Интервю с евро-кандидат – Мария Неделчева

maria_nedelcheva1

Мария Иванова Неделчева

Асистент-професор и научен изследовател в Института по политически науки (Бордо, Франция). Двойна докторантура в Бордо (Франция) и Брюксел (Белгия). Експерт по политическите партии и анализ на режимите в Европа и света, европейско и национално законодателство и конституционно право. С опит в международни проекти и програми свързани с европейските структурни фондове. Мнoгoбройни публикации и участия в международни семинари и конференции. Владее френски, английски, руски.

Кандидат за евро-депутат от листата на ГЕРБ.


Какви други задължения има един евро-депутат, освен да гласува решенията на Европейския Парламент?

Гласуването в Европейски парламент отбелязва последен етап на един процес по време на който евро-депутатите участват в изработването на европейското законодателство. Всеки депутат работи в няколко комисии и делегации на ЕП за връзка с държави извън Съюза, които са наши стратегически партньори. Важна част от задълженията на евро-депутатите е и работата в политическите групи. За популяризиране на работата им и за да направят ЕC по-разбираем за гражданите на своите държави, те организират посетителски групи. В същото време организират и представяне на България чрез различни културни прояви. Всеки евро-депутат има няколко информационни офиса в страната, които са живата връзка с гражданите, техните проблеми, идеи и предложения, също както и случващото се в страната. Евро-депутатите правят обиколки из страната, срещат се с гражданите по различни поводи, организират информационни кампании.

Ако бъдете избрана, с коя партия ще съобразявате решенията си – ЕНП или ГЕРБ?

ГЕРБ е част от най-голямото политическо семейство в ЕC. Те споделят еднакви ценности, принципи и приоритети. ГЕРБ и ЕНП заедно са гарант за защитата на българските национални интереси.

Смятате ли, че трябва да се увеличи властта на изпълнителната власт в ЕС за сметка на правителствата на страните членки?

ГЕРБ е про-европейската партия в България. Ние сме за продължаване на икономическата и политическата интеграция, а общоевропейска тенденция след Амстердамския договор и Договора от Ница е разширяването на полето на европейските политики, по които решенията се вземат заедно. Лисабонският догoвор ще задълбочи тази тенденция

Сочат ГЕРБ като най-вероятната партия за формиране на следващото правителство. Ще ви попречи ли факта, че сте избрана от тази партия, да критикувате напредъка им спрямо реформите и връзката им с евро-интитуциите?

ГЕРБ е про-европейска партия. Нейна основна цел е напредъка на страната и сме убедени, че няма да се наложи да критикуваме.

Доколкото изказванията ви в предизборната кампания се определят и/или ограничават от PR отдела на ГЕРБ?

Изказванията не се определят, нито ограничават от PR-отдела на ГЕРБ. ГЕРБ е един отбор, в който екипно се работи за постигане на общите цели.

Какво е мнението ви за ролята на блоговете, социалните мрежи и интернет обществото в предизборната надпревара?

В ерата на развиващо се виртуално пространство, всички форми на комуникация са допълнително средство за общуване с европейските граждани. Ние ги подкрепяме и използваме.

Как смятате да организирате директната комуникация с гласоподавателите си?

Чрез срещи тях, семинари и дискусии. Чрез информационните центрове, посещенията им в Брюксел и постоянна връзка чрез сaйтовете ни, блоговете и Facebook.

Имате ли собствен блог? Ако не – обмисляте ли да създадете такъв?

Блоговете ни са активни и са допълнително средство за комуникация с гражданите и популяризиране на нашата дейност.

Запознати ли сте с микроблогинг системи като Twitter и Edno23 и смятате ли, че са приложими в работата ви?

Запознати сме и мислим, че те имат своето приложение.

Каква е позицията ви относно следенето в интернет и идеите за спиране на интернета на даден човек при три нарушения?

Ние сме против следенето в интернет. Важно е обаче да се уточни какво се подразбира под „нарушение“.

Как смятате, че бихте могли да включите българите в чужбина за различни евро-инициативи и проекти?

Европейските проекти са насочени в полза на всички граждани. Включването на българите в чужбина е сред нашите приоритети. Това би могло да стане чрез повече информация за въпросните европейски проекти, срещи с тях и сътрудничество в области като образованието например.

Какво отчитате, че ще ви липсва като опит, ако станете евро-депутат?

Повече практика в усвояване тънкостите на процедурните правила и изисквания на ЕП.


Всички въпроси, зададени в коментарите, ще бъдат изпратени на г-жа Неделчева за отговор. На страницата на БНТ може да видите представянето и в предаването „Референдум“ от 02. Юни. Тук може да видите и предизборната й визитка за кампанията на ГЕРБ:

74 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. @Иван Янакиев – Благодаря! Тази вечер идват още 4. После идват Паси, Кунева и още няколко (надявам се де).

  3. @Боян Юруков – Ще ти кажа, защо ти е неприятен. Защото е от южняците, а ти си свикнал с немската дисциплина, отговорност и общо взето – сериозност. Аз – също. Да не забравяме все пак, че той се кандидатира за президент и на следващия състав на Европейската комисия. Имат право на два мандата.

