Божидар Димитров и социалния спам

n219965215634_4334 Спрете да ме каните в групи от типа на „БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЕ ИСКАТ БОЖИДАР ДИМИТРОВ“ и „АЗ СЪМ ПРОТИВ АГЕНТЪТ НА ДС БОЖИДАР ДИМИТРОВ ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА МИНИСТЪР“ (тук и тук). В едната влязох само за да напиша, че нямам нищо против. Не разбирам цялата фобия от комунистическата държавна сигурност и едва ли не възраждането й с назначаването на един човек като г-н Димитров за министър.

Какъв ми е проблемът?

По начало, хората в моята възрастова група – 20-30 години – си нямат представа какво е ДС. За нас това е един мистичен апарат от времето на комунизма, за който ни казват, че е следял всичко и всички и е прибирал наред свободо-мислящи граждани за вицове и „подривна дейност“. Добре, но никой от въпросното поколение не е изживяло това и си няма представа за какво става дума. Ако чуете някой под 30-те да говори пламенно срещу „олигархията“ и „комунистическите ченгета“ знайте, че дядо му или баща му са му напълнили главата с глупости.

Моите родители са пропуснали възможността да ме въведат във фобията и да ми предадат този ценен опит. Може да е от нехайство. Затова аз реших да се разровя и да проверя какво е ДС. Говорих и с колеги немци, за да видя какви са били техните (западни) служби по същото време. Интересното е, че особена разлика няма – разни отдели, следене на хора, външни операции, арести на неудобни политически лица и т.н. Просто явно тук PR-а им е бил по-добър от нашия.

Какво е ДС, ако си на 20 и нещо?

Знаете ли за мен, като млад активен, здравомислещ и що-годе интелигентен човек, какво е ДС – държавен орган, който е отговарял за защитата на комунистическа България от външни влияния и подривни елементи. Това е дефиницията. Като всяка дефиниция, интерпретацията и на тази зависи изцяло от възприятията на времето и четящите я. По онова време, външните влияния са били опитите за шпиониране на запада и някои вредни интереси на изтока. Подривните елементи са били всичко, което говори против комунизма и социализма. Тази структура (на теория) е отговаряла пред партията, в която е била концентрирана цялата власт. С две думи ДС е бил инструмент. Не се съмнявам, че повечето хора там са вярвали, че наистина пазят родината, че изпълняват ролята на народа и като тренирани войници са гледали да спазват заповедите.

За жалост, както всичко в нашата версия на комунизма, и това не е работело както трябва. В ДС, при толкова много налична власт и информация, не може да се очаква, че всички ще си вършат съвестно работата. Доста са докладвали съседите си и са подпомагали репресивния апарат. Тези хора обаче не ме интересуват въобще – независимо дали има или няма ДС, те ще доносничат и ще мамят. Мен ме интересува повече кой е държал лостовете на този апарат. Не смятам, че може да се обявява някой за враг просто заради асоциацията му по един или друг начин с бившите тайни служби. Първо, защото в повечето случаи не се знае какво точно е правил за тях. Второ, защото не се знае как са го убедили да помага. И трето – тук присъства ключовата дума „бивши“ – имаме си достатъчно престъпници сега, за да гоним скелетите на комунизма. Успеха на някой от тях (особено в югоизточните региони) може да се проследи от връзките им с ДС, но да се гони някаква конспирация не намирам за реалистично.

Димитров и българите в чужбина

Та обратно към Божидар Димитров. Не знам какво е правил преди ’89 и честно казано не съм сигурен дали мога да имам доверие на който и да е източник на информация. Впечатленията ми от него са добри и знам, че го е грижа за историята, паметниците и българите ни зад граница. Това, което ме притеснява обаче е дали покрай българите в Русия и западните покрайнини, няма да забрави останалите 2+ милиона. С изключение на богатия му опит в историята и възстановяването и издигането на наследство ни, за което го уважавам, не виждам тук и сега какво може да направи за мен. Българската емиграция знае много добре историята и причините да се гордеем, че сме българи – търсим ги почти отчаяно всеки ден. На нея й трябват обаче стимули да не загърбят българското насред забързаното си ежедневие или още по-добре – солидни икономически и социални аргументи да се завърнат в България. На нея й трябва и нещо много повече – друго лице на родината, на което да му пука за тях и да не звучи като крещящите телефонистки на посолството в Берлин.

Може би единствената причина някои хора в мрежата да не го искат за министър, е досието му в ДС. Мнозинството няма отношение, но се чуди каква квалификация има той за да помогне на българите зад граница. Мисля обаче, че г-н Димитров може най-добре да оцени ролята на емиграцията ни в процесите от края на 18-ти век до наши дни и се надявам, че ще се постарае значително по горните две точки. Ако не – просто ще прекръстим ресора му на „културно наследство и неудобни отношения с Македония, Сърбия и Турция“.

174 коментара

  1. И аз съм в тази възрастова група и определено не знам нищо за ДС освен информация от по-възрастни и най-вече нета, но като се има предвид и колко са изопачени някои от нещата в онлайн пространството понякога се чудя дали да вярвам.
    Като човек живеещ в чужбина разбира се вълнувам какво ще се случи с българите в чужбина. За момента може само да се надяваме, че той ще направи повече от досегашните, а и няма да си избира привилегировани групи/общества т.е. българите в Русия, хАмерика, Германия или Австралия, ще поставят на едно ниво. „Поживем увидим“ казват руснаците.

  2. @Пепо – имаше една много интересна идея, но не се осъществи. Преди година говорих с представителката на Агенцията за Българите в Чужбина за Германия и тя ми каза за фонд за финансиране на проекти на емигрантски сдружения и организации по подобие на евро-фондовете. Кандидатства се и се печели финансиране при свършена работа.

    Истината е, че държавата не трябва да ни накара да се чувстваме българи или да се върнем в България – тя трябва да ни подготви почвата за това или поне да не ни пречи. Досега винаги е пречела. Горния проект беше лъч надежда, но до никъде не стигна.

  3. Ти доколкото знам живееш в момента в Германия, ако не си чувал за ДС то трябва поне да си чувал за СС и гестапо. Ето това е ДС, българските СС и гестапо. Не забравяй, че ЕС официално приравни с декларация зверствата на комунизма с тези на фашизма. Попитай там германците как биха реагирали ако някой в Германия му скимне да сложи министър който е сътрудничил на гестапо или СС. Освен това точно първи отдел където Божидар Димитров е бил агент са се занимавали със тормоза и убийстата на българските емигранти дръзнали да избягат на запад (спомни си за Георги Марков и българският чадър), как мислиш емигратите и техните деца и внуци ще приемат Божидар Димитров. Ето как:

    http://sandolino.blogspot.com/2009/07/blog-post_24.html

    Каквото и да си говорим това си е голям гаф.

  4. Pingback: Боян Юруков
  5. @krlkirilov – мисля, че си пропуснал последните 2/3 от статията. Знам, че е бил сътрудник на ДС. Какво е правил обаче? Знае ли се? Не съм готов да го отпиша само защото има картонче. Уважавам го като историк и за това, което е направил за историята и смятам, че трябва да чуем какво мисли да прави с поста си. Описанието на Борисов беше доста общо и това е притеснително, но нищо повече. Аз съм много критичен към работата на властта с емиграцията ни, защото виждам какво се прави и какво липсва. Не съм съгласен обаче със Сандо и Никола. Повярвай ми – няма да пропусна възможността да го разкритикувам, но не заради нещо, което може би е направил преди да се родя.

    А в Германия има паническа фобия от нацизма и това се преподава стриктно в училищата. Ако няма нужда от мнения като моето, може би трябваше отрано да го въведем и при нас.

  6. Грешиш, че е само картонче. Има официално решение на комисията за досиетата която му отвори не едно а цели три досиета защото е работил под три псевдонима, фактури за получаване на пари и т.н. Ако в Германия всички имат паническа фобия от нацизма, защото се учи в училищата, то в българия това все още не се учи за съжаление, но 25% – 30% от населението имат паническа фобия от ДС защото са прако пострадали от нея. А и ЕНП в която и ГЕРП членува има официално тешение за недопускане на хора от репресивният апарат на комунистическите партии до власта.

  7. ДС е разузнаването и контраразузнаването като на всяка една държава ,която претендира да е. Вътре има отдели с най-различен предмет на дейност./ ислямски фундамелизъм, терор и т.н.да Ви припомня за гара Буново. Б Димитров е работил в Италиамското направление и като млад научен работник е трябвало да стигне до Ватиканската библиотека и от там – информация за България. Знаете, че два пъти 2 и 5 века сме били.. и книжнината значително е унищожена. А Ватиканската библиотека има много информация, която ние все още незнаем а тя е свързана с нашата история. немога да си предтавя как БД може да е засегнал нечий интереси.
    относно бъдещата му дейност“ 3-ри плюса
    1. където захапе непуска доказа го в турция и македония и боянската църква и войнишките паметници
    2. Умен е
    3. лична подкрепа от ББ
    по-добър избор за емигрантите невиждам.Ще се убедите, че съм прав.

  8. @krlkirilov – На мен точно това ми е проблема – всяването на страх без информация. Шегувам се с немците, че са прекарани сериозно за вината, която изпитват, защото идеологията са я взели от Италия, а Хитлер е Австриец.

    Знам, че репресивния апарат на ДС е бил само един отдел. Останалите са се занимавали с други неща, които някак остават на заден план. На принципа, че всеки е невинен до доказване на противното не смятам, че трябва да зачеркваме всички с картончета и досиета. Първо, защото често няма информация какво са правили и второ, защото тази която я има е престояла там 20 години в доста бурни времена и не е ясно кое какво е. В досието на Димитров не виждам нищо притеснително.

    @demokrat – Точно затова говоря – в досието му виждам само опит да помогне на България. Ако аз имам възможност да вляза в секретните архиви на Ватикана, бих го направил. За един учен и историк това трябва да е много по-ценно. Важно е наистина да стане ясно какви са целите и плановете му на този пост, за да се спрат спекулациите на съгражданите ни в чужбина.

  9. Проблема е принципен. Мнението на Сандо е такова защото баща у е бил един от тези репресираните от ДС. ти си млад, но ако и твоят баща е имал сериозни проблеми с ДС сигурно и ти щеше да имаш мнение като неговото. Но имай предвид, че голямата част от емигрантите които са емигрирали преди 1990 г. са имали такива проблеми и имат мислене и мнение като на Сандо. Така, че голямата част от емигрантите ще приемат Божидар Димитров на нож. Вече има и официална декларация на емигранските общности във Франция. Предполагам ще има и други. Вече ти казах за решението на ЕНП и пражката декларация на ЕС. Освен това ния ще създадем прецедент като ще имаме единственият действащ министър в ЕС който вече официално му е извадено досието от официален орган като сътрудник на репресивният комунистически апарат . Всичко това не може да не ни създаде дипломатически проблеми със страните от ЕС.

  10. Споделям че от същество не е дали някой имал досие.
    Всички имаме досие. Някои само в бг. Някои само от период, в който да шпионираш в чужди държави извън рамките на закона и приличието е минавало за патриотичен дълг и национален интерес.

    Наивно е да се мисли че ДС има нещо общо с патриотизма.
    Откровена простотия е да се твърди че ДС е равно на държавен интерес.
    Периодът който обсъждаме е време на московски интереси, не на български; шпионирано е за да се отнесе инфо директно в Москва и с него да се разработи стратегия за възтържествуването на световния комунизъм.

    Аз и световния комунизъм нямаме пресечна точка. Аз и Божидар също.

    Нека не забравяме (отново и отново) че много преди Божидар да приеме поста, аз върша ежедневна и ежечасна работа републиката да има положителен имидж навън.

    И ще ти дам простата причина да го правя. Не е патриотизъм. Не е и държавен дълг. Правя го, щото страната в която живея, работя и се развивам ме подготви за един отворен, глобален и позитивен свят.

    Разликата ми с Божидар е в подготовката.
    Затова Божидар и аз нямаме пресечна точка.

  11. @krlkirilov – не смятам, че ЕС ще ни правят проблеми точно заради Димитров. Фокуса сега е върху корупцията и икономиката и ако той си върши работата, няма да има проблем.

    Осъзнавам, че не малка част от емиграцията е напуснала България точно заради комунизма, но знам също, че също толкова са напуснали в първите години на демокрацията, защото когато са навлизали в живота са се намерили в една разбира държава и дори да не са страдали пряко от ДС, обвиняват всичко комунистическо за проблемите си. Разбирам неприязъна на Сандо към агентите, но не бива да се въвличаме в лов на вещици. Това никога не свършва добре. Нека изчакаме пълното отваряне на досиетата и ще видим какво ще изскочи.

    @in2h20 – по моите наблюдения за Божидар Димитров и според твоите думи за себе си, мога да кажа, че и двамата работите за България и то сега. Какво е правила ДС и къде е отивала информацията не можеш да знаеш. 90% от всички теории на конспирацията които съм чувал за тях звучат като измислица. Това разбира се не означава, че не може да са истина, но надали някой може да ми го докаже.

    Така или иначе това няма значение. Както казах, нямам намерение да зачерквам един човек като Димитров, само защото е преминал обучение за агент. Не смятам, че са му сложили чип в главата или че са го хипнотизирали. Това да си агент на ДС не означава да си в таен клуб и да заговорничиш 20 години след края на режима. Мисля, че трябва да се внесе малко здрав разум в целия мисловен процес около „комунистическото ни наследство“.

  12. Пак ти казвам мисли за ДС като за българското СС и ГЕСТАПО, с пражката декларация официално ЕС приравни комунистичеките репресивни служби със тези на хитлериска германия, така, че Божидар Димитров ще бъде за западноевропейците българският гестаповец. Вярно ще има и емигранти които ще го приемат, но не би ли трябвало да е министър на всички български емигранти а не само на половината? И не би ли трябвало да се намери консенсусна личност която да е приета от всички емигранти?

  13. @krlkirilov – Два пропуска в логиката ти:

    – правиш връзката Гестапо = ДС и ДС=Б. Димитров и следователно Гестапо=Б. Димитров. Заради декларацията на ЕС прехвърлиш фобията от нацизма над ДС и от там на Димитров. Аз въобще не смятам, че последния е имал каквото и да е общо със злините на комунистическия ни режим. По тази логика, всички, които са учили научен комунизъм трябва да ви затворим, защото сте с промити мозъци за върховенството на този строй. Не е ли така?

    – министър на всички емигранти. Защо не е турчин тогава? Докато в останалта част от света разпределението на гласовете беше между ГЕРБ, СДС, БСП и ДПС, в Турция последните взеха 99%. Значи има логика министъра на българите в чужбина да е турчин и да работи предимно за тях. Ако изключим ДПС от картинката обаче, получаваме демокрация, а в този строй е така – избрания от 25-30% управлява останалите. И тук имаме такъв случай, защото мога със сигурност да ти намеря 25%, които да са съгласни с кандидатурата му – млади хора-националисти, които ще видят работата му като историк и защитник на българското.

  14. Държавна сигурност е точно това, което чуваш за нея – репресивен октопод, организация на доносници, мошеници и обикновени мръсници. Хората работели в нея, в най-добрия случай нямат грам морал, а в най-лошия би трябвало да отговарят за престъпления. Но щом нямаш нищо против, ок, носиш си отговорността.

  15. Б.Д. си каза какво ще прави като Министър на Емиграцията – ще пътува. Б.Б. го награди за приятелство и разбира се помощ.

    Интересни неща за ДС пише в Задочните репортажи на Георги Марков.

    А много интересни неща за един агент от ДС с няколко псевдонима (подобно на Б.Д.) има във http://www.glasove.com. Търси за агент „Сава“.

    Народ, който не си познава историята, няма бъдеще.

  16. Интересна гледна точка.

    ДС е една много сложна тема и далеч не всички работели за ДС трябва да бъдат демонизирани. Някои действително са спасявали народонаселението от терористи, наркотрафиканти и прочее. Но в основата си ДС е имала за цел да държи населението под контрол и да пази цялостта на комунистическата власт. На мен ми е трудно да приема това като нещо добро.

    Някои от агентите на ДС са такива защото са били принудени, заплашвани, тормозени. Други- по убеждения или по сметка. Трябва да се прави разлика. Но при всички положения един бъдещ министър трябва да може свободно и честно да разкаже за връзките си с тия служби, които са направили живота на мнозина доста мизерен.

    Моето възражение срещу Б.Д. е само от части заради ДС. Много повече ме притеснява, че той е доста вулгарен националист- т.е. човек който не може да осъществява адекватна дипломатическа работа. Той има и доста грубо отношение към съседни нации и крайни мнения по македонския въпрос. Друго – той явно смята за българи в чужбина само не-емигрантите. Аз с това нямам проблем – емигрантите са направили избор и нямат право да мрънкат за държавна подкрепа, но ако Б.Д. ще е министър на побългаряването на Македония -това е проблем.

    Такива неща, човекът е некомпетентен за работата. И е много спорна фигура. Некомпетентни спорни фигури нямат място в дипломацията. А че това не е най-важната тема в момента- съгласен съм.

  17. @Комитата – аз просто не искам да слагаме всички под една шапка. По тази логика трябва да пишем всички от управлението на Костов за корумпирани, защото точно затова им падна правителстото. Същото важи и за немците – не е вярно, че всички немци са били съгласни с нацизма и че всички в армията са съдействали с ужасиите. В огромната си част населението и самите войници не са знаели какво се случва. Склонен съм да вярвам, че с ДС е нещо подобно. Затова не бих тръгнал да слагам всички под един знаменател.

  18. @Марин – Бих ти казал същото както на Комитата и ще добавя, че според това, което съм чел за работата на Домитров в ДС, мога само да му се радвам. Вече, защо е министър и какво ще прави като такъв – ще видим. Ако не върши работа и не го махнат, това ще е първия знак за разпадане на идилията от некорумпираност около Борисов.

  19. само за справка – правителството на костов не падна. беше си сменено с нормални избори след пълен мандат – първият такъв от ’89-та насам. колкото до дс – всички са знаели с какво се занимава дс – вътрешно прочистване на неудобни и външно прочистване на неудобни.

  20. дс не е армията, където събират наред, а сс, където се работи по лично желание, и като изключим малцината изнудвани, там се влизаше с желание за кариера на гърба на останалите.

  21. @Никола – Тук ще се съглася – Божидар Димитров определено не е дипломатична фигура, която може да се слага начело на такава пипкава задача като културното ни наследство зад граница. Като експерт-съветник – да, определено. Самото му избиране обаче ще обтегне отношенията с Македония до крайност.

    @chaotic – Правителстовото на Костов наистина падна след избори, но не малка част от народа искаше да го разкъса. Не можеш да отречеш недоволството след управлението му. Беше по-голямо дори и от това, което видяхме до преди месец. Корупцията по негово време беше пословична. Не отричам икономическата му политика и стабилизирането на държавата, но е глупаво поддръжниците му да избягват сляпо множеството му пропуски.

    @Комитата – не знам как се е влизало. Знам обаче, че не е ставало с кандидатстване или официална покана, а с разработка – следят те, обработват те психически, проучват те и те вербуват. Ако си ценен за тях нищо чудно да ти дадат оферта, която да не можеш да откажеш.

  22. не отричам нито недоволството нито пропуските – това което направи си е достатъчно за да ги компенсира. а до дс – ставало е и с кандидатстване и с официална покана. вербуваните са друга история – те са просто агенти – тук говорим за офицерите.

