Скрити благинки: 6 причини блогът ми да е по-добър от твоя

366393127_ae569532a7
Благодаря на tnarik за снимката

Преди около 6 месеца ми хрумна, че писането на коментари в блога ми е твърде скучно. Затова реших да добавя няколко функции, които хем да не затормозяват визуално читателя, хем да са удобни и полезни. Затова им викам „скрити благинки“ – защото не се виждат веднага, но като се зачетеш и пуснеш няколко коментара, ги усещаш бързо. Досега съм написал 6 такива функции:

1. Да видим какво са коментирали в Свежо

yuri_comments1

Това е най-новата добавка. Тестването й приключи вчера. Идеята е, че когато се добави някоя статия в Свежо, там тя бива коментирана и дискусията се разделя на две места. Затова реших да напиша скрипт, който да проверява редовно дали има нови коментари в Свежо и да ги добавя в блогът ми. Обратното за жалост не е възможно още. Коментарите се маркират по различен начин както е видно горе, а ако потребителя няма аватар, използва се логото на Свежо. За създаването й искам да благодаря на Станислав, който промени api-то на Свежо специално за да може да се теглят коментарите.

2. Отговарянето вече е доста по-лесно

yuri_comments1

Това е функция, която аз използвам доста често. Когато се мине с мишката над някой коментар, под него се показва бутон „Отговори“. Когато го натиснете, в полето за писане на коментари се появява готов код за отговор. Когато се публикува коментара, на мястото на този код ще се вижда удебелено името и @ отпред. Това с кльомбата вече е международен символ за целта, но го направих удебелен, за да се различават по-добре различните отговори в един коментар.

3. Какво друго е коментирал пък този?!

Натиснете за по-голяма снимка.

Тази функция ми е най-любимата. Тя събира всички коментари на даден човек във всички останали статии из блогът и ги показва на едно място. Има два начина за използване – с бутона точно до „Отговори“ или с натискане на снимката. затваря се от X горе вдясно. При натискане се отваря един панел, в който се виждат статиите, които е коментирал, колко коментара е пуснал в тях и кога е бил последния. Най-отгоре се вижда последно коментираната статия. Мисля си, че тази функция ще е полезна, защото има не малко хора, които пишат често в този сайт и би било интересно да се види какви теми ги занимават. За по-голяма снимка на панела натиснете тук.

4. На кого точно е отговорено в коментара?

yuri_comments1

Случвало ми се е да ми отговарят на коментар и да не ми е било ясно на кой точно. Също така понякога има по няколко човека с едно и също име и при използване на втората функция не става ясно за кого е отговора. Затова в такива случаи вече се запазва и на коя статия е отговорено. Когато четете коментар-отговор и видите удебелен @Някой си и натиснете на него, страницата ще се превърти директно към текста, на който се отговаря (примерно този горе) и снимката на автора ще запулсира. Натиснете тук за демо върху текста горе.

5. Динамично преглеждам, преглеждаш, преглеждаме коментара

yuri_comments1

Тази функция също е много полезна. По няколко пъти на седмица се случваше някой да е забрави затварящ таг на връзка в коментар или нещо такова, което да развали вида на текста. Откакто сложих този преглед няма такива случаи. Преди да пуснете коментара, натиснете „Преглед“ и ще го видите точно както ще изглежда след като го пуснете. Повече за тази функция може да прочетете тук.

6. Не искаш да изпуснеш нищо докато пишеш?

yuri_comments1

Това е една доста скрита функция, но страшно полезна при много активни дискусии. Досега ми се е случвало поне 20-пъти да ми влиза в употреба. Представете си, че пишете коментар, пускате го и се окаже, че са добавени още два други междувременно. Тази добавка проверява редовно дали има нови коментари и ви ги показва. Идеята я взех от подобна функция в Gmail. Повече за тази функция може да прочетете тук.

Обобщение

Тествал съм всичко на Firefox 3.0 (winxp и linux) и IE6. Всички снимки в тази статия са от коментарите за plugin-а ми за логото-знаме на Google.

За жалост по-голямата част от добавките са твърде обвързани с визуалната тема на сайта ми за да мога да ги пакетирам като plugin-и, които да работят на всички WordPress блогове. Единствено първата – тази за Свежо – ще е по-лесна. Ще се опитам да направя plugin от нея в най-скоро време. Впрочем доколкото ми е известно това първата истинска интеграция на блог със Свежо.

Надявам се всички тези благинки да ви са полезни. Ще се радвам да ми съобщите с коментар тук или със съобщение ако откриете някакъв проблем или имате някакви идеи и предложения.

49 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: yurukov
  3. Pingback: Боян Юруков
  4. това за коментарите в свежо е много добро попадение. очаквмае плъгин 😉

  5. @Надя Колева, @roc3n – Ще гледам да го направя възможно най-скоро, но в следващите няколко дни имам изпити и няма да имам много време. Не съм правил WP plugin-и до сега, но съм променял доста такива и не ми се струва въобще трудно. Още повече, че и plugin за Firefox не бях правил, но го спретнах набързо. Като стане готов ще пиша.

