон. Синът на Крум – Омуртаг (814-831 г.) забелязал влиянието му върху синове му или просто от неприязън към християнството го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831-836 г.), по молба на своя по-голям брат Енравота извел Кинамон от затвора и го подарил на брат си като роб, така княз Енравота под влиянието на Кинамон тайно приел християнско кръщение и бил наречен Боян.

    Няма никакви фактологически сведения за него: нито къде е гробницата му, нито къде са мощите му, нито дали е съставяна служба в негова чест. Паметта му се празнува на 28 март със споменаване на името му в денонощното богослужебно последование. Княз Боян Български е познат като първия български мъченик, умрял за християнската вяра. На днешния ден имен ден празнуват носещите името Боян и производните му.

  8. Абе, какво значение има датата наистина? Важно е, че хората те мислят с добро 🙂

  9. @cipisec – то мисленето добре – радвам му се, но момента с черпенето дето всички го споменават нещо малко на изнудване ми идва. 🙂 Ама айде – здраве да е.

  10. По канона на Българската православна църква Боян празнува имен ден на 28 март – деня на Св. мъченик Боян, княз Български. На този ден празнуват също Албена, Бояна, Боянка, Бойка, Бойко. Разпространено е също носещите името Боян да празнуват и на 6 януари – Богоявление. Това вероятно е свързано със сходното име Божан, което празнува на тази дата и което при транскрибиране би могло да се асоциира с Боян.

  11. Малка поправка – „Нямам имен ден“ -> Не празнувам днес имен ден. А пък щом толкова много хора те поздравяват, започни да празнуваш и днес 🙂 Да си жив и здрав – имаш-нямаш, празнуваш – не празнуваш 🙂

  12. Адаш аз мойте ги научих вече кога трябва да ми се обаждат с честитките. Всеки разбрал недоразбрал и се обаждаше преди. Навремето преди 10-тина години се бях обадил на няколко наши медии да питам защо объркват народа като в календара на БПЦ ясно си е записано каго имат имен ден Бояновците – 28 март. Повечето ме отсвириха, но 2-3 си признаха източника – http://www.pravoslavie.bg . Естествено кой да ти чете че на сайта си е написано черно на бяло че „Православие България НЕ Е официална(та) страница на Българската Православна Църква“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.