  23. О, можеш да откажеш и още как. Не са разстрелвали за отказ да работиш в ДС и такива случаи има много. Въпросът е, готов ли си да посрещнеш последствията от отказа си. Ето защо другарите с псевдоними не трябва да припарват до властта. По никакъв повод. Имаха 20 години да разкажат, да се разкаят или да обвинят, ако са били принуждавани. Те какво направиха – мълчаха. Сега да бъдат така добри да слязат веднъж завинаги от историческата сцена. Има и други достойни професии освен политиката. Чувам че в манастирите имало дефицит на монаси.

  24. @chaotic – и аз бих искал да чуя кои са офицерите. Защо обаче се гледа само в агентите и се прехвърлят всички негативи от комунизма върху тях?

    @Комитата – Домитров си е казал. Досиетата са му отворени. А ако хората толкова не са съгласни с участието му в управлението – има си начини за сваляне от власт. Колко обаче хора с картончета и досиета е имало до сега в парламента и в управлението?

  25. @Боян Юруков – Не си ли се сблъсквал с интригантсването: двуличие, говориш едно нещо на един, второ нещо на друг, всяваш клюки и ги правиш истини, правиш се на добър, а всъщност си измет. Това е част от наследството, от което не се отървахме. Да, може би трябваше закон-забрана отричането на пагубните щети, нанесени от комунизма. Както и лустрационен закон.

    На такова мнение си („не искам да слагаме всички под една шапка“ и т.н.), но ако пропрочетеш повече, ще видиш, че не е безпричинна паника. Опит е да се попрочистим; доколко смислен и успешем – не знам.

  26. Няма ли да приключваме с агентите във властта или щом е имало досега айде да има и още?

  27. @стир – ами виждал съм тези качества и то в най-различни хора. В това число и у много немци. Това са чисто човешки качества и не смятам, че могат да се припишат на един режим, който да се идентифицира като вятърна мелница, срещу която да можем да се борим. Цялата идея за „борба с комунизма и последствията“ ми изглежда малко като себеотричане и избирателна амнезия. Ще ти кажа защо – в даден момент всеки е живял в комунизма. За тези, които са над 40, това означава, че да си хванат работа, да учат и въобще да съществуват, то те е трябвало да се примиряват с режима. Всичко това не е било трудно, при условие, че от малки са научени, че това е доброто и е нямало информация за нещо различно. Присмивали сте се всички на пропагандата и сте продължавали нататък. Идва края на комунизма (и то не по желание или чрез усилията на „несъгласните“) и следва разруха. Същите тези, които поемат властта и сега виждаме в редиците на старите ни партии обират и съсипват каквото е останало. Следват няколко поколения млади и амбицирани хора, на които мечтите им биват завинаги разбити. Последните намразват или България, или само ДС и всичко общо с комунистите. За мен всички спекулации за конспирация и вреда от „обучението на агентите“ идва от психическата нагласа след гореизброените събития.

    Аз не съм ги изживял и може да греша в преценката си. Въз основа на нея обаче гласувам и вярвам, че много хиляди правят като мен.

    @Комитата – ще се отворят скоро досиетата и ще видим кой ял и кой пил. Агенти като Домитров не ме интересуват, защото според всички налични за сега данни, той е помагал на страната. Ще се радвам даже, ако и сега разузнаването ни проготви такава акция. Интересуват ме генералите и офицерите от тогава. Останалите са пионки.

    Разликата между моето и твоето мнение е, че ти демонизираш всички агенти на ДС. Аз правя разлика между тях и смятам, че тази тема стана твърде банална, за да е в всички дебати в последните 20 години. Искрено се надявам, че след 20 години няма да има коментари от типа „Той е бил син на агент!“. Глупаво е до безкрайност.

  28. Пионки? Колкото мутрата, която ме преби през 2000г. беше пионка на Мето Илиянски. Никой не е отменял личната отговорност. Божидар не го хвали толкова. Кой знае колко талантливи историци, които не са пожелали да пишат с псевдоними са били изместени в кариерата от него.

  29. Офицерите освен това всичките са известни. Уважавани бизнесмени и общественици – Димитър Иванов, Цвятко Цветков и т.н. Всичките се оправдават че са работили за родината и са изпълянвали заповеди. И те си отмениха личната отговорност.

  30. Фактът, че на българите не им пука за ДС, означава, че ДС просто си е свършила добре работата. Никой не може да подложи на съмнение нейната ефикасност – в България убитите от комунистическия режим са повече от полските и чехословашките жертви взети заедно.

    Хората, на които не им пука, се поставят в позицията на съучастници в особено тежки престъпления срещу човечеството – „Народен съд“, избиване на десетки хиляди невинни граждани, колективизация, национализация, Възродителен процес, потъпкване на Човешките права и т.н.

    Жалко, че България не е като Германия – не само икономически, но и социално, и политически, и юридически… Но всички тези нещата са неразделно свързани поради общата морална основа. В Германия обаче негационизмът е наказуем. Докато в България… не ни пука. И после се чудим защо няма справедливост.

  31. Напълно споделям мнението ти за Божидар Димитров.
    Иначе жалко, че по-младото поколение явно не е наясно с проблема с ДС. Ако повечето от по-младите хора не смятаха, че това са празни приказки за дъртаци, лесно щяха да забележат, че кадрите от ДС продължават да дърпат конците в страната.
    Например като подхвърлят досиета…

  32. ДС е сърцевината на бившия комунистически режим. Съществува и сега, като практически е приватизирана от БСП като база данни и кадри.Парите, които се раздадоха скоро след 10 ноември 1989г отидоха именно в кадри на ДС и други партийци стоящи високо в партийната йерархия. Нещата в България не вървятдобре тъкмо защото не е извършена истинска декомунизация на страната и не са разградени структурите на ДС. Ние имаме нужда от нов тип защитна структура, която няма да се занимава със създаване на армия от доносници следящи огромна част от българската интелигенция и всеки по буден човек.Това, че вие сега сте в западноевропейска страна се дължи на факта, че станаха промените. В противен случай цялото ви семейство и по-далечни роднини щяха да страдат заради това че вие сте невъзвращенец.Нямаше да видят бял ден в живота си млади човече.

  33. Ужасявам се от позицията на този млад човек. Той съвсем не е самотен, както се видя от изборните резултати. Даже не ми се коментира, народната памет е безвъзвратно изгубена, какъвто със сигурност е проектът на ДС. България ще продължи да затъва, за жалост… Не чакам нищо хубаво да се случи при такова мнозинство. Да добавя: не сме репресирани – нито аз, нито семейството ми. Но знам прекрасно за какво става дума. Само че какво от това…

  34. Браво, Юруков – напълно съм съгласен с теб. Най-накрая да се появи един човек, който да споделя моите виждания.
    С агенти от ДС или без тях досега резулатите бяха плачевни, напредъкът две напред, една назад. Сега с един бивш агент хората направиха трагедия и невероятна драма – хубаво, по дрехите сте го посрещнали, хайде сега да му се даде шанс и да видим ума му, че да го разберем как да го изпратим. Резултати, резултати и пак резултати – това е мерилото за всяка една длъжност от третата страна – нека първо ги изчакаме тези резултати, пък тогава да се пенят хората.
    Поздрави

  35. Бояне, като човек с претенции за гражданска позиция и още повече – като човек, който живее в Германия, е желателно да се позапознаеш поне малко с нещата, които говориш. Именно Германия е страна, в която бившите агенти е невъзможно да заемат висок пост – нито в науката, нито в политиката, нито където се сетиш. За което, освен ценностните основания, има и прагматични – огромната част от тези хора са вършили неща, които не са за казване, а също и хора, които знаят за тях и шантажират съответните бивши агенти, и така до ден днешен. Иво Инджев е един от малкото, които имат доблестта да си признаят всичко и по такъв начин да успеят да бъдат независими от непрекъснатите шантажи.

    Разбира се, не всички бивши агенти са вършили големи мръсотии, отделно има и хора, които са набедени за агенти, без да са били. Божидар Димитров обаче е бил от особено усърдните – три псевдонима, това не е шега работа. А и съм съгласна с други от коментиращите, които казват, че при Божидар Димитров национализмът е не по-малко притеснителен от агентурното му минало.

    Но понеже мислиш, че „повечето хора там са вярвали, че наистина пазят родината, че изпълняват ролята на народа и като тренирани войници са гледали да спазват заповедите“, ще е полезно да прочетеш част от доносите на Коритаров срещу Владимир Райчев, брата на Андрей Райчев (а че Андрей Райчев е бил на позиции, на които не му се е налагало да става агент, за да разполага с власт, е друга нема). Прочети ги, моля те, за да видиш как тези хора са „защитавали родината“.

  36. Бояне,

    няколко неща, ако ми позволиш:

    1) не съществува оправдание „понеже не съм бил в съзнателна възраст тогава …“. Ако съществуваше, то германците да бяха пуснали свободно фашистка пропаганда и партии.
    Смисъла на историческата памет е поколенията да се учат. Не само от родителите си, а от знанието и на други хора. Не познаваш Коперник, нито някой от комсонавтите – но си научил че Земята е кръгла нали?

    2) проблема с ДС е принципен: ако човек е работил за тях, е работил в някакъв вид за това да поддържа тоталитарната, диктаторска българска държава по онова време.
    Дори пряко да не е натопявал хора и да не е разсипвал живота и съдбите им заради политическите им убеждения, пак е дорпинасял за това тази държава да се крепи. И се е ползвал от държавни блага.

    Та идеята е че за да няма безумни спорове къде точно е границата, най-добре е всички, работили пряко за репресивната машина, просто да не бъдат допускани до най-високите влатови постове.

    Не е кой знае колко да се иска от тях. Позлвали са се от държавни блага, стига вече. Никой не ги гони да ги вкарва в затвора, никой не им забранява да правят бизнес или дори да заемат повечето обществени псотове. Само най-високите – за това е въпроса.

    А ако са били свестни и са свършили полезна работа за запазване целостта на България като държава и като народ – дАли са каквото могат, нека други дадат своя принос днес. Аи и принос може да се дава и по много други начини, не само във властта.

  37. Браво, г-н Гаджоков!

    По-убедително и точно не би могло да се каже. Само да има кой да го проумее и осмисли.

  38. Аз също съм млад, но на мен ми пука ужасно много, че се допускат агенти на чужди разузнавания в правителството на България. ДС е поделение на КГБ, за тези, които не знаят, тъй като не сме имали суверенитет по време на комунизма.

    Моля ви, не се изказвайте от името на всички млади, защото и аз съм млад, но не съм съгласен с вас

  39. Maria, Светла, Дорета51, Лъчезар П. Томов, Красимир Гаджоков (и други преди моя коментар) – благодаря Ви от сърце за надеждата, която ми давате с Вашите позиции! Как ми се иска да сте повече! Тогава светът около нас би бил чудесен.

  40. М/у другото ще ти дам един линк за да се запознаеш с „огромният“ административен капацитет на Божидар Димитров:

  41. Бояне, можеш да подготвиш отговор на всеки коментар, браво. Но не усещаш ли, че дори и да си имал почва, вече я губиш?

    По темата, прочети що изскочи в туитър онзи ден:

    liternet: Светлозар Игов – Да се сърдиш на огледалото. Отговор на Леа КоеÐ>>> http://bit.ly/vrLEA
    2:15 PM Jul 24th from Книжарница Книгосвят

  42. @Комитата – Божидар Димитров си призна, че е съдействал заради досъпа до по-добро образование и Ватикана. От там нататък аз виждам, че той не е започнал сделки с имоти и контрабанда на артефакти (доколкото знам и доколкото не намирам спекулации за това у противниците му), а е започнал да възстановява паметници и да говори за историята и наследството ни.

    А офицерите защо не ги съдим? Скачаме на тези с картончетата, за които нямаме никаква стойностна информация, освен, че е имало интерес към тях, защото големците не можем или по-скоро не искаме да ги пипнем. В България всеки знае по нещо за мафиотите и големите босове и си мълчи. После псува, защо не са осъдени още. Ако искам въпросните офицери да влязат в затвора за нещо – то е за това, което са направили с контактите и властта си след промените, а не преди това.

    @Сандо – Да, и извънземните са си свършили добре работата – повечето от човечеството не вярва, че съществуват, а останалите се възприемат за лунатици. Виждаш ли аналогията?

    Народния съд е срамен момент в историята ни, който определено трябва да се знае. Въобще не смятам, че трябва да забравим престъпленията от комунизма и виновниците не трябва да бъдат наказани. Това, което аз не искам обаче е, да заклеймяваме всичко и всички, които са имали нещо общо с комунистическата власт. В момента точно това се прави. Ще осъдиш ли агентите, които са спрели на няколко пъти атентати на араби на българска почва, например?

    @Божо – там е работата, че се създава някакъв митичен образ на ДС, който едва ли не манифестира, чрез останалите неразкрити агенти и в наши дни. Надали се срещат Пондьо, Пасо и Сандьо в някое кафе всеки четвъртък, за да планират ограбването на държавата. Единственото, което им е дало сътрудничеството с ДС е контактите и знанията за това как стоят нещата. Кой как ги е използвал е въпроса. А не дали има конспирация на ДС за управление на Държавата.

  43. @Вальо – прочети предишния ми коментар. Идеята за активните структури на ДС ми се струва смешна. Мога да се съгласия, че бивши агенти са дърпали или още дърпат конците на престъпния свят в наши дни. Но цялата идея за конспирация ми се струва смешна, като корените за идеята и са в параноята, горчивия опит от отминали дни, разбитите надежди след промените и изгубената младост на няколко поколения в една държава в разруха.

    @Енея – виж какво съм написал на Вальо и Божо. Мисля, че изяснява позицията ми.

    @toma – напълно съм съгласен. Причината до сега България да не излезе от разрухата беше, че вичко и всички си имаха далавери настрана и в същото време са искали „някой да ни оправи“. Ако трябва да говорим за вредното наследстов на комунизма, то това е то – овчето очакване някой да дойде и да оправи нещо. Така се е правело по онова време и всички, които говорят срещу ДС и комунистите им е присъщо. Всички активни хора, с които съм имал контакт и които правят нещо за България, защото им пука, не се интересуват от подобни теории на конспирацията. Ние искаме резултати тук и сега.

  44. @Светла – цитирайки ме, пропускал следващия абзац от статията ми – този в който казвам, че е ясно, че не малко са донасяли за да уредят лични сметки и да спечелят. Това го има във всички служби и затова дадох примера с Германия. Тук е забранено официални лица от времето на Втората Световна и от комунистическите служби да заемат официални позиции. Аз си дадох пример с другите служби – тези в западна Германия. И там са се правили подобни неща, но просто заради липсата на смяна на режима, те не са били заклеймявани. Въпрос на гледна точка, както казах по-рано. Или смяташ, че прочутия лов на вещици на Макарти в щатите през ’50 е нещо по-добро?

    @Дорета 51 – Белене е част от престъпленията на комунизма, както Възродителния процес и забраната на църквите. За тези неща трябва да се изровят отговорниците и да се осъдят. Какво общо има Божидар Димитров обаче с тези престъпления? Ако се стигне до съд, може ли да се покаже еднозначно, че е имал принос? Останалото според мен са клюки.

    @Красимир Гаджоков – За пореден път някой не е прочел внимателно какво съм написал:

    1) аз ЗНАМ какво се е случило – знам фактите, нападките, досиетата, лагерите и престъпленията. Суровите данни и емоционалните изблици да пострадалите от режима са ми ясни. Въпросът е, че тъй като ми липсва личния опит от тези събития, погледа ми върху същите неща е различна. В случая аз въобще не отричам зверствата на ДС, а директното очерняне на всички свързани с него.

    2) не можеш да отречеш, че по онова време не е имало много свестни в държавния апарат и че не малко от тези, които се водят като жертви на комунизма са съсипвали предприятия и са крали от ТКЗС-тата. Не съм съгласен, че трябва да слагаме толкова лесно етикети на хората. Говорихме по-рано за Народния Съд – тук става същото – щом е имал приказка с бившия режим, значи е враг. Колко добри хора са си отишли така тогава?

  45. Мисля че позицията ти е принципна. Като българин в чужбина всеки от нас трябва да направи личен избор „Искам ли да имам нещо общо с хората от ДС и как“.

    Не мога да те осъждам за волята ти да му дадеш един шанс, заради благото на страната.

    Мога да поставям под въпрос дали този човек разбира какво в момента е „национален интерес“, дали има нужната подготовка да поеме най-високото място в дипломацията и направи връзката с общността навън.

    Бойко избираше от ограничена група кандидати; един от приоритетите на правителството му, декларирано, е „чисти ръце“ операцията.

    Аз съм за отварянето на досиетата. Време е да научим как е била организирана ДС, кой е вземал решенията, как са привличали сътрудници, как са ги обучавали, как са работили с другите секретни служби.. ДС е най-новата бг история.

    Докато не си познавам историята, ДС е организация на чуждите интереси в бг, обслужва Москва и изпълнява мокри поръчки.
    Хората подкрепяли ДС са доносници и нямат нищо общо с националните интереси.

  46. @Лъчезар П. Томов – и аз съм чувал, че ДС е било към КГБ, но знам, че е било също толкова, колко нашите служби са част от Европол или ЦРУ. Това, което смея да кажа от името на всички млади е, че нито ти, нито аз може да си имаме бледа представа за това какъв е бил живота тогава. И ти, и аз четем книги, слушаме приказки и си вадим мнение. От там нататък въпросът е кое ти изглежда като факт и кое – измислица и до колкото са ти вкарали параноята от ДС. Доколкото разбирам ти вярваш в приказките за ДС и как тя управлява България сега. Ако беше вярно, защо всички руски пазари бяха загубени след ’89?

    @стир – Мога наистина и отговарям на всички. Проблемът е, че на никой няма да му се мръдне мнението от всичко това. Темата за ДС я дъвчем от 20 години и няма да спрем да я дърчем още толкова. Изплува като няма за какво да си говорим и като не ни се прави нищо съществено. До сега абсолютно никакъв резултат не е имало от преследването на виновниците за въпросните престъпления. Според мен причините са две – прекалената вманиаченост на тема ДС и използването му като политически лост. Същото се е получило с връщането на Македония в началото на 20-ти век. В крайна сметка темата се обезсмисля на фона на днешните ни проблеми. Вманиачаването също така измества фокуса от нуждата от реални резултати. Ако след 3 месеца искам оставката на Б. Димитров, то то ще е заради несвършена работа, а не защото се е опитвал да влезе във Варикана и е получавал подготовка от ДС.

  47. Наивността и незнанието на младите се прощава дотогава, докато демонстрират желание и способности да се учат и докато постъпват морално, което съвсем не значи конформистки. Много жалко е, че много млади хора днес намират за удобно да вярват на това, което не им причинява неудобство и не тревожи съвестта им, за което не се изисква интелектуално усилие.
    Бояне, ползата от този пост за теб ще е голяма, ако не се опитваш на всяка цена да защитиш тезата си, а вникнеш внимателно в коментарите и се замислиш в какво грешиш. Но ако не го направиш, то по-добре го изтрий, че иначе ще ти остане само голямото излагане. Аз например не повярвах на очите си, че можеш да напишеш нещо подобно. Но… факт, написал си…
    Дано поне има полза от дискусията, която предизвика и да те накара да почетеш повече. Или поне никога повече да не пишеш за неща, за които както сам казваш нито нещо знаеш, нито те интересуват.

  48. @in2h20 – и аз затова искам да се отворят досиетата – за да се спре със спекулациите. Струва ми се, че до голяма степен се забравя факта, че пречуваме фактите през различна призма. Тогава е било съвсем естествено да си сътрудничат с Москва. Не го оправдавам, но го разбирам. Ако след 30 години сменим системата си (ако ви се струва невероятно се замислете през 59-та колко им се е струвало възможно) и погледнем назад, ще започнем да осъждаме управляващите днес, че са помагали за използването на уран в Сърбия и Афганистан. Въпрос на гледна точка. Аз се старая да виждам всички.