    Ако решиш да включиш и Руми Желева като водач на листата на ПП ГЕРБ, ще имам въпроси, защото тя е социоложка и по-близо до мене като професионален профил. Между другото тя е свежарка, гледах я как се вихри с Младежкия ГЕРБ на 9.05.2009 г. пред Народния театър. Голямо шоу беше. Особено като пееха на чужди езици. Най-весело беше с младежките групи на ГЕРБ / Италия, Гърция и Румъния/.

  4. Имам един въпрос към г-жа Неделчева. Наистина ли е „доктор на политическите науки“ (т.е. притежава научна степен „Доктор на науките“, т.н. „голям“ докторат) или има „само“ образователна и научна степен „доктор“?

  5. @Любима Йорданова – аз съм писал на всички кандидати от ГЕРБ и сега пиша и на тези от НДСВ. СК още ги чакам да ми отговорят на запитването за интервюта. Ако Желева отговори на въпросите, ще ги публикувам, но съм забелязал, че е трудно да ги накараш. Блогърите не сме толкова ценни още, за да си струва загубата на времето. Затова и им се радвам толкова на тези, които са си направили труда.

    @Николай Янков – Ще питам, но аз не виждам да е писала нещо за “доктор на политическите науки”. Не го видях в биографията й.

  6. @Николай Янков – Големият докторат ще отпадне след реформата, която най-после трябва да започне в българската наука. Системата трябва да се хармонизира с европейската.

    @Боян Юруков – Днес по време на пресконференцията в „София-прес“ споменах за инициативата на блогъра Калоян Цветков „Аз гласувам“. Веднага един от участниците /възраст 60-65 г./ каза, че на блогърите не може да се разчита за достоверност на информацията. Реших да не реагирам.

  7. @ Боян Юруков
    Оууу, with pleasure или gerne (дет’ се вика)!!!

    Значи като за начало имам 3 въпроса, които всъщност бих искал да задам и на другите интервюирани.

    1. Какво мислите за членството на мюсулмански държави в ЕС? (не визирам конкретно Турция)

    2. За да защитим по-ефективно българските си енергиини интереси, диалогът с Русия трябва да се води между: а) България и Русия, б) ЕС и Русия

    В този ред на мисли, с членството на България в ЕС до каква степен обезсмисля членството на страната ни в ЧИС (организацията за черноморско икономическо сътрудничество)

  8. @Любима Йорданова, @Николай Янков – честно казано аз така и не разбирам как по дяволите се приравняват научните степени, но май на никой не му съвсем ясно. В Германия имат подобен проблем, защото сега минават изцяло на амерканската система.

    @Иван Янакиев – ще питам. Довечера ще събра всички въпроси от днес и ще им ги пратя.

  9. @Боян Юруков – Аз доста сериозно се занимавам с реформата в науката в България. Не исках да пиша, че двойният докторат е насилствено наложен през 1946 г., когато сме приели съветската система с „член-кореспонденти“, „старши научни сътрудници“ и т.н. Науката е била извадена от университетите, където са младите хора?! и затворена в БАН. Законът за научните степени и научните звания е от 1972 г. и в чл. 5 още изисква от българските учени да подпомагат развитието на социализма в страната.

    След като се изплаших от твърде вероятното непризнаване на дипломите ми в Западна Европа, през 2003 г. станах магистър с американската степен Master of Arts на Европа-университет „Виадрина“ по „Медии и интеркултурна комуникация“. Всяка държава-членка има право да обяви, до каква степен ще признава дипломите ни – чрез допълнителни изпити и обучение и т.н. За специалността ПРАВО всяка държава е свободна да решава сама. Въпросът за признаване на квалификациите е доста сериозен, но ти няма да имаш този проблем. Той е за колегите ти, които завършват в България и искат да работят – в Швеция, Дания, Франция и т.н. в рамките на ЕС.

    В моята област науката тук е някъде в 60-те, 70-те г. и се ръководи от хора на тази възраст. Няма ли млади хора, няма развитие.

  10. „Сочат ГЕРБ като най-вероятната партия за формиране на следващото правителство. Ще ви попречи ли факта, че сте избрана от тази партия, да критикувате напредъка им спрямо реформите и връзката им с евро-интитуциите?“
    Tози въпрос ми е най-интересен и засега всички личности се отличават като безлични. Това го казвам гласно винаги, когато усетя че се отговаря със заучени фрази.
    Пределно ясно е, че хората не сме перфектни. За критика винаги има място.

  11. Нещо не ми допада как говори. Единствено на въпроса със следенето ми хареса отговора.

  12. @mc_martin – Въпросът е подвеждащ и всички са взели сигурния път. Точно преди изборите ще напиша какво аз съм очаквал като отговори, за да ме впечатли някой.

  13. @mc_martin, @Боян: твърде интересен, но и аз няма да коментирам с мнение. Предполагам че ти е било трудно да ги вземеш интервютата, поздрави за упоритоста.

  14. Бояне, объркал си инфото за Мария Неделчева, виж какво пише в сайта на ГЕРБ:

    …асистент професор… а не МИО в УНСС…

  15. @Боян Юруков – Аз пък ще пусна в „Свежо“ в анализа си за Европейски избори идеята ти като добра практика.

