When the shit hits the fan

Това е много любим мой израз. Много точно описва какво се случва в момента в България. Нека да обобщим:

  • Излиза европейски доклад, който унищожава всякакви илюзии, че се прави нещо срещу корупцията. Дневник
  • Губим половин милиард фондове с изглед да загубим още много повече. Дневник
  • Поредното дръзко отвличане и безсилието на полицията. Дневник
  • Липсата на координация и информация при бедствия и аварии. Дневник
  • Взривява се склада за боеприпаси в Челопечене. Дневник
  • Обявяват ни за една от европейските престъпни центрове. news.bg
  • Хотелите по черноморието масово ще загубят от звездите си заради лошо качество на услугите. news.bg
  • Масови фалити и разпродажби на имущество в туристическия бранш. Дневник
  • Рекорден скок на цените на горивата и живота като цяло. dir.bg

  • Пропуснах ли нещо? Добавете гладът за специалисти, от който страда бизнеса, лошата инфраструктура, масовата корупция и липсата на сили и желание за справянето с нея както у властите, така и у народа. Защо и у народа ли? Защото съм сигурен, че на всеки от вас му се е налагало да върви по ръба на закона, защото тази или онази наредба го позволява или го налага. И никой не вижда особен проблем в това.

    И обяснете ми защо въпреки всички тези отколешни проблеми, които в последно време гръмнаха в шарени скандали, аз все пак оставам оптимист за връщането и живота си в България?

    Не че и в Германия няма корупционни скандали, разследвания за злоупотреба с еврофондове, дискриминация и бюрокрация, но обстановката е много по-спокойна. Въпреки това немците масово се изнасят от собствената си уредена държава – кой заради депресията, която им докарва ежедневието и почти насилствения работохолизъм, кой заради финансовите проблеми, които и тук са доста голяма тема, кой заради всеобхватната идея, че някъде другаде живота е по-добър.

    Звучи ли ви познато? Същите причини се дават, когато някой реши да напусне България. Вярно, че който е живял в родината и е дошъл в Германия, животът тук ще му се види песен, но и това е относително. Всеки си решава сам. Всеки си има приоритети. Може и да си кажете, че имам идеалистична представа за нещата и най-вероятно ще сте прави, но я предпочитам пред постоянния скептицизъм, в който биваме възпитавани. Пък и ще видим каква ще е ситуацията като му дойде време да се връщам и какво ще стане. Всичко с времето си. Сега се концентрирам върху други неща.

    Източници: livorno.theoffside.com

    15 коментара

    1. Именно – всичко е според човека. Работите на много места по света отиват по дяволите, но там както и ти казваш – нещата са по-спокойни.
      Според мен има много какво да се желае от отразяването на новините в България. Следя и чужди информационни канали – там няма толкова много негативни новини на първите страници. Журнал на падението…

    2. Аз не мога да разбера, защо всяка катастрофа, обир или работен инцидент се съобщава по всички медии? Какво му е толкова интересното? Мен лично не ме интересува. Преди имаше подробен отчет колко се е вдигнало нивото на Дунав. Сега има разбор на смъртните случаи по пътищата в интимни подробности. Още малко ще се организират туристически обиколки на 100-те най-жестоки катастрофи на месеца. Бонусът към екскурзията ще е по едно парче метал от всяка кола и групова снима пред линейката.

      Не говоря за налагане на правилото за добрите новини, защото това би било ограничаване на свободата на словото. Проблемът обаче е в начина на мислене на журналистите и това, какво те си мислят, че ни е интересно на нас – потребителите. Сензацията продава вестници, но всичко в такива големи размери уморява и отвращава.

    3. О, ти само гледай какво ни чака сега. ЕС ни предупреди, че може да ни замрази правата на член. Доколкото си спомням на 23-ти или 24-ти Юли ще излезе още един доклад на ЕС, който ще е решаващ за това дали или по-скоро какви мерки ще предприеме ЕС срещу нас. Преди месец някакъв представител на ЕС беше казал, че приемането ни е било грешка, защото реп. Хърватска е по-добре подготвена от България. Трябва ни много як бой.

    4. Хаха, и на мен израза ми е любим, само че без „When“, а просто като факт:

      Da shit hit da fan, madafaka

      Как се превежда на български …. „Стана мазано“ 😉

    5. „Гладът за специалисти“ е световна тенденция, особено в ИТ сферата.

    6. Драго, смених ти коментара на кирилица, че нищо не се четеше.

      Не казвам, че нашите са свършили нещо като хората, но има и един друг момент, който не се отбелязва от медиите – ЕС в момента е в голяма криза. След изпълненията в Ирландия, съюза е много нестабилен икономически и политически. Тъй като обаче големите държави имат по-голям интерес да са заедно, гледат в момента да изхвърлят слабите държави като нас за да не потъне лодката. Затова и гледат бързо да ни блокират фондовете. Вярно е че ние сме си за бой, но подобни проблеми има и Италия и Испания. Тях не ги пипат обаче. Винаги е имало страшен бой за субсидии за земеделието и инфраструктурата. Това е и добра причина да са много по-критични към нас – ще остане повече за тях.

      @Калоян – наистина има страшен глад. Независимо, че всичко живо изнася производството си в третия свят, пак има страшен глад. В същото време има голяма безработица сред не чак толкова квалифицираната част от населението – предимно между 35 и 55 години. Това е защото точно техните работни места се изнасят, поради това, че след 1-2 месеца обучение всеки може да ги върши.

