Създаване на собствени 3D модели на сгради

В събота ви показах как National Geographic са решили да съберат достатъчно снимки за да направят триизмерен модел на Рилския манастир. Днес открих, че на страницата им може да се предлагат и още исторически забележителности за 3D модели или Synth-и, както те ги наричат. Вече изпратих предложение за Царевец.

Поразрових се още малко и се оказа, че всеки може да си прави собствени Synth-и. Трябва да има достатъчно снимки на предмет, стая, сграда или дори град и да ги качи на сайта на Photosynth. Да, технологията е същата като тази, която NG използва и се предлага безплатно от Microsoft. След като се качат тези снимки, програмата ги подрежда автоматично в пространстовото и може да се разхождате из тях колко си искате.

Струва ми се добра идея да се организираме групи от фотографи и да съберем собствени снимки на различни исторически сгради из България. Вярно е, че няма да са веднага на сайта на National Geographic, но когато са готови ще може да ги добавят в картата си и да придобият популярност сред широката им аудитория. Ще се радвам, ако пуснете мухата из фото форумите, ако имате познати там. Аз ще гледам да разработя тези, които са пуснали снимки във Flickr под CC лиценз.

Общите указания за това, как се създава един Synth може да видите в клипът по-долу. Всеки, който иска да си направи собствен за стаята си или за града си също може да го използва. Мисля, че умните рекламодатели ще намерят този инструмент за доста удобен при реклама на къщи за продан, магазини или различни продукти като няколко примера. Бъдете креативни.

4 коментара

  1. Не ми харесва. Щом е на Micro$oft няма начин да е наистина безплатно и да няма някаква уловка. Няма да го ползвам.

  2. Преди да започна да правя собствени Synth-ове ще гледам подробно да им прочета правилата и условията. После ще прегледам блоговете на американските колеги на Нели Огнянова. Сигурно въпросните 3D карти ще останат тяхна собственост и ще се опитат да сложат реклами по някакъв начин. Моля се обаче и от Microsoft да са стигнали до просветлението, че най-добре се спечелват посетители и клиенти, ако им предложиш нещо безплатно и около него продаваш услуги. Точно както прави голямото G. За сега ми се струва добре направено, макар наистина тук-там да има типичния привкус на Microsoft.

  3. На мен ми написаха това:
    Unfortunately, we’re not cool enough to run on your OS yet. We really wish we had a version of Photosynth that worked cross platform, but for now it only runs on Windows.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.