Предупреждение от Google за торенти

evil-google-logo.jpg Преди малко получих мейл от Google Adsense, че са открили нещо в сайта ми, което не съответствало на правилата им. Като пример дадоха страница във форума, където съобщавахме за нови филми. Към някой от тях имаше дадени не само линкове към IMDB, но и към страниците им в торент тракърите и към самите торенти. Изглежда онези са пуснали филтър за всички изходящи линкове от сайта ми и са търсили файлове от тип .torrent. Предупредиха ме, че ако до 3 дни не ги махна ще ми закрият сметката. Насочиха ме към правилата ми за повече информация.

Стана ми странно, че действат така. Изглежда са влезли в едно легло със звукозаписите компании или последните подготвят дела срещу търсачката. И в двата случая губим ние – потребителите. Както и да е – махнах всички линкове и им писах, че и в тяхната търсачка може да се намерят лесно точно същите торенти. Не виждам защо ми правят проблем в такъв случай. Надали някой ще прочете отговора ми. Най-вероятно всичко се обработва автоматично.

Google започна все повече да ме дразни. Досега ме плашеше. Преди това ме кефеше.

Ето целия им мейл:

Hello,

While reviewing your account, we noticed that you are currently displaying Google ads in a manner that is not compliant with our policies. For instance, we found violations of AdSense policies on pages such as
.

As stated in our program policies, AdSense publishers are not permitted to place Google ads on sites involved in the distribution of copyrighted materials.

Please make any necessary changes to your web pages in the next 3 business days. We also suggest that you take the time to review our program policies
(https://www.google.com/adsense/policies) to ensure that all of your other pages are in compliance.

Once you update your site, we will automatically detect the changes and ad serving will not be affected. If you choose not to make the changes to your account within the next three days, your account will remain active but you will no longer be able to display ads on the site. Please note, however, that we may disable your account if further violations are found in the future.

Thank you for your cooperation.

Sincerely,

The Google AdSense Team

[tags]torrents, google, торенти, предупреждение, adwords[/tags]

22 коментара

  1. И аз получих същото писмо, що не вземат да се самоубият 🙂 Въобще не ми пука за тъпият им adSense акаунт. Не така Google … не така!

  2. Това е да си монополист, ма когато AdBrite ги резне по-сериозно най-вероятно ще забравят да се правят на полицаи, а иначе интересно що не спрат AdSense-а на YouTube, след като е пълно с клипчета с неуредени права

  3. @goshku:
    Това което ме дразни не го ползвам … не виждам защо трябва примерно да не ползвам търсачката им (следвайки логиката ти)

  4. Ами те се заядоха за старият ми блог 🙂 Новият нямаше шанса да бъде одобрен 🙂 Причината беше същата … линкове към музика за download (HTTP)

  5. Като ви дразни толкова, бъдете принцинпни:
    – премахнете рекламата по AdSence или по друга програма – хостинга поевтиня доста и вие като едни достойни граждани споделящи своята мъдрост, ще отделите необходимите средства вместо да печелите;
    – премахнете urchin – както и много други услуги, тази излизаше доста солено преди да бъде откупена от Google и предоставена безплатно;
    – този блог може и да е самостоятелно хостван, но над половината от блоговете са в blogger.com – безплатна услуга на Google;
    – закрийте си акаунта в Google.
    Страничикте ви ще се зареждат 10-ки пъти по-бързо, а тези които ценят вашето мнение, ще разпространяват благата вест за тяхното съществуване.
    Не ме разбирайте погрешно – вероятно още когато сте му се възхищавали съм започнал да въвеждам ограничителни мерки за Google на всяка машина, на която ще работя.

  6. @voxy – реално са прави – ако го пише в правилата им, значи трябва да се спазва. Сложили са го в правилата за да не могат порно сайтовете да печелят. Ако можеха и торент тракърите, бързо щяха да им навалят искове. Не мога да разбера обаче, защо са толкова стриктни към трети лица, които само препращат към такива сайтове.

    @goshku – да, и това е решение. Скоро Google ще е монополист в много сфери и да започне да експлоатира тази си позиция. Затова трябва да залагаме все повече на отворените алтернативи.

    Случая е точно същия като с Micro$oft – супер много хора ги мразят и бойкотират. И аз по подобен начин се опитвам максимално да използвам отворени продукти вместо техните – Firefox, Gimp и т.н. Да сменя windows-a обаче, е доста трудно. Опитвал съм се няколко пъти и не става. Все още имам инсталиран Kubuntu на един партишън, но не го използвам много.

