Преминах изцяло на Ubuntu

Това ми е поредния от дългата серия от опити да се прехвърля на Linux. Досега имах две операционни системи на лаптопа, но винаги използвах windows по навик. След проблемът ми с харддиска реших, че е наложително да го форматирам и това беше прекрасен повод за ново начало. Изчаках да излезе новата версия на Ubuntu 8.10 – Intrepid Ibex, и в Петък вечерта я инсталирах.

По-лесна инсталация надали има на света. Всичко мина за 10-тина минути и беше изцяло графично. Дори цепенето на харддиска ми го представиха триизмерно. След инсталацията системата беше готова за употреба със всичките нужни програми по подобие на Mac-овете. Аз обаче исках да я разкрася и инсталирах Compiz и AWM. Първото добавя прекрасни начини за взаимодействие с екрана и буквално красиви прехвърляния на прозорци и екрани, а второто е нещо като интерактивно task поле, което може да се разширява с различни аплети. Въобще натъпках всичко с т.н. eyecandy и скоро ще пусна видео как изглежда.

Разбира се имам и оплаквания, но този път са доста по-малко. Каквото и да си говорим, основната причина хората да не се задържат на linux е, че нещо не работи точно както във windows или въобще не работи. Този път списъка се свежда само до тези проблеми подредени по важност:

  1. Не ми вързва bluetooth слушалките. Работят с A2DP и нещо въобще не ги разпознава. Знам, че по-принцип ubuntu ги поддържа, затова проблемът най-вероятно е във драйвера за bluetooth dongle-а ми.
  2. Не мога да използвам заспиването нормално (standby). Този проблем го имаше още при windows-а и изглежда е от bios-а. Когато превключа на заспиване, който и бутон да натисна, лаптопа се събужда. Преди ставаше само като натисна старт бутона. От около 6 месеца нещо се е променило и не знам от къде да върна настройките. Много е дразнещо, защото така не мога просто да го вкарам в чантата и да ходя от лекция на лекция, а трябва да го изключвам всеки път.
  3. При сменяне на прозорците с Alt+Tab сменя само тези, които са на този desktop. Работя с 3 desktop-а и на всеки имам прозорци. Знам, че може, но още не съм намерил къде се настройва да ми ротира всички прозорци. В AWM полето обаче показва всички, което е полезно. Открих как става.
  4. Не свети лампата на wireless картата. При мен е вградена и отпред има индикатор кога е включена. Изглежда нещо драйверите не я поддържат лампичката.
  5. При отваряне на някой прозорци се получават странни линии в тях за части от секундата. Това е защото практически нямам видео карта, а някаква измислена глупост. Не пречи, но дразни чат-пат.

Като цяло само първите две са ми сериозен проблем. Останалите не толкова. Якото обаче при Ubuntu е, че знам, че може да стане – просто трябва да открия кой го е направил и къде го пише. Пък дори и да не е направено, знам че съвсем скоро някой ще го напише. При windows не беше съвсем така.

Сега остава само да ми пожелаете късмет да издържа достатъчно време, че да отвикна от вредните навици от Windows, както и да оправя горните проблеми. Смятам да стана активен член на ubuntuforums и да точа активно знания.

Ето и любимата ми реклама за Linux:

76 коментара

  1. WiFi картите са си проблем най-вече, защото производителите не произвеждат драйвери за ГНУ/Линукс. Има решение да се използват Window$-ките чрез програма наречена ndiswrapper. Интересно ми е можеш ли да подкараш VPN-а в новият Ubuntu?

  2. Windows aint evil! 😀

    Windows XP/Vista & MacOS X са необходими, за да могат нормално дизайнерите и дивелъпърите да работят с многобройни софтуерни продукти, основно с тези на Adobe… 🙂

    (Иначе, честито преминаване! Аз съм сигурен, че за дребните ти проблеми, има много хора с опит с Линукс, които биха могли да ти помогнат…)

  3. Супер, честито!
    Аз имам дуалбуут, но ползвам почти изцяло само Убунту от 2 години насам. Уиндоуса е само като ми трябва някаква рядкоползвана специфична програма.

  4. Честито и добре дошъл в клуба! Аз преминах на Убунту преди година и половина и въпреки че имах съмнения че все нещо ще ме накара да се върна още втората седмица на Windows, в крайна сметка нещата се оправиха и сега ми е супер гот. Аз не съм кой знае колко напреднал юзър, но се кефя на възможността да не мисля за компютъра и операционната система докато работя на тях… И всеки проблем има решение.

  5. Добре дошъл в клуба!
    На домашния компютър не ползвам Windows от както имам такъв, естествено и преносимият се сдоби с последното тогава Убунту, сега ме чака пълно обновяване.
    И аз имах проблеми с безжичната карта и се наложи да я пусна с ndiswrapper и мислех, че за това не свети лампата. Но това не е проблем поне за мен.
    В compiz имаше клавишна комбинация за въртене на десктопите, но не я помня (за различните ефекти бяха различни), а и Гном си има комбинация за превключване. Не съм сигурен дали можеш да ги въртиш всички програми обаче.

