Семантично търсене на хора

Като поредният buzz термин, семантичното търсене се използва за щяло и не щяло. Всеки твърди, че неговата разработка е точно това. Обещал съм да напиша по-подробно по въпроса за семантичните приложения и мрежи и ще го направя съвсем скоро. Сега искам да ви представя един подход към семантичното търсене – Spock. Тази търсачка ви предоставя възможността да намерите хора и с какво се занимават. Всичко знаем, че може просто да напишем името в Google и да претърсим страниците. Spock обаче претендира, че осмисля интернет присъствието на дадена личност. Възможно е да филтрира данните по най-важните характеристики като пол, възраст и местоположение, както и да открие снимка на човека. Ако имате трудности, просто и дайте повече критерии.

Важно е да се отбележи, че тези неща са лесни за нас хората, но за компютрите са почти невъзможни. Поне досега. Мисля, че Spock е сериозен напредък и въпреки недостатъците му, за мен той е най-добрият начин да намерите някой в мрежата. За жалост обаче работи само на латиница и дори и някой да е в българската мрежа, ще ви е трудно да го намерите. Друг недостатък е, че спамърите са открили пробив в логиката на търсачката. Когато търсите хора, понякога на първо място излизат рекламни сайтове, които нямат нищо общо с него.

spock1.png

Факта, че виждаме „бета“ в логото не ни прави вече впечатление – Google наложиха принципа на вечната бета в индустрията. Все пак трябва да се отбележи, че услугата, а и технологията и концепцията като цяло, е наистина съвсем нова. Ще трябват години за да се стигне до сериозно развитие в тази сфера.

В тази връзка, получих покана да тествам Powerset. Подобен е на True Knowledge, за който писах преди. Те са още в private beta и разчитат на потребителите да им тренират търсачката. Често използвана стратегия и изглежда при тях работи. Като събера впечатления ще пиша и за него.

PS: Маниаците на StarTrek да не бъркат тази търсачка с Mr. Spock. Впрочем ще излиза нов филм през 2008, нали знаете?

[tags]spock, semantic web, powerset, семантично търсене, мрежа[/tags]

13 коментара

 1. Търся стар приятел от Куба, беше в България – някъде 1982 – 1983 год. Казва се Рикардо, от Хавана е. За съжаление имам само негова снимка….Моля, да ме посъветвате мога ли по някакъв начин да го открия?
  С уважение – Костов.

 2. тази търсачка не струва ! или поне аз не знам как се работи със нея ! (:

 3. Издирвам сестра си която не съм виждала от 20 и повече години.
  Това което знам за нея е:
  Стефка Христова Стоянова родена на 26,11,1965 г.
  Средното си образование е завършила в гр.Плевен и основно е живяла там.
  Майка и се казва Величка и е 1947 г.
  Нямам друга информация и се надявам тази да е поне малко от полза!
  Безкрайно благодарна ще ви бъда ако ми помогнете да я открия!
  🙂

 4. Издирвам един приятел, казва се Валери Кожухаров, живееше в Перник ,сега живее в северна Португалия……работеше като геодезист ? Благодаря 🙂
  Роден на 30.07.1954г.

 5. Търся жена, която по баща се казваше Лили Кралева и живееше на ул. Алдомировска. Сега сигурно е на около 66г. Това са да спомени от преди 55г.

 6. Търся сестра си живее е гр.Елхово обл.Ямбол .Изгубихме координати.Казва се Райна Ангелова род. на 18.12.1965г.Има две деца Петя и Петър.Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете да я открия.

 7. Искам да разбера как наистина е изглеждал дядо ми Кирил Томов Ефремов, а не да ме лъжат с царица Костадинка като Рая или с дядо – тип цар Киро.Мога да кача снимка на баща ми Румен – наистина бял , нормален мъж с бяло на очите, което издава съвременна европеидна раса, не мангасарска и с много интересен син ирис.
  Омръзна ми дори Венелин Атанасов да са сто мангала, но Румен винаги да е едничък.

 8. желая да намеря един приятел ,знам че живее в кв.Христо Ботев и ще почва работа във най близкото Фантастико казва се Илян 1977г.е роден.Обади се или на фейсбука Any Borisova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.