    Защото точно това не направиха партиите. Това, което се появи в кампаниите, беше само социална характеристика на кандидата, но не и отношението му към работата на Европейския парламент. Затова и влязох, за да цитирам линка. Заглавието му, за съжаление, е „Европейски избори по български“.

    В анализа, който ще изпратя в Брюксел след изборите, ще набележа насоките, в които трябва да се работи в България във връзка с комуникацията за ЕС.

  16. @Боян Юруков – Интервютата с М.Капон и Ат. Чобанов предизвикаха много коментари. Първите се водеха пoчти изцяло без г-жа Капон и съвсем естествено. Тя има вече рaбота зад гърба си, дава подробна информация за нея в Нета и който се интересуваше, можеше сам да се ориентира / освен предубедените, с личните нападки/. Г-н Чобанов направи много остър, но и полезен спор в директен диалог. Не познавах и двамата, но чрез тези интервюта вече имам мнение за тях. Имено това е целта на предизборната кампания.
    Добрата страна на представянето на кандидатите в Нета е, че не си длъжен да слушаш щампите на предизборните напъни на партиите.
    Не смятам, че еднаквите въпроси са минус, независимо от причините, които изтъкваш. Вече почти не остана време и точно сега е момента да ги различим като личности предложени от дадена партия. За съжаление мнението ми се покрива с това от коментарите за последните четирима. Общата ми представа е, че са „готови да рапортуват” на партията си и да са изразители на нейното мнение. Никой не мисли, че може да критикува дадена позиция на ГЕРБ – смятат, че като е част от ЕНП, значи, ще защитава националние ни интереси. Така разбрах въпроса ти и ме изненада единодушния отговор. Наистина ли смятат, че ГЕРБ е непогрешима?! Ако зададеш същите въпроси на кандидати от БСП, отговорите няма да се различават съществено, само дето партията ще е друга. Как тогава да ме убедят, че ще работят по-добре и по-активно за интересите ни. Впечатлена съм от визитката на г-н Уручев в YouTube – също кандидат от ГЕРБ.
    Озадачена съм, че не разбират колко е важно присъствието им Нета с личен блог. Добронамерените въпроси и коментари могат да им помогнат да се развиват и трупат опит по-бързо.
    Когато подготвяш сборните въпроси към тях / надявам се, че ще следят мненията изразени тук /, ако могат да кажат нещо тяхно, лично мнение, а не да повтарят, че ГЕРБ е единствената и непогрешима партия. Такава си имаме повече от век.
    Вярам, че са убедени в това, но им липсва горчивия опит от разочарованията. Никога не е късно да влезеш в политиката, млади са и трябва да ги подкрепим, защото опитът идва с практиката.

  17. Моля,коментирайте „Ред,законност и справедливост“!

  18. Браво за инициативата. За жалост се налага убеждението, че бг не е готова да изпрати подготвени хора в европарламента.

    Специално в частта информационни технологии са доста боси. Очевадно е колко малко ги вълнува контакта с „електората“.

  19. @in2h20 – Затова в рамките на комуникационната си кампания за Европейски избори 2009 г. започнах от днес да излъчвам в „Свежо“ кратки информационни материали за християндемокрацията.

    Нали евродепутатите ни от партиите, които в България наричаме „десни“ и които членуват в Европейската народна партия, ще работят заедно в групата на ЕНП/християндемократи/-ЕД в Европейския парламент? Дали евродепутатите го знаят и колко от тях? Вероятно ще има смяна в политическата линия след изборите. Ако се оформи голяма дясна коалиция, такива ще бъдат реалностите.

  20. Любима Йорданова, докосвате болна за мен тема с коментар #12. Миналият ноември се проведе една „студентска научна конференция“ в СУ, в която участвах, заедно със студенти от над пет различни ВУЗ-ове от страната. Спомням си обръщението на зам. ректорът, или беше ли пък деканът на философският факултет, на откриването. Той се радваше, че студентите били доказали, че можели да мислят за наука. Или нещо от сорта – да мислят, опитват, но беше прекомерно ясно в изказването му, че не признава, че студентите_могат_ да правят наука. Аз направо подскочих, като го чух.

    И още си подскачам, като се сетя.

  21. @стир – Не подскачай, моля те. Стъпките са следните:
    – масирано участие в изборите и смяна на политическия модел. Предпочитания към ГЕРБ и „Синята коалиция“, за да направят бързо правителство след парламентарния вот и избегнем парламентарната криза;
    – евровотът е генерална репетиция за парламентарните избори, които ще повторят модела по закона за аналогията;
    – нов „Закон за висшето образование в България“ /инициативен комитет сме направили законопроекта, чака от 2004 г. в две правителства, трябва да се осъвремени и се добавят новите изисквания на Брюксел/. Западноевропейски модел:децентрализация на висшето образование и науката в България, научни институти в университетите; привличане на студенти в научните екипи; 50% участие на млади хора в темите и т.н./;
    – сътрудничество между български и други европейски университети от Европейското изследователско пространство /минимумът е три от различни държави/ в общи теми. Това обаче означава владеене на чужди езици във високо ниво, обучение в посока на съвременни методики, работа с електронни корпуси, защото друга наука извън електронната в Европа няма, привличане на много млади хора към изследователските проекти.

