Аз пиша, ти пишеш, той пише и праща lolcats

Днес на няколко пъти ми попадна линка към „нивируйатно иаката“ статия на Иво Сиромахов за Facebook (определението иронично е точно от Facebook). Не я прочетох чак докато Васил не ми прати тази си критика в Twitter след предишните ми три статии и въпроса на Re:TV за плоския данък пак там.

Сега, само от тези две изречения може да си представите колко време прекарвам в мрежата. Следва констатацията, че си губя времето, че не излизам навън и не правя нищо друго. Интересното в случая е, че нищо от това не попречи на работата ми или на каквото и да е било през деня (освен, че се блъснах в един човек докато пишех на телефона, но той си беше виновен). Всичко е въпрос на това как си подредиш нещата и да знаеш какво търсиш.

Това, което Васил писа в коментара си е, че съм писал глупости (едно, две, три), но това си е негово мнение. Номално е да има цинични хора и честно казано, ако самия аз бях прочел същия текст преди 3 до 6 месеца, и аз щях да реагирам така. Да кажем, че тогава бях в „циничен период“ и смятах, че всичко е тъпо и няма смисъл (грубо казано; да не навлизаме в подробности).

За това, което писа Сиромахов отговорих, че го разбирам – нормално е когато някой влиза в дадена социална мрежа и има големи очаквания от „интернета“ да му отвори широките врати на комуникацията с всички любящи народи по света и прочие, и прочие… да се отврати като му пратят хиляда тъпи теста. Нормално би било и ако Иво Сиромахов си отвори за пръв път пощата при спрени филтри за спам и си помисли, че целия свят говори само за виагра и сватби с непълнолетни рускини.

Проблемът в случая е, че (още) няма такова нещо като автоматичен филтър срещу социалния спам. Ти сам си подреждаш нещата и си знаеш какво търсиш. Тренираш системата. Мен във фейса вече рядко ме спамят и като се случи ги режа бързо. Facebook не е интернет, а е соц-мрежа за забавление. Кой как си е негова работа. Xing и Linkedin са сериозни мрежи за работа. Там няма тестове и смешни картинки и същите хора обсъждат съвсем други неща. В нета за всичко си има място, а ако няма – създава се. Facebook не е скапан – мнозинството от хората вътре изпростяват. Въпросът е с какви ти общуваш, как си подредиш нещата и да знаеш какво търсиш. Ако Иво Сиромахов и Васил не знаят какво търсят вътре, нормално е да намират само социалния спам.

krokodilerian, без лоши чувства, разбира се. Лафим си.

31 коментара

  1. За всеки влак си има пътници, гласи една поговорка. А пък ние си знаем, че повечето поговорки наистина описват нещата на 100%. Като не ти харесва – не го гледаш .

  2. @Калоян – вярно е това, но е и вярно, че в един момент цялата (субективно определенена) простотия ти се изсипва и вече нямаш избор да не я гледаш. От тази гледна точка разбирам Сиромахов, но какво с всяко нещо, предимставата на интернет донасят и недостатъци. Трябва ли да спрем телевизията, защото има скапани канали? Някои хора смятат, че шоуто в, което той работи трябва да се свали поради същите причини, които той изказва. Всеки има избор да не гледа Шоуто на Слави и да не влиза във фейса.

  3. Ползвам Facebook от сигурно повече от три години – покани ме една приятелка, която живее в Холандия, още по времето, когато тука не бяхме и чували какво е социална мрежа. Преживяла съм историята на тоя сайт и една голяма част от живота ми е там.

    Който не го кефи, да не се регистрира. Никой никого не кара на сила. 🙂 И аз не разбирам как някой може да намира нещо, което те свързва с приятели, с нови интересни хора, помага ми да си складирам лични неща, снимки, организирам си свободното време… Да, има много неща, които и мен ме дразнят – разбирай тестовете. Ама никой не ме кара да сги правя насила, нали. 🙂

  4. @Боян Юруков – правилно, никой не карам на сила да чете нещо което не му харесва. Извинявай, но по тази причина трябва да се откажем от интернета, защото ни предлага достатъчно от това което не ни харесва. Светкащи банери, подскачащи зайченца, айфони на конвейр и пирати които искат да ме заколят, 1000 сайта за клюки – аналог на ШОК в нета …

    Абе има какво да се коментира, но смятам с това да приключа 😐

  5. Проблемът е, че просто очаквам повече 🙂 Аз па приемам нещата донякъде лично, понеже хората които чета не са просто един текст, те са някакви личности, чието мислене, пренесено в текстова форма ми харесва. За това спокойно мога да приема това лично и пак да не се засегна:)

    Колкото до цинизма, поне според мен той е животоспасяващ, а за IT-то – просто задължителен (и всъщност тая тема ще я има в дискусията/лекция дето мисля да водя на openfest тая година). Липсата на цинизъм води до неща като dot-com балона и до сегашния малък балон с web2.0 (което не е лоша технология, просто хората решиха да се олеят).

    За самия facebook – аз не го ползвам, и може би не трябва да давам само него за пример, понеже той не единствения проблем 🙂 Реално погледнато и twitter-а е бая крив, но там поне има прилични решения (едно от които се каня да си напиша тия дни, клиент с филтър, да видим кога ще намеря време).

    Сигурно мога да напиша и още нещо, ама ми хрумнаха едни други неща, та толкова:)

  6. Pingback: Боян Юруков
  7. Pingback: Боян Юруков
  8. Егасиму. Искам да имам времето на Иво и Васил. Да си дращя, ей така, докато някой ми чисти входа, изхвърля боклука, пълни хладилника, паркира/мие/бърши волвото, пере, простира, глади и слага нещата по рафтове. Направо им завидях за свободното време !
    Дерзайте, братлета. Щом няма какво друго да правите.