    Трябва да се осъдят хората, които да виновни за мъченията и лагерите, но трябва да се разбере и защо и какво агентите са направили, преди да ги хвърлим в затвора. Това е уж разликата между демокрацията и комунизма – трябват доказателства в един съдебен процес. Иначе направо да отваряме Народния Съд.

    Истината е, че хората не се променят през времето – само дефинициите им за нещата. Така и много българи на драго сърце биха разстреляли всички с картончета, но виждаш ли – няма да изглежда добре. Разграничаването на ние и те е помагало с хилядолетия сме услявали да оцелеем като човечество и сега го използваме много ясно – ние – горките свободомислещи граждани и те – злите агенти. Като отворят досиетата ще бъдем много изненадани всички.

  49. @Севдалина Пеева – полза не търся. Всички мнения, които съм описал в този блог са търпели неусетно промяна с течение на дискусията. Признах, че нямам горчивия опит на много от комунизма и мога да черпя знание единствено от фактите и историите им. Въз основа на тях си вадя мнение, което по стечение на обстоятелствата се различава от официалната догма, че трябва да изгорим всички агенти на клада.

    Не те ли притеснява, че самия факт, че някой говори не чак толкова осъдително за ДС и един конкретен тях агент, възбуди толкова нападки? Аз се аргументирам, защо бих му дал шанс и защо смятам параноята на много за нерационална. Давам примери, че реално тези неща са се правили и в службите на „добрите“ и че не можем да осъждаме един идивид преди да имаме всички факти за дейността му. По време на Народния Съд са бесили само заради връзки със старото управление. Сега виждам желание точно за това (минус бесенето, защото не би изглеждало цивилизовано).

    От обратната страна на дискусията обаче получавам същите факти, които съм изчел и простото „Малък си, не знаеш!“ Ами нали точно за това говорим. Нали знаеш приказката, че Моисей е водил евреите 40 години през пустинята за да си отидат всички, които си спомнят робството. Като гледам на нас ни остават още 20.

  50. Бояне, дори фактът че отчиташ специално „че не търсиш полза“ показва ясно, че и ти несъзнателно носиш печата на онова време и имаш комплекс към „търсенето на полза“ като към нещо срамно и негативно. А ползата може да НЕ бъде за сметка на другите, ползата може да бъде за доброто на всички.
    Не си мисли, че младостта ти е извинение, и твоето мислене е изкривено като нашето, само че още повече – ти си обременен с желанието да забравиш, да се разграничиш, да имаш претенцията поначало да си незасегнат, и тъкмо тук е капана, който те вкарва в играта, въпреки твоето желание.
    „Всичко, от което злото се нуждае, за да тържествува, е добрите хора нищо да не правят!“ – в този смисъл бездействието, липсата на позиция не те причисляват автоматично към добрите… /надявам се да го схванеш като етично предизвикателство, а не като лична нападка и желание да те засегна/.
    Трябва да има съзнателен катарзис, а не просто да оставим времето да погребе грозното в историята, защото тогава пак остава опасността грешките да бъдат повторени. Затова настоявам, че от една подобна дискусия трябва да има полза – не само от дискусията под твоя пост, а въобще от дискусията в обществото по тази тема.

  51. Текстът няма да го коментирам, защото е прекалено инфантилен за моя вкус (been there, done that) – no offence meant.

    Но, снимката е трепач! Много е готина 🙂

  52. Текстът е инфантилен, защото авторът пише за неща, които не са му ясни, но по-лошото е, че не иска да са му ясни. Това че на теб би ти било безразлично кой е Хитлер, защото си млад, не означава, че Хитлер е свестен. И по тази логика утре ще се появи отново някой като него, само защото не те интересува прочитът на историята. Така и с Божидар Димитров, бащата на историята, защото и е е*ал майката. Може да ти е все едно, че е там, но добре, че има и такива, на които не им е.
    А, и не ми е все едно, че счита НИМ за бащиния, че държи нелегална колекция там и че го дава под наем за сватби. Не помня точно кой беше, но беше шеф на петролна фирма, се ожени там. И други имаше де.
    Представяте ли си Бритиш мюзеум да разреши на шефа на Бритиш петролиум да се ожени там, какъв вой ще настане в Англия. 🙂
    @ Комита – поздравления.

  53. @Севдалина Пеева – Това за ползата беше в друг контекст, но виждам, че ти разви цяла теория покрай него. Ставаше дума за приказките, че блогърите обслужваме нечии интереси и печелим много от това, което правим. Аз пиша тук, защото имам да кажа нещо и искам мнението на другите. Не искам от никой да се съгласява с мен и очаквам от другите същото.

    Аз не искам да се разграничавам от никой и от нищо. Проблемът, който виждам в съзнанието на много българи е острата граница, която се поставя някъде около ’89. Преди нея всичко е лошо, ние сме репресирани и мамим и се скатаваме, за да оцелеем. След нея ние сме совободни, но мамим и се скатаваме, защото ония другите скапаха държавата и трябва да оцеляваме. За неволите на няколко поколения се обвинява единствено и само някакви тайни служби и дългите им пипала през десетилетията. Същото население, което го е имало тогава, го има и сега. Извиненията само са различни.

    Аз не отричам злото, което комунизма е направил и нуждата от съд за виновниците, но поставям под въпрос мотивите за преследванията, липсата на разграничаване на ръководители, доносници и хора, с които е направен контакт и не на последно място – използването на темата вече 20 години за извинение за това защо не се върши работа.

    Не мислиш ли, че трябва веднъж за винаги да се приключи с този въпрос? Не мислеш ли, че е притеснително, че когато някой постави под въпрос мотивите за критиките срещу ДС, всички му скачат?

  54. Проблемът не е Б.Димитров, а принципа сътрудници на тайните служби да не участват в управлението. Още по-малко като политически лица:
    1. В демократичните страни за това си има закони и вътрешни наредби на самите тайни служби.
    2. В бившите соц.страни има лустрационни закони.

    Вие казвате: Не ме интересува какво мислят по въпроса германци, чехи, унгарци. Не ме интересува какво е законодателството в демократичните страни.

    Наистина сте млад. И явно не става въпрос само за опита Ви.
    Всичко, което казвате мога да си го прочета и в българските вестници.
    И не бих се обадил, ако не беше отвратителното Ви и обидно за толкова хора заглавие.

  55. @kosio (shtom se iziskva) – снимката беше ирония, но съм сигурен, че някой ще я използва в буквален смисъл.

    @Mirolio – Нещо не си прочел статията усеща. Интересува ме кой е Хитлер и какво е направил. Чел съм и знам повече от средностатистическия човек. Но ето малък пример къде грешиш ти – в Германия са направили обстойни разследвания кой от апарата му какво е правил и до колко е виновен за стореното зло. Има осъдени и такива с забрана за заемане на постове. Има обаче и наградени за това, че са работили против режима, макар и да не е ставало ясно на пръв поглед.

    Разликата, която аз виждам с въпроса за ДС е, че ние искаме да разстреляме всички с картончета, да разрушим всички комунистически паметници и да изтрием цялата тази част от историята ни, с изключение разбира се на зверствата и лагерите. Не е ли така? Струва ли ти се логично?

    Аз имам своите възражения срещу даването на поста на Б. Димитров, но те нямат нищо общо с досието му, а с личните му качества и работата му досега в НИМ. Чувал съм слуховете, които ти каза, както и също толкова, които им противоречат.

  56. @ivhigh – не виждам какво е обидното на заглавието. Че получих 40 покани за групите във фейса ли? Или че искам да изкажа мнение. Това, което аз не разбирам е, защо когато някой каже нещо в защита на някой агент на ДС, всички скачат все едно е започнал да рисува пентаграми. Крайността на настроенията срещу комунизма ме притеснява и то не, защото нямат почва, а защото исторически никога не са довеждали до нещо добро.

  57. Не са слухове, има си надписи, че изложената колекция е на Васил Божков.
    Колкото до другото, и там хич не са слухове.

  58. Да, мисля, че е притеснително да се поставя под съмнение правилността на лустрацията, Не, не мисля, че е притеснително да се реагира остро на омаловажаването на този проблем. Нормално е да скочат всички срещу някой, който е избрал да напусне България и поставя условия за завръщането си, а в същото време остро съди тези, които искат да подредят своя дом. Лесно се раздават индулгенции на доносниците, когато твоето лично ежедневие и житейският ти проект като цяло не зависи от ситуацията в България. Когато влезеш в мръсна кръчма, просто изилизаш и търсиш друга. Когато е мръсен домът ти или го чистиш, или я караш така – решаваш сам.
    Така че реакцията е много обяснима.
    Освен това напълно необяснимо е откъде накъде ти се привиждат разстрели, бесилки, Народен съд – толкова диви и изостанали ли ти се струваме? Боже, докъде я докарахме – дори в очите на собствените ни сънародници изглеждаме като някакви пълни варвари!!!

  59. Б. Д. беше начело на линч групата срещу Мартина Балева и нейния научен труд. На мен само това ми стига да знам, за да се ужася.

    Не разбрахте ли, че този човек ще допринесе само за допълнителната изолация на повечето българи в чужбина?!

  60. @Севдалина Пеева – айде сега – обърнахме го на лични нападки! Аз сега от другите ли станах? Онези, които са избягали и не трябва да имат глас за това, което се случва в България? Питам, защото и това съм го чувал. Ето ти един интересен двоен стандарт – „горките емигранти, които за избягали заради комунизма“ и „ония готоваковци, на които всичко им е наред там и горките ние, които се мъчим вкъщи“. Пак ли започваме да се разделяме на ние и те? Или го правим само като ни е удобно?

    Никой не поставя никакви условия да се върне. Всеки си има причина да е там където е не смятам, че ти можеш да го оцениш, поне съдейки по думите ти. Според теб ти правиш това, което правиш в България, защото нямаш избор. Ха сега прочети втория параграф на този коментар.

    @Яна – аз точно това искам да знам – каква е програмата му. А що се отнася до Мартина Балева, но я отъждествявай с „българите в чужбина“. Повечето ми познати тук имаха същото отношене към нея, както и Димитров.

  61. Бояне, и сред българите в чужбина има националисти, които дават коленен рефлекс и изключват главния мозък само като чуят Батак, но това не темата в момента.

    Дори и Балева да беше написала, че Ботев е бил дребен крадец на цървули, НИ-ЩО не може да оправдае действията на глутницата предвождана от Димитров. Няма да хабя време да изреждам действията, които ме ужасиха. Накрая вече дори не ставаше дума за Мартина Балева. Можеше да е всеки, с каквото искаш теория и научна работа. Разбра се, че ако искат, Димитров и шайката му вестници и пионки, ефективно могат да ограничат свободата на словото ти, и да те накарат да си наемеш охрана, да си сменяш телефона няколко пъти и да излизаш само за един хляб набързо месеци наред. Докато огромна част от българския народ седи отстрани и ръкопляска.

  62. @Яна – Защо обаче се възприема, че медиен линч срещу Мартина Балева е приелмив, а Севдалина примерно смята, че този срещу хора поставили под съмнение лустрацията е напълно оправдан?

    Историите за Батак, както и много други от турското робство, са преекспонирани в съзнанието ни поради много причини. За бога – в училище си спомням, че ни намекнаха, как турците яли бебета като ни завладяли. Батак и други подобни събития са колоните на самоопределянето ни като българи в новата ни история. Затова разбирам защо Божидар Димитров ,а и много други реагираха така. Аз имам резерви спрямо историята, която учим в момента, но това не означава, че Димитров като учен не е направил много за България и историческото ни наследство. Вече дали някой друг на същата позиция щеше да направи повече, ако той не се беше възползвал от ДС, не можем да знаем. Мен ме интересува какво мисли да прави тук и сега.

  63. Още си спомням как през лятото на 2001 година непрофесора Божидар Димитров се гмурна в морето до Созопол (родния му град), заедно с един депутат и откри някаква каменна лодка. Или това бе по-скоро каменно образуване, напомнящо лодка. Нашият мастит учен веднага прогърмя медиите, че тази лодка датирала от 7000 год. пр. н.е. и видите ли тук – у нас, била люлката на световната цивилизация. За мен той е същият чалга култур-трегер като Слави Трифонов, само че за съжаление в българската историография. А докато съм гледал предаването му “Памет българска” по БНТ, съм се убеждавал колко по-ниско е научното му ниво в сравнение с гостите, които кани. Но, непрофесора Божидар Димитров е бохем, той обича софрите, приказките, хапването и пийването. Това е класическият начин за завързване на запознанства в България и да издигане от нищото. Иван Вазов го е казал пределно точно: “Сладкодумен гост на държавната трапеза”. Ето такъв е и непрофесора Божидар Димитров. И сега Бойко Борисов прави голяма грешка като го предлага за министър, макар и без портфейл. Защото е очевидно, че много иска да му даде някакъв пост като на приятел. Такова ли ще бъде новото управление?! Бойко обеща възстановяване на справедливостта и морала. А ако наложи непрофесора Божидар Димитров като министър ще докаже още в началото на управлението си, че има разминаване между думите и делата. А това ще се окаже много по-фатално за Борисов, отколкото се оказа за неговите предшественици.

  64. Не мисля, че шумът около лустрацията може да се сравнява с шума около Балева, чиято сигурност беше застрашена. Пък да не говорим за тормоза над родителите й, които си живеят в България.

    Димитров не реагира, той инициира линча. 90% от българите не разбраха за какво става дума в труда на Балева (между другото, статия по темата й се появява в Култура една година преди Димитров да я надуши и ни един българин не се възмущава) именно защото Димитров изкриви тезата й и уреди „24 часа“ да излиза със заглавия от рода на „Немска фондация отрича Баташкото клане“.

    Аз съм убедена, че този човек няма програма извън националистическата пропаганда. Ми мерси за такъв „учен“.

    И последно, като го гледам и виждам всичко, от което избягах. Разплут и арогантен мърляч, който си мисли, че от неговия по-велик няма.

  65. Спрете да ме каните в групи от типа на „БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЕ ИСКАТ БОЖИДАР ДИМИТРОВ“ и „АЗ СЪМ ПРОТИВ АГЕНТЪТ НА ДС БОЖИДАР ДИМИТРОВ ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА МИНИСТЪР“ (тук и тук). В едната влязох само за да напиша, че нямам нищо против. Не разбирам цялата фобия от комунистическата държавна сигурност и едва ли не възраждането й с назначаването на един човек като г-н Димитров за министър.

    Kato ne razbira6, zamql4i, pro4eti i nau4i….posle se izgivqvaj…

  66. Е добре де, не го щем! Ама Бойко Борисов го защитава. Очевидно! Ще наложи решението си пък каквито и групи да си правят във фейса. Аз винаги имам едно на ум за авторитарният начин по който се отнася Бойко Борисов и едноличния начин на взимане на решения за каквото и да било. Ако в този човек се излъжам, а до момента му имаме доверие … Станишев и Виденов ще са ангелчета спрямо това което ще чака младите инакомислещи (тук и в чужбина)!!! Помните ли онзи престъпник „Запалката“? А иначе аз съм на 36 години. Мисля си, че осъзнавам какво е, и е било ДС

  67. КОГА ГЕРБ ЩЕ ВНЕСАТ ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА? ИЛИ ТОВА МИ ИСКАНЕ Е ПРЕКАЛЕНО ЗА ТЯХ, НЕ Е ПО СИЛИТЕ ИМ ИЛИ ЩО ЛИ?

  68. Това е хубаво, че му вярвате, ама повече ще боли, като разберете, че не е трябвало. Дано не съм прав.

  69. Агенти, ченгета, качулки и мекерета има във всички партии! Искам масово и зоконо-регламентирано отношение на обществото към такива! НЕ РАБОТА НА ПАРЧЕ!!! А това с ченгесарите е отвличане на вниманието от ПО-ВАЖНИ неща като НАКАЗАНИЕТО НА ДОСЕГА УПРАВЛЯВАЛИТЕ И СЪЖИВЯВАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА

  70. Ние само му вярваме на ББ не му се доверяваме! Има разлика!

  71. Наказание на досега управлявалите едва ли ще се случи, съживяване на икономиката – много трудно, а добро образование, което пък да гарантира бъдеща силна икономика, нямам идея кога в обозримото бъдеще.

    Има разлика, прав си, Дидане. Аз обаче нито му вярвам, нито му се доверявам. 🙂
    Ако, обаче, направи нещо смислено – ще му го призная веднага, но съм силно скептичен.
    Фактът, че не може да не предложи някакъв пост на приятел, независимо от обстоятелствата, е леко показателен.

  72. Бояне
    абсолютно наивно е да мислим, че това дето поисках по-горе да стане – да научим нещо за най-новата си история, ще се случи в отрязъка отделен ни на тая земя.

    Дори да стане ще е трудно точно на нашите поколения да вземем отношение.

    Всеки познава по един достоен българин, чийто живот е почернен от Москва и българските и маши.

    Проблемът започва когато тези истории се преведат на един европейски език. Защото за да седнеш на масата за преговори дето се вземат решения за бъдещето на Европа не може да си бил в репресивен държавен апарат, да си обучаван как да изтръгваш нокти, докато жертвата ти се опитва да реве с цял гръклян а звук не излиза, да подозираш всички и всичко дето мърда.

    Има нещо адски немодерно в идеята за национализма. Божидар носи немодерното, Бойко разбира дълбочината на връзката им през ДС школите и така се получава перфектния брак по сметка.

    Седнал С. Дянков до Божидар и се разлафили..за връщането на младия потенциал и високо образован бг ресурс от чужбина.
    Звучи като виц, нали ?

    Щото е виц.
    И не е нужно да си завършил в щатите, за да не можеш да дискутираш с бивши ченгета с които ще делиш мегдан на Дондуков.

    Бойко се застреля в крака не толкова сред бг общност навън (дето не е забравила линча на Мартина Балева), колкото сред останалите експертни лица в правителството си. Те трябва да намерат общ език с ДС обучения. Те трябва да му предоставят инфо, което не знаеш къде ще попадне.

  73. Бояне, съвет от мен. Или напиши на статията че след информацията и мненията които си прочел си си променил мнението, или я изстрий. Ако наистина си се вслушал в това което са написали хората под нея. Независимо дали си искал да извлечеш полза или не; искренно се надявам да си научил нещо от хората които са коментирали по въпроса.
    Имай предвид че ако си безмълвен съучастник в престъпление си също толкова виновен колкото прекия извършител.

  74. @Иван – за кое престъпнение говориш? Тези на комунизма ли? Или тези, които се предполага, че Б. Димитров ще извърши на поста?

    Защо смяташ, че като поставям под въпрос лова на вещици що се отнася до ДС, аз ставам съучастник на всичките престъпления, които са направили? И защо трябва да си изтривам статията, само защото исказвам предположението, че не всички с картончета в архивите на ДС са тъпкали народа и са доносничели? Аз задавам въпроси. Всичко, което прочетох в тези 90 коментара съм го чувал хиляди пъти. И все пак никой не може да ми обясни, щом това е толкова важно за мнозинството от гласоподавателите над 30 години, защо не е било основа на исканията в изборите през последните 20 години.