    Сега – първо да преобърнем политическото пространство, а след това всичко по законодателен път. Правилата на Брюксел са ясни, те са общи за всички страни от ЕС. Като държава-членка България е длъжна да хармонизира законодателството си с европейското. Просто няма мърдане! И това е най-доброто в случая.

  22. @Надето Хаджиева – Съгласен съм с теб, но го отдавам на неопитността им в политиката. Доколкото знам, повечето идват от бизнеса и нямат добра представа за това как трябва да се държат пред хората. Сега ние тук се опитваме да наложим неформалния подход, в който канидатите са на нашето ниво и говорим като приятели. В голямата политика обаче се прави иначе – големи зали пълни с поддръжници и група костюмари да говорят на подиума. Нещото, което кандидатите от ГЕРБ, както и много други май не осъзнават е, че и двата подхода изискват еднакви усилия, но единия е остарял и вече не работи.

    Не искам да ги оправдавам, но не трябва да забравяме, че отчасти трябва да внимават какво говорят, защото наистина „врагът“ дебне. Все пак има какво да се желае.

  23. @Стефка Начева – Не знам дали ще е умесно да ги коментираме без тяхно присъствие, но ако искаш коментар от Мария като кандидатка на ГЕРБ, то надали ще получиш нещо различно от формален стегнат отговор. Просто коментирането на действията на една партия от друга винаги е доста добре планирано и надали ще тръгнат точно тук да го правят.

    @in2h20 – Наистина е лошо това – наистина има много кадърни хора, които ще свършат много работа. Знаеш ли какъв е големия проблем в тази област – говорих с евро-депутати в Брюксел, когато бях там през Януари и някои изказаха мнението, че тези, които са популярни в страните си често не могат да се впишар в евро-парламента и да свършат нещо. В други случаи, хора, които са практически непознати на гласоподавателите, успяват да свършат много и са страшно полезни на Европа. Проблемът е, че избирателите в ЕС не са запознати какво точно се прави в инситуциите и каква е обстновката, за да знаят какви хора да търсят. Това пречи да пращаме правилните хора.

    Що се отнася до технологиите – там се иска предимно принципна позиция, а не експертно отношение. За целта си имат много експерти, които да ги съветват. Не може да са специалисти по всичко – обикновено няколко депутати са и обсъждат темата с останалите. Тук много полезен би бил Бого Шопов.

  24. И двамата знаем, че издръжката на парламентарното шоу струва 3 млн датски крони на депутат за година. И двамата знаем, че приноси им не покрива тия разходи.
    Т н пари за моливи, които са над онези 7 бона месечна заплата на глава също не се покриват с добри идеи дошли от този парламент.

    Да гласуваме ли ? И за какво ?! Ужасно важно е хората запътили се към европарламента, в т ч българите, да информират първо избирателите си какво смятат да свършат КОНКРЕТНО срещу тази сума.

    Както вече обясних, виждам Бого с много повече шансове като ИТ специалист, а не като шапка на Каракачанов в ЕВропата..но това е лично мнение

  25. Любима, за мен реалността стои така: европарламента е паркинг за пенсионирани или излишни в страните си уморени коне. В коя коалиция са е без особено значение. Вижте по горе какво струват. Е, както е обичайно в бизнеса, искам да питам какво получавам срещу тия 3 млн на глава

  26. @in2h20 – Пич, с тебе имаме просто коренно различни представи какво е ЕС, Европейския Парламент и защо въобще се обединява Европа. Вярно е, че мнозинството от гласоподавателите не знаят почти нищо от ЕС, а тези, които наливаме информация сме малко, но такива като теб, които са абсолютни евро-скептици изглежда обират най-много внимание. Парадокса е, че в евро-скептичните страни като Англия се говори много повече за ЕС, отколкото в тези, които искат да са част от него. И това е диалог обаче, затова няма лошо.

    Само не разбирам – мислиш, че въобще не трябва да има Европейски Парламент ли? То и нашия гълта много пари и не върши много работа в полза на народа, но да го разстреляме като ранен кон ли? Не ми отговаряй с първосигналното „да“, а се замисли по-добре. Имаме нужда от тези институции, въпреки че администрацията струва скъпо. Факта, че обществеността не знае какво правят и ежедневните им решения не влизат в новините в 8 не означава, че си клатят краката.

  27. Любима Йорданова, този нов “Закон за висшето образование в България” да не е проектозаконът, който изкараха МОН на уебсайта си преди няколко месеца?