    Същото е и с Google – толкова са големи и навлезли, че не може да се откажеш от тях. Вероятно ще махна рекламите им в скоро време, но няма да е заради бойкот.

    В същото време ще помагам колкото мога с тестване и реклама на експерименталните търсачки от ново поколение. Онзи ден примерно получих покана за тестване на True Knowledge.

  7. @ju – 🙂 Така като ти гледам сайта може да се заяли за порнографко съдържание и защитени снимки. Може би и аз ще махна рекламите, но искам първо да си получа първия чек. А иначе логиката на goshku е доста неправилна. Още повече, че съм сигурен, че и той не я следва.

  8. Еми нормално да ти кажа. Пазят се от дела, но защо трябва толкова да се стараят и да пречат на малките.

  9. Мне кажется Гуглу можно доверять,надежный партнер!

  10. Google са най-големите лицемери. Аз като напиша в Google „torrent+име на филм“ и ми намира директно торента. Защо не сложиш Google заявка на сайта си?
    Google като си разкарат всичкото индексирано пиратско съдържание заедно с детската порнография, тогава да се репчат на малките Publishers!

  11. В интерес на истината, детската порнография първо от Google я махат. Още повече, че агенциите за закрила на децата първо там търсят и ги затварят. Освен това Google имат добра защита срещу пиратски сайтове, които са пълни със заразени каракове, keygen-ове и т.н.

    Виж за торентите си прав – излизат лесно и точно това им писах в отговора ми.

  12. Не ми е приятно когато се гризка от свободата ми. Изборът дали да свалям дестко порно, подривни материали, или да чета за(не по-малко подривната чалга или поп) си мой и само мой. Днес режат порнография, утре може да режат неудобни за някоя компания(примерно производител на лекарства) материали. Ако излезем от конкретиката ще видим че проблема с филтрирането на резултати от google наподобява на проблема на Net Neutrality-то. Човек би трябвало да се ражда свободен и всеки опит да му се отнема от свободата би трябвало да се третира като опит за извършване на престъпление.

  13. Бъркаш свободата със свободията. Net Neutrality е много важен, но наистина трябва да има някакъв контрол. Може би самоконтрола ще е най-добрият избор, но на този етап на развитие на мрежата е невъзможен. Затова е нужна намесата на държавата за да спират сайтове с детска порнография и phishing например.

    Това, което накърнява неутралността е намесата в достъпа до легални ресурси. Пример за това е опитите в някои американски isp-та да дават по-бърза скорост за някои сайтове, които са си платили, а други да ги забавят. Друг пример би бил, ако Google получава пари за да показват някой резултати на първо място (нямам в предвид рекламите, които са обозначени като такива). Доколкото знам, за сега няма опция за платено листване. Щеше да се разчуе иначе.

    Опасно е когато някоя компания се разрасне до толкова, че да може да определя какво става в нета. Това притеснява хората и стават все по-критични към нея. Сам виждаш колко хора се страхуват от Google. Ако компанията кривне от правия път дори и малко всички я оплюват. Това е риска, пред който стои G. Още повече, че времената не са като допреди 10-15 години, когато M$ се налагат. G може лесно да бъде изместена от гениална идея на някой хлапак. Реално Лари и Сергей са били точно такива. Затова мисля, че няма да рискуват да накърнят неутралността. Виж Китай е особен случай – там всички клякат.

    А ако ти искаш да гледаш детска порнография, обади се на 166 да си поговорите.

  14. Не ме разбирай погрешно, не искам да гледам детска порнография. Проблемът е че избора трябва да е изцяло мой. Разбира се, като за всеки направен избор аз си нося отговорност. Колкото до неутралитито, скриването на резултати от google донякъде е подобно на shape-ването на дадена услуга от доставчика ти. И в двата случая нямаш достъп до сайта/услугата(доставчика така те е ограничил, че прецаква изцяло услугата ти). Разбира се и в двата случая имаш друг избор – научаваш за сайта по друг канал, плащаш на същия или друг доставчик за свързаност която да не ти пречи на ползването на услугата. Проблема е че и в двата случая избора ти е ограничен, а при масата хора това води до отказ. Същевременно заклетите педофили сигурно ще си намерят начин.
    Говориш за риска който стои пред Google, но не говориш за риска за обикновенния потребител да няма алтернатива. Липсата на избор(колкото и да е неправилен в случая с порнографията) не е приятна, повярвай ми.

