Stargate – The Ark of Truth

В началото имаше един филм, от който тръгна всичко. Stargate. След това се появи сериалът. След десет сезона и сензационен успех решиха да го спрат, защото им излизало много скъпо. Из форумите посочват надутите хонорари на актьорите като основна причина. Все пак остана Stargate Atlantis, който изникна от историята на SG1. За жалост и той беше достигнат от стачката на сценаристите и последният му сезон беше привършен набързо.

Когато Stargate SG1 свърши най-неочаквано, имаше ясни заявки, че ще има продължение. Подобно на Star Trek, очакваше се да последват няколко филма доразвиващи и изясняващи историята. Първият филм е „The Ark of Truth“ – арката на истината. Тези дни излезе DVD screener с поносимо качество, който току-що гледах. Не мога да кажа, че съм очарован от сценарият. Малко е закърпен и въобще не е на нивото, което видяхме през 10-те сезона на сериала. А по-принцип се случва обратното – сериалите стават по-блудкави.

Ето набързо описание на филма. Предупреждавам ви, че това е spoiler. Ако не сте го гледали и имате намерение, по-добре не го четете сега. Може да свалите screener-a от тук или да изчакате да пуснат dvdrip.

Като начало трябва да се посочи, че човек трябва да е доста добре запознат със сериала, за да не се чуди какво става. Аз съм гледал всички сезони и схванах всичко, но историята не е въобще добре обяснена в началото. Филмът е насочен предимно към вече съществуващата маса от фенове на Stargate и трудно може да се възприеме от външни хора. Единствената причина някой, който не е фен, да я гледа, е ако той/тя е гадже на някой фен и го замъкнат в киното. Това надали ще е често срещано, защото повечето фенове са т.н. geeks и нямат много социален живот извън мрежата.

Та за филма. В началото разбираме, че съществува магическа кутия, която показва истината на всички, които я видят. Идеята е, че когато се отвори може да промие мозъкът на всеки и да им покаже, че ораите лъжат. Та кутията е била изоставен някъде и не може да се намери. Нашите тръгват да я търсят и по стечение на обстоятелствата мъжът на Валла (дето не мога да му запомня името) ги хваща. Нашите му показват, че е грешил като убиват прайърът, на който са махнали силите с онази джаджа. Джаксън през това време получава видения за кутията. Предполага се, че виждаш ли – Мерлин ги оставил в главата му преди да умре. Минават през супер гейта и на другата страна откриват планетата, където е кутията. Оказва се, че това е главната планета на ораите, но те не ни засичат, защото имаме яките играчки на азгардите.

През това време един прайър идва на земята да ни даде последен шанс да се предадем и кораби на ораите приближават земята. Докато Джаксън търси кутията, агент на онази надзорна комисия, която винаги оплесква нещата, създава репликатор използвайки ядрото на азгардите. Идеята е да го насъскат срещу ораите, но ония естествено превземат кораба. Там става неразбория, но става ясно, че в тях има вграден код за самоунищожение. Накрая Саманта го активира и репликаторите се разпадат. Интересното в случая е, че в един момент реплокаторите проникват в тялото на агента и се свързват с него. Това никога не е показвано като възможност досега. Тъпо като идея, защото без биологично тяло са по-силни.

Докато ония на корабът се борят с репликаторите, корабите на ораите ги намират и нападат. Долу на планетата намират кутията, но биват залавяни преди да я активират. Откарват ги в градът на ораите и там става ясно, че дъщерята на Балла е взела всичката сила на ораите. Тъй като наистина са били унищожени, енергията на последователите отишла в нея. Става и там трапана и в крайна сметка отварят кутията пред един праиър. Тъй като изглежда всички те са били свързани чрез кристалите, „истината“ отива при всички и чрез тях при последователите. Така цялата атака срещу корабът спира и нашите побеждават. Дъщерята на Балла загубва много от силата си и бива победена от една от асенднатите, която помагаше на Джаксън. Това пак е интересно – защо другите и позволяват при условие, че са крайни пацифисти.

Същото упражнение бива повторено и на земята с ония праиър, който много удобно беше заловен. Така цялата сила на последователите на ораите бива спряна с отварянето на една кутия два пъти. Всъщност като се замисля те така се справиха и с репликаторите – набраха всички гейтове едновременно и пуснаха ония лъч дето ги разрушаваше. Много удобно. В крайна сметка последователите се покаяха и мъжът на Валла обеща да поведе хората им по добър път.

Това беше много общо и злонамерено описание. Съжалявам ако някой се е изкушил да го прочете без да е гледал филма. Вижте го все пак – детайлите може да ви харесат. За мен сценарият е съшит с бели конци. Подобно на последната серия на сериала. Опитали са се да вмъкнат максимално много материал във филма, но не се е получило добре.

Все пак беше интересно да се види как свършва всичко. Очаквам с нетърпение и следващият филм.

Впрочем сега като прочетох описанието си, виждам колко цялата история е тъпа. Реално погледнато за нас феновете всичко това има смисъл – ораите, кристалите, репликаторите, гейтовете. Всичко си има контекст. Погледнато отстрани обаче, всичко е толкова смешно, че няма накъде. Не съм geek. Излиза така, но това е запазена марка на американското общество. При нас трудно се получават такива индивиди.

[tags]stargate, atlantis, sg1, the ark of truth, сериал, старгейт[/tags]

2 коментара

  1. За сега не се е чуло, че няма да има, а и в последният епизод на 4-ти не заявиха, че ще е последен. Досега са пускали новите сезони все през Юли, с изключение на 4-ти, който започна през Септември. Като се има в предвид стачката на сценаристите, най-вероятно и 5-ти да започне късно. По фенските форуми още не пише нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.