  28. @Боян Юруков – Дадох пример с визитката на г-н Уручев, защото показва двугодишния му опит. Същото се отнася и до г-жа Желева, макар да не съм убедена, че явяването й на сцената на такива популярни ТВ предавания като „Мюзик айдъл“ и „Вип Брадър“ е най-удачното, но създава усещане за контакт. Те показват собствена позиция на фона на ПП ГЕРБ, докато другите декларират, че ще изпълняват програмата на партията. Според мен от тук е и еднотипността на отговорите. Въпреки това ги подкрепям, защото никой не е родил научен и опитът идва с парактиката. Пожелавам им успех!
    @Любима Йорданова – Днес прочетох нещо, което ме притеснява:

    Ако наистина „Синята коалиция“ не може да се яви на изборите какво следва? Това е начина да се променят нещата у нас . И на първо място да се отстранят заелите най-възловите места в управлението и в цялата ни страна представители на ДПС. Докато последните правителства отстояваха предимно лични и партийни интереси, „балансьорите“ от ДПС провеждат И чужда на страната ни политика. В никакъв случай не бих искала да пренасям дискусията в тази посока! Има достатъчно места за това. Само искам да подчертая, че Костов е единствения политик, който не призна тази етническа партия. ГЕРБ също заявяват, че няма да правят коалиция с тях.
    Страната ни е в криза от доста време, а сега се прибавя и световната, както и да се опитва да ни успокоява по „Гьобелсовси“ управляващата коалиция. Тепърва след изборите ще се види какво е реалното ни положение, защото „Истината е някъде там“ – имаше бюджетен излишек.

    @in2h20 – Всеки има право на мнение, особено на оригиналничене и затова „реалностите“ са различни. Вашето ми се струва доста нихилистично и нереално, но си е Ваше. Моята внучка като види нещо нередно казва „Ей затова скоро няма да се оправим“, а тя все пак е на 17 г. Светът има нужда от опита на патилите и ентусиазма на младите. Иначе щеше да си стои в „паркинга за уморени коне“. 😉

  29. @Николай Янков – Здравейте и благодаря за въпроса. Става въпрос за образователна и научна степен доктор (PhD).

  30. @Мария Неделчева – Благодаря ви за отговора. Иван Янакиев също е задал няколко интересни въпроса към вас.

    @Надето Хаджиева – Опитвам се да гледам с отворено съзнание към биографиите им. Знам, че нямат опит и приемам отговорите им за добри, особено на фона на грубото и надменно отношение на „опитните политици“. Виждам, че повечето от тях са завършили извън България и, познавайки доста като тях, мога да си представя що за хора са и какво стои зад думите и намеренията им. Хубаво би било наистина да са по-словоохотливи и да се държат по-свойски с избирателите.

  31. @Иван Янакиев – здравейте и извинявайте за закъснението с отговорите.

    1. Бихте ли ми казали за коя страна става въпрос? Според мен съвсем различно стои въпроса в зависимост от това дали става дума за Турция, за Мароко или за Албания… На този етап, мисля че ЕC има нужда да преосмисли политиката си за бъдещите членства.

    2. За да защитим по-ефективно българските си енергийни интереси, диалогът с Русия трябва да се води между: а) България и Русия, б) ЕС и Русия

    България е в деликатна позиция. От една страна, традиционни връзки и вече обвързващи договорености ни поставят в позиция да бъдем пряк участник (или по-скоро зависещи) в двустранен диалог между нас и Русия (а това е „стратегия“ и с другите европейски държави). От друга обаче, само ако успеем да се включим активно в общата енергийна политика, диалогът ЕC и Русия може да бъде наше предимство. Лично мнение е да предпочетем диалога ЕC-Русия.

    3. В този ред на мисли, с членството на България в ЕС до каква степен обезсмисля членството на страната ни в ЧИС (организацията за черноморско икономическо сътрудничество)

    Не мисля, че членството обезмисля каквото и да било друго участие на България в международни организации като ЧИС. То ни кара обаче да преосмислим начини на действие и визия за цялостно развитие на страната. Споделям позицията изразена и от ЕК през 2007г., според която ЧИС е определена като основен партньор. Основно предизвикателство е да имаме конкретни проекти в
    ключовите области, в които бихме могли да бъдем най-ефективни (транспорт, енергетика, околна среда…) и да допринесем за това „засиления диалог“ да не остане само „на хартия“.

  32. @стир – Не, разбира се, през 2004 г. създадохме инициативен комитет и по съвет на наши колеги от развитите европейски страни го депозирахме като петиция на граждани, в следващия парламент – също. Срещнахме се и с Дурмишев, и с Лютви Местан. Нали се сещаш, колко ни обърнаха внимание на гражданската инициатива? Първата версия съм я правила лично аз, като съм съобразила законопроекта с изискванията на Европейската комисия в ресора изследвания и технологии. Сега трябва да се напише мотивировка, която да отчете новостите в ЕК в ресора. Нека променим първо политическата ситуация, после ще говорим. Най-добре са се справили с Лисабонската стратегия Швеция, Дания, Финландия и Холандия. Дори моята Германия, която уважавам, е след тези държави. Ще направим нещо добро, за да не излязат младите хора от науката. Колега ми каза, че заплатата му на асистент и то човек, който се занимава с IT, е 400 лева, колкото чистачка в бизнеса, може да получават и повече дори.

    Надето Хаджиева, ще регистрират „Синята коалиция“, защото рискуват Европейските избори в България да не се признаят от ЕС, едва ли им трябва подобен скандал.