  6. @Алекс – в университета имаме VPN мрежа и ми беше проблем да се вържа с pda-то ми. Не съм пробвал с ubuntu, но мисля, че ще стане. По принцип се вързвам през една дублирана мрежа, където идентификацията вържи през http. VPN не използвам от година и нещо. Ще пробвам обаче довечера и ще ти кажа.

    @Michel – о, аз пак ще си сложа win xp и OS X на виртуални точно заради тестовете на интернет сайтове. Дори лисицата показва различни неща под различни операционни. Иначе това беше основната ми мотивация да пиша за тези проблеми – ако някой се е сблъскал с тях, да ми каже къде да търся отговор.

    @И.Е. Станков – и аз от близо 2 години бях на двоен boot, но по навик винаги пускан winxp. Освен това имах проблеми със старите версии на Ubuntu, защото лаптопа ми иска някакви странни драйвери.

    @Комитата – точно затова и исках да се прехвърля – настрана от опита и личната гордост, наистина всеки проблем е решим. Единствено трябва малко взаимодействие с правилните хора и търсене и всичко е възможно. При Win се знае какво не е възможно и всички се съобразяват с това и заобикалят проблемите. Отказали са се да търсят и да решават, защото просто не могат. Това е проблема на затворените системи.

    @Гонзо – знам за ndiswrapper, но не ми е толкова нужна – wifi-то си работи нормално, като изключим въпросната лампичка. Наистина не е такъв проблем. За превключването си има наистина комбинация и то не една, като оновната е Alt+Tab. Compiz обаче помага само да се смени графиката, но не и кои прозорци се показват.

  7. Нее, аз имах предвид, че има различни комбинации с които да си въртиш десктопите като куб, да сменяш прозорците с разни ефекти и т.н. Забравих каква дума са използвали за различните модулчета, с които можеш например да повдигнеш ъгълчето на джама, за да погледнеш отдолу и другите глезотийки такива. Имаше начин да се настройва кое да ползваш и кое да е изключено, и това не помня от къде ставаше.

  8. Да, има си мениджър за настройките – gnome-compiz-manager. Там се оправя всичко, но няма настройка да се прехвърлят всички прозорци, а не само тези от desktop-а. Мисля, че това си е базова функционалност на gnome, от там го взима и от някъде в неговите карантии трябва да се промени. Питах вече във форума и се надявам някой да знае.

  9. Е това имах предвид, идеята е, че има комбинации и за смяна на десктопа.

  10. Да, кубът е най-як. Сега ще си играя да го украсявам и ще направя после видео да се изфукам и аз.

    @“и Аз“ – кой го поддържа това?

  11. Честито и от мен.
    За съжаление аз от година и половина карам разкрачен живот между ОС, компютри и т.н., но с трепет си мечтая за момента, в който обстоятелствата ще ми позволят да си използвам само една машина и само едно У 🙂

  12. И аз съм с Dual Boot засега заради Adobe-ските приложения.

    За проблемите – виж верно форумите. Официалните са изключително използваеми. За 3-4 години вече де що съм имал проблем или въпрос за Ubuntu-то, там съм намирал и решение. Не ми се е налагало да питам.

  13. @voxy – не е така. Нямаш представа колко по-приятно ми е да използвам машината така. Не само защото визуално е по-добра, но и защото е по-малко натоварена и знам, че мога да контролирам всичко по нея. Абсолютно всичко. Както каза crowd, навсякъде има информация за всичко. В същото време няма нужда да си гуру за да използваш линукс. Инсталацията е елементарна, а нужния софтуер се слага също толкова лесно, колкото и при windows. Вече специалните случаи са проблемни и при двете системи.

  14. Юруков, абе, аз който и лаптоп като го сложа на sleep се буди при натискане на кой да е бутон, буди се от „power“ бутона само ако е „дълбоко приспан“ – демек hibernate-нат. Сигурен ли си, че го караш да прави hibernate, а не suspend? По подразбиране настройката на gnome-power-daemon е battery sleep type (string) suspend. За най-лесно от някой витруален терминал изпълни gnome-power-preferences и оглeдай. Ако там не видиш каквото ти трябва. Sleep type не се показва в тея панели, така че можеш да ползваш gconf-editor и да ръчкаш от там в каталога на /apps/gnome-power-manager. Общо взето по-лесeн начин е да натискаш изключване от панелния бутон и там да избираш (на български) Приспиване или Дълбоко приспиване, първото е suspend второто е Hibernate. Разликата смятам ти е ясна.
    Каква в картата? Wireless-a де. Лампата на Intel-ite свети принципно (на тинкпадовете поне). Някои Атероси се **** и не светва, но работи.
    За „линиите“ – получава се заради composite разширението, незибежно е ако искаш всичките джуджавки да работят, най-често се случва, когато областта от паметта на Х, където са записани пикселите на прозореца се достъпва и тя се оказва на по-бавна памет (демек в суапа или пък се алокира на момента, ако да речем прозореца е бил минимизиран до този момент и приложението не е било ползвано скоро първо трябва да се повикат уиджетите от суапа, после да се извикат рисуващите функции, те да създадат pixmap-а на прозореца, той пък да се грабне от мниджъра да се обърне на текстура и да се подаде на GL приложението – дълга и широка), достъпа става бавно, GLX_texture_to_pixmap се омазва, но хвала на кийт пакард – после се оправя сама. Другия вариант е да виждаш празен прозорец, също не е забавно; имаше някакъв пач за целта. Каква е видео картата бтв? Като цяло можеш просто да не минимизираш прозорците и няма да се вижда проблема. Работата е там, че в OSX дори минимизирани, пиксмаповете на прозорците си стоят алокирани, но при нашата реализация (демек в Х) прозореца минимизираш ли го спира да съществува в паметта изопбражението му, това прави и невъзможна работата на taskbar preview плъгина (който като на VIsta показва миниатюри на прозорците като дадеш мишката над някой обект в таскбара) – за да заобиколят тези ограничения бяха направени няколко хак-а от рода на временно де-минимизиране за да се мап-не картинката без да се показва самия прозорец и тн глупости, общо взето такава е архитектурата, к’во да правим…. Технически има вариант да се реализира Minimize to dock (предполагам че нещо подобно е реализирано за live preview-to на мак док-а) обаче ….. абе не особено успешно.

