Покажете откъде сте взели снимките в статиите си

По принцип гледам да има снимки или графики във всяка моя статия. Мисля си, че така идеята се предава по-лесно и е по-малко сухо. Обикновено търся снимки в Google Images и гледам да изпиша накрая на статията, откъде съм ги взел. Така се опитвам да спазвам принципа за признание в CC.

Обаче моментът с изписването на 3-4 сайта под всеки пост не ми харесва. Затова ми хрумна да показвам откъде е взета всяка снимка направо върху нея. Първият вариант беше да направя от всяка снимка линк, който сочи към източника. Това обаче не е добре, защото читателя ще очаква още инфо по темата, а на отворената страница не е задължително да има такава. Вторият вариант беше във всяка снимка да има инфо от къде е. За това обаче трябва да променям всяка една снимка, която взимам и да добавям текст. А и така няма линк.

Затова се спрях на третият вариант. Когато минете с мишката върху снимката, в горният десен ъгъл се появява името на сайта източник и линк към него. Не го показвам постоянно за да не се наруши общият вид на статията с един куп сиви панели. За целта написах скрипт, който може да свалите по-долу. Ако искате да покажете източника на някоя снимка, трябва просто да добавите в img тагът

rel=“copyright[http://address|title]“

„http://address“ е адреса на сайта. „title“ е краткото му име. Ако напишете само

rel=“copyright[http://address]“

то адреса ще бъде използван като заглавие. Ето пример:

Може да свалите скриптът от тук. За да го използвате, трябва да го качите на сайта си чрез FTP и да го сложите да се зарежда в края на всяка страница или поне след частта в която са статиите. Няма значение къде се зарежда скрипта, стига да е на всяка страница. Аз съм прибавил script тагът в footer секцията.

Kато пример в нормална статия може да видите тук. Знам, че много мислят, че статията не е добра, но на 31 Декември така се пише.

За сега това е базовата функционалност. Бъдещите подобрения включват:

  • Plug-in за WordPress
  • избор на разположението на полето
  • редакция на изгледа на полето
  • форматиране на текста
  • съвместимост с други Plug-in-и
  • Един проблем с този скрипт е, че когато снимката е в линк, то линкът, който се появява в ъгъла, не работи. Това трябва да го оправя. Ако някой има въпроси и предложения – да пише.

    Впрочем изглежда скриптът не работи на IE7. Нямам добър инструмент за тестване там, а този на M$ нещо не работи, така че фикса ще почака.

    [tags]лиценз, снимки, копиране, източник, CC, plug-in, скрипт[/tags]

    7 коментара

    1. за да публикуваш снимки имаш 3 варианта:

      – да си им автор
      – да ги публикуваш под CC
      – да ги „откраднеш“ 🙂

      работата с гугъл е, че не всичко което се показва при търсене е под криейтив комънс, така че линкване и посочване на източника не прави публикуването им по-оправдано…

    2. Като мина с мишката върху снимката-пример, нищо не се случва…

    3. Хитър скрипт! 🙂

      Моите снимки повечето са си мои – когато не са, посочвам източник и автор (евентуално и линк) и гледам да не нарушавам ничий copyright или CC при това (изключение правя за много смалени оригинали, и пак посочвам източник).

      Аз ще дам гласа си за:

      1) да направиш plugin за WordPress (както например LightBox 2 с лекота се ползва с помощта на плъгин), така ще е много удобно, и
      2) ако снимката е И линк към по-голям размер на снимката или просто линк (към статия, примерно), да работи и тогава, защото често е така.

      Последно, предполагам, не е възможно (или е много трудно) скриптът да се зарежда в частта на HTML страниците, но ако беше възможно, щеше да е много удобно:) Но и във footer-а става, де, на amazon.com някои скриптове са така, например:)

      Поздрави:)

    4. @Longanlon – на IE не работи. Трябва да му направя дебъг, но не съм си сложил техният инструмент. Въобще дебъг на IE е ужасно нещо за мен, докато на FF е песен.

      @Michel – plug-in-а за WP непременно ще го направя. Имам вече идея какво ще може да му се конфигурира. Проблемът е, че не знам още как точно се правят Plug-in-ите. Имам обща представа, но интерфейса не съм го погледнал.

      Иначе малко след като пуснах статията оправих един бъг и вече може скрипта да се зарежда и в HEAD-а. Няма значение къде е, защото прави промените по страницата чак след като се е заредила изцяло. Правя това, за да са се заредили първо всички снимки.

      Трябва да ви кажа, че колкото и да се стараем да пазим правата на другите, пак ги нарушаваме волно или неволно. Горе казах, че гледам източниците ми да са с CC. Това обаче не означава, че те са ги взели от някъде в нарушение на лиценз. Освен това често питам за разрешение да използвам информация и снимки и не ги използвам ако не получа отговор.

      Този скрипт е един вид смекчаване на вината обстоятелство. Надали някой ще има толкова против да използваш снимките му, ако си го споменал. Изключение правят разбира се сайтовете, в които продават снимки – там не се пипа.

      Впрочем всичко това се отнася и до видеото, но там обикновено всичко си го пише в player-a.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.