Благинка за неофициалните ми редактори

Отдавна ми хрумна тази идея и дори бях написал кода за нея, но едва тези дни го тествах и пуснах. Тъй като правя някои пропуски в граматиката и изказа си, няколко души ми пращат редовно писма с грешките за да ги оправя. Често като седна да пиша статия я преправям няколко пъти и се получават технически и правописни грешки, които не забелязвам. По принцип я оставям за няколко часа и после я прочитам пак за да ги махна. Несъмнено вие ги виждате обаче и затова реших да ви дам възможността да ги съобщите по-лесно.

Новата функция на блога ми се казва Gramat и също както останалите, съм я направил да не се натрапва. Включва се от бутона с молива горе до този на Svejo. Ето стъпките за даване на съвет:

  • Натискате молива, се появяват инструкции и бутон за активиране на услугата
  • Активирате услугата, почти цялата статия се превръща в неформатиран текст. В някои случаи могат да останат снимки или други елементи.
  • Отляво на всеки текстов блок се вижда иконка на молив със стрелка. За да поправите този параграф, трябва да кликнете или на иконката или на самия текст. Тогава се появява поле за редакция където може да го промените.
  • Когато сте готови с този параграф, натискате „Дай съвет“ и промените се добавят в списъка. Може да откажете промяната или да махнете всички промени на този параграф.
  • Когато сте готови, отидете в началото на статията и натиснете бутона „Изпрати Х съвети“. Името на бутона ще се промени в зависимост на броя на редакциите ви.
  • Ако използвате тази екстра няколко пъти, ще забележите, че сайта ви показва последните ви предложения. След като изпратите редакциите си (става само при натискане на „Изпрати Х съвети“) те се записва в база данни и аз ще мога лесно да ги прегледам един по един. Остава да променя текста и да си взема бележка, за да не правя толкова грешки. Смятам, че тази нова функция ще ми помогне много, за да не правя отново и отново същите грешки.

    Също както повечето функции на този блог, и тази не е пакетирана като WordPress plugin. Идните седмици ще пусна повечето от тях като кодове, за да могат желаещи да ги кодират правилно. Аз за жалост няма да имам време по всяка вероятност, но ще се опитам да науча как става. Също не съм го тествал на IE (отчасти, защото ме е страх) и затова ще се радвам, ако ми дадете feedback в коментарите, ако забележите нещо (положително или отрицателно). По-нататък ще се опитам да направя по-удобно редактирането и админ панела. Също така обмислям да направя цял сайт по въпроса, където хората ще трупат точки за даване на такива съвети, а блогърите и другите сайтове ще имат „граматически рейтинг“.

    31 коментара

    1. FireFox 3.5.2 – системата работи.
      Повечето ти грешки са lapsus calami. 🙂

    2. @SuperCow – супер, че работи. Довечера ще го тествам на IE6, но IE7 няма да имам скоро.

      Грешките ми се случват по принцип, когато заменя някоя дума или фраза и забравя рода или члена в останалата част на изречението. Дразни си обаче и затова е хубаво бързо да се оправят. В такива случаи оценям ролята на редакторите във вестниците – просто като прекараш известно време над един текст спираш да забелязваш тези неща.

    3. Pingback: Боян Юруков
    4. Pingback: Боян Юруков
    5. Ти сега нарочно ли си оставил по някоя грешка в този пост 😉 Пратих две предложения под FireFox 3.5.2, всичко е пушка.

    6. @Val – няколко ги оставих наистина, за да се пробват хората. Не бих се учудил обаче, ако не съм видял нещо. Админ панела ще го включа довечера и ще прегледам всички поправки.

    7. Извънредно интересна идея, браво!
      Би било интересно да има възможност редакторът да се идентифицира пред автора, пред читателите и пред другите редактори. Тоест, да бъде видимо кой какви корекции предлага…

    8. @Борислав Борисов – Замислих се да го направя в този блог, но ще стане много тежко. Даването на съвети има вече 4 стъпки, а ако добавя и регистрация и въвеждане на имена ще стане много сложно. Мога да го направя като опция, но пак от страна на сървъра ще има много работа.

      По ефективно е да направя всичко това като отделна услуга като сайт, където редактори, обикновени читатели и grammar nazies ще се регистрират, а журналисти и блогъри ще представят сайтовете си за преглед. Ще е възможно да има и редакции като гост. Сайтовете ще добавят бутон и ще конфигурират кой елемент от сайта ще се редактира. Така ще може бързо да се изготвя статистика, да се правят настройки и въобще ще го има соц-елемента. (чети социален)

      И за двете ще трябва подобно усилие за кодирането и затова по-добре да направя второто, за да могат и други да го използват.

    9. Браво, Бояне! Изключително добро нещенце. Във Firefox 3.5.2, както вече стана ясно, работи. Все пак и аз да кажа.

      Може да направиш нещо подобно и за коментарите, ако ти се занимава.

    10. @Васил Светославов – за коментарите принципа ще е същия и няма да е трудно. Трябва да измисля обаче по-добър формат за тях, защото понякога са много. Трябва да направя нов дизайн с генерално решение за цели сайтове за да мога да го пусна като услуга. Вече имам нещо в предвид.

