Вариации на тема пияно пиле

Тази рецепта я видях в нета преди, а и са ми казвали за ная, така че реших да я изпробвам. Не беше от най-успешните ми, но от грешките се учим най-добре. За целта ви трябва:

1 пиле
1 бира в стъклена бутилка
10г. маргарин/масло
черен пипер, сол

Подготовката е много лесна. Размразявате и измивате пилето. Отлепяте всички етикети от бирата. Изпивате около 1/4 от нея и набучвате пилето на бутилката. Независимо каква е формата, то ще се задържи малко във въздуха. Нагрявате фурната на 150 220 градуса, намазвате кожата с маргарин/мазнина и поръсвате с сол и черен пипер. Сложете някакъв съд под бутилката, където да се събира бирата – най-добре малка тавичка или капак на йенско стъкло. Слагате бутилката с пилето на него във фурната и печете докато се изпече добре кожата. Добре е да намазвате през 10-15 мин. кожата с мазнина, за да стане хрупкава.

Този начин на приготвяне има три ефекта. Първия е, че бутилката се нагрява и пилето се опича по-добре отвътре. Втората е, че като бирата заври, тя започва да облива пилето и то става по-сочно. Третия ефект е, че пилето не е легнало и цялата му кожа се опича. Винаги, когато е легнало, долната част е я в мазнина, я във вода и не се препича.

Какви грешки направих аз: Първо, вместо нормална бира, аз всех безалкохолна. Усетих се чак като платих. Кой по дяволите е измислил такава глупост като безалкохолна бира! Това е същото като безкофеиново кафе – пак горчи, но не те събужда. Както и да е, взех нормална, махнах и етикетите на гореща вода и се захванах да готвя. Реших, че ще е добра идея да не поръсвам подправките на пилето, а да ги сложа в бутилката. Реших, че така ще се изливат заедно с бирата. Голяма грешка! Когато изсипах черния пипер и солта, бирата се разпени и половин час чаках да спре. Бях сложил и чубрица и когато започнах да го пека, чубрицата се насъбра на гърлото на бутилката и го запуши. Така ефективно през половината време нищо не излизаше от бирата и се загуби част от ефекта. Накрая забравих да намазвам пилето с мазнина и кожата не стана хрупкава.

Въпреки тези пропуски, месото стана страшно леко и сочно. Късаше се на нишки точно както трябва. Една вариация, която мисля да изпробвам е комбинация с рецептата за пиле на сол – около съдът, където се събира бирата да сложа сол. Солта събира част от влагата във фурната, изпарява се с нея и попива в месото. Интересно ми е как това ще се комбинира с бирата.

И ако се чудите, защо пилето има картоф за глава с две зърна грозде за очи, питайте съквартиранта ми – негова беше идеята. В нета го оприличиха на герой от междузвездни войни.

35 коментара

  1. Боби…е така на рецепта не се бях смял, на резултата – изобщо 🙂

    Като страстен любител на пилешкото на грил и във фурна, замислям пъклен план как да опитам и аз, и да се оправдавам за олятата фурта ( така го виждам аз 🙂

  2. хахаха … Чудно ми е при положение че така си прецакал рецептата и все пак се е получило хубаво… какво ли би се получило ако спазиш всичко описано в нея ? :Р може би кулинарен шедьовър… кой знае :Р

  3. Снощи я показах на едни приятел, който също е в Германия и той вика, че това е перфектната рецепта за студенти 🙂 Смях се два пъти повече…
    А по-перфектната 🙂 е пиле на сол…

    При мен ще стане с 330 бутилка 🙁

  4. Наистина рецептата е смешна и като я разказвах на хората тук, те си мислиха, че се шегувам. Все пак това е истинска рецепта и става прекрасно пиле.

    pierrot, ако фурната ти е по-висока, няма за какво да се притесняваш. Щом има съд, който да събира течността, фурната няма да се омаца.

    Brian, може и да става шедьовър, но за мен такова нещо като спазване на рецепта няма. Винаги добавям нещо от себе си или обърквам нещо. Много обичам да експериментирам. Затова може никога да не стигна до кулинарен шедьовър. Или пък кой знае 🙂

  5. Ами тази бутилка беше малка. Иначе 0.5 не можеш да я събереш във фурната. Рецептата си е супер за студенти, защото е лесна и забавна. Освен това винаги имаме бира наоколо. А пилето на сол става още по-лесно, защото само трябва да изсипеш солта и да сложиш пилето отгоре. Ама не може само пиле на сол да се яде.

  6. :D:D ако стигнеш ми кажи как го правиш… имам сериозен проблем със създаването на кулинарни шедьоври … обикновено само аз или и котката ги яде…

  7. Pingback: Блогът на tzappa » Blog Archive » Пиле на шише
  8. tzappa откри грешка в рецептата – не се пече на 150 градуса, а на 220. Хубаво е обаче винаги фуната да се подгрява предварително на 150 градуса. Промених го горе. Сори за пилето, с което си пробвал 🙂

  9. Още една бележка – ако не печете тестени изделия, не подгрявайте фурната по-рано. Написах го горе, защото спестява време, но също така харчи и допълнително ток. Настрана от факта, че ще спестите пари, ако избягвате подгряването, намалявате енергийните си нужди и помагате на природата. Ето още 50 идеи как може да и помогнете.

