Виртуалната вода – колко харчим в действителност

vw.pngВсяко домакинство може относително да прецени колко вода изразходва. Получаваме сметка всеки месец. Виртуалната вода е количеството, което бива изразходвано за производството на хранителните ни продукти – мляко, хляб, месо, плодове и зеленчуци. Това е потребление, което остава скрито за нас, но в същото време представлява огромна част от общите разходи. За Румъния например цифрата е 1733,7 кубика на човек на година.

Как са изчислени тези стойности? Взима се количеството вода, което е нужно за отглеждането на 1 тон ябълки, например, и после се разделя тази цифра на средният брой ябълки в един тон. Или пък месото – колко вода е нужна за поене и отглеждане на фуража за една крава и после делим на количеството месо, получено от нея. Много биха казали, че голяма част от тази вода се набавя по-естествен начин – дъждове например – и ще сгрешат. На масовото ниво, на което вече работи селското стопанство, отдавна се използва поливане. Цели реки биват отбивани и се дълбаят хиляди кладенци (в Добруджа например, където няма реки) за да се задоволят тези нужди.

poster_products_ani_450.gif

Проектът Virtual Water цели да събуди интерес към този проблем. За целта е изготвен плакат, който показва колко вода се изразходва за най-често използваните продукти в менюто ни. На обратната страна има списък с по-големите държави и количеството вода, изразходвано от глава на населението за година. България за жалост я няма. На сайта може да разгледате по-подробно плакатът и да си го поръчате.

[tags]virtual water, витуална вода, екология, изразходване, селско стопанство[/tags]

2 коментара

  1. хмм, за един литър мляко 1000 литра вода. Това не е реално според мен. Естествено са включени и фаткорите като производство на опаковка, транспорт (въпкреки че колата не гори вода) . Но не виждам как за 1 опаковка ще отиде такова количество вода. А една крава ако изпие 1000 литра вода (или изяде съответното количество трева със водата в нея) ще даде доста литри за млечни шоколадчета.

  2. Ами това е идеята – за производството на фуража за кравата са нужни много повече ресурси, отколкото си мислим. По цялата верига има много суровини, които се изразходват. За транспорт и съхранение трябва също много енергия, но тя тук не влиза – само водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.