Поздрав за Openly Feminist

Намерих тук няколко клипа, които много ми харесаха. Първото нещо, за което се сетих, е блогът на Петя, Openly Feminist. Затова реших тази статия да е поздрав за нея.


Мисля, че клиповете са добра пародия на отношението на някой мъже. Тук е смешно, но в реалния живот не му обръщаме внимание. Следният клип показва много ясно защо рекламите са вредни за самочувствието на жените и отношението към тях. А да не забравяме, че когато те нямат самочувствие и се чувстват подтиснати, и ние мъжете страдаме.

Впрочем сега ги гледах пак и съм сигурен, че все ще се намери някой идиот, който ще възприеме първите два клипа за документални.

[tags]реклами, пародия, жени, Openly Feminist [/tags]

17 коментара

  1. Хаха документалните са яки ама последния клип наистина си струва гледането 🙂 Хич не е в темата феминизъм а по-скоро събужда доста размисли … Мъст сии 🙂

  2. Слушала съм Джийн Килборн наживо. Пълната лекция е умопомрачаващо добра. Не знам дали знаете, но първият й филм за жените в рекламите е от 1979, има следващата версия през 1989…и последната май е от 1999. Потърсете и гледайте, няма да съжалявате!

    Б, благодаря за поздрава. Както ти самия каза, темите за сексизма и дискриминацията на полова основа определено не са само женски и всички би трябвало да се интересуват от тях.

  3. Благодаря на всички. Наистина трябва да се замислим над тези неща и да не позволяваме нито жените да бъдат стъпквани (както става в близкия изток например), нито ултра-феминистките да наберат инерция и да се стига до абсурдни ситуации (както става в щатите).

    Впрочем Петя ми отбеляза, че статията не работеше под IE. Бях забравил един object таг във второто видео. Сега го оправих и трябва да работи.

  4. За съжаление прекалено много жени очевидно са приели първото филмче не само за документално, ами направо за хинотична заповед. Поради което не говорят за нищо друго, освен за гримове и мюзик айдъл…

  5. Еми то си е и до интелектуалното ниво да ти кажа. Някой хора наистина не могат да проникнат в по-дълбоки неща и да искат – мъже и жени. Слава богу повечето ми приятели не са така.

  6. аве, къде ти е статията за 3ти март Бояне? Излагаш се….

  7. Няма какво повече да кажа по въпроса. Не ми се философства на празни обороти. В новините има достатъчно от това.

  8. Interesno kak madamata obqsnqva kak se ochakva ot zenite da sa well groomed and polished. Predpolagam tq se e dokarala taka za po dobra izrasitelnost ?!?! Come on baby, smile. 🙂

  9. Изгледах и трите филмчета и третото предизвика доста противоречиви чувства у мен. Наистина глупаво е да искаш от една жена да е перфектна, но няма да почна и да се заглеждам по дебели, мустакати бъчви… не благодаря! Трябва да се прави разлика между природни дадености и това, което човек сам си е причинил.

  10. @ducklin-th – никой не очаква от теб да харесваш баба Яга. Тук не говорим за обръщане на представите за красота с главата надолу, а за гротесковото положение в което поставяме жените. Вече се смята не само за нормално, но и задължително една жена да си направи операция, ако нещо по нея не е перфектно. Не може да си представим примерно водеща или звезда с тегло, каквото се е имало за нормално допреди 20-30 години. Не е нормално всички модели да страдат от анорексия или подобни болести.

    Ако някой смята, че това е цената да бъдат красиви, значи трябва да се прегледа. Примерно в древна Япония знатните жени са си рязали големите пръсти на стъпалата и са ги свивали така, че да стават минимално малки. Говорим за 5 кв.см площ на стъпване. Има много такива примери за традиции и възприятия, които са се загнездили в културите по света. Описаното в последния клип е нашата версия на тези традиции. В нашата култура обаче, ние претендираме за толерантност и равенство между половете и налагайки несъзнателно този „стандарт“ си противоречим.

    За мъжете аналога би бил идеала за супер мускулесто тяло. За наше щастие обаче, крайностите все още се възприемат за грозни.

  11. Знаеш ли, кое ме докосна в снимката на цветето, онова лилавото…това, че си го взел за приятелката си на път за вкъщи…много малко мъже/момчета правят така: да купиш нещо на любимия човек просто ей-така, без повод…видял си нещо, което ти напомня за него и си пожелал той да го има….пожелавам ти да запазиш последователността си в годините, защото една жена винаги помни какво е било … а на човек му трябва толкова малко…

  12. Всъщност не го купих – скочих в една градинка и го откъснах 🙂 . Гледам да я радвам така от време на време с повод и без повод. Заслужава го момичето.

    Радвам се, че ти е подействала снимката. Много ми беше интересно и описанието на французойката sarda13 на снимката: „Много голяма чувственост с парфюм на мистицизъм и сакралност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.