Видео във Flickr от днес

От днес може да качвате видео и във Flickr. Това беше една от най-предлаганите добавки към сайта и изглежда от Yahoo са решили да откликнат.

Ограниченията са както следва:

  • Всеки клип е да не е по-голям от 150Мб и 90 сек. Ако се качат повече от 90 сек., клипът се отрязва.
  • Поддържаните формати са AVI, WMV, MOV, MPEG (1, 2 и 4) и 3gp (или всичко, което излиза направо от камерата).
  • За сега не може човек да си избира кой кадър да представя клипът (thumbnail).
  • Всякаква чужда музика или откъси от други клипове трябва да бъдат лицензирани с CC.
  • Само Pro потребители може да качват клипове.
  • Не може да се обработва видетото online, както снимките. Всъщност бих се учудил ако можеше.
  • Само собственика може да свали качен клип.

  • Това, което ме приеснява в цялата история е, че качените клипове ще се показват навсякъде в сайта включително в RSS-ите. Това може да бъгяса различни програми, които използват flickr api-то за да теглят информация за снимки и сетове. Още не съм го изпробвал и ми е интересно как организаторът за снимки ще се държи. От Yahoo обещават, че видеото ще се държи като обикновенни снимки навсякъде в сайта с тази разлика, че може да се плейва. Ще видим.

    Сега видях, че api-то още не е променено и най-вероятно ще връща само снимките, но не и видеото. Интересно ми е как ще променят схемите, така че хем да има обратна съвместимост, хем да връща и клипове. Освен това показването на клиповете в IE май съдава проблеми. Поне на мен не ми тръгна.

    Ето пример за видео от Flickr:

    3 коментара

    1. Лошото е, че е само за Про-потребители, но пък е нормално все пак…В първият момент много се бях разочаровал защото първото клипче на мъничката ми беше малко над 150 Мб..хаха 🙂

    2. Видях, че има качени клипове още отпреди месец, но възможността да се качват е едва от днес. Може би те са били само за тестове.

    3. Иначе много ресурси ще отидат. Пък и с видеото всичко се усложнява – лицензи, следене, натоварване и т.н. Не мисля, че ще задминат YouTube и Metacafe, но ще са първият популярен сайт, който помества и снимки, и видео. Това е много важно. На различни събития например се снимат доста клипчета, и сега може да ги вместваме в галериите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.