Утре е 3-ти Март – всички къщи със знамена

1105936015_7c4fd5e31dБлагодаря на Михал Орела за снимката

Утре е националният празник на България. Вие може и да не го празнувате, но знаете защо е национален празник и какво символизира. Знаете също, че днес и утре е почивен ден. Може да сте решили да си починете вкъщи, да излезете навън или пък да работите извънредно. Във всеки случай ми се струва, че повечето от нас не чувстват този ден като истински празник. Не защото не искаме, а защото го няма усещането за близост с делото на онези, които са се жертвали за България. Тези думи изглеждат празни и помпозни, но е било точно така. Гордостта обаче сякаш я няма. Не, че не я искаме – просто се е изгубила. А ни липсва. Надали ще си признаете, но ви липсва и на вас. И то много. Иска ви се да вярвате в нещо, но то го няма.

Един лесен начин да си възвърнем тази гордост е да почетем истински празниците като 3-ти Март. Затова призовавам всички да окачат знамена пред жилищата, офисите и магазините си и да покажат, че си спомнят за онази гордост, за която говоря. Ако пък нямате знаме – купете си. Не струва много и вярвайте ми – донася много приятно чувство в дома.

Препоръчвам ви също така да гледате предаването „Операция слава“ по БТВ и по-специално последния епизод. Ако отхвърлим всичките си предразсъдъци и афинитет към скандалите, там ще открием много важни, но забравени факти, документи и песни. Те на практика са истинската история на България – не скандалите, превратите и измените. Епизодите може да намерите във всички торент сайтове. Ако имате пък снимки на закачени знамена от минали празници или решите да направите такива утре, може да ги добавите в групата във Flickr, която направих специално за целта.

32 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. [Свежо] Идеята за знамето е хубава,малко ме врьща назад вьв времето на парадите ,знамената и манифестациите,но все пак е нещо ,с което да сме малко поне сьпричастни на празника,коiто всички почитаме. 🙂

  3. [Свежо] Определено има смисъл и мисля, че ще ни помогне да се чувстваме по-добре. Аз лично като видя случайно българско знаме по улиците в Пловдив ми става яко.

  4. [Свежо] Благодаря за прекрасното напомняне за мястото на българското знаме на Националният ни празник 3 март!Горд съм,че има и достойни хора които правят България по-силна!Стойностни хора като физиотерапевтът проф.д-р Димитър Костадинов,журналистката Стефка Маймарева,депутатът Нено Димов,проф.д-р Ивайло Търнев,експерт счетоводителят Теодоси Георгиев,проф.д-р Иван Черноземски,доц.Цветомир Конов от РУ,,Ангел Кънчев“,проф.д-р Ирина Костадинова…!Приятен Национален празник 3 март!

  5. Благодаря за прекрасното напомняне за мястото на българското знаме на Националният ни празник!Успех на България и всички нейни жители!

  6. Не се съмнявам, че много хора са си помисляли за това, но понякога в забързаността на ежедневието ни излиза от ума. Затова ни трябва само малко подбутване за да направим нещо такова. Ако този пост подсети и 10-тина човека и те закачат знамена пред къщите си, значи се е случило нещо хубаво.

  7. Pingback: Боян Юруков
  8. [Свежо] Добре плам ,ще приемем твоите достойни хора, защото ти вярваме и сьщо ги поздравяваме 🙂

  9. Aз пък днес имам рожден ден – днес и утре ще направя нещо хубаво за себе си и за България – ще се спиртосам :Р

    Иначе добра инициатива. Ако имах къде да закрепя знамето без да го отвее вятъра щях да го кача. Сега ще трябва да виси от вътрешната страна на прозорците.

  10. Пич, при теб е малко опасно като се има в предвид какви хора се движат около блокът ти. И днес никакво осмъртяване! В петък като всички културни люде. 🙂

  11. А аз се сетих, че винаги ми е било неприятно, когато видя портретите на Левски и Ботев в кабинетите на политиците, да кажем в кабинета на президента. Във всички режими Левски е на стената в президентския кабинет. Неизменно.

    Поне да бяха взели нещичко от тяхната душевност. Говоря и за двамата.

    А в Дания има обичай, когато децата имат рожден ден, националното знаме непременно да бъде на масата.

    Също така и когато има посещение на високо равнище, всички градски автобуси са закичени с малки датски знаменца.

    Благодаря ти, че си се сетил за националния празник, Бояне. Човек трябва да си прави сам празниците, те са въпрос на личностова нагласа и преживяване.

  12. Винаги на празник развявам българското знаме от терасата на апартамента си, а вчера, като разговарях със сина ми, разбрах, че бързат да се приберат вкъщи, за да окачат знамето послучай празника (той и жена му бяха на Белоградчишките стени за почивните дни).
    Идеята за ОЗНАМЕНУВАНЕ на празниците ни (окачването на българското знаме) е една от малкото консенсусни точки за позитивна нагласа на българите.
    За Операция СЛАВА и аз споменах, защото ме възхищава, но там мненията се разделят: някои хора директно отхвърлят идеята изобщо да гледат телевизия или пък bTV, други – да гледат Росен Петров и пр. негативни реакции, при които омразата надделява…

  13. @Valentin Davidov

    Честит празник – на тебе и на всички българи! Честит ни национален празник!