    А що се отнася до „изфукването“ ще трябва да си по-ригинален, пробвай се да подкараш multi pointer X и тогава се хвали:) покажи ни как хващаш джама от двете страни и го мърдаш с две посоки едновременно:) Това вече е нещо за фукане:)

    И са си спомних… ти без Уиндоус как ще живееп, онези твои любими плъгини за файърфокс само под уиндос движеха щото се обичат с ДиректХ и ПасивХ и АктивХ и всичките им там хиксове ….. край на онези страпните работи, а? Или във виртуалната ще ги мъчиш…?

    Иначе поздравления за Убунтуто. Не е моят избор на дистрибуция, но все е нещо:)

  15. Нямам представа от „Убунто-то“, но имам два въпроса. Първо, има ли българска инсталация или български букви, както в „Ундойса“ и второ, има ли сериозни „кад-програми“ под „Убунто“ или „Линукс“ изобщо?Поздрави!

  16. Да, знам каква е разликата и точно suspend (или засповане) правя. Наистина преди се будеше само от power бутона и най-вероятно това зависи от bios-a, затова каквото и да правя в ubuntu-то, все тая.

    Wifi-то си работи, но без индикатора. На Acer Aspire 1640Z съм. И други са писали за проблема, но май не са го оправили в драйвера заради недокументирани части от хардуера.

    Изключил съм preview-то, защото ме дразни и половината ми важни програми работят на task. Освен това открих, че като използвам AWM и програмата се стартира от аплет (като примерно Firefox или Amarok, като го нарисна пак да се минимизира, тя всъщност не се минимизира, а се скрива, и не прави такива проблеми. Има някакви допълнителни кешове в Compiz, но не съм ги изпробвал какво правят. Това не е толкова дранещо всъщност, защото е за 1/10 от секундата. Просто не е красиво. Сигурно ще намерят решение в следващите версии.

    За многоточково не знам дали ще мога. За Wii-то говорим, нали? Не съм чел колко добре са я направили за linux, но като се замисля би било по-лесно. Освен това не знам дали X поддържа многоточково. Трябва да видя. Във всеки случай си струва да се опита.

    От plugin-те ми за лисицата се лишавам само от Piclens и Photosynth. Наистина ще ги сложа във виртуалната, но само за тестване. Така или иначе не ги използвах толкова често, защото се и двата бяха много бавни и натоварващи. А виртуалния го слагам предимно за тестване на сайтове и за работа – има няколко сървъра дето само на win работят.

    Впрочем като споменах AWM – лятото ще уча python и ще пробвам да напиша няколко аплета за него. Имам няколко идеи какво може да е полезно като скриване на иконката за контролния панел и custom скриване на целия панел (сега може само баааавно надолу). Ще видим.

    🙂 Благодаря за поздравите на всички. Наистина е шокиращо колко много хора искат да минат на linux и не могат да се откъснат от winxp! През тези три дни всеки, който срещна ща ме поздравява, все едно съм се отървал от наркотиците или съм отказал пушенето. Това може да означва или че linux е някаква невероятна мода, която не всеки може да си позволи (като S класата), или че на всеки му е писнало от window$ и търси нещо различно. Струва ми се, че е комбинация от двете.

    PS: тази статия отиде на първата страница в Свежо и Gbg.bg 🙂 Още едно доказателство за последния ми аргумент.

  17. @ Хесапов – в момента работя на изцяло български Ubuntu. Инсталацията също е на български. Тъй като последната версия (8.10) излезе миналата седмица, съм засекал на няколко места липсващи преводи, но до месец ще ги оправят. Сменянето на клавиатурите става пак със Alt+Shift (като може да се променя) и поддържа по подстазбиране БДС и фонетична.

    CAD системи: не съм се занимавал, но можеш да видиш долните два линка. Изглежда има доста приложения и са били достатъчно мощни, за да се прехвърлят доста хора на тях. Сега като се сетя обаче, работил съм в университета на Catia по „Въведение в CAD системите“. Вървеше на супер смешни машини и има доста прилични възможности за дизайн и симулация. Не знам за какво точно ти трябва, затова виж на тези две места:

  18. Хесапов, инсталацията си е международна. Избираш си език и да – може той да е български като операционната система и всичко по нея и огромна част от софта ще е на него.