  6. Според мен би било много хубаво, ако хостнеш плъгините в github или нещо подобно, зада може и ние (аз и някои други от читателите на блога) да помогнем с тяхната разработка 🙂

  7. поласкан съм, че си ползвал точно моята снимка за статията 🙂 некаква привързаност ли долавям 😉

  8. @Радослав Станков – Не съм го използвал досега, но ще го опитам. Тия няколко седмици обаче наистина няма да имам време.

    @Longanlon – 😉

  9. @Боян Юруков – Много ми допада идеята за широк публичен излаз на съдържанието в блоговете. Ще я разуча подробно. Ти си страшно креативен човек и бих се радвала, ако от състезанието Th!nk about it те забележат. Разбира се всичко търпи развитие.Самата кампания за изборите за ЕП е поверена на германската компания Scholz & Friedns, ако е важно за тебе. Току-що ми изпратиха информацията.

    Сега ми се обади журналистът Георги Папакочев от телевизия ББТ /ББТ, а не БТВ/ и на 21.03.2009 г. в предаването му „Светът и ние“ в събота, което започва от 17:10, ще говорим за езика на медиите. Вика ме в 17:50, явно съм вторият коментатор. Комуникационният повод е третият медиен мониторинг на фондация „Медийна демокрация“ от 16.03.2009. Ще говоря и за блоговете, и за социалните мрежи в Интернет, и за манипулацията във връзка със започналата кампания за парламентарните избори в медиите.

    Ако искаш да има акцент върху нещо важно, пиши ми – ljubima@abv.bg.

  10. @Любима Йорданова – Днес се свързах с един много интересен портал – EUProfiler. Там ще правят профили на различните партии и кандидати за евроизборите. Ще гледам да пиша и на Scholz & Friends за да видя какво ще излезе. Като цяло целта ми е да пиша за това, което ме интересува и то не винаги се съчетава добре с политиката. Все пак понякога се ядосвам и ме заинтересува.

    Горните добавки обаче са по-скоро с цел да стимулират комуникацията и активното участие на читателите в блога. Все пак от един момент нататък това не е само страница с текст, а поле за дискусия. За жалост не всеки вижда смисъла да си каже мнението.

  11. [Свежо] Хм, в случая имаме един коментар вече, а той не се е отразил в блога…

  12. [Свежо] сигурно не става в реално време
    Искам го този плъгин

  13. [Свежо] Причината е, че репостнах статията отново, но с различен адрес. Целта ми е да тествам точно това – изтегляне на коментари от две места, защото ми се е случвало да променям линка на статия в блогът ми (примерно в стария адрес съм забравил кирилица и е доста дълъг и неразбираем) и после става проблем с бутона на свежо. Имам идея как да го оправя при коментарите, а при бутона съм го решил – мета поле към поста с другия адрес.

  14. Първо искам да уточня едно нещо. Целта на този коментар не е за да се заяждам или нещо подобно, но считайки по заглавието, ти казваш, че това се шестте причини блогът ти да е по-добър от останалите. А не мислиш ли, че един блог ако ще и с извънземен дизайн да е, няма ли съдържание – няма нищо. Та според мен това са шестте причини блогът ти да е по-технологичен от останалите, но не и по-добър. 🙂

    Поздрави.

  15. @Цветан Дичев – Точно за да няма такива обърквания формулирах заглавието точно така. Изглежда обаче винаги ще има.

    Написах „Скрити благинки: 6 причини … “ точно за да стане ясно, че точно тези функции са плюсове, за които ще говоря и които малко сайтове имат (някой от тях всъщност никой ги няма). Те наистина правят сайта по-технологичен, но не са просто за украса, а подобряват употребата му и удобството на коментиращите. Съдържанието, стила и издържаността на статиите наистина са страшно важни. Коментарите обаче имат не по-малка тежест и това се пренебрегва от много блогъри. Затова аз реших да ги опростя.

    Блогът започва като място за споделяне на ежедневни мисли и идеи. После прераства в средство за контакт с други блогъри. Следва превръщането му в място за дискусии и чак след много време, старание и усилия той може да претендира, че е има представителна извадка от мислите, идеите и вниманието на хората. За тази цел трябва да е добре интегриран в блогосферата, социалните мрежи и агрегаторите. Ако обаче човек си постави за цел да стигне това най-горно ниво, то той/тя няма да успее. Парадокс, но факт.

    Затова не го и правя – просто улеснявам читателите да пишат коментари за да става лаф. А колко интересно пиша ще си кажат те.

  16. @Боян Юруков Определено коментарите са една много важна част за един блог и няма как да не се съглася с теб. А и тези плъгини (особено този, който съобщава с червен текст, че има коментар точно когато пишеш и ти) е много готин и се надявам в скоро време да го пуснеш като плъгин. Най-вече защото е полезен.

