Три нови статии за Th!nk състезанието – избори, партии и цигани

След първите ми две статии, написах още три, с които исках да дам повече знания за ситуацията в България на читателите на този европейски блог. Както писах и преди, целта на това блогърско състезание е да предизвика интерес у младите към ЕС и евро-изборите.

Както всички знаем тези теми не са въобще от най-популярните в България, а същото важи и за цяла Европа. Затова за да стимулират блогърите да пишат за това, Европейският Журналистически Център (EJC) организираха състезание с множество награди за стил на писане, посещения, гласуване на читателите и най-голям ефект. Като пример – когато прочетете някоя статия в блогът Th!nk About It, под нея ще намерите 5 звездички и с тях ще може да я оцените. В края на всеки месец до изборите се избира статията с най-голям среден брой гласове и авторът получава награда лаптоп. За март победителя беше George Jiglau от Румъния със статията си за Европа и циганите.

Новините около състезанието и мен са три. Първо, на 15 Юни ще се проведе церемонията по награждаването в Ротердам. Поканени са всички блогъри, които участваха в януарското събитие и които са спазили регламента. Най-вероятно и аз ще участвам, което означава, че два-три дни ще съм в Холандия. Също така спечелих един Flip камкодер от състезанието. Определят го като идеален за блогъри, защото може много бързо да се свали видеото и да се качи в Youtube без да трябва да се обработва допълнително. Трето, в края на този месец най-вероятно ще се присъединя към група студенти, които обикалят столиците на ЕС с цел да научат повече за Европа. Целта ми е да ги разпитам какво знаят вече и какви са впечатленията ми. Ако получа Flip камерата до тогава ще ми влезе в употреба.

Ето и последните ми три статии в обратен хронологичен ред. Вижте ги и гласувайте за мен, ако ви харесват:

at2

Резултатите от евро-изборите в България

Въпреки провокативното заглавие, това очевидно е личното ми мнение за изхода от евро-изборите. Казвам, че поради ниския интерес у българите за проблемите и темите в Европейския Парламент, изборите за евро-депутати ще се използват до голяма степен като барометър от партиите за месните парламентарни избори. Описвам познатите ни политически противоборства и моята оценка коя партия колко места ще получи в евро-парламента. Отчитам също, че има вероятност малки и нови партии като Зелените да успеят да вземат едно място предвид широката подкрепа и активност на защитниците на природата и недоверието към големите партии, които вече са във властта.

Пълната статия може да прочетете тук: The results of the bulgarian EP elections

at2

Основи на българската политика

Прецених, че за да говоря за вътрешната ни политика, трябва първо да изясня кой кой е и какво прави. Опитал съм се да бъда максимално обективен, макар и в статията да прозират личните ми пристрастия. Все пак смятам, че съм успял да се разгранича от клюкарските анализи по телевизиите и да покажа опасенията и предпочитанията на голяма част от гласоподавателите. Ако смятате, че не съм прав, ще се радвам ако напишете вашата гледна точка на английски в коментарите под статията в блогът Th!nk About It. Надявам се също така, че ще оцените статията (със звездичките под нея) за стил, оформление и изчерпателност, а не според политическите си убеждения.

Пълната статия може да прочетете тук: Bulgarian Politics 101

at2

Да бъдем реалисти: Как могат да се решат проблемите на ромите?

Написах това в отговор на статията на George Jiglau за циганите. Основно изразявам несъгласие с виждането му, че е работа не ЕС да се справя с „проблемите на ромското население“. Пиша как стои ситуацията в България в моите очи и обяснявам, че циганските общества са толкова разпокъсани и разнородни в различните страни, че е невъзможно да се говори за единен подход за подобряване на ситуацията им. Затова смятам, че всяка държава трябва да бъде оставяна да се справи сама, като ролята на ЕС трябва да бъде не да хвърля пари за нови къщи и консултанти, а на наблюдава и следи напредъка. В същото време посочвам като основна пречка дълбоко вкоренените предразсъдъци у хората и липсата на желание у не малко цигани за промяна и интеграция.

Пълната статия може да прочетете тук: Getting real: How can the problems of the roma be solved?

9 коментара

  1. „situation is similar all over easter Europe“ – тук спрях да чета мъдрите ти мисли (без ирония, може и наистина да са били мъдри, но..)

  2. @Павел Николов – Благодаря. За сега виждам 6 гласа с 5 звезди, което означава, че или имам достатъчно приятели, които са си направили труда, или наистина на хората им харесва.

    @Сашо – предполагам, че говориш за статията за циганите. Не твърдя, че английския ми е идеален, а и нямам кой да ми го чете като редактор. Затова когато някой ми напише, че имам грешка си я оправям, както направих и сега. Впрочем за онзи коментар, който си писал там, имах в предвид gangbanger, което е най-близката английска дума, до това, което срещаме.

    Все пак си мисля, че съдържанието е по-важно и ми е интересно да си кажеш мнението.

  3. Бояне, време е батка за нещо сериозно
    Знаеш за нарушенията и купуването на гласове
    Трябва място, дето хората да могат да качат снимки, аудио, видео и разкажат какво знаят
    Трябва да се предизвика сериозна реакция и пратят хиляди наблюдатели в тази държава, дето още опитва да минава за ЕС

    В неделя ми разказваха как Цветелин Кънчев се готви да купи следващите избори
    и ми изтръпнаха краката
    Хайде този път нещо полезно електронно

    не омаловажавам това което правиш, само че проблема е другаде

  4. Има много идеи за такива online инициативи и много от тях не работят. Това със снимките и видеото вече го има в интернет и традиционните медии и повярвай ми – ако някой качи видео, които показва ясно купуване на гласова, непременно някой от тях ще го публикува. Това, което аз мога да направя го правя. Не стига просто да се направи сайт – трябва да уцели точно определена жилка в желанията на хората за действие, което е много трудно дори в нормални условия. А Кънчев всяка година купува изборите и това се знае.

  5. Нищо не знам за традиционните медии, щото не съм традиционалист
    На моменти съм толкова далеч от мисълта за традиции, че околните подозират че живея в паралелна система
    Което е и така
    Но
    поантата тук е
    че на следващите избори
    трябват ЕС наблюдатели под всяка баба марта и пред останалите колиби
    иначе
    изборите са купени и продадени и ЕС продължава да праща грешни пари на грешни администратори

    Цветелин Кънчев е измислил нова схема за купуването на избори
    казва се : купуване на застроена площ
    Незаконно придобитите му авоари биват обръщани в къщи, на олихвения биват давани срокове да започне строеж
    Голяма част от парцелите са нерегулирани
    Това не притеснява Кънчев
    вече си е купил втори голям индустриален град и помества братята роми там дето не са никнали преди

    Натискът оказван върху общинската администрация е толкова сериозен, на толкова високо ниво, че са се видяли в чудо и папките със становища имат вид на планина

    Е тва тряя се знае в ЕС
    щото у бугарско нема спиране, както е правлото. За срам и тъга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.