    За CAD-приловения, погледни примерно ама най-добре се разрови при специалисти или специализирани форуми и провери софта, който би ползвал дали има *nix версия (и някой ползва ли я), ако няма, дали би могла да се подкара и доколко стабилно.
    Наличието на софт е единия проблем, съвместимостта също си е важна.

  19. 🙂 великите мозъци мислят еднакво (и използват google).

    Пропуснах да кажа, че в Ubuntu има инсталационна търсачка. Така нямаш нужда да си търсиш софтуер – голяма част от него е регистриран там и можеш просто да търсиш по ключови думи. Не съм видял обаче да има рецензии от потребителите, което би било добро попълнение към функционалността.

  20. Az sym s predishnata versiq 8.04 mai beshe,
    ne mi rabotqt power options 🙁
    Inache sym dovolna mnogo.
    Sorry za latinicata, Yavor e iztril flextype… 🙁

  21. Честито!
    Пожелавам ти безпролемна работа! Аз имах щастието да работя няколко месеца на домашният тип-топ с нея, но имах нещастието да съм с Тошиба и всеки ъпдейт означаваше, че нещо не работи. Докато при последният не ми се срина всичко. Почти съм сигурен, че не е от мен, а и Тошиба поддържа само Уин. За грамотен човек като теб мисля, че ще е много по-лесно да свикнеш и да работиш под него.

  22. @Жижи – аз пък бях с 7.* и там имаше бая поблеми. В 8.10 са оправили доста неща. А за кирилицата – анатема на flextype. Вземи си това тук. Фонетична за смяната на езиците на winxp. И прати поздрави на Явор и го пирай дали сме се виждали в Събота 🙂

    @pierrot – наистина има някой лаптопи чийто хардуер е просто създаден специално за Windows. Производителя не пуска нито драйвери за linux, нито спецификациите и се налага разни хакерчета да ги правят на принципа на пробите и грешките. Когато излязаха първите лаптопи за Vista проблемът беше много виден. Забелязва се обаче стабилна тенденция за увеличаване на linux потребителите и това трябва да отключи пазарните инстинкти на компаниите. Дано.

  23. Честито, ще ти дойде и на теб акълът в главата 🙂

    Сега сериозно. И аз планувам от няколко месеца да мина вкъщи изцяло на Убунту, но няколко неща ме възпираха. Най-новото е, че на лекциите по BWL софтуера го има само за Шитдоус. Но това е най-лесното – виртуализация. Просто ме мързи :).

    Какво ти е PDA’то? Наскоро си взех смартфон с WLAN на SymbianOS и в унито работя без проблеми през VPN, просто малко настройки. 🙂
    Виж ми блога, пуснал съм няколко линка с упътвания, от които би могъл да ableit‘неш правилните настройки за твоя електронен органайзър.

  24. С Toshiba случая е тежък много. Имам един такъв Equium.
    Върви си с доста преработен (и с включени драйвери) Windows Home Edition. Ползвам го за проверка на уеб-мейли когато съм на път и ежентуално някое филмче. Тотални необясними сривове и форматиране през месец-два (чрез Ubuntu live DVD :D).

    Не успях да го накарам да се разбере човешки с по-нормален Windows (да, справих се все пак, ама доста неща издишат). Загубих дни, но така и не успях да подкарам каквато и да е безжична мрежа – вътрешни карти, външни USB адаптери и нищо, дето да задържи връзка над 15 секунди. За Linux не ми се мисли.

  25. 🙂 честито
    Аз засега съм доволна от ibex-a. Понеже с 8.04 имах сериозни проблеми с драйверите за звука, още като излезе бетата на ibex- a в началото на октомври си я качих.
    Малко странно 2 дни преди официалния release махнаха wifi драйвера ми, та трябваше да тегля някаква стара версия. Други проблеми не ми е съзравало, освен с bluetooth-a, ама май ще се окаже, че цвъчката ми е повредена.

  26. @Никола – на О2 XDA neo съм работи с Win Mobile май 7. Това практически премахва възможността за синхронизация, но аз така или иначе вече не го синхвам. Всъщност сега открих един аплет за AWM дето показва на удобно календар и може лесно да се синхва с Google Calendar. Отдавна се каня да го използвам и ще е яко ако мога да ги синхвам и с pda-то, но надали ще стане. Сега го използвам само като usb стик с една програма.

    @crowd – и аз съм чувал доста да се оплакват от toshiba, но ако имаш оригиналното cd не би трябвало да е проблем поне под windows. Трябват ти оригиналните драйвери от тях иначе наистина няма да стане.

  27. Не че нещо, но мислиш ли че на някой му пука каква ОС ползваш? Аман от специалисти които откриват топлата вода и решават да споделят…Get a life…

  28. @iffi – точно сега се боря с bluetooth-а. Имам едни Motorola HT820 стерео слушалки и не мога нещо да ги pair-на. Намерих няколко специални ръководства за целта но не става. То linux-а по принцип си има отколешни проблеми със звукът, но сега съм нямал никакви проблеми със настолния. Само с безжичните слушалки. Обаче последните ми трябват много, защото ми се счупи жака за изход и сега само през bluetooth карам. 🙁

  29. Аз последно успях да си pair-на bluetooth слушалката, ама нещо не мога да подкарам звука на скайп с нея…. мъка

  30. Виж това специално за Skype. Има workaround, но аз въобще не мога да стигна до тази фаза – сега проблемът ми е въобще да направя pairing, защото кома не ми засича слушалките като такива и дава грешка. Друг път ще си играя.

