Скрити благинки: 6 причини блогът ми да е по-добър от твоя

366393127_ae569532a7
Благодаря на tnarik за снимката

Преди около 6 месеца ми хрумна, че писането на коментари в блога ми е твърде скучно. Затова реших да добавя няколко функции, които хем да не затормозяват визуално читателя, хем да са удобни и полезни. Затова им викам „скрити благинки“ – защото не се виждат веднага, но като се зачетеш и пуснеш няколко коментара, ги усещаш бързо. Досега съм написал 6 такива функции:

1. Да видим какво са коментирали в Свежо

yuri_comments1

Това е най-новата добавка. Тестването й приключи вчера. Идеята е, че когато се добави някоя статия в Свежо, там тя бива коментирана и дискусията се разделя на две места. Затова реших да напиша скрипт, който да проверява редовно дали има нови коментари в Свежо и да ги добавя в блогът ми. Обратното за жалост не е възможно още. Коментарите се маркират по различен начин както е видно горе, а ако потребителя няма аватар, използва се логото на Свежо. За създаването й искам да благодаря на Станислав, който промени api-то на Свежо специално за да може да се теглят коментарите.

2. Отговарянето вече е доста по-лесно

yuri_comments1

Това е функция, която аз използвам доста често. Когато се мине с мишката над някой коментар, под него се показва бутон „Отговори“. Когато го натиснете, в полето за писане на коментари се появява готов код за отговор. Когато се публикува коментара, на мястото на този код ще се вижда удебелено името и @ отпред. Това с кльомбата вече е международен символ за целта, но го направих удебелен, за да се различават по-добре различните отговори в един коментар.

3. Какво друго е коментирал пък този?!

Натиснете за по-голяма снимка.

Тази функция ми е най-любимата. Тя събира всички коментари на даден човек във всички останали статии из блогът и ги показва на едно място. Има два начина за използване – с бутона точно до „Отговори“ или с натискане на снимката. затваря се от X горе вдясно. При натискане се отваря един панел, в който се виждат статиите, които е коментирал, колко коментара е пуснал в тях и кога е бил последния. Най-отгоре се вижда последно коментираната статия. Мисля си, че тази функция ще е полезна, защото има не малко хора, които пишат често в този сайт и би било интересно да се види какви теми ги занимават. За по-голяма снимка на панела натиснете тук.

4. На кого точно е отговорено в коментара?

yuri_comments1

Случвало ми се е да ми отговарят на коментар и да не ми е било ясно на кой точно. Също така понякога има по няколко човека с едно и също име и при използване на втората функция не става ясно за кого е отговора. Затова в такива случаи вече се запазва и на коя статия е отговорено. Когато четете коментар-отговор и видите удебелен @Някой си и натиснете на него, страницата ще се превърти директно към текста, на който се отговаря (примерно този горе) и снимката на автора ще запулсира. Натиснете тук за демо върху текста горе.

5. Динамично преглеждам, преглеждаш, преглеждаме коментара

yuri_comments1

Тази функция също е много полезна. По няколко пъти на седмица се случваше някой да е забрави затварящ таг на връзка в коментар или нещо такова, което да развали вида на текста. Откакто сложих този преглед няма такива случаи. Преди да пуснете коментара, натиснете „Преглед“ и ще го видите точно както ще изглежда след като го пуснете. Повече за тази функция може да прочетете тук.

6. Не искаш да изпуснеш нищо докато пишеш?

yuri_comments1

Това е една доста скрита функция, но страшно полезна при много активни дискусии. Досега ми се е случвало поне 20-пъти да ми влиза в употреба. Представете си, че пишете коментар, пускате го и се окаже, че са добавени още два други междувременно. Тази добавка проверява редовно дали има нови коментари и ви ги показва. Идеята я взех от подобна функция в Gmail. Повече за тази функция може да прочетете тук.

Обобщение

Тествал съм всичко на Firefox 3.0 (winxp и linux) и IE6. Всички снимки в тази статия са от коментарите за plugin-а ми за логото-знаме на Google.

За жалост по-голямата част от добавките са твърде обвързани с визуалната тема на сайта ми за да мога да ги пакетирам като plugin-и, които да работят на всички WordPress блогове. Единствено първата – тази за Свежо – ще е по-лесна. Ще се опитам да направя plugin от нея в най-скоро време. Впрочем доколкото ми е известно това първата истинска интеграция на блог със Свежо.

Надявам се всички тези благинки да ви са полезни. Ще се радвам да ми съобщите с коментар тук или със съобщение ако откриете някакъв проблем или имате някакви идеи и предложения.

49 коментара

 1. Pingback: Боян Юруков
 2. Pingback: yurukov
 3. Pingback: Боян Юруков
 4. това за коментарите в свежо е много добро попадение. очаквмае плъгин 😉

 5. @Надя Колева, @roc3n – Ще гледам да го направя възможно най-скоро, но в следващите няколко дни имам изпити и няма да имам много време. Не съм правил WP plugin-и до сега, но съм променял доста такива и не ми се струва въобще трудно. Още повече, че и plugin за Firefox не бях правил, но го спретнах набързо. Като стане готов ще пиша.