  15. Интернет без контрол и цензура не може да съществува. Дори в момента е прекалена свободия. Тук става въпрос за друго – двойни стандарти и лицемерие.

  16. А не мислиш ли, че компаниите трябва да се съобразяват със законите на съответната държава. Ако в България е незаконно да се гледа и предлага детска порнография или каквато и да е порнография, isp-тата трябва да я блокират. Същото се отнася до терористична пропаганда и phishing. Когато става въпрос за торенти, законите са мъглави и свободни за интерпретация. Винаги може да намериш такива сайтове, но въпроса е дали обществото осъжда тези ти действия.

    Когато държавата налага или позволява потъпкване на свободата на хората и неутралността, ние трябва да се опълчим срещу нея. ISP-тата работят в рамките на закона (или поне трябва) и изолзват всичките му процепи за да изкарат повече пари. Обикновените потребители трябва да работим с държавата и срещу лобистите за да си издействаме повече права и по-малко за компаниите.

    Вече когато isp-тата действат извън закона като събират информация за нас, ограничават трансфера или се мешат в личните ни данни, тогава вече говорим за престъпления и си има съд за това. За да запазим неутралността обаче, трябва да има солидни закони, на базата на които да можем да я защитаваме в съда.

    А за обикновения потребител винаги има алтернатива. Това е силата на пазара и дори G не може да я преодолее. Ако има достатъчно хора, недоволни с търсачката, нова ще се пръкне, която да има даде това, което търсят. Заради този принцип не смятам, че G ще рискува да загуби популярността си.

  17. SSH_ON го каза много точно. Ако Google сложат торент сайтовете в черния списък, половината потребители в мрежата ще ги намразят, затова че са се продали на звукозаписите компании. От друга страна пък последните ги гонят, че били на страната на потребителите, което им струва милиони. Затова те симулират дейност като гонят дребните риби като мен.

    Въобще колкото повече се отлага решението, страните в p2p спора стават все по-разнополюсни и едно споразумение – все по-невъзможно. Ако компания като G застане зад нас рискува стотици милиони в искове, но печели безкрайната лоялност на масите. Въпросът вече е кое е по-важно за тях. Казусът с Китай също влиза в тази категория.

  18. Google ми отговори преди малко на мейла. Честно казано съм впечатлен. Отново са ми любимата компания. 🙂

    Hello Boyan,

    Thanks for your email.

    We have specific guidelines for publishers participating in AdSense and as such you will understand that we have an obligation to our advertisers to ensure they are not associated to content that is or can be considered illegal. We have different guidelines for search, it isn’t as easy as just saying „why do you show links about it and I can’t?“ but in any case, I understand your point.

    Thanks for getting rid of the links!

    Sincerely,

    Dan
    AdSense Quality Team
    Google AdSense-Team

    Прави са. Хубаво е да не се получават такива ситуации като тази.

  19. Здравейте, Боян !
    Днес попаднах на тази статия от Свежо и се зачетох за притесненията около тези линкове към торенти, които неволно сте качили в сайта.
    Преди много време и аз имах сходен проблем и тогава Google adsense team постъпиха също много коректно.Всеки се учи от неволните си грешки, нали ? Обаче преди няколко месеца с удивление се натъкнах на това торентче, което освен всичко друго дори предлага филми 18+ само срещу регистрация ! Споделям линка с потребителите, за да видят всички как рекламите на Adsense си стоят необезпокоявани и си се вписват в сайта ! Линка е : , а изводът е че и Google не виждат всичко !
    Кофти работа, но явно това е положението !
    А иначе ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА и минимум 200009 нови потребители през 2009 година !

  20. Изглежда има начини да се измами, но ме съмнява, че от този сайт са ги измислили нарочно. Предполагам, че робота на G търси за файлове на сайта с разширение .torrent или с наподобяващо съдържание. Нищо чудно на този сайт тези файлове да са достъпни само след вписване и при това потребителя после да се пренасочва. В останалите тракъри се виждат разширенията, но когато се опиташ да ги вземеш, те пренасочва към login страница. Въпрос на архитектура.

    И много благодаря за пожеланията. Подобно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.