  31. Браво Юруков, но точно заради продуктите на Adobe и разни други не мога все още да премина изцяло и съм с две операционни системи.

  32. От продуктите на Adobe използвам само Adobe Reader, който си има версия за Linux, както и няколко аналога. Photoshop не използвам, а Gimp още от windows времената ми. Flash има и за Linux (не видеото забива в Opera). Premier не използвам. Преди използвах Sony Vegas, а сега имам доста хубави алтернативи. Какво друго остана?

  33. Лично според мен The Gimp не може да замени Photoshop от към функционалност и възможности. Иначе няма кой знае колко неща, които да ме „държат под Windows“. 50% от времето съм в Firefox, 40% в IDE и останалите в други програми.

  34. На мен 70% от времето ми е в нета, който не е (съвсем) зависим от приложенията. За всичко останали програми имам open-source варианти, за които не ми трябва да търся пиратски копия и ключове. Photoshop не използвам защото не ми трябва толкова мощна програма. The Gimp наистина е по-слаба, но на мен ми стига. Последната версия между другото има страшно много подобрения.

  35. Преди малко си погледнах спама и видях 30-ти коментар.

    @windows – нищо не ти разбира главата. Ако никой не се интересува от това, което пиша, никой нямаше да го чете. Забелязах, че доста хора искат да се сменят на Linux и реших да ги окуража и да споделя опита си. Изглежда ти трябва да си намериш живот, защото явно се шляеш из форуми и блогове и сипеш жлъч.

    –––––-

    В момента съм на работа и използвам ubuntu-то активно по въпроса. CentraSite сървъра е на една windows-ка машина, а аз работя през web интерфейса и Eclipse под линукс. Ако успея да си подкарам plugin-ите под Ubuntu, което не се съмнявам, ще е голям плюс за проекта.

  36. Ти по CentraSite ли работиш? До колкото си спомням имаше изискване за ИЕ?

  37. Хаха, @windows това е личният блог на Боян Юруков, в който той споделя нещата които го вълнуват. Извинявай че така трябва да ти го обясня, но няма да го разбереш иначе 😉

  38. Бояне, точно с оригиналното Toshiba CD ги имам тия проблеми :/

    Flash има версия за browser plug-in player-а (макар и най-зле оптимизираната, ама имаm официална и всичко онлайн си работи).
    Проблема е със средата за разработка – с CrossOver тръгват и работят нормално маскимум FlashMX (което си е старичко), Dreamwever MX и Photoshop CS2. Не и Illustrator, който ми е много важен (има Xara с подобна функционалност, ама така и не съм я пробвал за печатни неща).

    С Wine и трикове могат да се подкарат доста, ама във Flash (средата за разработка) гърми кирилицата примерно.

  39. @Никола – всъщност работи и на Firefox, но основно поддържат IE. Web интерфейса се прави в България впрочем. Има и GUI за Eclipse, но там нещата са доста зле. Мисля, че него го правят Fujitsu.

    @Mиглен – съмнява ме, че ще се върне да го прочете пак, затова няма какво да се хабим 🙂

    @crowd – еми значи още те са си скапали нещата. Смятай значи – това е все едно да си родиш дете и да не му дадеш невроните да си движи едната ръка например.

    Тия програми не ги използвам въобще. Flash не пиша от близо 5 години, а за останалите неща използвам open-source продукти като Eclipse PHP/HTML/JS и Gimp. Не са толкова професионални, но не ми и трябват. Чувал съм наистина, че работят през CrossOver, но май само стария Word съм го пробвал. CrossOver и Wine като цяло не ми се нравят. Мяза ми малко на Франкещайн компютъра така. Да не говорим, че wine има проблеми с compiz и като го пускам ми примигва редовно екрана.

  40. Впрочем Туксчето долу се вижда само на Лисицата и IE7. За IE6 не ми се играеше да оправям png прозрачността, а и не смятам, че заслужават. 😉

    Смятам да го държа там докато не свикна напълно с Ubuntu и не си изчистя повечето проблеми.

  41. Въй 🙂 Аз яко критики му дръпнах на пича от Софтуер АГ по интерфейса и той само ми се усмихваше и се съгласяваше. Ама това бе преди половин години, сигурно вече е дръпнал напред GUI’то.

    Хайде, че ме запали. 🙂 Отивам до сатурна, за да си взема външен хард, на който да си бекна всички неща. После партиционирам и маунтвам home на отделен голям партишън.После турям един VirtualBox и тея по BWL може да си гледат работата :). Което ми напомня, че вчера четох упътване за инсталация на Леопард на обикновени интелски машини, може и с това да си поиграя, след като бекна всичко.

  42. Ха, ще ми е интерсно да чуя дали ще подкараш PHPEclipse на Убунтуто (или какъв друг плъгин ползваш), защото на домашната машина така и не тръгна като хората след като сложих 8.04. Аз си останах със Синята рибка, щото и тя върши работа.
    Иначе употребявам Wine заради IEs4Linux – така тествам вкъщи на IE 6 r 7 (седмицата е още много тегава, но става за да видя, че няма големи проблеми).