    Поздравявам те за ракурса. Всеки българин днес трябва да си направи равносметка на завещаното от историята и реалностите на днешния ден. Много добър анализ, много верен поглед към съвремието. Празникът е неотлъчна част от делника.

    Поздрави от София.
    Любима Йорданова 🙂

  14. @Боян Юруков

    Здравей и честит национален празник на всички ни!

    Току-що по Българската национална телевизия Бойко Василев обяви конкурс за млади българи от 18 до 25 г. и тяхната визия за България, някаква конкретна идея – политически или друга, която да развият и която, според тях, да доведе до позитивна промяна в развитието на страната. Спомена нещо и за формиране на бъдещи лидери в обществото.

    Инициативата се нарича „Големият избор“, срокът за участие е 4-24 март, не обяви имейл, но той е panorama@bnt.bg.

    Младежите бяха призовани да изпратят 3-минутно видео, в което да разкажат идеята си.

    Ти решаваш, но бих се радвала много, ако участваш в състезанието. Това е само информация. Според мене е много важно да се чуят идеи от поколението, което не е свързано със старата идеология.

    Виждаш, че и българите се сетиха най-после да събират идеи за управлението на държавата – не политиците, а журналистите. Идеята била канадска като произход, каза още Бойко Василев.

    Днес все пак е празник, но след празника идва делникът. Помисли, не е задължително да реагираш веднага. Пак казвам, ти решаваш.

    Любима 🙂

  15. Честит двоен празник на Драгомир!ЗДРАВЕ,КЪСМЕТ И НОВИ УСПЕХИ!

  16. Аз пък малко бавно схващам.
    Защо 3ти март е национален празник и какво символизира?
    Струва ми се, че не го чувстваме като истински празник просто защото не искаме.

  17. Не го чувстваме, защото думите патриотизъм, честване и история се възприемат с негативен оттенък. Не може когато някой развее знаме и хората наоколо да го причислят директно към ултра-националистите. Не е правилно.

  18. Та да повторя:
    Защо 3ти март е национален празник и какво символизира?

  19. Национален празник е, защото на тази дата през 1878 е подписан Санстефанския мирен договор, с който ефективно се освобождава България. Макар и това подписване да е върховата точка в борбата за освобождение, на 3-ти Март празнуваме геройството и саможертвата на десетките хиляди българи, както и на руските, сръбски и други войници. В същността си празника е почит към т.н. незнаен войн – фигурата в историята ни, която винаги се е борила за българския идеал и отечество. Не празнуваме „освобождението ни от Русия“, защото без българските войни войната нямаше въобще да бъде спечелена. Не трябва да се забравя също, че много голям положителен ефект за изхода на войната са имали и възстанията потушени с кръв, някои от които са имали точно за цел да привлекат общественото мнение в Европа и Русия.

    Това е дългото обяснение. Ако пак нещо не ти достига, бих те насочил към предаването на Росен Петров „Операция Слава“ от 28-ми Февруари – там е доста по-добре илюстрирано.

  20. Намерих много интересна статия, защо 3-ти март не трябва да е национален празник и че всичко е било пропаганда и машинация, можете да я прочетете тука:
    http://meto76.blog.bg/viewpost.php?id=299383

    Моето лично мнение е, че горепосоченият историк е прав.

  21. Намерих интересна статия, защо 3-ти март не трябва да е национален празник и че всичко е било пропаганда и машинация, можете да я прочетете тук:
    http://meto76.blog.bg/viewpost.php?id=299383

    Моето лично мнение е, че горепосоченият историк е прав.

  22. @Shadravan – Аз си мисля, че говори пълни глупости. Въобще не може да се говори за окупация на България от руската армия щом след като са обучили армията ни постепенно са се изтеглили.

  23. Изтеглили са се, защото международната общност ги била принудила, цитирам от статията:
    „Реалният договор е Берлинският. Едва Берлинският договор намалява срока на руската окупация от 2 години на 9 месеца. Той изрично задължава, в рамките на три месеца след изтичането на 9-месечния срок, Русия да изтегли всичките си войски от България. От самото начало той поставя руската окупационна администрация под международен контрол. Именно благодарение на международния контрол руската окупационна администрация е принудена да пристъпи към създаването на български държавни учреждения.“

    Това дали наистина е било така, не знам, предполагам, че да. Трябва да погледна други исторически книги, не само български или руски.

  24. Сега изкарваш, че Берлинския добовор е бил в наша полза! Орязват България за да няма силна държава на Балканите, а се опитват да изгонят Русия, за да намалят влиянието и тук. Без Берлинския договор щеше да сме много по-силни и всичко щеше да е различно. Русия щеше да си тръгна така или иначе, защото сме успели да организираме държавността си изненадващо бързо. Имали сме обучени кадри, политици, общественици, търговци и огромен капитал още в самото начало.

    Впрочем това тук може да ти е интересно:
    http://yurukov.net/blog/2009/03/05/firefox-plugin-vinagi-bylgarsko-logo-za-google/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.