  75. Бояне, нямах предвид че ти ставаш съучастник, а че дори хора които не са били активно агенти, но са били членове на ДС, със това тяхно безучастие и затваряне на очи са изваршвали престъпление. Именно затова според мен такива хора нямат място във властта. За съжаление основната част от нашите политици са били агенти на ДС и всички виждаме резултата от тяхното управление.
    А защо досега не е било част от основно искане?
    Ами когато си сведен до това да мислиш единствено и само как да намериш да сложиш нещо на масата, или да имаш по нормално съществуване, как да мислиш за това? За съжаление голяма част от нашите сънародници са сведени до там. През последните 70 години нашият народ е докаран до просешка тояга и унижение от комунистите и техните агенти. Как да им го простя? Как да простя на човек които е бил част от един репресивен апарат насочен към Българската интелигенция имащ единствено за цел да ни продаде на СССР и дори направи част от Съюза? Може във твоето семеиство да не са говорили за това какво е било преди, но предполагам виждаш какъв е резултатът от тези 70 год. За това според мен като един отговорен и интелигентен човек какъвто си ти, трябва да се разграничиш от тях. Най-малкото за да покажем че не бихме допускали такова даржане отново към нас като народ.

  76. @Иван – а аз си мисля, че не си даваме сметка каква част от населението реално е имало нещо общо с тях и колко още са участвали в системното разграбване на предприятията и съсипването им след това просто защото е можело. Това се опитвам да кажа. Аз съм за откриването на досиетата и за ефективни присъди за тези, за които се докаже нещо от това, което избори. Това обаче трябва да стане бързо и да се спре със спекулациите, защото е глупаво половината политически живот да се свежда до нападки около слухове кой бил донасял и кой не. Както стана ясно по-рано, аз искам резултати. От дискусиите около ДС не виждам никакви. Много повече бих искал да стане ясно кой е разрушил предприятията в периода до ’95, за да загубим пазарите в Русия.

  77. Хем не вярваш на „мита за ДС“, хем си се поддал на мита за „руските пазари“. Първо – Русия още не си е погасила дълга към България от преди 89-та. Второ – в началото на 90-те Русия е била в абсолютна неплатежоспособност. Трето – И сега обемът на „руския пазар“ не е особено голям. Четвърто – не се сещам какво можем да изнасяме в Русия.

  78. Ако не се лъжа, обемът на необятните руски пазари е съпоставим с този ни в Белгия.

  79. Защо сътрудничеството на Божидар Димитров ти се вижда „само“ като в полза на науката. Аз не съм запозната с досието му, но няма човек, който да ме убеди, че той е бил в позиция да контролира кариерата си в ДС.
    За да го уважаваш като историк той е направил сериозен компромис и ако е имал малко акъл в главата трябва да е бил готов на много повече, отколкото може в последствие да му се е наложило да направи.
    Ти би ли напарвил такъв компромис в името на кариерата си или дори науката? Особено, ако нямаш гаранции до къде ще стигне подобно сътрудничество в бъдеще? И ако става въпрос за апарата на тоталитарна държава?
    Друг въпрос – какво може да направи националист на подобна позиция? Само бели, ако питаш мен. И не само на тази – на всякаква политическа позиция в наши дни. По тази линия той също би следвало да е част от историята. Ако вървим към бъдещето, не към минлото. И ако искаме да се интегрираме в Европа трябва да сме информирани и отоврени граждани на света, не националисти.
    И трето, това, което ти чакаш да видиш от него – каква ще е програмата му – трябваше да е вече ясно и да може да се прочете. Вместо това ние чухме, че шефа (ББ) е наясно с досието му (все едно това го прави ок), имал предавания по телевизията (все едно това е основно изискаване за поста) и бил приятел на ББ (все едно хората са гласували не за партия, а за приятелски кръг)…
    Имаше кандидатури за министри, които отпаднаха поради възможности за спекулация за сблъсък на интереси. На този фон това решение изглежда още по-зле, защото превръща позиции, които трябва да са принципни в популизъм, както и демонстрира подценяване на огромен източник на корупция и тъмни решения, каквито идват от бившите структури на ДС. Или борбата с корупцията май ще се окаже точно като борбата с боклука на София?
    И не е без значение, че въпреки всички тези проблеми около кандидатурата си самият БД не предложи да се оттегли. И това всъщност ме връща към началото, защото е поведение на човек, за който всичко е относително – доноси срещу образование, принципи срещу постове… Имаш ли гаранция как ще му натежат държавните интереси следващия път, когато е в дилема?
    И като цяло проблема със сътрудничеството в службите и държавните постове не може да бъде решеавана за всеки един по отделно. Те трябва да бъдат решени принципно и с консенсус, ако искаме да имаме някскъв шанс да го решим публично и прозрачно и да продължим напред. Личните истории могат да се разказват след това, участвалите могат да се доказват и в други сфери на живота – има не малко такива извън държавното управление и сигурно много хора го правят.
    Защото в момента независимо какво знаем и мислим ние – ББ решава на кой можем да простим доносничествата. Нито е справедливо за всички, които за разлика от нас, са изпитали на гърба си резултатите от действиата на ДС, нито е демократично, нито гарантира добро управление на държавата!

  80. Бояне,

    в едно нещо си много прав: днес има политици, които не са били в ДС, но вредят повече от някои от които са били в ДС.

    Аз многократно съм казвал, че ДС НЕ Е най-големия проблем. И недопускането на на тези хора до властта НЯМА да реши проблемите с това, че имаме твърде много безпринципни политици, предимно използвачи и нагаждачи.

    Това се потвърждава от факта, че 10% от хората във властта за последните 20 години са от ДС (Народно събрание, министри, съдилища).
    Къде са спали останалите 90% във властта, че са се оставили на тези 10% да стигнем до днешната наглост на политиците?

    Но става въпрос за морал. Тези, които са били в ДС, БЕЗ значение какво са правили, ако бяха достойни хора, биха се оттеглили от политиката.

    Ако не са знаели тогава какво са правили ДРУГИТЕ отдели на ДС (малко вероятно, но все пак възможно), то днес вече знаят. Били са част от това нещо. Да се оттеглят, да имат малко свяст, да усетят, че все пак има сянка върху тях.

    Точно за да няма съмнения, да няма търсене на „колко дявола могат да се съберат на върха на една игла?“, т.е. къде минава границата кой е вредил на хората и кой – не.

    Апропо, нали забелязваш, че никой СЕРИОЗЕН човек не иска – както си останал с впечатлението – дори и работилите за 6-ти отдел, да влизат в затвора?

    Няма такова нещо. Нека си живеят. Но нямат морално право да вземат решения от името на обществото.

  81. За ДС се изписа достатъчно едва ли може да се добави още нещо, за административните качества на Божидар Димитров вече писах в коментар #44, но има и друга чисто професионална причина Божидар Димитров да не става министър, за която никой не спомена:

    Когато един човек е таен агент на специална служба с всичките тези псевдоними, тайни явки, алибита и т.н. за него лъжата и двуличието са не просто желателни а професионални задължения. Затова те се обучават, тренират, изпитват да бъдат добри лъжци и двуличници. И ако си го правил достатъчно дълго това (както е в случая с Божидар Димитров от 1973 г. до след 1989 г.), лъжата и двуличието стават част от неговият характер (просто няма как да не му се отрази на неговото съзнание и подсъзнание, професионално изкривяване). Има изследвания на професионални психолози които категорично го потвърждават (съжалявам рових се дълго за линк по темата но не можах да открия, явно тайните служби добре прикриват информацията за тях 🙂 ). Именно затова в демократичните страни дори и без специални лустрационни закони силно се ограничава хора от тайните служби да заемат обществени длъжности където е необходимо максимална прозрачност (за разлика от СССР и Русия където всичките им държавни ръководители са минали през школата и са направили кариера първо в КГБ)

  82. Мисля, че това е първата черна точка за Бойко Борисов! Ако днес 26-ти съобщят правителството с този човек в него, министърът без портфейл- Бойко Борисов вече е дръпнал назад в доверието.

    @ до Mirolio от 26 юли 2009 17:46:08

    Не знам дали имаш идея колко бързо ще си иде това правителство ако не накаже за зулумите им предходните! Шутовете с които си идаха червените и дпс ЩЕ са нищо пред това. Мандатът им беше даден под условие!!!

    Наказания (затвор) ще има!!! Поне по няколко очевидни причини: 1. Натиска на европейската комисия за присъди за да отписне така необходимите пари; 2. За да преминем през страхотните трудности на следващата година ще трябва да си имаме доверие с тези управляващи. Ако те не накажат предходните доверието ще се изпари по-бързо и от вчерашния ми дезодорант и тогава ще се збъднат кошмарите за предсрочни избори. А предсои безработица, студ, газова криза през зимата на 2010

    Така, че тоталитарни методи при взимане на решения вече не вървят и това трябва да му е ясно на Бойко Борисов

  83. @Иван – Това са глупости, да трие? Не е нужно да декларира нищо. Като почнем да си говорим глупости, дискусията свършва. Нека почнем да коментираме новите по-съществени въпроси от това дали Боян ще се извини или няма.

  84. Didan Denev
    „Мисля, че това е първата черна точка за Бойко Борисов! Ако днес 26-ти съобщят правителството с този човек в него, министърът без портфейл- Бойко Борисов вече е дръпнал назад в доверието.“

    Това наистина е огромна черна точка за ББ, но далеч не е първата. Ами Цецка Цачева? Ами да се назовават принципите „номерца“ и пр.

    В момента ми се обадиха за протест пред Народното събрание (ясно срещу кого и какво). Непременно ще отида, призовавам и всички Вас!

  85. Може да се хванете с нещо по-полезно. Например предсрочни избори за президент. Агент Гоце има доста повече заслуги за ДС и комунистическия режим и е доста по представителна фигура за държавата ни.
    Божидар Димитров има три псевдонима, не защото е бил много продуктивен, а вече стана ясно че е заради т. нар. му провали като агент…
    Нито е пращал хора в Белене, нито е бил шамари на цигани и турци, нито им е измислял новите имена.
    Ако може да показвате по-малко истерия или да я насочвате на правилните места. Срамота е втори мандат да имаме президент-агент, а вие да скачате заради някакъв нереализиран (провалент) агент, когото са назначили на пост, за който явно е компетентен и вече неведнъж е вършил работа или е съдействал, без да е имал правомощията или задължението…
    Хайде малко по-спокойно. Футболни запалянковци има достатъчно.

  86. @mc_martin

    Ако повече от 17 години доброволни и ползотворно сътрудничество на Божидар Димитров и ДС за тебе е нереализиран агент не знам тогава кой е реализиран?

    И агент Гоце (Георги Първанов), твърди, че само е писал предговори за книги… Аз поне не виждам разлика между Георги Първанов (агент Гоце) и Божидар Димитров (агент Тервел), освен, че Божидар Димитров има по-голям стаж в ДС.

  87. Как ги сметна 17 години, като от 1976 до 1987 той не е бил действащ агент, а преди това се е водил „ученик“ или нещо подобно.
    Дай да приказваме наизуст… амнайсет години еди какво си.

  88. Черната точка за Борисов за мен е, че тази кандидатура дойде от никъде без яснота какво ще прави Димитров. Това, както и много други неща ще видим тепърва. Аз вече критикувах ГЕРБ за това как пускат информация и как това ще им изиграе сериозна шега с прозрачността при взимането на решения в новия кабинет и публичното мнение.

    От там нататък що се от нася до ДС – има си съд. Докато не се отворят досиетата, не се съберат доказателства и не се изправи на съд агентите, за които се знае, че са репресирали, всичко останало ще е слухове и нападки. И по времето на Хитлер огромна част от армията и населението не е знаела какво се случва. Това не означава, че трябва да ги бесим всички. Моралната цена е едно нещо, а обществения линч съвсем друго. При условие, че българите са си избрали президент с досие е безпочвено да се заявява, че един историк ще обърне държавата.

    Знаем за Белене, знаем за следенето и убийствата по границата с Турция, знаем за възродителния процес и последвалите осъществени и неосъществени терористични атаки, знаем за доносничеството. Тези неща са признати за престъпления на режима и никой не го отрича. Не искам обаче тези неща и параноята за световна конспирация на една част от населението да диктуват политиката ни още 20 години. Важно е да се знае какво се е случило и виновниците да си понесат отговорността, но при условие, че повечето са се споминали, а много от останалите са на преклонна възраст, не смятам, че това ни е големия проблем сега. Имаме си достатъчно корупция и дребни мошеници с големи връзки, които спъват развитието. Мен те ме интересуват, а не тези, които преди 30-40 години са доносничели.

    Що се отнася до обучението и как въпросните агенти са били тренирани да лъжат и да служат на ДС – по тази логика всички над 30 години са такива. Всички от поколението на майка ми например са се учили да разглобяват и стрелят с Калашник. Всички са учили научен комунизъм, а голяма част от добрите ни икономисти са получили дипломите си преди промените. Всички над 30 им е било тъпкано в главата, че комунизма е добро нещо, а западния империализъм – лошо. Не ви ли изглежда всичко това размито? Изведнъж всички скачат и хайде демократи сме и нямаме нищо общо с „ония“. Кои са „ония“ и каква част от населението съзнателно или несъзнателно е помагала на ДС? А каква част е въртяла далавери в заводите и е крадяла от общото, защото не е ничие? На тези въпроси сякаш никой не иска да ми отговори.

    По-горе ме помолиха да се извиня, да призная, че не съм прав и да изтрия статията. Защо? Защото не съм съгласен ли? Обвиниха ме, че съм неморален, за това, че не признавам важността на престъпленията на ДС. Напротив – признавам ги. Разликата в мнението ми е се корени в това кой трябва да носи отговорност за действията на отделите на ДС и какви трябва да са последствията тук и сега.

  89. Бояне,
    За да няма объркване, нека не подменяме въпросите. Съгласен съм, че не бива да се подвеждат всички служители под общ знаменател. Но все пак има някакви граници, които не бива да се прекрачват. Що се отнася до твоя постинг, принципът е, че незнанието (на законите, на историята) не е извинение. А това, че не си изпитал едно нещастие на собствен гръб, не ти опрощава надменното безразличие към него – има такива неща като емпатия, съчувствие и т.н., които ни правят хора.
    Конкретно за Б.Д. – моето мнение е, че е нечистоплътна личност (и то е основано на личен опит, а информацията за агентурното му минало само го потвърждава). Тесногръдието, наглостта и самохвалството му биха подразнили всеки цивилизован човек, а истеричните му бленувания за „велика България“ и „единния народ“ ме плашат, тъй като от тях лъхат мухлясали и опасни идеи от началото на миналия век.
    Ще си позволя проста аналогия: ако вземеш, че се ожениш за най-голямата курва в село, това си е лично твоя работа. Обичайте си се, най-много известно време да чуваш сподавен присмех зад гърба си. Ако обаче момата е курварствала от ненаситна алчност, плела е и продължава да плете интриги за собствено издигане, пренася сифилис и гонорея, има самомнението на непогрешима светица и нагло настоява да задава бон тона в обществото кое е благоприлично и кое – не, и вземе, та се кандидатира за директор на местното училище, въпросът вече от личен става обществен.

  90. @vilervale – тогава проблемът ти с Димитров е личностен, а не свързан с досието му в ДС. Това е нещо съвсем различно. Дискусията обаче се върти само около това, че бил агент. Дайте да видим що за човек е. Аз имам добро мнение за него като историк и съм чувал, че си държи на думата, но имам резерви към квалификацията му за поста. Ти пък го сравняваш с най-различни епитети, които не ми се ще да повтарям. Добре обаче – наистина не трябва да изместваме темата – трябва да си говорим какъв е като специалист и ще може ли да си върши работата. На този етап трябва да разберем първо каква му е работата, а не да скачаме на протести, че агент е станал министър. Ами дайте по-добре да направим протест пред президентството тогава. Каква е разликата?

  91. @Боян Юруков
    В коментар #44 аз ти дадох линк с информация от един официален орган какъвто е сметната палата, която говори категорично за качествата на Божидар Димитров, но ти не пожела да я коментираш (твое право), а сега ни обвиняваш, че изместваме темата и не коментираме неговите качества по същество.

  92. Не съм съгласен, че дискусията се върти само около това, че бил агент. По-скоро миналото му е черешката на тортата, критиките срещу него са в две насоки: 1) няма моралните качества да заема обществен пост, и 2) възгледите му за нацията са архаични и опасни. Доколкото по първа точка е трудно да имаш категорично мнение без личен контакт с персоната, повечето хора автоматично приравняват „бивш агент“ с „подлец“ и в случая това е напълно основателно. Не ми се рови дали първо е бил агент и после е станал подлец, или обратното, но ти стига да погледнеш изявите му през последните двайсет години, за да стигнеш до горния извод. По втора точка е достатъчно да имаш малко трезв разум и широка култура.
    Но да оставим настрани Б.Д., той ще мине и отмине. Това, което ме накара да се включа в дискусията беше – трудно ми е да го артикулирам – смайването, възмущението, стъписването от подтекста на твоя постинг „било, каквото било, дай да го видим какъв специалист е и дали може да свърши работа, няма значение дали е бил агент“. Е, не си прав, Бояне. За повечето хора, възпитани да спазват някаква етична хигиена, въпросът за репресивния апарат по времето на социализма отдавна е решен – хората, които са крепили режима нямат място на високи обществени постове днес. Става дума за морал, не за професионализъм. Колкото и да си добър специалист (в случая това изобщо не е така), ако нямаш морални качества, не ставаш за министър. Още повече, ако си министър без портфейл. Сега ще си измисля една аксиома: ако министърът няма портфейл, то задължително трябва да има поне авторитет. А не можеш да имаш авторитет, ако голяма част от хората смятат репутацията ти за съмнителна.
    Та така, патосът ми, изразен накратко, е следният: за да не заприличаш на Жоро Ангелов, който може и да е страхотен икономист, но текстовете му твърде често издават едноизмерно мислене, тъй като им липсва етичната страна на нещата, опитвай се да подлагаш съжденията си и на проверката на морала…

  93. Обърнете внимание, нежелани комемнтари на тази страница се трият. Току-що нещо написано от мен, изчезна секунди след като се беше появило. Добре дошли в демократична България! Поздрави на г-н Юруков от Берлин.

  94. Г-н Юруков, лесно ви е на вас, занимаващите се в ИТ да се връщате в България и да не ви пука от г-н Димитров, ама питате ли ни нас, занимаващите се с хуманитарни науки? За нас там няма работа, вкл. и по политически и идеологически причини. Принудени сме да четем писанията на Б. Димитров и с-ие, алтернатива няма (и за по-будните млади историци и археолози в БГ) или поне така е в библейски мащаб – докато измрат родените в робство (както станало с евреите в пустинята след изгнанието в Египет) и с тях загине всичко старо. И така, надежда вероятно има, но в момента точно „от нийде надежда взорът не види“. Другият път четете по-внимателно преди да триете, а ако Ви е интересно, заповядайте на кафе в Берлин.

  95. @krlkirilov – видях линка и тези въпроси си седят. Борисов пое лична отговорност, че го е взел за министър и това може да му изяде главата. Ще следим отблизо какво прави Димитров и дали има спекулации. Ако има и Борисов не го отстрани, както обеща, правителството няма да изтрае дълго. Склонен съм обаче да вярвам на преценката на Борисов в случая и то отчасти заради добрите ми впечатления от Димитров и нуждата от някой, който да се грижи за културното наследство зад граница. Дали трябваше да е министър без портфейл е спорен въпрос.

    @vilervale – пропускаш момента, че почти всички специалисти, които се въртят около политиката ни са с образование и тренировка от времето на комунизма. Защо разделяш нещата. Реално всички са влезли в университета с добри оценки по научен комунизъм. Не е ли така? Или ще кажем, че едните са се престрували, а другите не. Къде дърпаме чертата. Борисов каза, че ще вкара предимно млади специалисти, които не са били в политиката досега и го направи. Обвиниха го, че си прави експерименти с неопитни кадри. Къде е баланса между старите и новите в днешния ден. За мен всички стари специалисти са с комунистическа школовка.

  96. @Евелина – В историята на този блог съм изтрил само 3 коментара и то защото бяха крайно обидни на много нива. На тази страница не съм трил нищо. Коментара ви не е попаднал в спама, което означава, че може би е имало грешка при предаването на данните. Сайта днес е доста натоварен и това може да е обяснението.

