Сайтът на Bulgaria Air е опасен

Вчера реших да си купя билет за България. Отварям сайта на любимите ми BGAir и ми излиза горното съобщение. Firefox с помощта на Google са открили, че официалния сайт на българските авиолинии съдържа опасен скрипт, който може да зарази всеки компютър. След първите 5 минути смях се опомних и започнах да се ровичкам. За първи път ми се случва да ми изкача такова съобщение и затова прочетох обяснението покрай предупреждението. Изглежда, че в рамките на последните 90 дни е било засечено, че съмнителен скрипт на чужд сайт – най-вероятно вкаран чрез реклама или брояч – е записвал троянци и тракър бисквитки. Независимо дали сега проблемът е оправен, и без това лошата репутация на сайта на BGAir е съвсем разрушена.

В крайна сметка реших да се доверя на страницата (включвайки параноичните защити) и пренебрегнах предупреждението. Въпреки това Firefox настойчиво ми напомняше ето така, че сайта е опасен:

Започнах да си попълвам информацията и реших да видя условията на пътуване. Забележете, че често пътувам с тази компания и че и преди съм виждал следния проблем. Просто сега проблемът с „опасността“ ме подтикна да го включа в статията. Когато отворите условията към билета се вижда следния текст:

Мислех да седна и да потърся кой код в сайта им се смята за опасен, но нямам време за това, а и не смятам, че е моя работа. Проблемът не е единичен случай – преди избирането на дати на сайта им беше страшно скапано. В момента има обяви за промоции за полети из Европа, но няма нито период, нито бройка, нито обяснение. Ако питате мен, такива промоции няма и това си е чисто нарушение на правата на потребителите. И проблемите на компанията не свършват тук. Дори в една почти нереалистично положителна статия на Реймънд Хейни в британския „Сънди Мейл“, той отбелязва, че единствено грубите стюардесите на нашата авиокомпания са му направили лошо впечатление. Ако искат да успеят на европейския пазар, отношението им към клиентите и към бизнеса трябва да се промени коренно. Всъщност ако не вървят напред ще фалират и това е реалността в този бизнес. Нека се поучат от компании като WizzAir и поне да си оправят сайта.

И нямам намерение да се линквам към сайта, защото щом е опасен, значи ще ми падне рейтинга в Google. Ако не го знаете, просто напишете „air.bg“.

9 коментара

  1. Сайтът на 7 дни спорт беше на същото положение поне месец.
    Доколкото прочетох проблемът идваше от това, че от 7 дни спорт въртят банери на някоя фирма, която не се харесва на FF или по-скоро май на google не се харесва. Което ми напомня за този пресен пост.

  2. Самият банер не може да не се харесва на Google или Firefox. Въпросът е, че сайта, които генерира банера, залага tracker cookies или самият той е белязан като опасен. Вече проблем е на 7 дни и BGAir, че се доверяват на такива сайтове. Аз въобще се чудя какво прави банер на друга фирма на сайта на BGAir.

  3. Винаги си купувам билетите за Балкан от Оподо.
    По-сигурно ми се вижда, а цените са същите.

  4. Аз пък винаги от сайта на BGAir. Всъщност резервацията и трансфера на парите минават през посредник, защото любимата ни авиокомпания не си е направила труда да си построи собствена система, като всяка нормална авиолиния. Това обаче гарантира сигурността на данните ни.

  5. раз 5 пытался сегодня утром зайти на блог – не пускало. Видать, у твоего хостера были проблемы..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.