Плъгини 2008

Велян ме е пингнал да участвам в поредната блогърска верижна статия. Този път е за това кой какви plugin-и използва и защо. Та ето и моите по азбучен ред:

Akismet – Ама разбира се. Тази добавка е направо задължителна. Прихваща повечето спам и го изтрива или оставя за одобрение. Справя се чудесно със спама от западна Европа, но съм забелязал, че пропуска този от Русия. А последния зачести много през последните седмици.

Audio player – Лек и удобен player за записи. Използвам го, когато искам да пусна някоя примерна песен или в експериментите ми в аудио блогърството.

FeedBurner FeedSmith – plugin-a на Feedburner. Помага ви да интегрирате блогът си с тази услуга. Препоръчвам я на всеки блогър.

Google XML Sitemaps – също задължителна добавка. С нея блогът ви ще се качи поне няколко места нагоре в резултатите на Google.

Lightbox 2 Plugin – много разпространен plugin за разглеждане на снимки от страниците. Използвам го страшно много, защото гледам да имам много медия по страницата. Скоро обаче ще го заменя с един друг plugin, който е малко по-тежък, но с много повече възможности – може да се гледа видео, чужди страници, да оразмерява големи снимки или да можеш да ги местиш по екрана ако са много големи. Ще пиша като го сложа допълнително.

Slickr Gallery – галерия, които използва lightbox и взима снимките от Flickr. Много е удобна ако използвате този сайт, но аз имам намерение да напиша собствена, защото нещо ме дразни тази.

Sociable – Целта е потребителите ви да препоръчват на приятелите си, когато харесат някоя статия. Използвам вариацията на Калоян Цветков, където са добавени и българските социални мрежи.

Subscribe To Comments – Много важен plugin. Аз лично се дразня, когато го няма на блоговете, защото като пиша статия, после ме мързи да проверявам редовно дали някой е писал. Така получаваш съобщение веднага и можеш да се отпишеш по всяко време.

Upload Unzipper – средно на една статия имам по 4-6 снимки, като за повечето има и умалени и изрязани варианти. Това означава, че трябва да качвам по 10 снимки всеки път. Една по една става бавно и затова ги зипвам и ги качвам на едно. После този plugin ги разопакова и записва като отделни файлове. Накрая изтрива зипа.

Word Count – малка добавка, която изписва колко думи има в статията. В това число не се включва html кодът, а само чистия текст. Полезно е за мен си, защото често се оливам и изписвам цели романи. Рекордът ми е 3000 думи. После нарязах статията на 4 теми и ги пуснах отделно в различни седмици. Същото направих и със статията ми за Accenture като видях, че съм минал 1500 думи.

WordPress.com Stats – също задължителна за блогърите на WP. Това е първото място, от което ще получавате информация, колко ви четат. Ще осъзнаете и че колкото и ценни и задълбочени статии да пишете, масата от хората няма да ги интересува. За жалост цялата статистика на света брои колко са влезли, а не какъв отпечатък сте оставили у тях. За да спечелите масите пишете за цици, певици, коли и vbox7.

wp-cache – В началото го бях изключил, но като го пуснах видях бързо разликата. Увеличава много скоростта на сайта ви. От време на време обаче създава проблеми при нови статии или ако като мен си бърникате изгледа на блогът редовно. Тогава обаче трябва само да изчистите кешът и сте готови.

WP-Polls – хубава приставка за анкети. Ако си падате по тези неща де. Аз в началото сложих няколко, но отдавна не съм.

Та това са всички плъгини. Останалите неща, които виждате по блогът ми като изкачащите снимки отдясно, съм си ги правил сам на ръка.

Не ви препоръчвам да се натъпквате с много plugin-и, защото така сайтът става много тежък. Ама много. По едно време моят едвам се отваряше. Колкото по-лек, толкова по-добре. Ако искате обаче да изглежда яко, трябва да направите компромис, но добре преценен.

7 коментара

  1. налага се да ти кажа, че дизайнът на блога ти е маниашки пипнат 🙂

  2. Има един плъгин, който позволява да се логнеш по-сигурно в WordPress. Паролата не се праща в чист текст през HTTP:

    CHAP Secure Login

  3. Да, това със случайния ключ е хубаво нещо. Не изключва middle-man атака, но е достатъчно сигурно за такава услуга. Добро предложение.

  4. Pingback: Ден на отворения блог 1 - равносметка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.