    Ако учите археология и история, то вие имате по-добър поглед на професионалния живот на Димитров. Какво е мнението ви за работата му като учен и възстановяването на паметниците? Археологията в цял свят е консервативна област на науката и в много случаи граничи с диктатура. Това разбира се вреди на изследванията. В България много сфери не са развити добре и това не се ограничава до политологията и историята. Само защото има бум на софтуерните фирми, не мислете, че и там няма проблеми и спекулации.

  97. Съжалявам, но точно на тема научната му работа бях написала мнение и нямам време да го пиша наново… това е положението.

  98. @Боян Юруков
    Така или иначе вече Божидар Димитров е министър, но това, че Божидар Димитров ще е добър министър само защото бате Бойко е казал така не го приемам за сериозен аргумент.

  99. Само държа да поясня, че не членството му в ДС ме кара да гледам с отвращение на назначаването му на този министерски пост. Изобщо не ме вълнува миналото на Димитров – стигат ми писанията му и останалите впечатления които имам за него и кликата му, както и за пагубното им влияние върху развитието на българската наука.

  100. @krlkirilov – не съм казал, че ще е добър министър. Аз очаквам да не свърши много по въпроса с емигрантите, а да се концентрира върху паметниците. Борисов е поел ангажимента да отстрани всички, които спекулират и не си вършат работата и на мен това ми стига на този етап. Следващия етап да ги открием въпросните в най-скоро време и да искаме да ги махне. Ако не – ще си понесе политическите последствия.

    @Евелина – Възможно е. Аз като неспециалист имам други впечатления.

  101. Димитров си играе със самочувствието и националното достойнство на читателя, но повечето му публикации са несериозни. Не биха издържали и пет минути на сериозна критика от информирана аудитория. Определено има какво да й се преоценява на историята, но популистките писания на Димитров по-скоро пречат на хората, които полагат съвестно усилия в тази насока и се стремат да прокарат това ново виждане трайно в науката, а не търсят евтина и временна сензация. За да се разчупи парадигмата на западната наука е необходимо да се представи и анализира материала на необходимото ниво, демонстрирайки един широк поглед и информираност, а не тяснонационалиситчески убеждения. Мисля, че каквито и да са познанията на Димитров за античните извори, в методиката си на анализ на фактите той не е стигнал по-далеч от изпълнението на директивите на ДС – да се създава добър имидж на България и културата й в чужбина, със средствата познати на пропагандната машина на комунизма. Че тези средства със своя наивитет и прозрачна тенденциозност в днешно време будят по-скоро присмех, отколкото уважение у чуждестранните колеги, това на Димитров поради тоталната му липса на общуване с такива среди убягва. Че цялата, не само неговата, патриотична мисия за популяризиране на българското културно наследство се подкопава по този начин, явно също не се забелязва от българския професор. В резултат на неговите и на други като него „усилия“ в днешно време е пет пъти по-трудно да накараш някой в Германия да вземе българската тематика насериозно, отколкото преди години. След дългогодишни усилия спечелих уважението на професора си в Берлин и той вече не отговаря с хапливи коментари на изказванията ми вкл. и на тема фалшифициране и конструиране на история (не говоря за „лъжите на македонизма“ защото това е една политическа терминология, а не научна такава). Започна и да ми задава повече въпроси на тема български и старобългарски (на който тук му викат Altkirchenslavisch), изведнъж разбра, че не само писанията на националистите твърдят за връзката между двете, а има солидни научни основания за разглеждането на българския като най-силно свързан със старобългарския от всички останали славянски езици. Почна и да говори на студентите за това, което е станало в България през 9ти век – преди го промърморваше. Това съм постигнала аз в един институт в Германия, но това не се постига с изхвърляния, балкански тупания по гърдите, повърхностно изложение на фактите и тенденциозното им тълкуване. Не, нещата не стават така. И затова и не вярвам в Божидар Димитров като във велик популяризатор на българската култура. Не, не и не.

  102. Чудя се ако Константин Кирил беше отишъл във Ватикана да се тупа по гърдите като пълен аматьор на тема славянската писменост и правото й да бъде използвана като литургичен език… дали щеше да успее да разбие църковната догма, дали щеше да извоюва признаването на тази писменост от папата? На българските учени от старото поколение на комунизма (в ПО-ГОЛЯМОТО им число, има разбира се изключения) им липсва елементарна културна и езикова компетентност, за да свършат такава отговорна работа. И не само че им липсва, но и пречат – не само с публикациите си, срамящи имиджа на научната дейност у нас, но и с това, че не пускат по-младите от тях да свършат това, което те не могат. Вместо това се впускат в междуособни борби, в които се опитват един на друг да докажат кой е по-велик, а младите превръщат в свои роби, понякога оръжия, за да ухапят този или онзи „враг“. Как да вярвам на тия хора, че мислят доброто на България, на умните и кадърни хора там и зад граница, как да им вярвам на лицемерните теории за приноса им за родната култура като съм ги видяла в натура какво представляват? Сори, не мога да си кривя душата.

  103. @Евелина – Разбирам те и не мога да знам до колко вината за липсата на интерес у западните учени е у Димитров, просто защото не съм в тези среди. Бих ти дал обаче пример с обикновените немци, с които си говорим на тема България, просто защото не знаят много и им е интересно (и защото компанията им има доста разрастващ се офис в София и ги е страх от съкращения). На тях информацията им идва от тенденциозни репортажи като тези на RDF и се отнасят скептично към всяко положително мнение за страната. Не бих казал, че мнението на западните историци е обективен лакмус за състоянието на нашите, защото и в Германия, както навсякъде, историята е изкривена силно за целите на националното достойнство. Сигурен съм, че разбира повече от мен, но ще ти дам два примера – наследството на Римската империя, което всички си приписват и величието на рицарите и „благородните кръстоносни походи“. Впрочем интересен факт е, че всички източници тук, които съм видял, наричат първите български царства империи. Ние не ги възприемаме за такива. Може би пропуск от страна на националистите.

  104. @Евелина – не можеш да им вярваш и точно мнения като твоето искам да чуя. Това биха били истинските аргументи, защо Димитров не трябва да е на поста – тези на специалистите от собствената му сфера. Също така много българи в чужбина имат резерви за квалификацията и дипломатичността му на такива сложни теми. Защо обаче не се чу едно мнение от историците по въпроса за това дали струва като специалист, а цяла седмица говорим за ДС?

  105. Вината не е лична на Димитров. Коментирам него просто като един от този тип „писачи“, навъдили се напоследък. Вината е колективна – търсене на лесното. Лесно и бързо се пишат популярни статии, колко труд и вглъбяване обаче са нужни за една сериозна и обстойна публикация, която да е поне на ниво такова, че д аможе да бъде дискутирана на запад? Кой тук ще се знаимава да чете или оборва изхвърлянията на Димитров? Или на Китов? И с право. За какво някой да си губи времето, ако види, че отсреща не е вложено достатъчно усилие и съвестност. няма „заговор срещу България“, има просто мързел. Науката е консервативна, но нещата в нея могат да се променят, ако с епоставят на подходяща платформа. Не е ли иронично, че точно Димитров, който изобщо не би бил способен to convey the message на вуждестранната аудитория – поради липса на такава култура на общуване, ще става сега „наш“ миниртър? Скачам от щастие просто!

    П.П. Немските учени познават и цитират учените у нас, чиито публикации познават и са отчели като полезни, съвестно написани и информативни. Не ми се споменават имена, но един от тях е примерно силно оспорвания Владимир Георгиев. И какво като е оспорван, писал е на ниво. Но досега не съм прочела някой да е цитирал Китов или Димитров, или пък Добрев. Мълчанието е злато…

  106. Ох, извинявам се за грешките, ама нямам много време. Дано се чете въпреки тях.

  107. Бояне,
    в първия си пост тръгнах от това, че не съм съгласен всички да се поставят под общ знаменател. Затова, моля те, не ме обвинявай в подобни грехове. Проблемът не е в изпитите по „научен комунизъм“, както ти го наричаш, на времето. На никого – нито в Бг, нито по света – не е хрумнало да постави под съмнение професионалните качества на Знеполски, или на Петър Емил-Митев (да посоча само двама), да не говорим да ги обвини в неетичност. Има достатъчно личности, чиито политически убеждения може и да не споделям, но които будят уважение с професионалните си и човешки качества. Вера Мутафчиева, лека й пръст, също е била сътрудник на ДС, но това не намалява авторитета й на учен и писател. За съжаление, Б.Д. не може да се похвали със същото.
    Относно „младите“ министри – младостта не е индулгенция. Може да си млад, необременен от социализма и пак да си крадлив и непочтен – достатъчно примери има в последните години.
    И накрая, по повод въпроса ти към Евелина защо не се е чуло мнение от историците дали Б.Д. си струва като специалист, а цяла седмица си говорим за ДС – защото, тук, в БГ, определието „агент на ДС“, „шестак“ е по-широко понятие, което казва всичко с една дума и не се налага да се пояснява надълго и нашироко: „Абе, махни го тоя, той не струва като човек, камо ли да бъде специалист, че и да му се повери отговорна обществена работа“. Да си шестак е светоглед и манталитет, а не занятие. Не съм сигурен дали аналогията ми ще е правилна, поправи ме, ако греша, но така, както в Западна Германия наричат източногерманците „осита“ и не се впускат в обяснения, че визират не само произхода им, но и системата им от възгледи и бремето им, което си носят, без да се интересуват особено дали са чудесни професионалисти в своята сфера, така е и в БГ по отношение на „агентите на ДС“. Но за да ти е ясно това по-широко значение, трябва да си в контекста и да не си затваряш очите за миналото.
    ( и между другото, има предостатъчно инфомация за мнението на професионалната общност историци за качествата на Б.Д. Въпросът е, че явно трудно достига до медиите, които ти ползваш)

  108. Като стана дума за мнението на професионалната общност, макар и не в директна връзка с Димитров ето погледнете статията на доц. Рабаджиев на тема „Храмът на Орфей при Татул… или за отговорността на археолога“: http://anamnesis.info/anamneza/BROI6.htm

    По същия начин може да се напише статия: „Българите-първи европейци… или за отговорността на историка.“

    За едни и същи тенденции в родната наука става дума.

  109. Pingback: Боян Юруков
  110. Безусловно трябва да се дигитализират и обявят имената и доносите на всички лица, които са работели за дискредитация и репресия срещу другомислещи.

    В ситуацията на проф. Димитров обаче става дума за нещо друго. Той е сътрудничил на ДС по въпросите на неговата специалност. Целта на вербуването му е била да се достави информация от архивите на ватикана за дейности, планирани там срещу КП.

    Не е сериозно да си мислим, че някой в онези времена би бил допуснат да работи научна работа, като български учен, ако не е подписал, че ще сътрудничи на ДС в случай на необходимост.

    Нека да дадем шанс на човека.

    Антиполитиката на посткомунистите доведе до тотална разруха и с нея не може да се управлява държава. Не може с омраза да се гради.

    А, който не знае как е в Германия, по-добре да не дава примери за нея! Фактите са съвсем други, а не като предположените от някои пишещи тук: в Германия е имаЛО ограничение за преминаване на държавна длъжност на лица, работели в политическите отдели на ДС. Била е извършена проверка на 10% от наличните документи. Лицата, подписали декларации, че не са работили са били назначени на държавни постове и на обществени такива (в Германия има разлика между двете).

    В последствие с компютъризацията се оказва, че има лица, подписали декларации, които въпреки всичко са работили за ЩаЗи. Давността на процедурата обаче е изтекла и тези лица остават на постовете си. Само в берлинската полиция има 12 висши полицейски началници, заемали политически длъжности в ЩаЗи. Стига се и до там, че един от началниците на охраната на канцела Меркел е също политически агент на ЩаЗи. Името му обаче не се огласява, а той е човекът, който стои пред входа на къщата и, когато тя спи. Стига се до дискусията, дали човек, който е отричал с дейността си човешките права трябва да заема такива постове.

    В крайна сметка всички горепосочени лица са си на постовете. Те не са огласени от медиите.

    Нека и в България да използваме капацитета на проф. Димитров, при условие, че той не е вътрешен доностник, а е работил за НРБ във време, в което практически е нямал много алтернативи за това.

    Надявам се, че няма отново да тръгнем да се ядем един други, а въз основа на наличните резурси, включително и човешки такива ще се опитаме най-доброто да направим за България.

    Поздрави,
    Стоян

  111. трудно е да се намери биография на г-н димитров-липсва информация за много години…трябва просто да вярваме на б.б.-‘защото му е приятел и е бил С НЕГО последните три години’/а по това време б.д. си беше в бсп-дори във висшия им съвет/

    прочетете част от досието на б.д.

    тук http://www.glasove.com/article-1597 ;2111
    може да се прочете поне част от досието на непрофесора,както го представят някои журналисти,а той нескромно не ги поправя.
    Още не завършил история,като благонадежден студент бива поканен за сътрудничество в дс. Дори му плащат частните уроци,за да учи допълнително латински и старогръцки-за да се подготви за бъдещото си проучване на архивите на Ватикана.По нататък се вижда,че приноса за науката от усърдния му труд се изразява в намиране на начин за представяне като български, на присвоени като военна плячка от Гърция,Македония и днешно Косово ръкописи – дори бъдешият администратор вижда начин да се печели от тях.Това е нечистоплътност в науката,която по-късно отново се проявява в организирането на сватби коктейли в НИМ.

  112. Няма да коментирам потящия се Божи, какво е правил преди 89-та, то си е за негов срам. Това че е безсрамник, няма как да навреди на българската историческа наука и държавни интереси.

    Друго обаче вреди. Заради такива пишман историци като Божи, научен исторически диалог между България и съседите и няма. Развитие в българската историческа наука също няма. Все още официалната ни история не отрича Иречек и Гюзелев, които и децата могат да оборят. А тези двама „историци“, буквално убиват националната ни идентичност.

    Македонците пишат една история ние пишем друга, противоречим си има медийна вендета, но няма научен спор. Няма опит за диалог за обмен на факти. Няма търсене на помощ от трета страна. Историята на балканите не се анализира само на балканите все пак. Резултата е че, най-близките два народа ние и македонците, постепенно се отдалечаваме културно и ни се насажда омраза, за която почва не е имало. Стигна се до там, общественото мнение в България да поткрепя Гърция в спора за името на Македония. А Гърция е накарала половин милион българи да напуснат родните си места и друг половин милион да започнат да се наричат „славяногласни елини“. Няма ли помен в „памет българска“, че пра дядовците ни са се били за свободата на Македония, а не на БЮРМ или „стара Сърбия“. Само в България платени национални предатели се крият зад маската на патриоти и стават министри. Какъв патриот е човек, който подпомогна пернишки циганин с през име „Седефчов“ да стане президент на България?

    За ДС прочети малко, за методите за броя на жертвите, за лагерите. Няма защо роднините ти да са ти говорили, то е кристално ясно защо не са. Лесно можеш да си изградиш дървото на репресивния апарт, който е бил свързан с, а сега е прелял в управленския апарат.

    Ето ти помощ, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

    Прочети за различните отряди една десета от тези фамилии и сега управляват държавата. Другите са били окастрени от вътрешно партийни чистки.

    Така наречения „социален спам“ е релация между социални личности :-). Все пак web, социалните талантливи личности търсят изава, на всяка цена, дори да не знаят нищо по темата, дори да няма тема. Прости им :-D.

    Хайде със здраве.

  113. радка @стоян монев-
    Ако сравните досието на б.д.през 1974-студент по история -получил достъп /като агент на д.с./до библиотеките на Ватикана и- доста кратката му биография-публикувана в официалния сайт на Правителството-ще видите малката разлика-оказва се, че
    ‘Специализирал Гръцка палеография и дипломатика в периода 1974 – 1977г. в Париж и Ватикана.’ Поне там не е въазвеличан като професор, но има явно несъвпадение на датите от досието. И ако това е биография на политик, избран за министър на ‘никойнезнаекакво’ би трябвало да пише, че до юни2009 е бил член на бкп-ЗА ИСТОРИЯТА защото младите трябва да знаят…

  114. Наѝ-после !!! ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА !!! Таози закон е наѝ-важното, което може да гарантира демократизирането на обществения живот в България . Обяснени я за противниците : Разберете – няма разузнавачи – патриоти при комунистическия режим . Героизирането и митологизирането на шпионите и агентите на Д.С. беше правено от пропагандната машина на тази същата прастъпна организация . Официалните и таѝните агенти работеха само в интерес на Комунистическата партия и против българите . Ето какво пише един истински велик българин и истински професор ( Янко Янков ): „По силата на приетия от българския Парламент т. нар. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен комунистическата Държавна сигурност е била престъпна организация, тъй като е била главната репресивна ударна сила („юмрук”) на Комунистическата партия, и цялостната й дейност се е основавала върху престъпната идеология на комунистическата партия; В) в частност това означава, че е била престъпна както цялата дейност, която е била извършвана от комунистическата Държавна сигурност, така и дейността, която е била извършвана от всеки, който е бил (служебно-професиона агентурно, или под каквато и да е друга форма) ангажиран с тази организация и с нейната дейност; Г) в частност това означава, че е извършвал (извършил) престъпление всеки, който е оставял (оставил) или повторно е назначавал (назначил) на служба в посткомунистическите специални силови и тайни държавни служби бивши служители на комунистическата Държавна сигурност“. (В блога на професор Янко Янков можете да прочетете и и да научите идруги интересни факти) Не помните ли на какво ни учеха в „социалистическот общество“ – „родината на всички комунисти е Съветския съюз“ ? На тази „родина“ служеха въпросните „борци на тихия фронт“. Те служеха на Д.С, но подразбираѝ К.Г.Б. Двете таѝни служби се бяха сляли в едно , но работеха под ръководството и в интерес само на голямата „Империя на Злото“ . Що се отнася до набедения „патриот“ Божидар Димитров – ще Ви уведомя : тоѝ е обявен за „Песона нон грата“ в Италия заради “шпионски деѝствия в полза на Съветсския Съюз и неговите сателити“ . Това е цитат от официален документ , коѝто вече е публикуван . С не по добро име тоѝ се ползува и в съседните държави . Как би могъл да представлява този предател моята Родина пред българите в чужбина ?! Тоѝ не е смо министър без портфеѝл- тоѝ ще бъде и МИНИСТЪР БЕЗ ПАСПОРТ ! За Простотията в България тоѝ е „голям учен“ . Блажени са невежите ! Те не знаят , че нищо незнаят . Те не знаят, че това не истина . Господа, моля оставете професионалисти да дават оценки на работещите в отделните научни дисциплини . За един човек, работещ като историк обективна преценка може да даде друг историк , така- както за един физик вярна оценка може да даде друг физик . Все едно дали това се харесва на „широката публика“ . Като професионален историк и състудент на Божидар Димитров наѝ-отговорно заявявам – тоѝ е компилатор , плагиат , некоректен , антибългарин,фалшифи , дезинформатор , позьор , комплексар и скандалджия . Истинските българи историци представят историческите събития такива – каквито са , без да ги украсяват или изопачават . Колкото и да боли, един исторически факт трябва да се представя такъв-какъвто е . Истината е водещ принцип за един учен , а не конютурното , нагаждаческо , маниакално и наукоподобно бръщолевене . Аз разбирам , че на непрофесионалистите и незапознатите с изворите за българската история , чалгата разигравана в телевизионните предавания на Б.Д. им харесва . Гъделът, коѝто им се прави когато се твърди, че „българите са наѝ- силните, наѝ-умните и наѝ-красивите“ компенсира жалкото им социално и душевно положение , в което се намират . Това някак си компенсира комплексът им за малоценност . Вместо да се замислят над въпроса – коѝ е виновен за това им състояние, хипнотизирани – те се отдават на транса на великобългарския шовинизъм , коѝто беше официално пропагандиран от такива „историци“ като Божидар Димитров . Това лице не е нито историк, нито патриот, нито добър българин . Тоѝ е просто един чалга историк, работещ за вредни за българския народ каузи , агент на Д.С. и К.Г.Б., крадец , мошеник и участник в престъпленията на днешната българска мафия . Мога надълго и наширироко да разказвам за неговите престъпления, но ще го направя в една книга , както и пред европеѝските държави .Тук се спрях само на една персона от лицата, които би трябвало да засегне ЛУСТРАЦИЯТА . Не се съмняваѝте – и останалите агенти на Д.С.(К.Г.Б.) не са по-невинни . ДА НА ЗАКОНА ЗА ЛУСТРАЦИЯТА !