    @croud – имаше някакъв проект за свободна среда за разработка на флаш, но не знам до къде са го добутали, защото с Flash не се занимавам.

  43. @Никола – о, сега ще излиза осма версия на CentraSite – май през Декември. Там доста оправиха нещата. Всъщност то точно от година пишат web gui-то в България. От тогава оправиха доста бързината и поддръжката. Най-малкото не чакаш 5 мин. на scroll-а на някой списък (беше server-side досега).

    Може да пробваш да инсталираш Ubuntu на първо време на външния и от него да boot-ваш. Чух, че ставало много приятно. Ако не си готов за „пълна промяна де“… 🙂

    @Гонзо – абе използвам там един plugin, но напоследък работя само с wordpress платформата и там си променям нещата само през въпрешния редактор. За IE ще си сложа задължително виртуален windows със паралелни IE 7, 6, 5.5, Firefox, Opera и Safari. Искам да съм сигурен, че изглежда както го виждам при останалите. Всъщност основния проблем при страниците е, че по подразбиране маргините и падингите са различни. Затова в CSS трябва да се нулират в началото. За останалите неща си има автоматични фиксове и frameworks.

  44. Поздравления за преминаването. Аз от доста време се опитвам (и се отказвам бързо) поради няколко причини: работя с продукти на Adobe, няма поддръжка на звуковата ми карта под Линукс (Creative Audigy), като при запитване,отправено към съпорта на фирмата производител – ми бе дадено да разбера, че нямат намерението да се тормозят да пишат драйвъри и да съм си ползвал универсалните (които за нищо не стават).
    Иначе ако имах лаптопче – 100% щеше да се ползва Убунту (Gnome>KDE) 😉 🙂

  45. Следващия ми лаптоп определено ще е на Ubuntu. Очаквам да ми го донесе щъркела през Февруари. Преди бях на KDE, но нещо не ми харесва вече. За gnome има доста повече неща. А що се отнася до хардуера – при условие, че драйверите не им работят по winxp въобще не може да се очаква, че ще направят нещо за Linux. Това ще ми е и критерия за купуване на машинарии от сега нататък – дали работи под Linux.

  46. Здравей и честито!
    От година ползвам Убунту на лаптопа си, а от 4-5 месеца съм с 8.04. Доволен съм – работи перфектно и подкарах всички устройства ( имах малко грижи с WiFi-то ) Между другото някой беше казал, че на toshiba не върви 🙂 …е върви ( поне на сателит а200 )

  47. Абе стана ясно то, че няма да си взимам toshiba за следващия лаптоп, ама айде. Защо не се прехвърляш на 8.10? Досега не съм оставал достатъчно дълго на Linux, че да ми се наложи пълен update на операционната. Създава ли проблеми като се прави през нормалния update manager?

  48. и аз ползвам на убунту от край време. На работа само линукс, вкъщи имам и уиндоус за игрички. Честно казано уиндоуса е по удобен и няма нужда да търсиш разни неща как се правят по часове наред. Ако не ти трябва за нещо специфично си е по готин. Виж за програмиране под линукса ми е много по добре и за това го ползвам на работа

  49. Програмирането определено е по-добре. На мен конзолата много ми липсва под windows. Не е вярно обаче, че се търси за всяко нещо как се прави. Има доста неща, които не са ясни, защото не сме свикнали достатъчно със системата, но дори за тях в повечето случаи първата страница в google дава напълно достатъчно информация.

    Трябваше да допълниш, че използваш Mac на почивката и съвсем щеше да стане като във вица:

    Говорят си американец, немец и руснак. Първия казва:
    „Аз на работа ходя с Хамър, на почивка с Мустанг, а в чужбина с мерцедес.“
    После се обажда немеца:
    „Аз на работа ходя с Опел, на почивка с Ферари, а в чужбина с БМВ.“
    Накрая се обадил и руснака:
    „Аз пък на работа ходя с тролей, на почивка с влак, а в чужбина с танк.“

  50. Бояне, аз отдавна съм на Линукс (Кубунту). Това ми е на работата, а там съм средно по 4 дена в седмицата, 2 дена в унито с Мака и неделята вкъщи се слуша музика на Уиндоуса. Отдавна не съм работил на него.

    Гонзо под (к)убунту ползвам без проблеми EclipsePDT 1.0.3 (базиран на 3.3 Europa) – върви като пушка. Единствените ми допълнителни плъгини са Subclipse и Aptana. Днес (каква случайност 🙂 ) пробвах EclipsePDT 2.0.х, който е RC и е базиран на 3.4 GreanyMean (??), та той леко е тягав, но все пак даже и бета не е, а върви стабилно за пре-алфа (integration build).