  10. Много ми хареса рецептата,нищо,че съм вегетарианка.Съвсем скоро ще я изпробвам-добър повод да поканя приятели.Тогава ще пиша отново за …резултата.

  11. Интересното е, че имам куп рецепти за пиле и ги правя относително често, но нито веднъж не се е случвало да съм ги направил като идват приятели вкъщи. Така само разправям, че е вкусно, но никой не го е опитвал.

  12. Направих отново пилето и стана прекрасно. Единствено обърках, че по навик го разрязах и се налагаше да го вързвам с връвчици за да се държи на бутилката:

  13. @zdrave – Мисля си, че в твоята вегетарианска душа се надига желание да издевателстваш над горкото животно. Точно така я описаха познати тази рецепта. Изглежда доста хора имат мръсно подсъзнание и не възприемат една съвсем логична техника за приготвяне на пилешко место, чрез постепенно обливане с бира и равномерно запичане на вътрешната част чрез нагрято стъкло. Разбира се, обяснението, че просто искам да измъчвам пилето е по-кратко и не губя публиката след 3-тата дума. 😉

    Кажи наистина как е станало, защото съм го правил само два пъти май.

  14. Виждам, че пилето трябва да се сготви с бира. Но консумацията може да стане с охладено бяло вино предполагам.

  15. Всъщност ми се струва че неволно си се отклонил от идеята. Гърлото на бутилката трябва да остане вътре в пилето, отгоре дупката на шийката се „запушва“ с един картоф и така се пече. Ефекта е че, бирата като заври го сварява с пара отвътре образно казано. Картофа служи да не бяга парата, а след това се изяжда разбира се.Тази рецепта е изпробвана и резултата е отличен.Само имайте в предвид че всичките пъти когато е правена картофа бива изяден пръв:) .

  16. @Иван – Това с картофа не го знаех, но ще го пробвам. Там където четох за рецептата пишеше, че целта е бирата да облива пилето и като падне долу, да се изпари и допълнително да има пара.

  17. @receptite – няма проблем да я публикуваш. Взел съм я от други места, а и върху рецептите никога няма лиценз. Може да използваш и снимките, ако искаш.

  18. Това пиленце на шише съм го правила много пъти и за мен няма нищо по вкусно и лесно за приготвяне;), а по принцип обичам да готвя и всичко ми се получава доста добре;)))

  19. @Надежда Крумова – щях да го правя миналата седмица, но пилето, което купих се оказа развалено. Беше охладено и имаше още ден от срока на годност, но като го отворих вонеше яко. Ако бях отишъл да им го върна в магазина сигурно щяха да ми го сменят, но не ми се занимаваше. А уж в магазините в Германия внимавали за качеството… Тази седмица ще сготвя това пак.

  20. Веднъж само опитах да направя пилето на сол, то пиленцето се опече идеално, но…. бях го срязала по средата и така върху солта, месото отдолу, което беше на солта стана ама страшно много солено неможеше да се яде,иначе това отгоре беше чудесно. Незная дали аз нещо обърках или така си става, но след това соленото месо го правих с картофи за да поемат солта.
    Ако имате идея споделете с мен;)))

  21. @Надежда Крумова – аз това на сол вече го правя като слагам алуминиево фолио между пилето и солта. Остава достатъчно място около фолиото, за да се излива мазнината и да се изпарява водата заедно с разтворената сол. Така и пилето не се осолява. Става много приятно и лесно.

  22. @DS – не съм гледал колко. Зависи от фурната. Поглеждай го през 5-10 мин и като покафенее хубаво кожата, значи е готово.

  23. Pingback: Dominel Ltd
  24. За да стане още по-вкусно отдолу в тавичката си нарязвам картофи–всички ги обожават-така сте готови и с гарнитурата, а резултата е превъзходен 🙂

  25. рецептата е страхотна. аз я промених малко и вместо черен пипер слагам галета и на всеки 10-15 минути го мажа с масло, ръся му сол и му слагам още галета. около пилето поставям малко фолио със сол в него и в тавата изсипвам малко от бирата и слагам масло и вътре слагам картофки. Мъжа ми си умира за таз рецепта.

  26. Страхотен блог…, научих няколко нови неща, но искам да ви споделя опита си.

    Като дете, майка ми често правеше „пияно пиле“, което представляваше най-обикновено пиле на фурна, но в тавичката се сипва половин бира. Вкусът става леко и приятно горчив. Гарнитурата е отделно и по желание. Подробности мога да споделя, ако някой се интересува.

    Другия вариант, аз лично съм го кръстил пиле на шише… Причината е, че ползвах бутилка от кока-кола „пиииип“ (не е реклама) 😉 и тук ще вметна, че птицата не трябва да е много голяма. Говорим за „истинско“ пиле…, не за съвременните мутанти.

    В бутилката слагам вода, сол, червен пипер и разтопено масло – добре миксирани (разклатени). Отделно от това овкусяваме пилето…, предимно от вътрешната страна. Пече се на средно силна фурна, докато кожичката не стане ммммм…

    Имам и грил, но пилето приготвено по този начин е многократно по-вкусно.

    Поздрави… и наздраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.