  17. @Цветан Дичев – Този за Свежо ще го пусна в началото на Април. Другите са доста по-сложни, защото са твърде свързани с темата на блогът. Част от кода им дори е там. Затова отделянето ще е трудно. Мисля си обаче, че номер 1. до 4. ще мога да ги направя. Ще се консултирам с Бачийски и Kaloyan за да видим какво може да се направи.

  18. @Боян Юруков – Най-важна е дискусията по проблема. Така се раждат нови идеи. Така, на базата на дискусията, модифицирах заглавието на анализа, за да е по-разбираемо по отношение на аудиторията.

    Ще видя EUProfiler. Колкото по-различни подходи към темата, толкова по-добре, за да не омръзваме на хората, но те трябва да направят своя информиран /а не емоционален/ избор и това не е празна фраза.

    Успех по-нататък 🙂

  19. [Свежо] Лично аз използвам коментара в свежо, само ако се отнася до самото публикуване на статията (да кажа, че ми допада или не.. че линка не работи..такива неща), иначе е най-правилно да си коментираме в блога, където коментара ще се види..това да се коментира на 2 места относно самия пост е, доста объркващо 🙂

  20. Ако вкараш и фунцкия да може да се блокират определени потребители и думи от коментарите и те да не влизат автоматично ще е още по-благо 🙂

  21. @Marfi – Браво, Марфи. И аз съм за аргументацията в дискусията, но в никой случай грубости, обиди, снизени думи като стилистика и въобще негативизъм. Нека аргументите говорят. Така се развиват идеите, така се върви напред 🙂

  22. [Свежо] Точно защото много хора не го правят е и причината да направя този скрипт. Оказва се полезно, защото някои мои статии имат по 30-40 коментара тук.

  23. Свежо: Направих малка промяна в plugin-a и вече всички коментари от второто добавяне на статията в Свежо са и в моя блог. Както споменах причината да сложа поста втори път тук е за да тествам какво става ако се публикува страница с различн URL. Сега работи.

  24. @Marfi – Вече има такава функция в самия WordPress – има списък с мейли, IP адреси и думи, при които един коментар се маркира като спам или за одобрение.

  25. Нагъл, нахален и дори леко провокативен – just the way me likes me! 🙂 Въобще не твърдя, че блогът ми е по-добър от останалите, просто защото не е така. Кефя си се обаче на дребните малки неща в него и гледам да ги изтъкна 🙂

    [bug fix]
    Впрочем оправих още една подробност в добавката за Свежо – часовете на коментрите от там излизаха с два часа напред. Изглежда има някаква странна разлика между настройките на техния и моя сайт.

  26. какво стана сега направи ли го да различава default логата на гоогле от другите?? че ме мързи да чета нагоре сори 🙂

  27. Свежо: Да 🙂 Сега обмислям как да го направя и с Facebook и Favit. Последните не знам дали имат api, но ще им направим и на тях.

  28. Това е интересно, но малко ще е трудно да се приложи в повечето теми на блоговете. Все пак е доста по-добро от моя вариант, защото е генерално решение.

  29. Здравей, Бояне,

    пуснах електронната версия на анализа за блогърите в България в „Свежо“ – .

    Публикувана е в сайта на obshtestvo.net от един млад и надежден български политолог – Калоян Методиев –  http://www.obshtestvo.net/content/view/1169/4/.

    ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ЗА ИДЕЯТА ТИ И РАЗВИТИЕТО Й!

    Поздрави и успешна сесия. Да си вземеш всичките изпити!
    Любима 🙂

  30. Всичко е страхотно, добра работа! И аз се присъединявам към очакващите plugin/и. 😛

  31. Подобна благинка за twitter и facebook, friendfeed дали ще можеш да спретнеш ?

  32. @Martin Linkov – Friendfeed не използвам и не знам как стоят нещата там.

    За Twitter е добра идея, но не съм сигурен как точно да го направя. Единия вариант е когато някой сложи линк към статия, този и всички отговори да се пускат и тук като коментари. Това е добра идея. Не съм виждал обаче много отговори към такива twitt-ове, ама все пак е ок.

    За Facebook е сложно, защото нямат api за целта. Има вече plugin, който прави нещо подобно, но той сканира html-а и така взима коментарите. При всяка промяна от страна на Facebook pluginите се скапват, а това се случав често. Такова нещо ще е възможно чак като си оправят api-то.

    Иначе това за Свежо ще го пакетирам като ми остане време, което сега е кът.

  33. Т.нар. Роман се нарича Ангел Пачев и работи като манипулатор в нета. Казвам го само за сведение. Не е руски спам. Завършил е английска филология и е лингвист като мене, аз съм българистка, но е завършил и някаква школа на КГБ през 70-те г. на миналия век. Работи под различни никове. Негова снимка няма в интернет. Работил е за Шесто управление на ДС до разформироването му на 5.01.1990 г. Сега получава финансиране като манипулатор. Въобще гадна работа. Води се „учен“ в институт на БАН. И офицерите от ДС трябва да напуснат науката…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.