    @in2h20 – пенсионираните и уморени коне в политиката могат да те купят и продадат. Там е нужен дипломатически опит, а за него е нужно дълго социализация в професията. У нас случаят с младите хора е друг, просто Европа не иска хора от ДС, затова предпочита да обучи млади. Те знаят, че нашите млади знаят колкото техните млади, но там дипломатите са на възрастта на Пьотеринг, вж. автобиографията му и после помисли. Ще ти кажа само, че докторатът в Германия и България са несравними. Може и да ми вярваш, аз плувам в по-дълбоки води.

  33. @Любима Йорданова – прочетохте ли статията на Даниел Вълчев във в. „Капитал“? Как ще коментирате. Може ли да получа линк към вашия закон, много съм любопитен?

    Не съм съгласен, че трябва да чакаме промяна на „политическата ситуация“, тъй като в същността си тези промени не са политически, а и говоренето за нужните промени трябва да става точно преди избори. Защото тогава е най-яркият момент от демокрацията.

  34. Извинявам се за удебеленият шрифт, не съм си затворил html скобката май.

  35. Надето и Боян,
    всичко ми е европейско. И семейството, и адреса, и образованието, и работата. Така от дузина++ години. Заплатата ми пристига точно от ЕС финансирани проекти, все още. Затова идеята какво получавам срещу изпращането на още евродепутати в ЕС ми е важна.
    Искам да знам конкретно, а не общо зад какви идеи стоят кандидатите.

    Дотук в интервютата на герберите виждам едно: подготовка. Понеже работя и ме ображдат подготвени хора, знам каква разлика правят те в ежедневието.

    И почвам да се питам, пич Боян
    ако герберите имаха тия хора по места, що батковината прилича на последната анадолска провинция – мръсна, опасна за живеене и с изпуснати четири поколения български деца ?!
    ако герберите изнесат всичко де що представлява интелект и подготовка от тази супичка, как ще я кара републиката в бъдеще БЕЗ тия хора ?!
    Практически, в евроструктурите, те имат отговорност да участват, не да изпълняват.
    Много рядко ако някога въобще ще им се дава право на решение.

    По ангелите, не бъркай ангажираността ми с Европа с нихилизъм.
    Аз я живея всеки ден. Интересува ме не само не всеки четири години )))

  36. Любима
    паркираните уморени коне в ЕС не са ми проблем. Те са проблем на собствените си избиратели. Нищо не могат да ми купят или продадат, защото не живеят Европата която аз дишам и за която работя – а тя е с паркирани уморени коне навън от евроинституциите.

    Явно и ясно е че Европа не иска бг ДС. Но тук се пита имат ли място хора без европейски идеи от бг в ЕС. Защото знаем прекрасно че батковината е в ЕС по милост и проформа, дори да се организират първите демократични евроизбори скоро.
    Нека го замерим само откъм усвоени фондове. Вие също се срамувате от всеки доклад на Еврокомисията, пристигнала да отчете и замери реформи в съдебната система – защото няма как нормален българин да не го е яд на живота в неправова държава.

    Може би е добре да се концентрираме върху конкретностите, а не отново върху полемика и популистика.
    Не ми хвалете уморените коне. С уважение, те нямат място до мен в моята Европа.

  37. @in2h20 – Нямам тактичността на Боян, затова ще отговоря по моему. По географско положение всичко може да е европейско, но ние си имаме българския навик да оплюваме всичко. Преди години се гордеех, че съм българка. Патриот ме направи учителката ми по история. Тогава училището възпитавше децата, а не ги увреждаше. Сега ме боли когато нападат нещо наше и още повече, когато го прави българин. Другите националности имат прекрасното качество да си оправят бакиите вътре, без да се злепоставят навън. Ние правим точно обратното. И in2h20 не правиш изклчение. За четирите похабени поколения не си прав, защото не смятам моето поколение за такова. „Развалянето“ почна после, когато нашето поколение трябваше да възпитава своето. Е, тук да ни критикуваш, си прав. За много от написаното съм съгласна с теб, но само с едно уточнение. Какво правиш лично ти за зас? Писала съм доста тук и ако те интересува моето мнение, ще го намериш в написаното до сега. Получавам пенсията си от тук, а не от ЕФ. Отговарям ти, защото не искам да продължаваме да плюем по всичко българско, а всеки да се стреми да го оправя на своето ниво. Това съм правила цял живот. Употребих „нихилизъм“ по повод на всеобщото ти отрицание. Предполагам, че си млад човек и не познаваш чувството да си затворен в границата на държавата си . Да съдиш за света от книги и филми. Когато през 1991 г. за първи път можах да изляза навън, имах „нещастието “ да отида в Германия. Получих такъв шок, че още не мога да се оправя. Порази ме нивото на масовата кулура. Може да са по-ограничени като обща култура – така поне ги представят у нас – моите познати не са такива, но много си мечтая да ги стигнем не американците, а германците, холандците, унгарци, чехи. Боли ме, човече, за наречената от теб „байковина“ и се надявам младите не само да видят, че може да се живее и в по-уреден свят и да го ползват наготово, но и да го направят такъв, когато се върнат и аработят тук. Все някой трябва да възроди това, което са направили възрожденците след Освобождението.
    Ние пропиляхме нашия шанс. Не повтаряйте грешките ни! Още повече, че сега не можете да се опачете, че нямаме свободата да действаме и да се оправдаваме с „междинародното положение“ Ако не притежаваш вътрешно чувство за свобода, никакви права и свободи не могат да ти помогнат. С най-добри чувства
    Надето Хаджиева

  38. Няма страшно, Наде, ще оправим ситуацията. Ако съдим по интервютата на ГЕРБ и новият им икономически съветник, може да стане дори по-бързо отколкото очакваме.

