Разни събития, разни решения

В Неделя се върнах от България. По-точно дойдох от България в Германия. След 5 години човек се обърква къде в вкъщи и накъде е връщането. Бях си за 10 дни у дома да видя нашите около Великден. Почти никой от познатите ми не беше в Пловдив и затова си стоях предимно вкъщи. То така или иначе времето беше кофти първите няколко дни. Разходих се все пак из града. Даже ходих до Английската да видя какво се е променило. Не бях ходил 5 години – от завършването. Естествено се наснимах яко.



После ходихме с нашите 3 дни на поход из Родопите. Рожен – Момчиловци – х. „Момчил юнак“ – х. „Пашалийца“ – Нареченски бани. Всъщност спахме в пионерския лагер преди х. „Пашалийца“ – условията са същите, спането е 4 лева и не е тъпкано с хора. Туристическите пътеки бяха добре маркирани. Имам само две забележки. На новите табелки пишеше „Пашлийца“. Освен това е добре, че през 5 метра има маркировка, но защо точно там където има разклон, няма табелка кой път да се вземе. Такъв беше случая с кръстовището под ски пистата между х. „Момчил юнак“ и Момчиловци. Поради тази причина се отклонихме от пътя и втория ден ходихме 8+ часа. Якото беше, че минахме през места, където никой не е бил с месеци. Намерихме и тази изоставена ловна хижа. С малко пари може да стане за чудо и приказ.

Направих три колекции със снимки във Flickr: от Пловдив, от Английската и от похода.

От няколко месеца обмислям усилено дали да правя магистър след като завърша бакалавъра догодина. Не ми се прави, защото ми писна да уча, работи ми се и ми се връща в БГ. От друга страна обаче, ако не го направя сега, няма да го направя въобще. Затова както е тръгнало ще остана още 2-3 години в Германия. Най-вероятно ще го правя в TU Darmstadt, но ако изскочи нещо интересно другаде в Европа сериозно ще се замисля. В TUD ми е по-удобно, а и вече съм си избрал магистърска работа – P2P социални мрежи. От три дни не ми излиза от главата – вече съм обмислил почти всички аспекти около архитектурата. На CeBit-а през Март се срещнах с един пич от университета, който се занимаваше с P2P технологии. Екипа му ми се стори як и темите са супер интересни. Не мога да го направя като бакалавърска, защото и нея вече съм си я избрал. Е не знам как точно ще се казва темата, но ще включва семантични технологии, web services и eclipse plugin-и. Може и да вкараме малко OSGi вътре, защото напоследък предимно с него се занимавам и ме радва много. Ще видим – зависи какво има като задачи по Neon проекта.

Във връзка с връщането в БГ, свързах се с няколко ентусиасти, които ще пускат скоро сайт за стимулиране на българи в чужбина да си намират работа в България. Целта е близка до това, което аз съм замислил като сайт отдавна, но тепърва ще видим дали имаме допирни точки и дали мога да съм им полезен. Очаква се сайта да заработи след 2 седмици и затова ще запазя подробностите в тайна до тогава.

Друго какво – на 24-ти Май ще правим Културна вечер в Darmstadt. Ще има рецитали, пиеса, изложба на снимки и т.н. Предишната беше през Декември и мина доста добре. Тази ще я комбинираме с купон с габаритите на този на 12-ти Април. Ако минавате през Hessen тогава или живеете наблизо, елате да ни видите.

7 коментара

  1. Как са те пуснали в училището? Аз като се прибрах преди време в Русе и поисках да вляза в Английската охраната ме спря, искаха причина да вляза, лични карти…отсвирих ги, то бетер пансион. 🙂
    Щом си решил да доучиш давай, защото си прав, че после грам няма да ти остава време – ти няма да работиш от 9 до 5, с два часа обедна почивка 🙂 Аз се направих на интересен и оставих две години пауза и сега ми е невероятно трудно да се върна в старото темпо за учене.

  2. Въобще не са ми търсили нищо като влязах. Тоя дето го пишат за охрана от 10 години работи само на ксерокс-а и както винаги беше затрупат от деветокласници.

    За магистъра – наистина трябва да го направя сега, но както казах ми е писнало от учене и този университет. TU Darmstadt е олицетворението на ада. Като разправям на хора, които учат в България, какво пратим тук, те ме гледат все едно се шегувам. Но ще потърпя още някоя година

  3. О, мен приятели които учат в Германия също – в Ерладен и Аусбург, са ми обяснявали какво ги карат да учат и да правят…наистина е много тежко, но пък целта е да се научиш? 🙂
    Всеки си знае най-добре в крайна сметка..

  4. Нали ще пуснеш URL след две седмици, да го видим този сайт какво представлява. Идеята е добра, може да се окаже добра ниша, която ако не се лъжа засега няма играчи?

  5. То играчи че няма – няма. Аз затова съм много запален по темата. Да не говорим, че социалната страна на нещата е също толкова важна. Единствената причина да няма такъв сайт под мое ръководство досега е, че нямам финансите да го подкрепя и нямам времето да ги търся. Така е с много други мои идеи, които по подобен начина не са осъществени на Българския пазар. Като излезе обаче непременно ще го представя сайта и ще напиша кратък обзор.

  6. Яки снимки от гимназията! Кеф. Някои неща са си същите, други не. Много коли гледам има.
    Идеята за уеб страница за българи в чужбина търсещи работа в България звучи супер интересно. Българските фирми би трябвало да са най-заинтригувани от този допълнителен канал.

  7. Не само би трябвало, но и са. Говорил съм вече с няколко компании, които проявяват интерес. Дано този сайт да стане добър и да ме включат в екипа (за да стане по-добър 😉 ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.