 6. Според мен би било много хубаво, ако хостнеш плъгините в github или нещо подобно, зада може и ние (аз и някои други от читателите на блога) да помогнем с тяхната разработка 🙂

 7. поласкан съм, че си ползвал точно моята снимка за статията 🙂 некаква привързаност ли долавям 😉

 8. @Радослав Станков – Не съм го използвал досега, но ще го опитам. Тия няколко седмици обаче наистина няма да имам време.

  @Longanlon – 😉

 9. @Боян Юруков – Много ми допада идеята за широк публичен излаз на съдържанието в блоговете. Ще я разуча подробно. Ти си страшно креативен човек и бих се радвала, ако от състезанието Th!nk about it те забележат. Разбира се всичко търпи развитие.Самата кампания за изборите за ЕП е поверена на германската компания Scholz & Friedns, ако е важно за тебе. Току-що ми изпратиха информацията.

  Сега ми се обади журналистът Георги Папакочев от телевизия ББТ /ББТ, а не БТВ/ и на 21.03.2009 г. в предаването му „Светът и ние“ в събота, което започва от 17:10, ще говорим за езика на медиите. Вика ме в 17:50, явно съм вторият коментатор. Комуникационният повод е третият медиен мониторинг на фондация „Медийна демокрация“ от 16.03.2009. Ще говоря и за блоговете, и за социалните мрежи в Интернет, и за манипулацията във връзка със започналата кампания за парламентарните избори в медиите.

  Ако искаш да има акцент върху нещо важно, пиши ми – ljubima@abv.bg.

 10. @Любима Йорданова – Днес се свързах с един много интересен портал – EUProfiler. Там ще правят профили на различните партии и кандидати за евроизборите. Ще гледам да пиша и на Scholz & Friends за да видя какво ще излезе. Като цяло целта ми е да пиша за това, което ме интересува и то не винаги се съчетава добре с политиката. Все пак понякога се ядосвам и ме заинтересува.

  Горните добавки обаче са по-скоро с цел да стимулират комуникацията и активното участие на читателите в блога. Все пак от един момент нататък това не е само страница с текст, а поле за дискусия. За жалост не всеки вижда смисъла да си каже мнението.

 11. [Свежо] Хм, в случая имаме един коментар вече, а той не се е отразил в блога…

 12. [Свежо] сигурно не става в реално време
  Искам го този плъгин

 13. [Свежо] Причината е, че репостнах статията отново, но с различен адрес. Целта ми е да тествам точно това – изтегляне на коментари от две места, защото ми се е случвало да променям линка на статия в блогът ми (примерно в стария адрес съм забравил кирилица и е доста дълъг и неразбираем) и после става проблем с бутона на свежо. Имам идея как да го оправя при коментарите, а при бутона съм го решил – мета поле към поста с другия адрес.

 14. Първо искам да уточня едно нещо. Целта на този коментар не е за да се заяждам или нещо подобно, но считайки по заглавието, ти казваш, че това се шестте причини блогът ти да е по-добър от останалите. А не мислиш ли, че един блог ако ще и с извънземен дизайн да е, няма ли съдържание – няма нищо. Та според мен това са шестте причини блогът ти да е по-технологичен от останалите, но не и по-добър. 🙂

  Поздрави.

 15. @Цветан Дичев – Точно за да няма такива обърквания формулирах заглавието точно така. Изглежда обаче винаги ще има.

  Написах „Скрити благинки: 6 причини … “ точно за да стане ясно, че точно тези функции са плюсове, за които ще говоря и които малко сайтове имат (някой от тях всъщност никой ги няма). Те наистина правят сайта по-технологичен, но не са просто за украса, а подобряват употребата му и удобството на коментиращите. Съдържанието, стила и издържаността на статиите наистина са страшно важни. Коментарите обаче имат не по-малка тежест и това се пренебрегва от много блогъри. Затова аз реших да ги опростя.

  Блогът започва като място за споделяне на ежедневни мисли и идеи. После прераства в средство за контакт с други блогъри. Следва превръщането му в място за дискусии и чак след много време, старание и усилия той може да претендира, че е има представителна извадка от мислите, идеите и вниманието на хората. За тази цел трябва да е добре интегриран в блогосферата, социалните мрежи и агрегаторите. Ако обаче човек си постави за цел да стигне това най-горно ниво, то той/тя няма да успее. Парадокс, но факт.

  Затова не го и правя – просто улеснявам читателите да пишат коментари за да става лаф. А колко интересно пиша ще си кажат те.

 16. @Боян Юруков Определено коментарите са една много важна част за един блог и няма как да не се съглася с теб. А и тези плъгини (особено този, който съобщава с червен текст, че има коментар точно когато пишеш и ти) е много готин и се надявам в скоро време да го пуснеш като плъгин. Най-вече защото е полезен.

