Пощенски спам

Спамът е страшно нещо. Смята се, че представлява поне 70% от всички мейли, който вървят из мрежата. За щастие има много защити и почти не ни се налага да се затормозяваме с него.


Има обаче един друг вид спам, на който съм жертва от както уча в Германия – пощенския. Всеки ден ми пълнят пощенската кутия с безплатни вестници, обяви, брошури и купони. Ужасно е. По принцип често влизам и излизам от нас и всеки път я проверявам. Всеки път има по нещо. Когато живеех в общежитието поне имаше полезна информация като брошури за студентски партита или намаления по клубове. Сега живея точно до един старчески дом и всеки ден получавам обяви за рехабилитация, екскурзии и доставка на храна по домовете.

Разбира се може да се лепне бележка, че не трябва да се слагат в конкретната кутия реклами материали. Има дори закон, който регулира тези неща. Както ще видите обаче, подобни бележки нямат никакъв ефект.






Днес успях да засека кой слага рекламите. Изглежда фирмите са решили да спестяват и са наели деца да разпространяват материалите. Децата пък припечелват някакви джобни пари. Абсолютно съм сигурен, че е на черно – законите тук срещу работещи деца са по-тежки от тези в България. Също така съм сигурен, че са ги инструктирали да слагат обяви във всички кутии, независимо дали има бележки на тях. Виждате какво остава след тях. Интересното е, че веднага ги хвърлих и след като излязох след 2 часа имаше още. Изглежда минават по няколко пъти на ден.

От няколко месеца получаваме и друг вид спам – телефонен. През няколко дни звъни телефона и автоматичен глас ми съобщава, че съм спечелил нещо. Затварям след секунда. Случвало се е да звънят в 8:30. Щях да счупя слушалката. Че и не мога да блокирам телефона, защото е анонимен. Не знам да има някой, на който да се оплача по въпроса. Знам обаче, че в щатите имат сериозен проблем в тази област. Създаден е списък на хора, които не искат никой да им се обажда с реклами. Наскоро дори са предприети още по-крупни мерки за защита на потребителите. Има сериозни съмнения, че си останат само на хартия.

Впрочем аз разпознавам и още един тип спам – социалният. Това включва всякакви писма за препращане, покани за сайтове и дори пращане на вицове и картинки. Докато някой от вицовете са наистина смешни, повечето вече съм ги чел. Сред поканите бих изтъкнал съобщенията от разни добавки във Facebook. Тях наистина не ги понасям. Това обаче, която най-много ме дразни, са наивните мейли в стил „Препрати това на 100 човека, за да помогнем на това обезобразено дете“. Впрочем подобно съобщение получих тези дни. Имаше дори и снимка на някакво обгорено бебе. В многократно препратеното съобщение се виждаха адресите на повече от 500 души. Ядосах се и писах разяснително писмо на всички, който бяха препращали, че така правят мръсно на приятелите си и че не помагат с нищо на детето. Този вид спам е най-лошият – нито можеш да го блокираш, нито можеш да го търпиш. Като гаден обрив.

[tags]спам, пощенски, телефонен, мейл, spam, mail, социален[/tags]

Един коментар

  1. За САЩ информацията е много любопитна наистина! Щом и там, и при теб не могат да се справят с агресивната реклама, за нас какво остава… А за това последното просто не ми се говори – във fb има на ден по 10 покани за нещо подобно, но пък донякъде това й е идеята…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.