Аватар – струва си да се гледа

avatar, аватар, преглед, филм, анимация, review

Вчера гледах Аватар в кино Фламинго в Пловдив. Беше изключителен. Както повечето гледали го до сега, нямам никакви забележки по анимацията и начина на снимане, а сценария беше добър. Нещо, което ме впечатли обаче беше ефекта, който този филм имаше върху мен. Да направиш толкова реалистична анимация, движение и взаимодействие с околната среда е просто уникално, но в крайна сметка всичко е просто начин на снимане. Режисьорът е успял да създаде такъв филм, че буквално имаш чувството, че си там, а емоциите на героите се усещат много повече, защото не изглеждат като гумени кукли.

Един от големите проблеми на този тип филми е, че средата и извънземните изглеждат съшити с бели конци. В този филм това го няма просто защото абсолютно всичко е анимация. Още в началото се хванах за главата като видях как бяха направили тревата и дърветата да се отвяват при кацане на едно подобие на хеликоптер. В крайна сметка обаче надали този филм ще бъде запомнен с нещо повече от ефектите си и нововъведенията в индустрията. Темата ни е позната от филм с проста анимация Terra, а по сценарий определено отстъпва на District 9.

Все пак си струва да го гледате, дори и да не харесвате научно-популярни филми. Природата на чуждата планета, която представят, е напълно възможна, предвид разработките на учените, за това как ще се развие еволюцията в по-различни условия – по-малко кислород, по-малко гравитация и т.н. Разглежда се също и една стара дилема – какво ще направим ние хората, ако сме от обратната страна на оръжието – ако ние сме агресорите.

Имах само един проблем с филма – за пръв път гледам в 3D и от очилата ме заболя глава. Наистина има ефект и обектите се виждат в различна перспектива, но инстинктивно се опитах да фокусирам върху отделни хора. Това ми докара малко главоболие и лека морска болест. Предполагам, че следващия път ще свикна и ще е по-добре.

29 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Pingback: Vladislav Stoyanov
  3. Pingback: Tweets that mention Аватар – струва си да се гледа | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  4. Много го похвалиха колегите. Аз не разбрах, научно-популярен ли е филма или фантастика? Писал си за някакви научно-популярни…?
    Аз гледах веченяколко 3д филма, но изглежда нещо не могат да напипат ефекта: примерно ice age 3 – беше ужасно, определено те заболява глава. А на Final destination 4 още по-малко си струваше.
    От друга страна зрелищен ефект може и без 3д според мен, от последните няколко години най-много ме впечатли сцената от 2012 където излитаха с малкия самолет през рушащия се град – направо беше направена ултра! Е… технически сградите не се рушат по този начин и няма как да минеш с кола през металните конструкции на небостъргачите, но пък какъв ефект само!
    За аватара, ако се наканя определено ще е на home cinema. Кофти е да се разочароваш в кино:)

  5. Още след „Реална фантазия“ през 2000 г. се чудя кога ще е точния момент, в който на Холивуд ще му светне, че да плащаш на някаква „звезда“ по 30 млн. долара на филм е леко излишно вече…

  6. всъщност за мен най-силното послание е екологичното. на места прави връзки и с „войната срещу терора“ на щатите.

  7. @Петър – това си е определено sci-fi, защото действието се развива в бъдещето, става въпрос за други планети и несъществуващи технологии. Иначе 3D-то е яко, но докато не се направят индивидуални очила за всеки, няма да е практично.

    @Longanlon – е, пак за Motion capture-а ти трябват актьори. Движенията не може да ти ги изфабрикува човек – само да ти ги направи анимирани.

    @момчил – да, това е най-силното послание – как се залъгваме и как унищожаваме собствената си планета. За пари може всичко да се рационализира.

  8. След дълго четене на коментари реших и аз да го гледам. Добре че беше 3D, защото иначе мисля че щеше да ми е скучен. Честно казано природата просто ме впечатли, как детайло е създадена и колко е красиво всичко. Историика си я биваше, но честно казано ако го гледах на компютърът, а не в кино Арена, щях да го превъртя на бързо обороти. Иначе филмчето си го биваше, остави някакви емоции в мен.

  9. Напълно споделям мнението ти. Единствено не съм съгласен с „по сценарий определено отстъпва на District 9“. Не защото е с невероятен и уникален сценарий, ами защото сценарият на District е пълен с дупки, пропуски и неясни моменти…

  10. Бояне, да, трябва ти актьор за моушън кепчъринга, ама не е нужно да е „големата звезда със звездния хонорар“…

    пък и колко години още ще е нужен човек за това?

  11. @Longanlon – е, наистина няма нужда да е звезда с многомилионен хонорар, но още доста време ще трябва жив човек зад технологията, за да се реалистични движенията на лицето, ръцете и тялото.

  12. Малко си се преебал да го гледаш в неприятното Фламинго. Пробвай в Cinema City, зала 1. Аз вече 2 пъти го гледах за 1 седмица и анимацията е наистина покъртително добра..

  13. Може би на второ „четене“ някой от вас приятели ще усети и недотам скрития от впечатляващите ефекти акцент на филма … а именно как хората сме изгубили връзката си с природата и в какви зли роботизирани консуматори сме се превърнали. Не съм вярвала, че един продукт на новите технологии може да ме накара да се вгледам в човешкото 🙂 Или казано иначе … американска боза, но с гъст каймак (на дъното) 🙂 Приятно гледане!

  14. Jo, като сме се роботизирали, пожелавам ти приятно възвръщане на връзката в природата, което може лесно да постигнеш, като се преселиш на село и си гледаш доматки в градинката и си пасеш козичка. А, не се ли затича вече натам? Не? Тогава какво? 😛

  15. @Jo – Точно това се опитах да предам в поста. Наистина ти вкарва едно чувство на тъга за пътя, по който сме тръгнали.

    @Longanlon – Това е глупав аргумент – не е нужно някой да скъсва напълно с цивилизацията, за да осъзнава нуждата от по-голяма връзка с природата. Най-малкото такива индивидуални импулси засилват нуждата у хората за по-чисти храни, градове и въобще живот.

  16. И екологията е winner пък. 😛
    Филмът е разкош и си струва гледането и според мен. Ефектите са изключителни, но целият свят на Пандора много ми хареса как е измислен не само като ефекти, а и като същност. За да направиш хубаво ефектите трябва и да имаш какво да облечеш в тях^^

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.