Хайде и аз в Twitter

Разни познати все ме питаха, защо не използвам Twitter и реших да го пробвам. На пръв поглед е голяма глупост, на втори поглед също, но в крайна сметка е зарибяващо. Казаха ми например, че на конференцията по семантични технологии в Карлсруе, някои от презентиращите си подновявали статуса по време на презентациите със съобщения от типа „Върви добре“, „След малко ще започнат въпросите“ и т.н. Като цяло идеята е проста, но като доста такива има потенциала да се разрасне много ако попадне в правилната социална обстановка. На същата конференция са обсъждали например как може да се извлекат автоматично модели на поведение. Използва се data mining за откриване на правилата и семантични технологии за описването им.

Това, което на мен ми хрумна като лична цел в тази мрежа е да се запозная на първо време с характера и вътрешната й структура. После мисля да направя подобен на този тук граф на българското общество в Twitter, като най-вероятно ще е като applet и ще е интерактивен. Сигурно ще използвам някоя от графичните framework за визуализация, които проучвам за бакалавърската ми. По-късно може да напиша онтология за структурата и данните от api-то на twitter и да се опитам да ги интегрирам с тези от друга социална мрежа. Последното може да е началото на доста интересна разработка за социален mash-up базиран на сематични технологии.

Тези неща обаче са само концепции за сега. Даже кат mindmap не съм ги разработил още. Надявам се да имам време през другата година да направя нещо по тях. През това време ще си туитвам на воля. Линка към профила ми там може да намерите в полето с останалите ми профили вдясно на тази статия.

Пропуснах да спомена, че използвам Twitbin за Firefox за да пускам съобщения. Надали ще стигна до там, че да използвам sms-и, но като цяло има и такава възможност.

12 коментара

  1. Аз съм с twitterfox за Firefox. Засега не съм twit-вала от телефона, но да си призная, ми се е случвало 1-2 пъти с opera mini-то да си отворя m.twitter.com и да проверя какво twit-ват хората…голяма зарибявка е 🙂

  2. Обмислям дали да си взема мобилен интернет на pda-то и може тогава да twitвам от телефона. Всъщност 95% от деня съм около интернет и май не ми трябва толкова, но както и да е. Трябва обаче да си сложа някаква услуга за известяване при отговори, защото twitbin показва чак когато го отвориш.

  3. Аз от известно време имам акаунт, но едва напоследък започнах да следя, а скоро и щ пиша:) Изглежда добре, а и има много приложения:)

  4. @Бранимир – Както виждам няма много хора, който да са много активни, но всъщност не знам и колко е средната активност в съобщения на ден за цялата мрежа.

    @iffi – ще го пробвам довечера. Как ти е профила там?

  5. За мен лично Twitter е пълна загуба на време („Отивам до кенефа“, „Върнах се“, „Спи ми се“). Аз предпочитам да проведа 2 минутна IM сесия с 5 изречения за това как ми е минал деня или просто да го си лафя с някого на живо. Не виждам и никаква информативна стойност поради лимитацията от 140 знака. (Не броя гаден youtube и подобен спам). Дори като мини-дневник не може да го ползва човек, нито като начин да си записва мислите набързо.

    Иначе за „социален mash-up“ виж например .

  6. @Иван
    Лимита от 160 знака е за да може да се побере нещото в един sms (и например да twit-ваш през телефона).
    Всъщност страшно много неща могат да се кажат в 160 знака и е ужасно забавно 🙂

  7. Зависи за какво се използва и как. То и блоговете са безсмислени в този смисъл на думата. Всяка такава услуга може да бъде много полезна, ако се използва правилно. Друг е въпроса, че 90% от потребителите го използват точно за „Отивам до кенефа“.

  8. Twitter е доста сериозен маркетинг инструмент освен всичко друго…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.