  51. Не ми е създавал проблеми чрез упдейт. А не съм преминал към 8.10, защото на практика няма какво да ми донесе повече ( за сега ). Привърженик съм на теорията, че когато нещо работи наистина стабилно и не се нуйдаеш от нови и/или подобрени функционалности – не го пипаш. Само за пример имам рутер с OpenBSD 2.9, при положение, че актуалната версия е 4.4 🙂 А по въпроса с Тошибата – досега малко от малко лаптопи съм бил така доволен, както от моделите на тошиба. Като цяло съм привърженик на марката и съм пристрастен 🙂

  52. @Никола – въобще интер-операционна работа. Аз бих се объркал честно казано така. За Eclipse в момента използвам Ganymede и нямам проблеми. Основно използвам обаче EMF/GEF и PDE вариантите плюс някакъв измислен plugin за писане на php и js дето само ми маркира елементите. Нямам проблеми сякаш за тези няколко дни, но се знае.

    @NGC – това беше и една от рекламите на OpenBSD, ако не се лъжа – един куп админи стоят и си губят времето, а на стената има отбелязвания в месеци, че от години не са правили update. Мисля, че преди време като бях на dualboot се опитах да update-на 7.(нещо си) на Ubuntu на по-нова и се скапа всичко. Тогава инсталацията обаче си беше скапана и омазах процедурата за update – падна ми батерията по средата. 🙂 То така по-хубаво да бях ударил лаптопа с чук де. А за машините – аз харесвам Acer най-много. IMB и Dell са стабилни, но не ми харесват на външен вид.

  53. Юруков и crowd, благодаря! Нивото на тази дискусия е високо за мен, но все пак си създавам някаква представа и ще следя за българското „убунто“.
    Интересува ме подобна на Archicad програма. Сега ще посетя връзките, които ми оставихте.
    Успех ви желая!

  54. Якото на Ubuntu е, че в повечето случаи човек няма нужда от никакви специални знания. Основната инсталация на операционната система и големите програми са достатъчно автоматизиране, че и дете да може да ги направи. Специалните случаи обаче са доста по-трудни за оправяне от windows, но за сметка на това има доста повече информация по форумите.

  55. Ubuntu наистина е невероятна дистрибуция. Аз съм с нея от 2 години и съм много доволен.
    Опитайте xubuntu. Ще се радвам да споделите мнението си за нея. 🙂

  56. Не съм я пробвал, но ще я сложа на виртуална да я видя. Доколкото разбирам различните версии са просто вариации на предварително инсталираните програми и общия вид.

  57. Боян, специално за избора на нов лаптоп да кажа как го правя аз:
    * инсталира се някакъв tool за правене на liveCD (не знам как се казва за Убунту но съм сигурен че имат, аз ползвам Федора и там се казва revisor). Слагат се там най-последните версии на всичките важни неща (по отношение на хардуер естествено от рода на програма за работа с уеб камера, програма за фотоапарати и такива работи, един музикален плеър за да тест звука, видео плеър за да тест картината и производителността и тн – сам се сещаш) както и всички инструменти за настройка (примерно инструмента за настройка на bluetooth devices). Създава се liveCd-to и после се мята на USB пишка (2 ГБ би трябвало да свърши работа) (livecd-to-iso се казва при мен)
    След това смело се отправям в някой голям магазин за лаптопи, където имат вече пуснати такива (или са склонни да пуснат някой, на някои места хората все още не знаят, че батериите на лаптопите се махат (поне на нормалните) без да се разглобява лаптопа и могат да го пуснат винаги, без да отпадне гаранцията на скъпоценната им батерия в случай че не си купиш лаптопа). Намирам си някой благоразположен служител и почвам да ребуутвам лаптопите докато намеря някой, на който върви всичко:)
    За какво гледам:
    * някой производители слагат шантави тъчпади (демек НЕсинаптик) – пробвам дали работи tap, scroll и тн.
    * Network manager трябва да отчете че има Wifi и автоматично да сканира за мрежи наоколо, поне една две трябва да се хванат.
    * звука трябва да работи
    * телефона трябва да може да се разпонзае по bluetooch, да може да мятам файлове напред назад и да може да се ползваш като remote (ако е нокия или там кои други бяха поддържани, виж си ги в нета).
    * трябва да има 3д и overlay video (най-лесно пускаш mplayer от конзолата и гледаш какво пише, друг вариант е да гледаш лога на Х но е по-тягаво.)
    * закачам колкото имам устройства (видях че мъкнеш някакви в чантата) – всичко трябва да се разпознава.
    * пробвм камерата (ако има вградена) за целта трябва предварително да са набутани в live-а всичките драйвери разбира се.
    * пробвам звука през блутут (това се поддържа вече по подразбиране)

    Ако нещо не търгва правя си отметка и после проверявам в Интернет, а ако имам късмет да имат wifi там може и на място.

    За Toshiba не знам, ама vaio-то направо си джаса мамата. Камерата посмъртно не тръгна, има едни сензори в лаптопа за температура и тн – Линукса не ги е чувал ни ги е виждал, само за CPUто изкарва.

    За съспенд и хибернейт принципно не би трябвало да има проблеми освен ако не е нещо ултра ново или с наакан драйвер (визирам предимно видео картите, макар че от някой NIC също може да се паникьоса кърнела след като се събуди).

    Аз поне така си купувам новите машини и лаптопи (друг е въпроса как постоянно не ми харесват, препродавам на загуаба и купувам нови и тн и тн). Дано успееш да приложив тоя похват не знам каква е политиката на retailers в Германия. Ако дават да пипаш можеш да си изтестваш машината за съвместимост преди да я купиш.

