Интервю с евро-кандидат – Моника Панайотова

monika_panayotova1

Моника Ханс Панайотова

Бакалавър Международни отношения – УНСС, Магистър Международни икономически отношения – със Специализация Управление на Международни проекти. Председател на МГЕРБ. До 2008г. – директор „Проекти и връзки с обществеността“ в Института за икономическа политика (София). С опит в изготвянето и реализирането на международни проекти и доклади по актуални европейски въпроси. Специализации в областта на външните отношения. Владее френски и английски.

Кандидат за евро-депутат от листата на ГЕРБ.


Какви други задължения има един евро-депутат, освен да гласува решенията на Европейския Парламент?

  • За разлика от Националния ни парламент в Европейския няма постоянно мнозинство и всеки евродепутат може да оказва влияние – т.е той има активна роля в цялостния етап на подготовка, прокарване и гласуване на дадено решение;
  • В т.нар институционален триъгълник /Европейска комисия, Съвет на Европейския съюз и Европейски парламент/ ролята на ЕП е да защитава интересите на гражданите на ЕС. В тази връзка всеки евродепутат има т.нар „зелени седмици”, които прекарва в своята страна, за да се среща със своите избиратели;
  • Създава информационни центрове, с цел популяризиране на своята работа като евродепутат, избран от ГЕРБ и бъдещ част от ЕНП;
  • Трябва да бъде в постоянен контакт със своята партия /ГЕРБ в нашия случай/ и да координира позицията си с нея.
  • Ако бъдете избрана, с коя партия ще съобразявате решенията си – ЕНП или ГЕРБ?

    Всички решения, които засягат страната ни или имат отношение по проблем, по който ГЕРБ има ясно изразена позиция трябва да се съобразяват с нашата партия, тъй като отиваме в качеството си на представители на България, избрани от листата на ГЕРБ.

    Смятате ли, че трябва да се увеличи властта на изпълнителната власт в ЕС за сметка на правителствата на страните членки?

    Да. Смятам, че трябва да има ясно разграничение на компетенциите на над-националните институции и държавите членки, с оглед по-лесното функциониране на ЕС и очертаване на бъдещата му рамка на развитие. С приемането на Лисабонския договор този процес ще започне.

    Сочат ГЕРБ като най-вероятната партия за формиране на следващото правителство. Ще ви попречи ли факта, че сте избрана от тази партия, да критикувате напредъка им спрямо реформите и връзката им с евро-интитуциите?

    Отивайки в Брюксел не означава отделяне от партията, а по-скоро разширяване дейността и влиянието извън границите на България. Критики не биха били спестени с оглед подобряване ситуацията в страната, но във вътрешнопартиен формат. Евродепутатите, изпълнителната и законодателната власт в страната трябва да бъдат в постоянен контакт, с цел по-ползотворното функциониране на цялата управленска система. В тази връзка считам, че е необходимо наличието на вътрешнопартийна комуникационна стратегия и система за взаимодействие между представителите на ГЕРБ на всички нива.

    Доколкото изказванията ви в предизборната кампания се определят и/или ограничават от PR отдела на ГЕРБ?

    Изказванията ми се съгласуват с PR отдела на ГЕРБ, но не се определят от него.

    Какво е мнението ви за ролята на блоговете, социалните мрежи и интернет обществото в предизборната надпревара?

    Одобрявам ги и смятам, че МГЕРБ е много активен в интернет пространството.

    Как смятате да организирате директната комуникация с гласоподавателите си?

    Чрез участие в пътувания в определените области и извършването на неформални срещи с избирателите.

    Имате ли собствен блог? Ако не – обмисляте ли да създадете такъв?

    Нямам, не мисля и да създавам. Мисля, че трябва да бъдем един екип, тъй като не се явяваме като независими кандидати и за това не смятам, че трябва да си правим индивидуални кампании.

    Запознати ли сте с микроблогинг системи като Twitter и Edno23 и смятате ли, че са приложими в работата ви?

    Не, не съм запозната.

    Каква е позицията ви относно следенето в интернет и идеите за спиране на интернета на даден човек при три нарушения?

    Не одобрявам и мисля, че е практически невъзможно да се спре изцяло достъпа до интернет. Контрол трябва да има, но не с оглед следене кореспонденцията и личното пространство на опонента.

    Как смятате, че бихте могли да включите българите в чужбина за различни евро-инициативи и проекти?

    Чрез създаване на клубове на симпатизанти в отделните държави, за чиято координация и контрол трябва да отговаря определено лице от партията. Изграждане на база данни, която да бъде постоянно актуализирана. Конкретно за кампанията, поради ограничеността във времето мисля, че най-ефективно биха могли да бъдат направени он-лайн проекти. Предложения за каузи. Конферентни връзки с общностите; чат /въпроси и отговори/ с лидерите или кандидатите за евро-депутатите.

    Какво отчитате, че ще ви липсва като опит, ако станете евро-депутат?

    До сега не съм работила в Европейска институция, така, че съм запозната на теория с нейното функциониране, опит ще бъде придобит едва след евентуалното ми избиране.


    Всички въпроси, зададени в коментарите, ще бъдат изпратени на г-жа Панайотова за отговор.