    11. Чудесно замислено, но трябва да се изпипа още.
      Пратих три пъти предложение за абзаца:
      Натискате молива, се появяват инструкции и бутон за активиране на услугата
      Два пъти: „се появяват“ да стане „появяват се“ – нищо,
      третият път, когато добавих . в края (по-правилно е да бъде 😉 – получи се.
      Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; bg; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2.
      Но с IE8: Има моливче, появяват се инструкции и бутон за активиране на услугата. Натискам го – появяват се толкова моливчета точно под плика, колкото пъти съм натиснал „Отбележи грешките“ и толкоз.
      Подробности за грешката в уеб страницата
      Потребителски агент: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; InfoPath.1)
      Времево клеймо: Fri, 7 Aug 2009 20:56:00 UTC
      Съобщение: Object expected Ред: 736 Знак: 1 Код: 0
      URI адрес: http://yurukov.net/blog/2009/08/06/blaginka-za-neoficialnite-mi-radaktori/
      Съобщение: Невалиден аргумент. Ред: 19 Знак: 3 Код: 0
      URI адрес: http://yurukov.net/blog/wp-content/instant.js
      Съобщение: Object doesn’t support this property or method
      Ред: 433 Знак: 5 Код: 0
      URI адрес: http://yurukov.net/blog/wp-content/themes/yuri_lamperiq/yuri_comment_utils.js
      Дано ти бъде от полза!

    12. @Костадин Костадинов – Ти си баси early addotter-a. Остави малко място за обикновените неща. Той ше го направи спокс..

    13. Не знам дали сте чули но в България пребиха редактора на електронното издание Европа.БГ – Случай аналогичен на пребития журналист от ФрогНюз

      Мисля, че тук у нас могат просто така да си те пребият както си стоиш у вас! ЗАЩО НЕ ПООБСЪДИМ ТОВА В БЛОГА? Актуална тема е все пак…

    14. Благодарско на Костадин Костадинов. Ще гледам да ги оправя като се намеря на windows-ка машина.

      @Val – недей така – прав си е. На IE не работи, а трябва.

      @Didan Denev – Не съм писал по три причини – бях извън България без нет и телевизия, нямам никаква представа какво се е случило и дори да прочета, не съм сигурен дали ще имам достатъчно информация. След като се върна от Спирита темата сигурно ще е стара и няма да има смисъл. Не омаловажавам темата въобще – това трябва да се знае и осъди, но не е нужно да сме мерудия на всяка манджа. Като се намеря пак пред компютър и имам по-осведомено мнение, ще пиша.

    15. Темите които ни се струват остарели и ги подминаваме ги четем отново. Така е в света на „мерудиите“ Ако за нападението над Огнян Бояджиев темата остарее… Ще ви пратя нова (просто името ще е различно) Помните пребития редактор на Фрог Нюз? Огнян Стефанов…

      В случай, че има желаещи… нека се възползват от поканата:

      Елате в България – тук можете да убивате безнаказано!

    16. коректори им се вика във вестниците 🙂 редакторите са друго.:р

    17. Pingback: Боян Юруков
    18. Тая функция да не е изключена? Нещо не я виждам…

    19. А с тази благинка как се развиват нещата?

      Една предложение от мен: Защо не направиш отделна категория за разработените от теб неща? Много са интересни и бих си направила отделен абонамент, за да не пропусна нещо, макар че съм абонирана за общата RSS-хранилка.

    20. @Мариана Евлогиева – никак. Вече от година е в дълбока опашка сред проектите ми. Няколко пъти се връщам към нея и реших, че има принципен проблем, който трябва да измисля. Надали обаче ще има развитие по темата до Септември.

    21. @Боян Юруков
      Щастлив човек си ти – явно нямаш грижи, щом ти се налага да си измисляш проблеми! 😉 Е, и аз преди малко ти измислих един проблем – да направиш отделна категория за твоите творения, за да чета и да ти се радвам. 🙂

    22. @Мариана Евлогиева – не си измислям пробеми – мозъкът ми така работи. Към този момент имам 100 различни идеи в главата и отбирам само тези, които имат най-голям потенциал или които най-напират да излязат. Едната от идеите е система към блога, с която да мога да качвам mindmaps направо от телефона ми като статии. Mindmap, ако не знаеш, е прекрасен начин за бързо изобразяване на идеи. На телефона имам поне 20 развити до подробности. Трябва да ги пусна. Една от последните ми големи идеи, които работя в свободното време е сайт за локализиране на изчезнали хора. Дори говорителя на МВР каза, че има интерес сред колегите му като му я описах.

      Абе трябва ми екип от 3-4 човека дето само да пишат софтуер около това дето ми идва в главата, ама айде! Един ден може би.

    23. @Боян Юруков
      Шегувам се – просто се хванах за изречението „Няколко пъти се връщам към нея и реших, че има принципен проблем, който трябва да измисля.“
      Иначе знам, че няма нужда да си измисляш проблеми. Следя блога ти и съм се убедила, че имаш доста идеи, а и реализираш много от тях.
      Според мен ти си най-полезният за блогърската общност български блогър! Няма нужда да ми благодариш – не е комплимент, а наистина мисля така. 😉
      Пожелавам ти скоро да дойде денят, когато ще имаш не 3-4, а 30-40 човека, които да работят по идеите ти!

    24. P.S. Не си дръж идеите само на телефона, прави копия! Аз още не мога да прежаля стотиците идеи, които изгоряха заедно с един стар PSION 🙁

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.