Плазмените тонколони – едно забравено чудо

Във времена като нашите, всички технологии експлодират. Имаме все по-големи екрани, все по-малки телефони, все по-тънки лаптопи и все по чисти коли. Една технология, която малко се е променила с времето са тонколоните. Дори в малкия ви телефон, високоговорителя е на същия принцип както тези в големите аудио системи и дори тези, които са използвани в първите радиа. Базирани са на електромагнит, който движи тънка мембрана в хармония с подадения сигнал. Свойствата и размера на мембраната и магнита ограничават честотния диапазон на високоговорителя. Освен това ако прекалите с мощността на музиката, тонколоните се скапват, както ми е добре познато от купоните.

Интересното тук е, че има алтернативи на магнита/мембраната. Такива са електростатичните, които са плоски и качествени, но и чувствителни към влага и нямат бас. Друг пример са плазмените високоговорители. Наричат ги безтегловни, защото плазмата практически няма маса, а точно тя се използва за да генерира звук. Когато се променя сигнала, плазмения сноп променя дебелината си и трепери. Така той движи въздуха с различна честота, която ние възприемаме като звук.

med_cover.jpgПредимствата е, че в една такава система няма ограничения за размера и мощността, няма движещи се части и може да произвежда звук в много широк диапазон (извън човешките възможности за възприятие). Изглежда обаче има проблеми с поддръжката и надеждността, които не са позволили на тази технология да пробие. Точно затова е вписана към забравените технологии – разработена е още през далечната 1950 година. Дори открих статия за нея в Popular Science от Юни 1979.

В момента има няколко производителя на плазмени високоговорител, като повечето са в Германия. Предполагам, че причината се корени в афинитета на немците към всякакви технологии – щом съществува огромна верига от магазини за любителска електроника и строене на модели като Conrad Electronic. Продават се и пакети с части, с които сам да може да си построиш такъв високоговорител. Ето един пример станал доста популярен наскоро. Не забравяйте, че звукът идва единствено и само от малката волтова дъга между електродите.

[tags]plasma, плазмени, високоговорители, тонколони, електроника[/tags]

15 коментара

  1. woooow звука наистина е много изчистен :О и ако наистина както твърдиш няма ограничение в силата на звука(освен от осилвателя) би било страхотно за купони (освен проблема с водата …)

  2. Е те проблемите с водата и останалите течности ги има винаги по купоните. По-големият проблем е някой да не реши да се електрифицира. Доколкото съм чел, използват туби с газ (примерно хелии) за да е по-стабилна плазмата и точно те могат да се счупят. В нета пише, че били трудни за поддръжка и ненадеждни. Не знам в какво се изразява това, но сигурно е сериозно, щом не се използват вече масово.

  3. Tova neshto e strahotno, nostava li za profesionalno ozvuchavane? Imam predvid partita diskoteki i t.n. A i kade moga da namerq takova neshto v Balgariq, pone da go vidq, da go chuq na jivo?

  4. Изглежда не може да се използва професионално, защото щяха да го направят досега, най-малкото заради визуалните ефекти. В България май не ги продават. Доколкото знам произвеждат ограничени количества само в Германия, но и тук не знам къде може да се види. Освен това в специализирани магазини в щатите и Германия може да се купят любителски комплекти тип „направи си сам“.

  5. Dobre 4 eima nqkoi koito da pi6e za tazi neveroqtna tehologiq.V spisaniqta na konrad koito imam gi nqma tezi govoriteli a az iskam da si pory4am.Ako moje da mi kaje6 v koi broi i ot koq godina si gi vidql 6esam ti mn blagodaren.Ako ima6 o6e info pls pi6i na po6ata mi zlaf4oo@abv.bg

  6. За съжаление в сегашният им каталог няма такъв продукт. Опитах се да намеря някой да ги продава, но открих само схеми. Примерно тук. Дори хората, които се занимават с такива неща не са направили комерсиален продукт, който да продават. Просто интереса е твърде малък. Може да пробваш да се свържеш с някой, който е завършил електроника или електроинженерство и да го изградите от нулата. Всички част могат да се купят от който и да е магазин за електроника.

  7. Някой може ли да даде схема на този вит говорители мн искам да си направя такъм.Моля пишете!!!!

  8. Много ще съм благодарен ако ми намериш,скайпа ми е hristiayn_stratev89
    (H_ristian@abv.bg)

  9. Аз съм горд собственик на работещ прототип от тази схема . с някои забележки работи прекрасно . 1 отделя озон (отровен ) 2 100% опасно за живота 3 работи си напълно надеждно ( ако си набавите волфрамови електроди ) 4 има нужда от кросоувер , защото работи ефективно над 2 килохерца 5 най- неефективният говорител , измислян някога. Иначе като звук е невероятен тези пичове биха Ви продали чифт колонки за 100 тина зелени хилядарки но плазмата в тях се води за най най …

  10. Мисля това лято, ако имам повече свободно време да зглобя схемата.Но само не можах да разбера трансформатора какъв е (ламелен,тороид….) мн ще съм благодарен ако ми помогнете. 🙂

  11. Пич, ако ти кажа, че не разбирам въобще от електротехника. Може би някой друг от коментиралите може да отговори.

  12. Pingback: Boris Tashev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.