 17. @Цветан Дичев – Този за Свежо ще го пусна в началото на Април. Другите са доста по-сложни, защото са твърде свързани с темата на блогът. Част от кода им дори е там. Затова отделянето ще е трудно. Мисля си обаче, че номер 1. до 4. ще мога да ги направя. Ще се консултирам с Бачийски и Kaloyan за да видим какво може да се направи.

 18. @Боян Юруков – Най-важна е дискусията по проблема. Така се раждат нови идеи. Така, на базата на дискусията, модифицирах заглавието на анализа, за да е по-разбираемо по отношение на аудиторията.

  Ще видя EUProfiler. Колкото по-различни подходи към темата, толкова по-добре, за да не омръзваме на хората, но те трябва да направят своя информиран /а не емоционален/ избор и това не е празна фраза.

  Успех по-нататък 🙂

 19. [Свежо] Лично аз използвам коментара в свежо, само ако се отнася до самото публикуване на статията (да кажа, че ми допада или не.. че линка не работи..такива неща), иначе е най-правилно да си коментираме в блога, където коментара ще се види..това да се коментира на 2 места относно самия пост е, доста объркващо 🙂

 20. Ако вкараш и фунцкия да може да се блокират определени потребители и думи от коментарите и те да не влизат автоматично ще е още по-благо 🙂

 21. @Marfi – Браво, Марфи. И аз съм за аргументацията в дискусията, но в никой случай грубости, обиди, снизени думи като стилистика и въобще негативизъм. Нека аргументите говорят. Така се развиват идеите, така се върви напред 🙂

 22. [Свежо] Точно защото много хора не го правят е и причината да направя този скрипт. Оказва се полезно, защото някои мои статии имат по 30-40 коментара тук.

 23. Свежо: Направих малка промяна в plugin-a и вече всички коментари от второто добавяне на статията в Свежо са и в моя блог. Както споменах причината да сложа поста втори път тук е за да тествам какво става ако се публикува страница с различн URL. Сега работи.

 24. @Marfi – Вече има такава функция в самия WordPress – има списък с мейли, IP адреси и думи, при които един коментар се маркира като спам или за одобрение.

 25. Нагъл, нахален и дори леко провокативен – just the way me likes me! 🙂 Въобще не твърдя, че блогът ми е по-добър от останалите, просто защото не е така. Кефя си се обаче на дребните малки неща в него и гледам да ги изтъкна 🙂

  [bug fix]
  Впрочем оправих още една подробност в добавката за Свежо – часовете на коментрите от там излизаха с два часа напред. Изглежда има някаква странна разлика между настройките на техния и моя сайт.

 26. какво стана сега направи ли го да различава default логата на гоогле от другите?? че ме мързи да чета нагоре сори 🙂

 27. Свежо: Да 🙂 Сега обмислям как да го направя и с Facebook и Favit. Последните не знам дали имат api, но ще им направим и на тях.

 28. Това е интересно, но малко ще е трудно да се приложи в повечето теми на блоговете. Все пак е доста по-добро от моя вариант, защото е генерално решение.

 29. Здравей, Бояне,

  пуснах електронната версия на анализа за блогърите в България в „Свежо“ – .

  Публикувана е в сайта на obshtestvo.net от един млад и надежден български политолог – Калоян Методиев – http://www.obshtestvo.net/content/view/1169/4/.

  ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ЗА ИДЕЯТА ТИ И РАЗВИТИЕТО Й!

  Поздрави и успешна сесия. Да си вземеш всичките изпити!
  Любима 🙂

 30. Всичко е страхотно, добра работа! И аз се присъединявам към очакващите plugin/и. 😛

 31. Подобна благинка за twitter и facebook, friendfeed дали ще можеш да спретнеш ?

 32. @Martin Linkov – Friendfeed не използвам и не знам как стоят нещата там.

  За Twitter е добра идея, но не съм сигурен как точно да го направя. Единия вариант е когато някой сложи линк към статия, този и всички отговори да се пускат и тук като коментари. Това е добра идея. Не съм виждал обаче много отговори към такива twitt-ове, ама все пак е ок.

  За Facebook е сложно, защото нямат api за целта. Има вече plugin, който прави нещо подобно, но той сканира html-а и така взима коментарите. При всяка промяна от страна на Facebook pluginите се скапват, а това се случав често. Такова нещо ще е възможно чак като си оправят api-то.

  Иначе това за Свежо ще го пакетирам като ми остане време, което сега е кът.

 33. Т.нар. Роман се нарича Ангел Пачев и работи като манипулатор в нета. Казвам го само за сведение. Не е руски спам. Завършил е английска филология и е лингвист като мене, аз съм българистка, но е завършил и някаква школа на КГБ през 70-те г. на миналия век. Работи под различни никове. Негова снимка няма в интернет. Работил е за Шесто управление на ДС до разформироването му на 5.01.1990 г. Сега получава финансиране като манипулатор. Въобще гадна работа. Води се „учен“ в институт на БАН. И офицерите от ДС трябва да напуснат науката…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.