  115. Всъщност, въпреки че лично съм била твърде млада, за да бъда „репресирана“ по някакъв начин, действителнон служителите на Държавна Сигурност по самото естество на работата си, са… меко казано хора със съмнителни морални устои. Човек винаги, във всеки режим има избор дали да се свързва с определени структури и непочтени действия зад гърба на съгражданите си или не. Естествено, някои са се свързали поради слабост на характера и неспособност да устоят на изкушението. Други са действали по убеждение и с истинско желание да навредят (или непукизъм и безскрупулен кариеризъм, все са варианти). Но след толкова време в крайна сметка е трудно да се каже кой какво. И всеки си плаща сметката за живота, който е водил и изборите, които е правил.

    Защо членството в КП се свързва така с ДС? Има редица редови комунисти, хора, които по някаква причина са вярвали в „светлото бъдеще“ и са станали поради това членове на Партията, но НЕ са били в Държавна Сигурност и не са участвали в никакви репресии и прочее подлости. Много от тези хора са били от бедни семейства и действително са вярвали в това, че този режим им носи нещо добро. Нека има разбиране към тях. При всички случаи съм несъгласна с използването на режима и ролята на КП в него като някакво извинение за това, че някой бил в ДС. Едното не предполага автоматично другото. По същия начин не съм съгласна да се олюе по някой само защото бил комунист. Всеки човек има право на убежденията си, ако не вреди с това на другите…

  116. @ Митко Станков

    Да, на фона на социалния срив точно най-важното е въз основа на миналото да се занимаваме не с актуални, а с исторически и за мен вече сантиментални проблеми…

    Да ги бе отворил Костов или Филип Димитров досиетата…

  117. Писна ми от Досиета и Ченгета.
    Аз съм живял повремето на така наречения комунизъм и мога да кажа че и онази власт, както и всяка друга се стараеше да привлича най доброто. Знам че има много хора, който ставаха сътрудници просто за да могат да се реализират, иначе нямаха шанс.
    Мисля че е време да се престане с тези досиета – ако човек е кадърен и може да допринесе полза с опита и знанията си трябва да му се даде шанс.

  118. Едва ли сте прочели всички предишни мнения-точно б.д. не е най-кадърния и едва ли като студент да служи в дс, е била единствената му възможност за успешна кариера в науката история.Истината е,че историците не го приемат сериозно,никога не е преподавал на студенти- случайно някои журналисти го наричат професор.Аз също съм живяла дълго и без да съм имала проблеми на властта си знаех, че отсъствието на партийна книжка ме лишава от растеж в служебната стълбичка -това не винаги е успешна професионална реализация,но някои хора страдаха-а ченгетата- си ги познаваха /поне част от тях /и никога не са имали авторитет като хора,които лъжат!Затова Б.Б. ще загуби с този компромис-б.д. не е такъв блестящ професионалист за какъвто минава по tv -историците го казват.А че лъже -всички виждат.Как този човек,който представя мошенническите си идеи за принос в науката/вижте цитати от неговите писания в досието му/ще бъде приет като министър в страни,където е шпионирал?

  119. Незнам какъв Ви е проблема. Просто досиетата трябва да се отворят и истината ще блесне. 20 години само си приказваме и се чешем. Вижте другите какво направиха.

  120. Скъпи мои пишещи, нямам време да изчета всичко което сте писали, защто разбрах в общи линии, че защитатавате доносниците и хората, които са клепали нас и част от познатите Ви по времето на комунизма, вероятно и сега го правят, защото виждам, че са стигнали чак до Вас. Не вярвам интелигентни хора като Вас, които се правят на демократи и, че ги е грижа за България да не знаят какво е ДС. Вероятно вашите родители са били част от тази система, знам че децата на хората от ДС и тези на комунистите са ланнсирани в Западна европа и САЩ. Знаете ли какво е да си постигнал нещо и да го заслужаваш и да не ти бъде дадено или отнето. Знаете ли какво е да стоиш в БГ да бършеш задниците на останалите тук ваши баби и дядовци, да отглеждаш ромските деца-т.е. да си лекар и да получаваш 200 лева-100 евро заплата. Ами не знаете. Кудкудякате по форумите и не знаете. Виждате ли нещастието и смъртта всеки ден-НЕ! Скъпи мои затова ще ви помоля да не коментирате живота на другите- той е ужасен. А вашия скъп БД е просто един доносник, нито по акъл нито по кадърност е повече от нас-просто един донсник, човек продал душата си за да си купи власт и да получи пари- ВИЕ това ли харесвате?! Не познавам лично БД, за разлика от някои от ВАС, но живота ми е такъв, защото комсомолския и партийния секретар вероятно са ме клепали. Трябва да проверя. Аз и многото лекари в БГ обещаваме да избягаме, да отидем и да бършем задници в други страни, за повече пари. А вие се върнете и поемете щафетата-подлогата Ви чака!

  121. Защо вече не се пусне някоя нова тема тук в блога? Този не си струва да се говори толкова за него… Каквото си заслужава, да му се въздаде! Толкова народ правят PR на някаква си бивша „качулка“. Нещата са простички и ясни: Гласувахме доверие на хора и ще очакваме да го оправдаят. Бойко Борисов прави грешка с този човек и се опитва да върви срещу общото мнение на народа си, Божидар Димитров е част от този кабинет. Ако не оправдаят доверието, няма да си ходи само той, ще си идат всичките (както се получи с техните предшественици тройната коалиция, наричана за краткост „тройното зло“) Въпросът е не да се сменят, А ДА ГИ ВИЖДАМЕ В ЗАТВОРА КОГАТО СЕ ДОКАЖАТ ИМУЩЕСТВЕНИ, ФИНАНСОВИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!

    Яд буди и тъпото изказване на Желю Желев ДА СМЕ СТАНЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. ТОЗИ ЧОВЕК АКО НАРОДА ГО ИСКАШЕ САМ ЩЕШЕ ДА ГО ПОКАНИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ – НА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА… ДОКОГА РАЗНИ НЕЩАСТНИЦИ ЩЕ НИ УЧАТ КАК ДА ЖИВЕЕМ

  122. Боже какъв озлобен имейл. Не е ли той символ на разделението в нашето общество. Интересна е мисълта, че всички, които сме в чужбина, се оказваме децата на бивши агенти в ДС. Боже мой. Госпожо, ако имаше начин да Ви докажа, поне за себе си, че грешите, щях с удоволствие да го направя. Освен че родителите ми нямат нищо общо с ДС, абсолютно всичко, което съм постигнала в живота си, съм го постигнала сама. И това е настройката на много българи в чужбина. Защото тук, бидейки един пришелец, нищо не Ви се дава на тепсия. Вършела съм всевъзможна работа, за да мога да се издържам по време на обучението си – нещо характерно не само за чуждестранните студенти тук. И все пак парадоксално е, че към мен, чужденката, държавата Германия се отнася много по-добре от държавата България, както и немците много по-добре от редица българи, за които добър пример бихте били Вие със завистта и озлоблението си. Струва си да се замислите над това. Човекът, който завижда, е човек, който не може да поеме отговорност за живота си. За него всички проблеми, с които се сблъсква в живота си, са повод за жалване и оплакване, а причините за тях, разбира се, са комунистите, капиталистите, децата на агенти в ДС, както и самите агенти, заговорници и т.н. Светът изобщо за един такъв човек е враждебно място, в което е опасно да се живее, а човекът е жертва на всичките му „злини“. Реалностите всъщност са съвсем други, а именно: Всеки сам е отговорен за съдбата си. И ако Вие като лекар имате изразеното по-горе мнение за пациентите си плюс расистки убеждения, кой ли ще дойде да се лекува при Вас? Аз не. Ако не обичате хората и не умеете да давате любов, не се оплаквайте, че нямате хляб, не се оплаквайте, че никой нищо не Ви дава. Който нищо не дава, съответно и нищо не получава. И това важи навсякъде – не само в България.

    Но по-интересно е по-скоро това, че тези настроения не са само Ваши, а важат за една много голяма група българи. Жалването и оплакването, търсенето на външни виновници (външен „враг“) е стара и изпитана методика за отклоняване на вниманието от същинските причини за проблемите. И така, докато ние „виновниците“ си „живуркаме“ в чужбина (работейки като луди), в България всичко се разпада – обществото, природните богатства, морала… И за това се оказваме криви ние – а не живеещите там, не хвърлящите боклука по улиците, не строящите безразборно, не профанизаторите на културата ни по българските медии, не корумпираните политици, съдебни служители, ако щете медици, вземащи подкупи, за да спасяват човешки живот. Всички тези хора са невинни жертви на всичко, което правим ние.

    Госпожо, нека Ви кажа само едно. Ако имате дори наченки на интелигентност, ще успеете да видите абсурдността на думите си. А ако имате деца, може и да съумеете да почувствате какъв грях е да говорите така за Ваши сънародници в чужбина, много от тях млади хора, от които България се нуждае да се завърнат и да внесат друго мислене, друг опит, да помогнат на изпадналите в беда (според възможностите си). Нали за това мечтаете, някой да Ви помогне? Но кой ще иска да го направи, ако Ви слуша приказките. Аз лично бих Ви оставила да се пържите в собствен сос, а бих дала нещо за ядене на някое ромско или друго дете, за което на Вас не Ви достига сърце. И ще го направя не от омраза или обида към Вас, а за да Ви помогна да останете сама със себе си и проблемите си, да вземете живота си насериозно и да си поемете отговорност за него. Това е най-добрата помощт, която мога да Ви окажа при това Ваше отношение към света.

    И да не си мислите, че имам нещо материално, с което мога да помогна. И аз като много хора си изкарвам с труд насъщния. Но на България материални неща не й трябват, за да се оправи. Като слушам хора като Вас, убеждавам се. На България й е нужно да излезе от великата пропаст на духовната нищета, в която е пропаднала. За нея е от помощ само това, което помага да се възстановят ценностите и любовта между хората. Нека звуча като идеалист. Но на Вас, госпожо, нищо друго не Ви трябва освен определени морални качества. Ако Ви дадат храна или пари, ще отхапете ръката, която Ви ги е дала. Дори и да не го направите, парите и материалните придобивки (паднали отнякъде без труд у усилия от Ваша страна) при Вас биха породили само още повече гордост, алчност и озлобление към другите. Само биха Ви бутнали още по-надълбоко в пропастта. Животът тоест е мил и мъдър с Вас – благодарете му!

  123. Права сте скъпа Евелина, че не всички са деца на агенти на ДС, повечето не сте. Права сте, че не е редно да се лекувате при човек, който получава по-малко от Вас-просто не можеш да даваш, без да имаш какво. Един лекар беше сложил надпис пред кабинета си-не приемам пациенти с по-високи заплати от моята-смещно, но истина.Просто всички лекари сме възмутени в БГ, ние също имаме достойнство и не го смесвайте с хуманността към която всички ни призовават без те да я имат. Но нали виждаш как някои ни поучава по форумите-нас изтърпяли всичко тук, ние просто останахме, защото бяхме лекари и дипломите ни не се признавах в Европа. Сега обаче се приднават в ЕС и в интернет текат обяви, че търсят лекари и медицински сестри. Ние ще се махнем, но кой ще гледа близките Ви, кой ще гледа моите близки, кой ще плаща данъците в БГ за да има пенсии, социални помощи-не се ли замисляш какво става-разбира се ще внесат китайци-те само ще дойдат ще вземат 100 евро и ще тръгнат към западна Европа-тогава ти какво ще правиш, когато се пренаселите-ще има ли толкова работа за теб-човек трябва да се чувства добре и на място в Родината си. Майка ти и баща ти и те ли са избягали или си стоят в БГ, баба ти и дядо ти и те ли са при теб или са едни от тези, за които лекарите се грижат. Не, вече без нас-едно 50% ще се махнем, колегите ни избяли в другите страни казват, че са уважавани и достойно заплащани, сега вече и аз няма да лекувам в БГ има право да откажа и ОТКАЗВМ! Да бедността не води до никъде и не е редно да ни обвинявате, че сме бедни, а вие сте били богати. И ние работим като вас-нали не мислиш, че съм издържала със 100 евро, просто работех на 3 места, но друго, а един лекар трябва да работи и да се отдаде само на медицината. Всеки май от своята камбанария. Виждам обаче, че има нещо останало у вас от българския манталитет-да мислиш, че един лекар трябва да получава по-ниско заплащане от теб и да го унижаваш. Обаче, от един лекар става всичко- и икономист, и адвокат, но от другите не може да стане/да учи/ лекар. Чао скъпи деца и бог да пази Вас и родителите Ви! Благодаря за поучаването, така ме поучаваше и БКП-да лекувам и да получавам 200 лева, защото така трябвало и така е хуманно! Ха, ха! Достатъчно! и наистина не се връщайте в БГ и не ходете на лекар в БГ!

  124. Цитирам Евелина „Защо членството в КП се свързва така с ДС? Има редица редови комунисти, хора, които по някаква причина са вярвали в „светлото бъдеще“ и са станали поради това членове на Партията, но НЕ са били в Държавна Сигурност и не са участвали в никакви репресии и прочее подлости. Много от тези хора са били от бедни семейства и действително са вярвали в това, че този режим им носи нещо добро. Нека има разбиране към тях. При всички случаи съм несъгласна с използването на режима и ролята на КП в него като някакво извинение за това, че някой бил в ДС. “
    Бри, май сте били обвързани с КП- Комунистическата партия! Ами за информация на другите във форума-освен ДС, и БКП са се облажили от режимите. Освен това има щатни сътрудници на ДС, които не са обявени, те действат и сега и пречат. Затова, към другите във форума-скъпи деца тези ви пускат мухата по форумите и се опитват да ви следят.

  125. Здравейте како (това звучи забавно). Отговорът Ви звеучи обнадеждаващо. Има наченки на мислене за собствена отговорност. Не, аз изобщо не смятам, че е все едно, че всички си тръгват от България, иначе изобщо нямаше да си чупя пръстите да пиша. Разбира се, че има смисъл да се лекувам при човек, който получава по-малко от мен. Хората не се измерват в парите, които имат, а в сърцата, които носят. Никъде не съм Ви обвинила, че сте бедни, а и никъде не съм казала, че съм богата. Дори подчертах, че нямам какво толкова да дам под формата на материални блага. Просто мисля, че вашата ценностна система е прекалено силно ориентирана към материалното, това подчертах, а за проблемите на българските лекари или на изнемогващите българи, работещи много други професии проявявам пълно разбиране. Само не разбирам как съм виновна за това точно аз?

    Коментари за това, което казах за членовете на КП не ми се дават. Всичко отива в посока махленски скандал. Опитал се просто да подчертая, че един човек не е виновен за убежденията си, ако с тях не е вредил на никой. Разсъждения като „този бивш комунист“ и „онси върл седесар“ допринасят само за това българите да се изядат един друг, Двама се карат, трети печели. Кой е третият?

    Простете на комунистите, за да оправите България. Или си идете, ние ще се върнем на ваше място – без озлобление. С л’бов ще превърнем България в едно място, на което може да се живее.

  126. Бре Евче, или някое ченге стоящо зад тебе, от къде и на какво да се върнеш- с окрадените ли в швейцарски пари от ДС и БКП от България! Пък тук нямат нужда от теб-освен баба , дядо, мама и тате да им бършеш дупетата, защото за възрастните някой трябва да се грижи- на попътен вятър и добър път към бърсането на едни части…

  127. Да, ще бърша „дупета“ не само на близките си и то най-смирено и с радост. Пропуснах да спомена, че за да се издържам като студентка в Германия, дълго се грижих за хора с увреждания (с трета, най-висока степен на „инвалидност“ – каква дума). Намирах много в тази работа – ежедневно се убеждавах колко дребнави и незначителни са моите „проблеми“. Не съжалявам такива хора, възхищавам им се. И е само много жалко, че отношението към тях в България е такова като Вашето по-горе. Убедена съм, че на такива хора в България имам много повече да дам от Вас. Тоест не се притеснявайте да си идете… Аз ще Ви сменя.

  128. Към Евчето-Може да смените и лидера на БК или БСП- Сергей Станишев. Може и БД- абе има място за теб в БГ, защо се бавиш, тук те чакат отдавна пък ти си седиш навън, хайде идвай си.

  129. Уважаема Евелина,
    Радвам се, че има такива българи като Вас ! Благодаря Ви за интелигентната и съдържателна лекция ! Благодаря Ви и за търпението , с което се опитвате да обясните на нежелаещите да проумеят жестокостта на “социалистическата система“, в която са живели и реалността , в която живеят ! Останете все така разумна и отзивчива към хората! Желая Ви много щастие !
    А, за тези, които не са проумяли кое е лошото на Д.С. и комунизма, предоставям пълния текст на един отдавна приет закон :

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
    Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
    [Препратки от актове]
    Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

    (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

    [Препратки от актове]
    Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

    1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

    2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

    3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения „Народен съд“;

    4. моралния и икономическия упадък на държавата;

    5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

    6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

    7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

    8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

    9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

    10. безогледното унищожаване на природата.

    (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

    1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

    2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

    3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

    4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

    а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

    б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

    в) лишаване от право на собственост;

    г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

    д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

    е) лишаване от гражданство;

    5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

    6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

    Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

    (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

    Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

    ––––––––-

    Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  130. Митко Станков, най-скандалният колекционер проговори от Австрия: Бях направил държава в държавата

    Светлана БАТАЛОВА

    Срещаме се във Виена. Държа в ръка български вестник, той пристига с мерцедес. За него казват, че е археолог от ранга на Богдан Филов. „По-голям съм – обяснява той, – защото съм се докоснал до всичко, открито до Филов, но съм имал възможност да изследвам и това, което идва след него.“
    Той е Митко Станков, име-легенда в средите на нумизмати, изкуствоведи, археолози, следователи и прокурори.
    ???!

  131. Спирам коментарите по темата, защото започна да става странно. Изчерпахме темата и надали може да се каже нещо ново без да се спамят всички останали коментиращи. Ако искате да инициирате или подкрепите акция срещу Божидар Димитров, във Facebook има няколко групи на темата. Същите може да намерите и във форумите на демократите. Ако не – просто може да следите с критичнен поглед работата му. Ще се опитам да се сържа с него за интервю, но не смятам, че вероятността за такова е голяма.

  132. кака изобщо не каза, че всички българи в чужбина са еди-какви-си. тя просто написа, че нищо чудно да има „лансирани“ от ДС и между вас.

    Като чета изречения в тона на „Простете на комунистите“, не мога да не подкрепя всичко, което тя изписа до тук по тази тема.

  133. Щом тона на „простете“ (на когото и да било) пречи на някой, значи България не е стигнала до етапа на национално помирение, етап, при който няма „нас“ и „вас“, има „ние“.