  58. Различните версии са с различна графична среда по подразбиране (за разлика от Mac и Win имаш избор). Просто казано – нещо като много разширени скин-ове. Отзад си е едно ядро.
    Въпрос на вкус общо взето. По принцип програмите се правят native за определена, но са съвместими а и както знаем там пак имаш серизен избор.

    Предполлага се все пак че дадена ако си с KDE, програмите за KDE ще вървят по-добре и стабилно и т.н., ама според мен няма огромно значение. Разбира се винаги можеш да сложиш наколко графични среди и да си ги менкаш според настроението. Нямаш нужда от отделна машина, за да пробваш, могат спокойно да съществуват паралелно.
    Впрочем това е *nix могат и няколко потребителя да ползват паралелно един компютър.

  59. @ – това ще го имам в предвид като си взема компютър. Проблемът е, че надали ще ми дадат 2 часа „насаме“ с него да се човъркам преди да го купя. Има възможност да го върна до 2 седмици де, но надали ще ми се занимава да си играя на проби и грешки. Най-вероятно като му дойде времето ще прекарам седмица из hardware compatibility форумите.

    @crowd – да, знам, че X сървъра отзад си върви и отпред си има някоя графична среда. В университета повечето компове са на линукс и смениха 20 среди докато не се спряха на KDE. И мен ме кефеше повече, но сега сякаш Gnome ме влече. Програмите от едната в другата сякаш нямат проблем. Амарок-а поне не ми прави проблеми. Иначе въпросът ми за дистрибуциите беше по-скоро дали нещо в карантиите е по-различно, но изглежда само пакетирането на инсталираните програми и настройките варира за да не се налага на 7-10 годишни ученици да се ровят в ubuntuforums как да си сложат това или онова.

  60. И аз да се разпиша с „Добре дошъл“. 🙂

    Лично смятам, че това е или инсталираш само убунту и псуваш, псуваш и некрая свикваш, или винаги „по навик“ минаваш на Уин.

    Аз преди 2 години switch-нах, и първите 2 месеца беше ужасно, но имах добри учители в тази насока и можех да ги попитам за всичко. Тогава не беше толкова лесно или поне за някои инструменти /oracle туул за девелопване/. Сега пари да ми дават не се връщам. Лошото е, че някои програми не вървят под линукс и ползвам VirtualBox.

    Само трябва търпение да избереш правилния редактор, да посвикнеш на двойния клипборд и подобни пинизи и си готов.

  61. Якото при мен е, че като очаквам нещо в една система, съм готов да посрещна всичко. Това ми е вече 5-ти или 6-ти опит да мина на linux и вече знам какво да очаквам. Да си призная честно вече почти свикнах с интерфейса, а нещата, които все още не работят, почти не ги използвам така или иначе.

    За development си оставам фен на eclipse и него си използвам. За документи впрочем вече Win Office ме дразни. OpenOffice има дори повече възможности, но е кофти когато се наложи да save-вам някой документ на doc, за да го четат колегите и форматирането ми се скапе, защото doc има други стандарти. Сега си пиша документацията към дипломната и я правя само на odt.

  62. @Боян Коя версия на open office ползваш. Аз съм с 3.0 и съм много доволна. И май досега не съм имала оплаквания от форматирането на doc-овете (а може би е въпрос на време да ми се случи 🙂 )

  63. И аз съм с 3.0 от вчера. Пи мен се получават проблеми при автоматичните списъци на частите от документа (1. … 1.1 … 1.2 … 2. …., схващаш). Там има форматиране, което се дефинира като общо за целия документ и явно е малко по-различно за doc. Освен това автоматичното индексиране и създаване на съдържание нещо не е съвсем наред. За мен обаче няма значение, защото давам документа на doc само за review и там форматирането не е важно. После като го предавам ще го изкарам на pdf и няма да има никакви проблеми с форматирането 🙂

  64. Pingback: От Windows през HackOS до Ubuntu at weboholic.de
  65. Pingback: Лаптопа: биг-бада-бум : Блогография
  66. Бояне, пречи ли ти да публикуваш коментар или статия как точно инсталира Compiz защото аз срещам проблеми от двата ми опита, които съм правил.

  67. Всъщност той си беше инсталиран вече. Само трябва да сложиш мениджъра за да можеш да го управляваш и евентуално emerald за да си промениш темите на прозорците. Иначе възможностите на добавките много зависят от графичната ти карта. Като се има в предвид обаче колко е зле моята, въобще не се съмнявам, че ще е по-лесно при останалите. Каква ти е дистрибуцията и на каква графична среда си?

  68. Днес ми се наложи да вържа кабелен модем Motorola към компютъра и скенер. И за двата по принцип трябват драйвери за Windows и поне едно рестартиране. На linux тръгнаха без проблем след половин минута. 🙂 I win.

  69. Аз също съм нов във тази сфера но тези които сега или малко по нататък мислят да минават към линукс общноста ще им дам един съвет пробвайте първо със линукс минт той засега е най близо като произведение на изкуството до бозата уиндоус екс пи лично на мене ми бе6е много трудно но се свиква и сега не искам да виждам екс пи въпрос на мнение е за всеки естественно мисля след като напредна малко да мина на Успех на всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.