Защо махнах рекламите на EasyTrader

След статията на Тодор за промените в EasyTrader, реших да пробвам и аз този вид реклама. Както и друг път съм изтъквал, искам рекламата да е възможно най-дискретна, защото това не е основната цел на сайта. Слагам реклама единствено за да си покривам разходите по хостинга и домейна. В началото сложих две полета – едно отдясно под категориите и едно под всяка статия. После махнах това отдясно, защото беше твърде крещящо и остана само това отдолу.

Какво се случи обаче? Няма да затъвам в подробности относно ефективността на банерите, локализацията на рекламите и цената на един клик. Ще ви кажа само крайния резултат – за един месец от EasyTrader съм спечелил точно 42 стотинки. За сравнение, от Google Adsense за същия период месец по-рано получих 4.42 долара или 20 стотинки на ден. Това означава, че за два дни на същото каре при Google съм получавал същите пари, както при EasyTrader за цял месец.

Втората причина е също толкова сериозна – рекламите са крещящи, безвкусни, а в един случай имаше дори порнография. След като се оплаках, въпросната реклама беше свалена, но читателите постоянно ми съобщават за разни реклами на тинейджърски сайтчета за сваляне и обмен на полуголи снимки. Не искам да има такива неща в сайта ми.

Затова и реших да махна рекламата и да оставя тази на Google. С тези темпове си покривам точно хостинга и каретата не влиаят на общия вид на сайта ми.

11 коментара

  1. Пф… какво да ти кажа. Гугъл плащат по-добре. Това и ти сам го казваш. Обаче мен друго ме дразни. Да чакам месец, че и повече, за да ме одобрят за някоя програма.

  2. Бояне, съжалявам да го чуя, но може би действително читателите на блога ти не кликат върху реклами и за тях би било добре да ги няма, или ако има, да са тип „Google“ (след като работят 10 пъти по-добре…)

    По принцип, конверсията при банерите е трудна тема…

  3. Точно затова и не исках да обсъждам дали банерите на EasyTrader работят или не. Много зависи от аудиторията – възрастовата граница, местоположение, интереси и т.н. За да ми е по-обособена аудотирята мисля към края на месеца да разделя блогът ми на личен и на такъв за консултантство и бизнес иновации. Тогава може би ще има основа за слагане на насочени реклами, въпреки че през първата година въобще нямам намерение да затормозявам блогът така.

  4. Ами да… решението за поставяне на реклами е много важно, просто трябва да си спокоен и наясно със самия себе си защо го правиш (или не го правиш).

    Вероятно времето ще ти подскаже най-добре, както сам казваш, и така ще вземеш най-доброто решение.

  5. Основно зависи дали човек е наясно с аудиторията си и доколко рекламите ще имат успех. На първо време трябва обаче да реши доколко ще повредят изгледа на сайта и ще отклонят вниманието на читателя от съдържанието. Също така трябва да се внимава да съвпадат тематично, за да не стават сконфузни ситуации, както с моя блог през последния месец.

  6. Наскоро за малко да стане скандал в една онлайн игра, в която поцъквам. Там бяха пуснали подобни порно рекламки на разни тийн сайтчета. Стана разправия във форума към въпросната игра и ги смениха с малко по-легални. Абсурдното е, както в играта, за която споменавам, така и във въпросните рекламирани сайтове се подвизават деца на по 10-12 години и намирам за неуместно, правенето на реклама с използването на цици. Вярно, че вдига трафик подобно рекламиране, но си е гадно.

  7. Точно затова не ми харесва EasyTrader. Разбирам донякъде защо са разделили сайтовете на такива групи, но трябва да е възможно да се филтрират банерите според категорията на сайта и според вида на рекламата. Най-малкото трябва, както ти посочи, да се ограничават порно-рекламите в сайтове, където те не са желани.

  8. Пазарът, пазарът ни е малък. Това първо. Второ: банерите са отживелица от миналия век. Вече никой не клика върху тях. Текстовите банери все още привличат от време на време някого, но по принцип банерите са умряла работа.

  9. Наистина пазара за българо-езичните сайтове е малък. Затова и трудно се прави бизнес, който да разчита на масови посещения или гледаемост. Аналогично обаче има и доста по-малко сайтове, което малко уравновесява нещата. Струва ми се, че когато българските фирми излязат в интернет и печелят все повече от него, пазарът на интернет рекламата ще се разшири и ще си струва. Надявам се поне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.