RSS + XSL + Firefox = Бум

Много обичам Лисицата. Това е най-любимата ми програма. Като всяка подобна обаче и тя си има недостатъци. Първи пример: зависванията когато се отворят 15+ таба, като половината с тежък Ajax (сетете се за Gmail или организатора на Flickr). Това си е обяснимо защо става, но все пак дразни. Втори пример: Quicktime – при 1/3 от отворените страници ми крашва Firefox. Пример три: след дълга употреба се насъбират яко течове в паметта. Под дълга употреба разбирайте 4-5 дни без рестарт. По форумите пишат, че причината е в добавките, от които аз имам премного.

Но тук става реч за нещо друго. Всевластния RSS. Когато го отворите във Firefox 2 му се добавя автоматично схема за визуализация и каквото и да правите, вашия xsl няма да се покаже. Много странна функция. Наистина тяхната схема е удобна когато иска човек да се абонира за бюлетина, но когато някой ентусиаст като мен реши да използва rss като нормален xml и да си вади сайтове от него, просто може да се откаже. Така е направил този пич тук.

Аз обаче съм по-упорит.

Първо за какво ми е – писах вече за новия plug-in PicLens. Писах и че когато се преместих махнах галериите си и качих всички снимки във Flickr. Стана ми ясно, че някои мои приятели не са доволни от това и искат стария познат интерфейс за гледане на снимки. Речено сторено – phpFlickr + rss + xsl трябва да свърши работата. Защо не генерирам директно html ли? Това е двойна работа. Така веднъж генерирам media rss бюлетини за всички Flickr сетове и мога да ги използвам хем в PicLens, хем да изкарам нормален html.

Само дето rss + xsl в Лисицата не става. Открих следното решение: точно преди rss тага, се слага коментар с дължина минимум 512 символа. Това заблуждава Firefox и вашият xsl се визуализира. Научих го от тук, пробвах го и работи. Това обаче означава още половин килобайт ненужни данни към файла. Пък и си е чист хак, значи не става за работа.

Другото решение, което аз използвам е разбира се програмно. Взимате следния xsl процесор за php, правите един малък скрипт и връщате директно html. Много просто и също толкова бързо.

[tags]php, xsl, xml, rss, media, Flickr, firefox, скриптове, програмиране, web, бюлетин[/tags]

3 коментара

  1. Интересен проблем, не се бях замислял за това, дори днес дискутирахме с колегите дали да турим XSL на един RSS. Обаче явно не само опера, но и IE и Сафари правят същото, така че варианта, който си избрал явно е най-добрия. Хрумва ми обаче за просто визуално стилизиране дали няма да стане само със CSS… Трябва да се пробва.

  2. Опа, ква Опера бе? Чета си коментара и гледам какви глупости съм написал. Имах предвид Firefox, но нали последно пробвах в Опера какво става и съм се объркал.

  3. Еми за FF със сигурност става ония хак с 512 символа коментар на втория ред. Друг метод, който използвах преди, е да генерирам два xml файла, като на единия да сменя просто rss тага с data например и да му друсна една схема. Тогава като искам да визуализиам данните, просто отварям този xml, а другия е за синдикиране. Тогава обаче се получават други проблеми и е много неудобно, затова не го препоръчвам. За сега най-добрият начин, който съм открил е с php и xsl парсър. Кодът е прост и може да се вземе направо от примера в линка по-горе.

    Тези дни имах и друг проблем със съвместимостта. Този път става дума за canvas във FF и KML в IE. Имат една и съща фунция и открих как се използват, но ми изтекоха очите да чета блогове по темата. Ще го пиша тези дни и него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.