  9. Бояне, без връзка с темата, но сега влязох и разгледах блога ти отново, постоянно го правиш да изглежда все по-добре…Но, как можа точно тая снимка да си сложиш? Гледаш като агент на Държавна сигурност на нея:-)))

  10. @in2h20 – чадо, ти определно па имаш твърде много работа, щом идея си нямаш какво върша и директно се изказваш:) Това, че ти не можеш да пишеш, не значи, че други па не страдат от словесна диария просто :))

    Колкото до сър Сиромахов, той от това па се изхранва, и добре се справя (спокойно мога да кажа, че съм си купувал всичките неща, дето е издал, доста радва).

  11. @Васил Колев – виж, реално наистина всеки си има мрежи, които не им харесват. На мен orkut и studivz не ми харесва например. Затова всеки може да си виси където си иска. Според мен проблемът е, че тъй като повечето хора висят там, ако се вкара човек в друга мрежа, няма да има какво толкова да прави.

    Не бъркай цинизма с прагматизма. dotCom балона се наду и се спука поради същите причини, както всички останали балони. Разликата беше в типа злато. Не мисля обаче, че желанието да се вкара някаква цел на групи младежи, които иначе биха висяли във въпросния оплют facebook, както и в други наистина долнопробни сайтове, може да се нарече „балон“ и че заслужава цинизъм. А и в статията приписах неуспеха на такива инициативи точно на това отношение.

    @in2h20 – надали има кой да им чисти къщата. А и всеки има право да пише каквото си иска. При това не е задължително да стигнем да един извод за да си стиснем ръцете най-накрая. Не е като от нас да зависи каква е Facebook и мрежата като цяло.

    @Boris Loukanov – А как изглеждат агентите от ДС? Аз по принцип си изглеждам като борче. Усмивките по снимки не ми се получават и все като темеруд изглеждам. Утре ще е друга – споко.

  12. @Събина – В крайна сметка peer pressure-а докарва много в сайта. Мен точно това ме накара да го използвам – с много приятели нямаше друг начин да общувам.

    @Калоян – примери има много. Въпроса е, че този с фейса и твита е нов и актуален. Това е.

  13. @Васко:
    * за IT-то – просто задължителен (и всъщност тая тема ще я има в дискусията/лекция дето мисля да водя на openfest тая година).
    *едно от които се каня да си напиша тия дни, клиент с филтър, да видим кога ще намеря време
    *Колкото до сър Сиромахов, той от това па се изхранва, и добре се справя (спокойно мога да кажа, че съм си купувал всичките неща, дето е издал, доста радва).

    Are you cereal!?!?!?

  14. @Иво – абе той Сиромахов наистина това му е стила и от него му идват парите и затова не знам защо му се вързваме толкова. Може би нещо с блогърското его. А всъщност стила му обяснява, защо на Слави му се получава все по-просташко с всяко предаване. Пък може и на мен да ми се е изменил вкуса – не знам. Субективно е.

  15. @Боян – статийката на Сиромахов искрено ме забавлява. Той има неповторим стил и способност да изобразява наглед обикновените неща изключително комично и гротескно. Btw, гледам че всички много насериозно сте ги приели нещата. Аз дори не съм сигурен, че г-н Сиромахов ги мисли тея неща, които ги е написал. Естествено, че на всяко нещо включително и на Facebook може да му се намерят само недостатъците да се хиперболизират и да изглежда като едно голямо лайно, както е изобразено на картинката над статията му. Аз лично ползвам Фейса всекидневно и мога да кажа, че социалният спам е толкова мижава частица от всичко, което ти предлага този сайт, че все едно да описваш Кетрин Зита Джоунс и да говориш през цялото време за ноктите на краката и. С други думи 20-те Ignore, които натискам при всяко влизане във Facebook са най-малкият ми проблем в ежедневието 🙂 Айде със здраве!

  16. @Alexander Nikolov – батка аз точно това обяснявам. Не знам дали Сиромахов ги мисли тези нещо и честно казано няма значение. От неговата статия обаче тръгнаха великите философствания колко бил проницателен и как всички соц-мрежи били такива. Към това включиха набързо Twitter, а малко след това и блоговете. Тя статията е забавна в стил „никаква мисъл и много драскане“, но като я публикуваха в ежедневник едва ли не я възприеха за мнение на специалист и огледало за интернет реалността. Мен реакциите ме издразниха като написах това горе, а не самата статия. Даже горния текст не е адресиран до Сиромахов.

  17. @Alexander Nikolov – „20-те ignore“ при теб при мен може да се окажат 200 🙂 Освен това ние имаме различно усещане за spam – аз например нямам инсталиран flash, и определено нямам намерение да си сложа, както и да се хвана да гледам клипове – основно щото само ми губят времето, за 10 минути да гледам нещо, което мога да прочета за една 🙂

    За това спокойно мога кажа, че Сиромахов за мен е прав – за мене signal-to-noise ratio-то на fb е твърде ниско, по същия начин на много блогове (които режа от агрегатора). Може би щото съм свикнал с друг тип неща, като някои mailing list-и (например NANOG е толкова много signal, че на моменти се задавям:) ).

    Или, да се върна в тона на оригиналното нещо, което написах – това, че вие губите много време с глупости не значи, че и аз обичам да го правя 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.