  39. @стир – Много благодаря! Имах нужда точно от тази човешка топлина, която почувствах!

  40. Поздравления, за представянето Ви в предаването „Реферндум“ по БНТ снощи / 2 юни /! Много убедено, убедително и уверено!
    Н. Хажиева

  41. @Надето Хаджиева – Да, и моето впечатление от предаването „Референдум“ снощи е такова, че Мария Неделчела излъчва знание, сериозно поведение и отговорност, което страшно ми допада.

    Имах възможност да разговарям с нея преди това и много се ядосах, след като видях после, че е на пета позиция в листата, макар че тя е избираемо място, защото ми се струва, че с отговорността си като човек и с професионалната си подготовка Мария Неделчева би представила добре България в Европейския парламент. И ще напредне бързо в работата. Това е – знания и отговорност. Другото идва с практиката.

  42. Някой трябва да го извади това предаване… Кофти работа, то и без това няма достатъчно дискусии.

  43. @Надето Хаджиева – Благодаря Ви от все сърце!
    Това е връзка към записа:

  44. @Любима Йорданова – Много Ви благодаря за топлите и окуражителни думи, Любима! Ще се постарая да не разочаровам!

  45. @стир – В последните две правителства не можахме да се преборим за нов „Закон за научните степени и научните звания“ , но се надявам след изборите да успеем. Представен е като петиция на граждани, дала съм го и в МОН. Най-общо: пренастройване на западноевропейска вълна чрез децентрализация на висшето образование и науката, обаче, бързо израстване на младите кадри чрез докторантура, бърза хабилитация, тотална модернизация чрез IT-технологиите, отмяна на втория докторат, израстване до професор след докторантура /искаме да няма доцент, че е трудно да се преведе/, отмяна на големия докторат, без член-кореспонденти и академици в науката, но съвременна наука и европейски и др. проекти с 50% участие на млади хора заради електронизацията.

    @in2h20 – Много ме смущава езика, който използваш. Какви са тези гербери? Няма цветя, няма и експресия, има членове на ПП ГЕРБ. Вчера публикувах приоритетите на партията в „Свежо“ и мога да се подпиша под всеки от тях. Кратко и ясно. Аз съм немски възпитаник и се отнасям към всяко нещо с необходимата сериозност.

    @Мария Неделчева – Мария Неделчева, гледах Ви и в „Референдум“. Когато знанието се съедини с деловитостта и позитивната нагласа, резултатът е добър. Пожелавам Ви избор и успешна дейност в Европейския парламент. Зная, че ще напреднете бързо и Ви желая ползотворна работа за доброто на всички европейски граждани. Има и преференциален вот 🙂

  46. НЕ НЕ МОГА! НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КАКВИ ИДИОТИ СА 90% ОТ ТЕЯ В РЕФЕРЕНДУМА!!!!!!!!

    Тези хора нямат хал хабер от човешки права, толерантност. Исках да коментирам още, но съм ужасно ядосан. Ще пиша повече после.

  47. @Мария Неделчева – Благодаря за линка от името на всички. Темата е много актуална и има по какво да се помисли. Снощи пуснах предложение на Боян да се опита да се свърже с някой от вас и ако има запис да го качите в нета. Пуснах коментара и след малко ми се скапа нета. Сега виждам, че изобщо не е останал, но няма значение – линкът го има!
    @стир – Недей! Сега аз ли да те успокоявам. Много добре си беше! Всички показаха толкова, колкото могат. Който гласува с партийния си билет няма да се повлияе от едно такова предаване – у тях поражда само коментари от рода :“ айде наште“. Тия предавания са за търсещите по-доброто. „Старите муцуни“ показаха това, което не могат да скрият. Усмихни се! Поздрави ! Надето

  48. Блестящо представяне на Мария Неделчева, #5 от листата на ГЕРБ. Антония Първанова от НДСВ догони, а господинът от СК също горе-долу. Всички останали се излагат брутално.

    Направи ми огромно впечатление едно нещо. Неспособността на повечето кандидати да различат въпросът „Трябва ли нещо да стане“ и „Как може да стане нещо“. Първият е въпрос на ценност, въпрос на принцип. Съвсем друг въпрос е дали е възможно.

    Не искам да обсъждам хомофобските изказвания, защото ме издразниха на макс – това парадиране с „ние сме нормалните“ и т.н. е пагубно. Не мога да повярвам, че някои от тези хора ще ме представляват. Съжалявам също, че нямаше крайна реакция от другомислещите, може би защото се страхуват да не загубят гласове.

  49. @стир -Не се ядосвай, няма смисъл. Затова и аз съм позабравила моето поколение и гледам да работя само с млади хора. Току-що получих от Германия компактдиск с речника на Промяната от 1989 г. на колегата си и в придружаващото писмо пише, че екземплярът е безплатен във връзка с работата ми.