    17 коментара

    1. Pingback: Боян Юруков
    2. Pingback: Боян Юруков
    3. Чак пък ‘много’. Е може би на фона на останалото. Но някак си всичките ми звучат или кухо или като роботчета – това ГЕРБ армията ли е че такава дисциплина ги гони(въпреки че е нужна, все пак е нужна после). От друга страна въобще не кореспондира със свободното плещене на ББ. Нещо ми мирише на сценарии като при СС и Милен Велчев, Ники Василев – мнооого качественни уж кадри и накрая – ужас от лъжа и кражба. Определено стегнатите изказвания и липсата на собствено мнение ме ПЛАШАТ – идат да кажат че нещо не е съвсем наред.

    4. @voxy – кое – интервюто или кандидатката? 🙂

      @rda – дефинирай „собствено мнение“. Ако събереш 17 върли съмишленици на БСП на моята възраст (24) в една стая, всички ще говорят едно и също. При това не защото са се наговорили, а защото просто имат една и съща философия. И тук е същото – 17 кандидати, които не говорят като роботи, защото така им е казано, а защото са събрани на едно място, защото просто имат общо виждане за нещата, но имат различна квалификация и начин на мислене. Връзката е обратна. Като включиш и факта, че всички партии се дебнат кой както ще каже някъде за нещо, за да го изкривят, мисля, че разбираш защо са сдържани. Аз затова доста обмислям въпросите, за да има какво да кажат и да искат да го кажат. Второто е по-трудно.

    5. @Боян: Примера едва ли е най-подходящия(но не се сещам за по-добър) но тези три дами ми звучат като малко от едно друго време когато всичко беше по калъп. А има и друго ако пък от друга страна те мислят сходно значи въпросите са такива че не могат да извадят различното у тях, някак си твърде лесни без провокативен елемент, без дилема в тях. Та ако допуснем, че са еднакви дамите, защо аз да гласувам за тях въобще щом никоя от тях не може да блесне да ме провокира. С малки изключения но отговорите които дават те би могъл да ги даде всеки обикновен човек с подобно мислене, почти и аз. Но аз считам себе си за твърде(най) неподходящия човек за евродепутат – противоречие. От друга страна ако пък трябва да изказват мнението на партията си а не да имат свое виждане значи аз трябва да гласувам не за личност и мои интереси а за партия – тоест да оставя моя личен избор на Бойко Борисов – той да избира кои да са хората вместо мен. Коментара ми е малко объркан, но дано все пак да съм успял да предам малко от малко позицията си.

    6. И още – ако трябва да съм агресивен, звучат ми всякаш са били на контролно и са преписвали от един пищов 🙂

    7. @rda – Щеше ми се да задам отделни въпроси на всички, но първо нямам време, защото се местя точно сега и второ – не познавам дори малко никой от кандидатите, за да мога да уцеля някоя интересна тема. Биографиите помагат, но не много. Затова реших да задам еднакви въпроси на всички. Пък и така ще се забележи по-лесно, ако са отговаряли вместо тях от предизборния щаб.

    8. Боян@: това за въпросите не беше забележка към теб, а по скоро, че те се отнасят твърде вяло и не заинтересовано. Не искам преди изборите още да увещавам моя евродепутат да ме убеждава да гласувам за него. И малко сравнение лично: Богомил малко или много го познавам, поне чрез отзиви на други хора, Атанас Чобанов бе ‘така добър’ да успее да защити кандидатурата си добре, е тук не виждам нещо. Ако дамите смятат че те са заслужили но ние сме неведущи за техните достойнства някак си не ми се връзва.
      Няма да коментирам повече този аспект че почвам да троля.

    9. Хм… Вътрешно партийна комуникация… Такова наблягане на „партията майка“ нещо не е точно по моя вкус. От друга страна обаче, може да се възприеме като прямота относно нещо, което всички ще правят. Смесени са ми чувствата…

    10. @rda – според мен още не са свикнали с идеята, че тук (визирам блогосферата и интернет) могат да защитават позицията и кандидатурата си пред много гласоподаватели. За политиците блоговете са все още лични сайтове, където се събира суьо и пульо и си говорят глупости (в някои случаи са прави де). На НДСВ им правя евала, че се усещат и подхождат към блогърите като индивиди и знаят, че тяхното мнение малко или много ще повлияе на известна група хора. Затова си мисля, че повечето кандидати се отнасят несериозно с тия неща. Ама дано да се научат.

      @Васил Светославов – Еми млада партия са и всички са ентусиазирани. Двуяко е. Аз искам само да не им изпуснем юздите и да залитнат като НСДВ преди 5-6 години.

    11. @Боян Юруков – По-ското ме притеснява подхода – колкото и да са ентусиасти, изказването на дамата предполага липса на прозрачност, което би могло да сработва само при изключително съвестни и честни хора и би било нещо много неустойчиво на кофти личности. Другата дама ми направи доста по-положително впечатление. 🙂

    12. @Васил Светославов – Колкото и да са съвестни и честни, пак трябва да има прозрачност. А за впечатлението – не знам кой от кандидатите е най-добрът специалист и нашите впечатления надали го отразяват точно, но все пак говорим за избори и това как се представят е най-важното нещо. Затова и съм пуснал интервютата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.