    7. @Боян: Трябва да те чуя някой ден по Скайп (ако имаш време)… Аз бях същият оптимист като теб, че БГ ще се оправи – и това беше преди 12 години. Ще ми е интересно да споделим малко мнения…

    8. Специалисти в ИТ? Ха.. глад? Ха! Че защо, много по-лесно е да ти отговаря на въпросите и по телефона някой индиец, нищо че а) не му разбираш какво ти говори и б) нищо смислено няма да излезе от целия разговор – важното е че е евтино и че се води че има техническа поддръжка. Това е положението и за съжаление е толкова масово че потребителя почна да свиква. Аз съм отвратен. А пък в България как е няма да говоря, достатъчно е да завали за да падне нета на БТК, да им се обадиш два пъти и да чуеш две коренно различни мнения по въпроса и все от разни фронтдеск госпожици, едната ми твърди (забележете технически грамотните лица тезата), че всичко е оправено и че просто трябва да си рестартирам модема, казвам й че вече е направено и НЕТ няма защото най-малкото няма резолвинг и дори и да се взриви модема пак няма да прати и един пакет на my.contact.bg а тя премъдро ми отговаря : аа ми то това е щото сега всички се опитват да се свържат на ново опитайте пак след малко!!!! OMFG!
      След 5 минути звъня и ми всига друга госпожица с още по приятен глас и ми казва : оо няма такова нещо, не е оправено, още работят техниците, ама скоро ще стане…..
      И какво, може да си пробваш като ненормален от къщи… и всичката ни е такава. И това е най-дребния пример.

      И явно е глобална тенденция (пробвайте да звъннете на съпорта на леново… омфг!)

    9. „И обяснете ми защо въпреки всички тези отколешни проблеми, които в последно време гръмнаха в шарени скандали, аз все пак оставам оптимист за връщането и живота си в България?“

      Ще ти обясня. Ще ме прощаваш за грубостта, но – защото си глупак.

    10. Оптимизма е присъщ за уверените и можещите.
      Песимизма и примирението – за неуверените и неможещите.

    11. @Владо – разговарял съм с много хора по въпроса. Чувал съм коренно различни мнения в зависимост от опита и преживяванията. В крайна сметка фактите са на лице – лоша инфраструктура, много корупция, лошо отношение в магазините и гишетата и изостанал начин на мислене във всички сфери. Разликата при всеки човек обаче е каква тежест разпределя между негативите и позитивите. За мен плюсовете, като семейството, природата, историята, храната и емоционалния заряд между хората, са с по-голяма тежест. Не пренебрегвам всичката гадост, която ще се излее върху изнежените ми възприятия за нормална администрация и услуги и знам, че ще има яко скърцане със зъби, но мисля, че съм подготвен психически за това.

      @Петър – многократно съм давал примери за подобни случаи като този, който ти даде за БТК, само че с Deutsche Telekom в Германия. Точно в момента имам същия проблем – плащам за 6 мегабита, а получавам 3, като всеки ден нета ми спира между 3 и 10 пъти, а скоростта на отговор е все едно съм на луната. При това целият квартал е така. Да не си мислиш, че са по-отзивчиви.

      Плюс това въобще не пренебрегвай индийците. Те наистина са много добри компютърни специалисти. Тези, които чуваме като се обадим на поддръжката, нямат никаква квалификация, поради простата причина, че компаниите са решили да пестят и защото специалистите искат много пари. Има го и моментът за културните различия – дори да срещнеш двама гении в една област, нищо няма да стане, ако не могат да се разберат поради разликата в езика, възприятията, навиците и нещата, които подразбират (assumptions).

      @kosio – Не си извинен за грубостта и простащината. Преди 3 години се запознах с един немец, който ни се чудеше как искаме да учим един толкова груб и гаден език като немския. Не казвам, че не съм съгласен с него, но не мога по никакъв начин да уважавам човек, който не понася корените и страната си. Това е все едно да мразиш краката си и да искаш да ги отрежеш (впрочем има такова психическо заболяване).

      По същият начин не мога да уважавам човек като теб, който не може да възприеме оптимизма ми за живот в България. Не казвам, че трябва да го одобряваш, но за хора като теб всичко е грозно и черно и няма път напред. Единственият начин за теб е бягството и новото начало. Не би намерил сили да се бориш със собствените си проблеми и кашата, която сам си си надробил. В такъв случай защо трябва да се учудваме въобще, че болшинството от емигрантите затъват в същите каши в чужбина, като тези от които са избягали. Животът им е малко по-добър, работата им е по-лоша, семейството им е разбито и илюзията за щастие се възкресява всеки път, когато се наредят на опашка за банкомата. Много кадърни успяват, но тук говорим за такива като теб, които, както pierrot отбеляза, са неуверени и неможещи.

      @pierrot – благодаря за хубавите думи. Вярвам, че всички кадърни хора с малко повече воля могат да направят много в България, но въобще не виня тези, които избират да се реализират в чужбина. Познавам някои, чиято кариера и образование просто няма приложение в родината и други, които предпочитат отъпкания път и ясните посоки. Всичко е въпрос на желание и предпочитания, както писах по-горе.

    12. Знам, че не е по темата, но преди много време, Боян, ти бях обяснявал, че нещо картинките от страни не се изобразяват както трябва. Направих филмче, за да гледаш и се дивиш на рендъринг особеностите на firefox. Откровено си признавам, че не ми се дълбае да гледам дали е грешка на рендирането или грешка на стайлинга, само малко разяснение, ако прозорецът е достатъчно широк рендирането е нормално, ако е по-тесен става тая особеност на прикокриване.

      Ето и линка към филмчето: http://www.youtube.com/watch?v=Vh9djj_xEFE

      П.С. Батко забавя ама не забравя:)

    13. Ценен си батка. Това съм го забелязал и при IE и е проблем при рендването. При IE се получава и проблем при скролване, защото при тези снимки се използва елемента canvas, който явно не е толкова добре направен. Ще гледам да го оправя.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.