    И аз вилнея при такива ситуации, защото трябва да мога да си купувам речниците, които ми трябват, а не да ме таксуват като второ качество европейка заради разликите в стандарта. Иначе сме си колеги, разлики няма, има хора, които работят в една и съща област.

    Затова – млади хора напред и това е, за да се извърши бързо модернизацията. Просто вашето поколение трябва да бъде изтласкано напред и това се прави от ГЕРБ в момента. Те бързо ще навлязат в работата на Европейския парламент.

  50. @Боян Юруков – В търсачката, освен това в твоя блог, излизат още две нейни интервюта, които заслужават внимание.

  51. Аз съм от родното място на Мария Неделчева – Хаджидимово и за нас е голяма чест да имаме представител в Европейския парламент. Защото Мария е млада, високо образована и с огромно желание и енергия за работа. Нека сме горди с нашата Мария ! Това са нейните първи крачки в голямата политика. Но този дълъг път тя го е изминала стъпка по стъпка, книга по книга, учебник след учебник. Пожелавам и от сърце успешна кариера! И както тя казва в нейния предизборен клип :
    “ Никога няма да забравя , че съм българка“! Вярваме ти, Мария!

  52. Благодаря, Бояне, за възможността да направя избора си!. Б.Шопов беше първия ми избор, но много се надявам да разбрере, че тук ни много по-необходим и полезен с авторитета, знанията и възможностите си да ни помогне да направим наистина България наша.
    Мария, надявам се да бъдете моя депутат в ЕП.
    С голяма надежда очаквам резултатите
    Надето

  53. Уважаема Мария Неделчева,

    Искам да изкажа поздравленията си за вашата окончателна победа. Тук:

    ЧЕСТИТО! И да ни представлявате подобава и да контактувате повече с нас.

  54. Честита победа, Мария!

    Успех на делата Ви като член на Европейския парламент! Убедена съм, че ще се справите, защото имате сериозно отношение към проблемите.

    Чака ни много работа. Една от основните е създаване на Информационен център на Европейския парламент в София. Не ми харесва избирателна активност от 37,49 % за България. Ние имаме имиджови проблеми и избирателната активност в България трябваше да бъде много по-голяма. Причината е в ниската информираност на нашите граждани за Европейския парламент.

    Сега отдъхнете малко след голямото напрежение и напред с още по-уверени крачки!

    Поздрави.

    Любима Йорданова

  55. @стир – Стир, Любима, благодаря ви за поздравленията! Благодаря и на Боян за тази прекрасна инициaтива каквато е неговия блог! Вземам си бележка за повече активност в контактуването с вас. Чака ни наистина много работа и ще разчитам и на вас, за да продължим да популяризираме дейностите на ЕП!

  56. @Мария Неделчева – Впрочем може би това ще ви е интересно. ДПС правят изборен туризъм и в чужбина и имаме нижда от помощ за да накараме ЦИК да санкционира гласувалите и да касира изборите по места:
    http://yurukov.net/blog/2009/06/08/rezultati-ot-evro-vota-ni-v-chujbina/#comment-10316

    Само трябва да си свършат работата и да проверят списъците за повторения. Това го има в закона.

  57. Депутатът от ГЕРБ Мария Неделчева бе избрана за заместник-председател на Комисията по социални въпроси и околна среда в Европейския парламент по време на Съвместната парламентарна асамблея на Европейския съюз и на страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейн.

    За първи път български евродепутат е член на тази Парламентарна асамблея. Едновременно с това Мария Неделчева бе избрана и за докладчик на групата на Европейската народна партия по Доклада на Парламентарната асамблея – „Социалната и културна интеграция и участието на младите хора“.

    Поздравления за Мария!!!

  58. @Бойка Лазарова – Браво наистина. Ще се опитам да се свържа в скоро време с евродепутатите ни, за да видя какво са научили и какви са плановете им.

  59. Изоставате с информацията. Евродепутата Мария Неделчева откри първия си, но не последен Европейски информационен център в родния си град Хаджидимово. На 30.12.2009 г. г-жа Неделчева откри ЕИЦ като с присъствието си уважиха събитието Министър -председателя г-н Бойко Борисов и Председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

  60. Тук никой не е длъжен да поддържа информация, г-жо Лазарова. Погледнете къде пишете.

  61. Сорри!
    @stir
    @stir
    @stir – Приемете го тогава като информация.

  62. ЧНГ на всички, които четат и пишат тук! Надявам се тая стараница да я пишем дълго заедно!
    @Бойка Лазарова – Радвам се, че чрез този блог мога да следя работата на моя евродепутат. Мария ме спечели със знанията, умението да ги отстоява и ентусиазна си.
    Пожелавам й работата да й носи радост и удовлетворение и нашите усмивки!

    @stir – Специални поздрави за теб!
    Надето

  63. Най-важното е, че е сериозен и отговорен човек. И действително иска да помогне на България, макар че като евродепутат е съвсем наясно с правомощията си и значе, че трябва да се грижи за всички европейски граждани в ресорите, в които работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.