  134. Да поясня, нямам грам „комунистическо“ образование, като се изключи школото до 7-ми клас. Американски и немски университет. Нищо не са плащали „мама“ и „тати“, за да не ревне някой – стипендия и бачкане. До преписване на светилата на литературната ни критика на абсурдни кандидатстудентски изпити, до разтягане на високопарни локуми и прочие не съм стигала. Не са ми лицеприятни последиците от комунизма (който впрочем не беше комунизъм, но както и да е) и влиянието им върху българския манталитет. Трудно успявам да изтърпя писанията на Божидар Димитров и личността му изобщо (да се върнем на темата), но самият факт, че човек вече и да заговори за прошка и помирение в България, започват да му ядат цървулите и да подкрепят онези, говорещи за майките и бащите ни като за подмокрени „дупета“ и прочие цинизми, не виждам какво друго да кажа освен: Бедна България! Това е последният ми принос в тази дискусия.

  135. Това малко ми мяза на „евреи не са убивани по време на нацизма, а само държавни престъпници и концлагерите са мит“. Мнофго внимателно трябва да се подхожда към тия теми.

  136. каката се отдалечи от б.д.
    моля, боян ако може да му зададе вьпроси:
    1.защо смята да си издаде досието-иска да го поукраси или да разчете като палеограф трудните места/аз нямам намерение да го купувам/-нали уж щели да ги публикуват в интернет.
    2.колко са му издадените книги и научни трудове-според различни източници-от200до350.
    3.ще ни каже ли някой с какво все пак ще се занимава този министьр?предполагам имате още…
    БЛАГОДАРЯ

  137. Чета публикаците и се натъжавам, че дори и в тези моменти, когато всички трябва да са обединени, все още се намират „протоколни“ начини да се карате.

  138. Божидар Димитров ядял бой заради пиянството си

    * сряда, юни 10, 2009, 17:50
    * Забавно, Новини
    * 208 views
    * 1 коментар

    Професор Божидар Димитров бил най-битият студент, разказват негови познати и съвипускници.
    Бъдещият историк се държал като достоен римлянин спрямо всеки купон и небрежен запой на червено вино, щедро разливано в пластмасови чаши. Историкът имал изключително тежко пиянство, спомнят си негови колеги. „Божо ставаше раздразнителен и досаден“, спомня си негов авер. „След всеки запой ни ядосваше до краен предел, след което си го отнасяше“, завършва той.. Студентските вечери за професор Димитров най-често приключвали, ако не със сцепена вежда, то със счупена ръка, говорят негови явни недоброжелатели. ( клюки.бг.сряда, юни 10, 2009).
    Бележка на редакцията:
    За титлата „професор“ : такава тои никога не е имал ! Само неинформираните го титуловат така .
    За боя : наи-битият студенат – това е самата истина . Но му е било малко , като имам предвид какви факти за шпионското му минало бяха публикувани .Ако хората тогава знаеха щяха да го бият не само когато е пиян .

  139. Защо на този министър му се прави такъв PR. Какво конкретно може да се направи да бъде убеден министър-председателят да размисли или да се ограничат правомощията на този без портфейла.

    Както казах и писах многократно… този без портфейла е част от нещо по-голямо от себеси- част е от кабинет! Мисля, че на Борисов му е ясно това, а и видя как освен да се излезе в опозиция (както се случи с „тройното зло “ след наказателният вот на хората) може да се иде и в затвора при наличие на доказателства- както в момента УЖ ГЕРБ ще направи. Нека не забравяме, че след ГЕРБ ще има и други избири и други кандидати за властта. НЯМА ПОВТОРИЛИ МАНДАТ. Ако на Борисов му е все едно и не му пука… това вече е друг въпрос- ПОНЕ да не тръби насам и натам, че кабинетът му е различен от това до момента.

    Винаги по избори се е гласувало „СРЕЩУ“, а НЕ „ЗА“. КОГА ЩЕ ПОВТОРЯТ МАНДАТ?! ЗАЩО НЯМА ДЪЛГОСРОЧНИ СТРАТЕГИИ?

    ВЯРВАМ: ТОВА КОЕТО НИ ОБЕДИНЯВА Е ПО-СИЛНО ОТ ТОВА КОЕТО НИ РАЗДЕЛЯ! Този министър без портфейл не си струва толкова писане тук (или другаде). Такива бивши „качулки“ има във всички партии! Защо и тодзи път се работи на парче, защо въпроса не се глобализира за всички партии и то с доста заден период от време?

    КОГА ЩЕ ИМАМЕ МОДЕРЕН ЛУСТРАЦИОНЕН ЗАКОН ОТ ГЕРБ? ИСКАМЕ ЗВУК ОТ ЩРАКВАНЕ НА БЕЛЕЗНИЦИ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!

    ПАРИ ТЕ НАПРАВИХА ОТ ДРОГА, ТРАФИК НА ХОРА, ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ И КОРУПЦИЯ…

  140. Дидан, разбирам те, но според мен въпросът е принципен. Просто с това министерско място се въвежда лош прецедент. Раздават се измислени министерски места „на приятели“. Това не е добра практика. И друг да беше, не БД, пак щях да съм против. Друг е въпросът, че БД е просто най-неуместният избор за и без това измисления пост на министър на българите в чужбина… Това вече достатъчно се коментира.

    Напълно подкрепям гледището, че има нужда да се мисли положително, и да се набляга на обединението, а не на разделението.

    „Съединението прави силата.“

  141. Да се говори по въпроса с министъпредседателят по въпроса публично. Нека бъде поканен публично в някоя медия и ако откаже пак така публично да се оповести отказът и мотивите за него! Както той, така и ние (вярвам) не пишем само по форуми и да говорим между наз си.

    Как да се заяви публично в медиите, че не сме съгласни с този му избор на министър и да се аргументираме публично (вероятно в медия), че не защо не сме съгласни. Ако трябва и подписка да се направи.

    Авторитарният подход не е европейска практика на ръководене на кабинет и е неприемлив в рамките на демократична държава. Наистина се чудя на упорството на Борисов. Кой ясно му е заявил, че хората не са съгласни? Има ли направина подписка и кой действа в парламента по въпроса?

  142. Ами никой нищо ясно не е заявил. Проблемите са много. Хората не са обединени. Няма работа върху единен текст на „оплакването“ или „протестната нота“. И освен това сме разпиляни по цял свят. Как да се явим в българските медии? И контактите ни не са от най-свежите.

  143. Все още съм в България. Нямя да емигрирам, но бизнеса ми е свързан с пътувания и периоди в чужбина. Ще помисля какво може да се направи. Обаче нямам амбиции в политиката. Би могло да говоря с министър председателя но не от позиция да му давам акъл, понеже съм предпазлив където не съм дотам компетентен. Факт си е, че не сме съгласни с този министър и това си е!!! А щом си имам позиция, обикновено не ми липсва кураж да застана с аргументи и всичко, зад нея!

  144. Последният управлявал ни кабинет въведе надменността като модел на поведение. Докато не видя стара власт в затвора не приемам новата власт за нова! (разбира се при наличие на доказателства). Те нямат чувство за дълг и отговорност. Тогава такова трябва да им се вмени силово! От позиция на закона! Борисов е бил близо до тоталитарен апарат в който решенията са се взимали еднолично- чисто авторитарно. НЕ искаме Дожидар Димитров! Тук има достатъчно неправителствени организации споделящи позицията. Писа ли някой до тях? Боян или някой друг покани ли министърпредседателя на публичен диспут? Ако откаже- мотивите в Медиите (веднага!) Странно ми е… Нима натиска ще отслабне!? Едва ли! Има Европейски фондове да се освобождават! Ако по улиците протестират хора… едва ли ще стане, ако бандитите източвали фондовете през фирмите си и несбъднати проекти не ги видим ВЕДНАГА в затвора и ПУБЛИЧНО да се оповести!!! то ПАРИ ОТ ЕВРОПА – НЯМА ДА ПОТЕКАТ!!! А тези европейски програми и пари от фондове в условията на криза са ВАЖНИ!!! ЗАЩО НЯМА ЗАТВОРЕНИ В ПАНДЕЛАТА ОТ ПРЕДХОДНИЯТ КАБИНЕТ ЗАТОВА, ЧЕ СЕ Е СТИГНАЛО ДО СПИРАНЕТО НА ТЕЗИ ПАРИ ПО ПРОГРАМИТЕ???????????????

  145. Какво ще кажете да коментираме тук и темата за двойното гражданство? Мисля, че е свързана с Божидар Димитров.

  146. Не мисля, че двойното гражданство има връзка. От друга страна двойното гражданство е законова вратичка за грубото вмешателство на Турция във вътрешните ни работи по време на кампаниите за парламентарни избори!!! ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОКРАТИ И ТО В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НИ!!! В джебел например имаше несъществуващи избирателни секции (съществуващи само на хартия, а на местата имаше бараки). Трябва да се гласува само и единствено в посолствата! А ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ТУРЦИЯ НЕ ПРИЗНАВА ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО!!! Разбира се обаче като става дума за изборите в у нас … Българското правителство и Турция до момента не възразяваха за двойното гражданство, нито за това, че някои наши „сънародници“ дори не знаеха къде се намира градът в който ги возят с автобуса да гласуват!!!

  147. Какви точно ще са правомощията на Божидар Димитров и разбира се неговите задължения като министър без портфейл? Ако неможе да бъде атакуван самия човек като личност, АМИ ХИЧ НЕ Е ТРУДНО ДА БЪДЕ АТАКУВАН ПОСТА МУ, ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ТОВА, ЧЕ НЕ Е НЕОБХОДИМ В ТОЗИ СИ ВИД (МИНИСТЕРСТВО НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА!?)

    Личността е миналото, настоящето и това което евентуално ще свърши в бъдещето. Ние съществуваме във времето. Миналото на Божидар Димитров не е проблема, а това, че министърпредседателят Борисов назначава свои приятели за които се създават съмнително необходими министерства. Ако ще се атакува – това е начина!!! А НЕ ГЛУПОСТИТЕ, ЧЕ БИЛ „КАЧУЛКА“ … ТАКИВА КАЧУЛКИ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ…

  148. Надявам се България ако забрани двойното гражданство, това да не важи за държавите от ЕС. Иначе ще постави много от нас, живеещите в Германия пред избор немски паспорт или български. Германия също не приема двойното гражданство, с изключение на гражданите на други държави от ЕС – те имат право на немско без да се откажат от другото. Пълна глупост ще е заради турците да се принудят българи да се откажат от българското си гражданство (последното създава основно проблеми в чисто прагматичен аспект, но от патриотизъм и сантименталност много от нас искат да го запазят).

  149. Не е оправдано забраняването на двойно гражданство в конституцията ни. Не е оправдано от чисто икономически съображения. Европейският Съюз е едно, а Турция е съвсем друго по отношение на двойното гражданство и неговото признаване. България на дипломатическо ниво би могла просто да НЕ ПРИЗНАВА ДВОИНО ГРАЖДАНСТВО НА БЪЛГАРИ В СТРАНИ ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО!!! ТАКАВА ДЪРЖАВА Е ТОЧНО ЕДНА = ТУРЦИЯ

    ТАКА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ЕВРОПА ЩЕ СИ ОСТАНАТ С ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО, А ЩЕ СЕ СЛОЖИ И КРАЙ НА ИЗБОРНИЯ ТУРИЗЪМ

    ТУРЦИЯ В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪРДИ САМА НА СЕБЕ СИ!!! ТЯ НЕ ПРИЗНАВА ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО, А НЕ Е И ЧЛЕНКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ (МНОГО ДЪЖАВИ СА СТАРАТЕЛНИ И ДА НЕ СТАНЕ)

  150. Ще се опитам да ти го обясня просто Юруков:

    През комунистическо ДС е принуждавала хора да следят съседите си, приятелите си, семействата си. ДС е позволявала на най-големите отрепки да заемат високи постове и да имат власт върху останалата част от народа, каквато не можеш да си представиш. Хиляди хора са извеждани посреднощ от къщите им и не са се връщали повече никога.

    Това естествено теб не те касае – ти си си един щастлив информатик. Това, което е важно за теб, обаче е, че членовете на ДС, които са правили описаните по-горе неща, в началото на промените (когато ти младежо си ходил прав под масата), са имали бърз достъп до държавни предприятия и финанси.

    Така че сегашното изкривено лице на икономиката ни и на политическия живот се дължи на този проблем – че в тях има прекалено много хора, които в миналото са били способни да спрат камионетката на ДС пред нечий дом, да изкарат собственика на дома по пижама и да го отведат за винаги от дома му.

    Къде е проблемът ли?

    Проблемът е, че много от тези хора първо са прекалено обвързани с някого (който може да издаде миналото им), второ – моралът им е под съмнение и трето – често нямат компетентността, съответстваща на заеманата от тях длъжност. Как да ти обясня по-ясно, че всичко, което става в България, зависи точно от това ….

    Представи си, че се опитваш да направиш софтуерното приложение, наречено България, обаче има едни бъгове, които винаги си остават и не можеш да ги намериш. Представи си, че оправяш сто други неща, но тези бъгове просто не ги откриваш. Те си стоят и дори по-младите от екипа ти се съмняват, че ги има и си мислят, че приложението България просто така си работи. Представители на ДС са точно такива бъгове в програмата …

    Жалко е, че поне не си се поинтересувал какво са правили тези хора, как е било възможно една държава да има толкова голям репресивен апарат и не си си задал въпроса „Къде са отишли днес представителите на този репресивен апарат“ или „След като за толкова бизнесмени, политици и журналисти се оказва, че са от ДС, това не може ли да повлияе на цялото развитие на страната.“

    Целият ти постинг е жалък, но е важен, защото може да предизвика дискусия – младите наистина имат право да питат какво ги вълнува.

  151. @Александър – щом се обръщате към мен с „младежо“, значи мога да си направя извода, че сте на завидна възраст и от уважение към старостта няма да ви говоря на „ти“.

    Това, което вие изглежда не може да схванете е моята позиция. Аз знам за престъпленията на комунизма, знам, че бивши сътрудници на ДС са използвали връзките си за въртене на мръсен бизнес след промените и съм напълно съгласен, че трябва да има преследване на последните. Не смятам обаче, че заради едно картонче трябва да се почерня който и да е било и да се осъжда без доказателства. Сега практически имаме опити за публичен линч, което както знаем никога не довеждало до нищо добро.

    Аз не поставям въпрос това, което се е случило тогава, а как то се възприема сега, какво е значението му и какво хората (не) правят по въпроса. Един от проблемите обаче е, че хора като вас до толкова са вманиачени на темата, че обвиняват за всичките си неволи и неуспехи в живота събития отпреди 20 до 50 години. Както е видно, явно не търпите и различни мнения по въпроса. Аз смятам, че трябва да гледаме какво става сега и да преследваме сегашните ни престъпници за сегашните престъпления, а не основната тема на политическия ни живот да е отдавна разпуснатото ДС.

    Ако наистина сте прав и бившите агенти въртят подземния свят в България, значи като спрем да живеем в миналото и се справим с належащия проблем, пак ще ги вкараме в затвора и то за нещо доказуемо. Вместо това единственото, което не малко хора правят, е да се дуят какви демократи станали изведнъж след ’89 и как не са направили нищо с живота си само заради комунизма.

    Замислете се кой е жалък в действителност.

  152. Бояне не обиждай хората. Те не се оплакват от ниски заплати, от неразвита кариера. Те просто са се озверили срещу престъпниците, които са им попречили. Точно защото сме демокрация, няма как да им заповядаш, че сами са си виновни, те са живели повече от теб и мислят по друг начин.

    Ще ти разкажа няколко примера. Сега съм на 25, няма да намесвам семейната история преди това раждането ми, тя е още по-брутална.

    Така представяш ли си 89-та. Баща ми напуска държавната си работа, въпреки че образованието му беше туристическо, бяха го забили в един завод, защото дядо ми е народен враг. Нещо повече баща ми им беше благодарен, още ме учудва до каква степен са промивали мозъците. На тавана в село дядото каза че има машина за безалкохолни. От нея беха останали купища раждясали железа. Всеки който имаше 18 в семейството, тегли потребитеслки кредит и заедно с двама съдружници баща ми сглоби нова машина отвори цех и започна производство.

    Чичо ми пък беше икономист в Трансимпекс, но видя как се нарушава закона и напусна. Отвори си магазин за детски играчки, който постепенно стана най-големия във Варна. Тогава ДС машината беше започнала да действа и два пъти му крадяха колата, малко след като си я купуваше. Обясниха му че не е само до колата и трябва или да затвори или да им продаде магазина. На баща ми пък му беше обяснено, че не може да зарежда с безалкохолни магазините в Добрич. Края на тези истории е чак през 99-та така, че не става дума само за „мутренските времена“. За 10 години ни смазаха, но толкова добре, че нито баща ми нито чичо ми мислят за частен бизнес вече.

    Ще попиташ къде е полицията. Ами полицейските началници са на върха или близо до върха на тези структури, които пометоха голяма част от бизнеса. А и да не беше така то това полиция ли е. Полицаи ли са тези, които идват прибират зет ти и го счупват от бой в районното, защото е хванал и стиснал умрука на някакъв развилнял се пияница? Полицаи ли са тези които в малък град, където всички се познаваме ми правят акт, че не мога да се индентифицирам понеже личната ми карта е в къщи на 100 метра, от черквата до, която съм седнал с момата?

    За да могат да бъдат хванати сегашните престъпници, трябва първо полицията да се изчисти от ДС агенти и това може да стане само със закон, защото сме демокрация.

    Това е малкото, което може се направи все още, но е много късно почти никой в държавата вече не знае за Димитър Петков, но всички се чувстват горди с националния предател Радко Димитриев. Това и с закон не може да бъде оправено. Също не може и със закон да се обясни на българите, че помаците и македонците не трябва да бъдат мразени а подпомагани.

    Трябва да тръгвам за работа. Колкото и поста да бъдат изписани, нищо няма да се оправи. Това което с кръв са взели комунистите само с кръв може да бъде върнато. В досието на дядо пише, че е имал пушка, дори да намеря къде е заровена, няма как да се справя с 80 000 полицаи чукундури. Но и аз съм българин и аз съм теле следващия път пак ще отида да усвирквам бронираните полицаи пред народното събрание, ако изобщо някога позволят протестите там отново.

  153. Извинявам се за изобилните правописни, печатни и пунктуационни грешки. Също и за тези в словореда. Още не се бях събудил съвсем, докато писах отговора. Ходих до с. Гела и се върнах много изморен.

    Мога да ти дам и по-скорошни примери, за вредата от бивши ДС сътрудници в изпълнителната власт. Още в началото на кризата двама приятели, бяха сполетени от следното нещастие. Влиятелна българска личност, отказа да си плати при издадена фактура. По закон в България трябва да има и касова разписка, но бизнеса я пропуска, защото не всяко плащане е кеш. За поръчаната услуга бяха изразходени 20 000 лева за материали и други разходи. На приятелите ми им беше обяснено, че ако се стигне до съд, не само ще загубят делото, но и живота им може да бъде застрашен. И те просто си фалираха, но поне са си живи и здрави.

    Не мога да ти кажа имената в този случай публично, но мога по друг начин ако искаш да разбереш, колко силно са свързани всички ДС бизнесмени със държавата в лицето на МВР. За да има нормален бизнес климат, трябва да има закон за лустрацията. И то такъв, че да не може агенти на ДС/КГБ, да заемат каквито и да е обществени длъжности.

  154. Вие за сънародничката ни затворена в Македония поради българското си самосъзнание чухте ли. Сега ще го видим министър Димитров!! Аха… Ще видим колко бързо ще реагира и нашата дипломация, нашето правителство и т.н.

  155. Аз съм на 36 год. Все пак съм хванал малко от онези времена на комунизма. Много хора тогава бяха сътрудници. По късно в първите години на прехода след криминалната приватизация те от виисоки полит-постове заеха такива в бизнеса. Сега децата им заемат ключови постове във властта и са в бордовете на фирми. Изнудват, използват служебното си положение в държавната администрация за да уреждат мръсните си сделки чрез фирми (техни но на името на съпруги и роднини)!!! Това много лесно може да излезе наяве… НАРОДА НАИСТИНА Е ОЗВЕРЯЛ СРЕЩУ МРЪСНИЦИТЕ И ЧЕРВЕНИТЕ ОПРОПАСТИЛИ ОСВЕН ДЪРЖАВАТА И ЖИВОТА НА МНОГО ПОКОЛЕНИЯ ТА ЧАК ДО ДЕН ДНЕШЕН! ЩЕ ВЪЗНИКНЕ НАПРЕЖЕНИЕ ЗАЩОТО МАМИНИТЕ СИНЧЕТА НЕ МОГАТ ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ НИЩО ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩОТО СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ…

  156. @боян:
    Всъщност при б.д. съвсем не е ‘едно картонче’ и никой не иска да го ‘затрива’-каkто са правили неговите колеги от дс. Има частично публикувано досие-просто ХОРАТА не го щат за министър-да си твори научните трудове и да не заема държавна служба,измислена за него. Служил е като шпионин/разузнавач-и сега се гордее и иска да приемем,че такива били времената и е нямало друга алтернатива да станеш добъp историк – било за науката и просто да му повярваме катоБ.Б. Има толкова много професионалисти,които са направили много в науката,без да се налага да се продават на дс-кариера-не винаги значи висок административен пост.
    А дали изобщо е необходимо да има такъв министър в момент,когато се съкращават държавните разходи?Питайте Симеон Дянков.Всяко посолство ако си върши добре работата може да е министерство на българите в чужбина!
    Но кои сме ние-група хора форумци с около180 мнения? И какво като си говорим-демокрацията позволява говоренето вече почти двадесет години.Голяма част от опозицията след размисъл си промениха мнението и дадоха доверието за правителството въпреки несъгласието си за министъра без потрфейл?

  157. Не мога да разбера и да се публикуват всички досиета, за което и аз съм, какво ще се преомени? Че то и досега се знаеше кои къде са били и това нищо не е променило. Като им стои името в някакъв списък на министерски портал какво ще се промени?

  158. Аз мисля, че първо трябва да се прочете „досието“ и след това да се говори за какво става дума. Темата е много широка и се знае много малко. Аз например се интересувам за Радосвет Радев, или за Тома Спостранов Та те работяв уж в радиото на „промяната“…

  159. Във връзка с номинацията на Божидар Димитров за министър без портфейл, на въпрос, че премиера го е поканил, а той като приятел е приел, Б.Димитров отговаря: „Така е, защото само аз мога да я свърша тази работа.“ /www.afera.bg „Поредният невинен агент – герой“/
    Интересно е, дали „тази работа“ има/няма връзка с една „друга работа“, свързана с изядените от него страници за България от архивите във Ватикана като млад научен работник, командирован от българските власти, разказана от инж. Димитър Костов /известен нумизмат от Пловдив/ в телевизионно предаване от Георги Ифандиев?
    Какво ли да очакват българите в чужбина от такъв министър?

  160. Мария ДЕРМЕНДЖИЕВА

    През 1973 г. в рамките на Първо главно управление (ПГУ) на ДС се създава отдел 14, или т.нар. Културно-историческо разузнаване (РИК). Година по-рано към Комитета за изкуство и култура е учредена службата „Културно наследство” – официалното прикритие за дейността на 14 отдел, а през 1975 г. ЦК на БКП постановява да се създаде и към Министерството на външните работи (МВнР) отдел с идентично име.

    Както отбелязва Момчил Методиев в своята книга „Машина за легитимност”, фактическата задача на РИК е „да предоставя на партийното ръководство исторически аргументи с цел повишаване на международния престиж” на България и на управляващия комунистически режим. Основната цел на културно-историческото разузнаване е издирването и придобиването на документи, материали и ценности, свързани с българската история.

    Методиев прави и друг важен извод: тази структура предоставя прекрасна възможност за индулгенция на цялото разузнаване с твърдението си, че се занимава с популяризирането на българските културни постижения и българската гледна точка към историята на Балканите по света. А това от своя страна позволява на влиятелни обществени и политически фигури като директора на Националния исторически музей Божидар Димитров или президента Георги Първанов след падането на комунизма да формират общественото мнение.

    Началото

    На 14 декември 1973 г. оперативният работник (ОР) Цветан Станимиров открива лична разработка на студента абсолвент от Историческия факултет на Софийския университет Божидар Димитров Стоянов. Според агентурното сведение на „Венелин” от юни същата година, адресирано до началника на 14 отдел майор Емил Александров, младежът е много надежден, амбициозен, има чудесни организаторски умения. „Венелин” е провел четири срещи с него, за да го опознае и да укрепи отношенията с него. „Смятам че по делови, обществени и научни качества (а и човешки) е годен за установяване с него на контакт от оперативен характер най-напред като агент, а след това с оглед перспективата на завършването му догодина – като ОР”.

    И така, следват предложение за вербовка и рапорт за нейното осъществяване. Решено е, че тъй като Димитров живее в самостоятелна квартира под наем, е уместно да бъде потърсен там. Първоначално капитан Цветан Станимиров се представя от името на МВнР („нашето прикритие”). Хортуват си непринудено на шише водка. Бъдещият агент споделя плановете си, заявява, че е много задължен на професор Александър Фол, който иска да го направи свой асистент. Отдавна търсел начин да е полезен на родината си, но не бил намерил още формата, бил обаче готов да изпълни каквото му се възложи.

    „Тогава точно му казах, че съм представител на органите на ДС и искаме да ни бъде сътудник за разузнаване на неща, които са зад граница”. Вербовъчната беседа приключва с успех. Божидар Димитров собственоръчно пише декларацията си за сътрудничество. „След като помисли малко, избра за свой псевдоним „Кардам”.
    Оттук нататък „Кардам” е предаден на ръководство на оперативен работник по свръхсекретния щат – „Венелин”. „СС „Кардам” ми беше прехвърлен с уговорената парола. На 13 и 20 [февруари 1974 г.] проведох с него две срещи с обща продължителност 6 часа в две централни сладкарници, тъй като нашите стари връзки ни позволяват да се виждаме и да разговаряме на обществени места”. Обсъдени са общите задачи на отдела, важността на активните действия зад граница и необходимите качества за подобни действия. „Уточнихме на кои черти от характера си да обърне повече внимание”.

    „Венелин” = „Крум”

    Тук следва да се направи едно уточнение. Обикновените оперативни работници от ДС фигурират с реалните си имена в архивните документи, докато тези по секретния или свръхсекретния щат имат оперативни имена. В конкретния случай „Венелин” е оперативното име на известна и много влиятелна фигура в политическите и научните кръгове. Повечето от докладите на „Венелин” са ръкописни, най-често писани с флумастер. Това помага да се направи интересната констатация, че „Венелин” пише и под второ оперативно име – „Крум”. Защо е така, засега остава без обяснение. По думите на бивш офицер от ПГУ подобно нещо не е нормално, дори противоречи на нормативните изисквания, но „те в 14 отдел правеха каквото си искат”. В личното агентурно дело на Божидар Димитров самоличността на „Венелин” е разкрита в една от справките. „Крум” е същото лице съгласно документи в други архивни дела – например досието на Панто Колев. Всъщност кой е „Крум”, отдавна се говори неофициално, но Комисията по досиетата няма правно основание да оповести името му, защото е покойник.

    Инвестицията на ДС

    Но да се върнем към ролята на „Венелин” за научното израстване на Божидар Димитров. Лансиран едновременно от ДС, което за обществеността тогава е неизвестно, и от авторитетния Александър Фол, СС „Кардам” получава завидни възможности за развитие още преди да се е дипломирал. На първо време е определено ДС да заплати 900 лв. (през 1974 г. това е сериозна сума) за частни уроци по френски, старогръцки и латински – 600 учебни часа по 1,50 лв. „Кардам” сам си прави план за своята езикова подготовка, а „Венелин” предлага този план да бъде утвърден, а сумите да му се изплащат периодично срещу месечни отчети. Накрая трябва да има и проверочни изпити, за чиито резултати липсват данни.

    Междувременно „Венелин” докладва за срещите с агента. В периода 1 – 16 април 1974 г. те са три – първата по време на теренно-проучвателната експедиция в Хасковски окръг, втората в София в сладкарница „Пролет” и третата в явочната квартира „Тинтява”, пак в София. Двамата решават, че разумният срок за дипломирането на студента е октомврийската сесия, защото има да пише две дипломни работи – по антична и по средновековна история. По-нататъшната му квалификация с оглед проучването на гръцки и латински средновековни извори за историята на българските земи изисква предварителна подготовка по съответните езици и препоръки от друг особено известен в чужбина български учен пред колежи във Франция и Италия.
    ДС командирова още незавършилия студент в Париж. Преди това е запознат с оперативната обстановка в града и е получил указания за „поведение на твърди идейно-политически наши позиции”. Въведен е също в обстановката около обект с псевдоним „Издателя”, член на Ордена на йезуитите. В Париж Божидар Димитров трябва да утвърди легендата си на млад и перспективен учен и да установи контакт с „Издателя” с цел уреждане на бъдещата му палеографска подготовка. Чрез запознанството с „Издателя” и неговия кръг обаче получава и задачата да събира политическа информация за положението в страната и за нейната ориентация в сложната обстановка около президентските избори.

    С помощта на други връзки ДС урежда Димитров да бъде представен на префекта на Ватикана. Затова „Венелин” предлага командировката му в Париж да бъде продължена с изпращането му в Рим. Изяснява му оперативната обстановка в Рим и някои подробности по планираната среща с префекта – какви подаръци ще носят, в какви насоки да се води разговорът и в крайна сметка как „Кардам” трябва да бъде представен по препоръка на „Издателя” като бъдещ работник и специализант в Библиотеката на Ватикана.

    Това направо е летящ старт за Божидар Димитров! „Подходящ е за внедряване във Ватиканската библиотека и архив, но след предварителна палеографска подготовка в Париж и школата на Ватикана в Рим (…) ще бъде командирован в Париж по линия на Комитета за изкуство и култура за 8 дни от 6 май 1974 г. с изложбата „Тракийско изкуство”, но тъй като трябва да изпълнява важни „наши задачи”, командировката му трябва трябва да бъде продължена с 15 дни. Важните задачи са: „създаване на оперативни връзки с хора, които са от оперативен интерес за отдела, с цел придобиване на исторически документи и провеждане чрез чужди учени на мероприятия за пропаганда на нашата култура на запад”.

    Следващите изречения в този доклад, носещ подписа на началника на 14 отдел Емил Александров, още по-ясно идентифицират науката с българското комунистическо разузнаване: „На връщане от Париж заедно с ръководещия го ОР „Венелин” ……” (тук е изписано на ръка името му) агентът има възможност да пребивава 7 дни в Рим отново по изпълнение на „наши задачи”. Контактът с префекта цели проучване на условията за приемането му на палеографска подготовка в Школата на Ватикана, за да бъде впоследствие внедрен във Ватиканската библиотека и архив. „На префекта ще бъде представен от (…) „Венелин”. Осигурени са му и контакти с млади италиански историци, занимаващи се с Ранно средновековие, чрез професор Дж. С., на когото отново ще бъде представен от „Венелин”. В този случай задачата е придобиване на исторически документи и договаряне на публикации в защита на българските исторически тези. Така за сметка на 14 отдел на ПГУ секретният сътрудник „Кардам” прекарва още 12 дни в Париж и 7 дни в Рим, а преди това са му дали и 100 лв. за костюм… Равносметката показва, че ДС е направила сериозна финансова инвестиция в Божидар Димитров. А що се отнася до способите, използвани в т.нар. културно-историческо разузнаване, те не се различават от тези на политическото разузнаване освен по засиленото прикритие на „научната и патриотичната окраска”.

    Провалът на „Кардам”

    „Приложено ви изпращам докладна на полк. Христо Кръстев Зандов, началник на VІ районно управление, за Божидар Димитров – 2 листа, и ІІІ том избрани съчинения на Солженицин.” Адресатът е началникът на ПГУ, подписът е на началника на Софийско градско управление, а датата 16 юни 1974 г.
    От докладната става ясно, че в дома на студентка стипендиантка на МВР в Ленинград, чиито родители са служители на ДС, се намират два тома произведения на Солженицин, които са й дадени от Божидар Димитров. Димитров се сдобил с тях и ги пренесъл в България. Раздал томовете на свои състуденти и приятели. Дал на въпросната студентка и указания, ако я хванат, да поддържа версията, че книгите са намерени от нея на пейка в парка.

    Следва справка за „Кардам”, в която е обяснено как през февруари 1974 г. агентът е предаден на ръководство на ОР „Венелин”, който усилено го подготвя за заминаване в Париж и Рим по планови задачи, които успешно са изпълнени. Докато е в Париж обаче, „Кардам” си позволил да вземе от книжарница безплатно произведения на забранения автор Солженицин, без да уведоми за това своя водещ офицер. След разкриването на деянието му „Венелин” водил целенасочен разговор с него и го предупредил за последствията. Но Кардам не взел предвид казаното, не прибрал томовете и дори си позволил да вдига скандали на ОР, че те го били предали на МВР, „с което се проявил отново като недисциплиниран сътрудник”. Поради това Цветан Станимиров предлага да бъде прекъсната оперативната връзка с „Кардам” и той да бъде изключен от сътрудническия апарат на ПГУ. Предложението е одобрено от началника на 14 отдел Емил Александров. На 18 декември 1974 г. личната разработка е закрита, Божидар Димитров повече не представлява интерес, тъй като не може да бъде ползван.

    „Кардам” става „Тервел”, а кой е „Богдан”?

    Така СС „Кардам” вече не съществува, как обаче да бъде спряна задвижената от ДС машина за изпращането му на квалификационни курсове в Париж и Ватикана? Как да кажат на ангажираните с препоръчването му видни френски и италиански учени, че перспективният Божидар Димитров няма да специализира палеография, защото е забил нож в гърба на своя работодател – комунистическото разузнаване? Невъзможно. Доста неудобна ситуация. Изходът е агентът да бъде възстановен, твърде много е инвестирано в него, заложени са имената на авторитетни личности. Въпросът е да се докаже, че действията му не са имали вражески умисъл, нито антипартийна насоченост, че те са извършени поради политическа неукрепналост, неосъзнаване на сериозността на постъпката и стремеж към оригиналност.

    Според документите разговори с него водят ОР „Крум” (оттук нататък „Венелин” се среща по-често като „Крум”) и лично шефът на 14 отдел Александров. Извод: „Кардам” е разбрал грешката си и съжалява. „Крум” го въпитава с няколко политически беседи и тъй като резултатите от досегашното му обучение са отлични и се е открила възможност да работи в архивите на Ватикана, „Кардам” е възстановен като СС „Тервел” през април 1976 г. Всъщност първоначално машинописно е записан псевдонимът „Богдан”, а отгоре с почерка на „Крум” стои „Тервел”.

    Неоповестеният псевдоним на Божидар Димитров

    Първоначално бях учудена защо комисията по досиетата в решението си не споменава този псевдоним на Б. Димитров. Отговорът се оказа прост – той не е регистриран никъде под това агентурно име, въпреки че с него са подписани най-много от собственоръчно написаните му сведения, да не кажа всички. Дори и в архива на МВнР се намират негови доклади (виж факсимилето, чието копие ни беше любезно предоставено от М. Методиев). Още една особеност е налице в конкретния казус. Съгласно закона комисията би следвало да обяви оперативните работници, които са ръководили всеки един разкрит секретен сътрудник. Защо не нито „Венелин”, нито „Крум” фигурират в решението на комисията? И тук е възможно с определено тълкуване на закона да бъде оправдана липсата им. Регистрацията на Божидар Димитров като агент е направена от офицери, които не са от секретния щат, техните имена са оповестени – Цветан Станимиров, Атанас Атанасов и Тодор Костов. Формално нарушение на закона няма. Остава обаче неприятният привкус за продължаващо съобразяване със секретността на ДС заради необявяването на основния „патрон” на Божидар Димитров в ДС – „Венелин”/„Крум”. Има, разбира се, и друго обяснение, просто членовете на комисията не са прочели внимателно документите от делото.

    Както и да е. Докато Божидар Димитров е в Париж и в Рим, той е „Богдан”, среща се с „Крум”, а докладите на двамата се приемат от ОР Тодор Костов или лично от Емил Александров (когото „Крум” неофициално нарича Еми). Сами по себе си тези сведения са интересни, но губят от историческата си стойност, защото не можем да публикуваме имената на третите лица, които третират. Който има право като изследовател или журналист, нека ги прочете, струва си, включително и заради изводите, които могат да бъдат направени за човека Божидар Димитров.
    За сметка на това обаче в личното дело на агент „Кардам” („Тервел”/„Богдан”) има други документи, които могат да бъдат публикувани без цензура и които поставят сериозни въпроси от различно естеств

  161. Скъпи млади хора,
    Малко съм се забавил да изразя и собственото си мнение, но тъй като въпрос не е част от злобата на деня, а принципен, тази забава няма голямо значение.
    Аз, старият човек, имам една мечта! Мечтая да доживея през недългия житейски път, който ми остава, да доживея времето, когато номиниран или избран български политик ще оттегли кандидатурата или ще подаде отставка при дори сянка от съмнение за негова лоялност, почтеност или безупречно обществено поведение, както това се случва в почтените държави. Това разбирам аз под словосъчетанието „нов морал“. И когато това се случи през някой добър ден за българската демокрация, няма да бъде похабена, разхитена такова огромно количество общественополезна енергия, за да се дискутира въпросът дали БД е бил добро или е бил лошо ченге. Тогава, то не би било изобщо релевантно – просто БД би си останал в най-добрия случай директор на музея си.
    Относно избирателните му националистичните напъни – те са просто доста примитивен и грубиянски национализъм. При това във време, когато националната държава, особено в страните-членки на ЕС, се разрушават и по най-естествения начин ще престенат да съществуват – нещо в което съм твърдо убеден и вярвам, че вие, младите ще го доживеете.
    Има по-интересни теми за евроинтеграцията от персоната на Божидар Димитров.
    Не съм ченге – никога не съм бил, няма и да бъда, затова не се и опитвам да ви манипулирам. Просто ми се струва, че млади и умни хора са си поставили неправилните цели. По-скоро трябва да се възцари оня морал, за който стана дума малко по-горе. И мисля, че основната задача на гражданското общество е направи тъкмо това!

  162. Созополскияt циганин разказва измислици, защото иска да остане на сцената и да се дискутира за него. Все едно какво. Та читателите и зрителите на медиите за него са хора неграмотни .Тои се е убедил в това като водещ на едно предаване на тема българска история . И това е обществена таина. Един истински мангал написа нова история на произхода на българите . А сега измисли нови „подвизи“ на Левски. Така се неутрализират сексуалните приключения на Президент Гоце с малолетни проститутки и заразяването му с трипер. ЛУСТРАЦИЯ !!

  163. Приятели,Божидар Димитров не е имал работа с ДС.ДС и имала работа с него.Нищо не е пречело той да бъде изпратен в архивите на Ватикана по официален път.Както впрочем е и станало.Но ДС „хваща“ младия учен и го обработва като „агент“,не защото в неговата работа във Ватикана е задължително да си агент и да проникнеш в архивите.А защото създавайки му самочувствието на „агент от ДС“ те го „връзват“ да няма къде да мърда.Защото иначе,младия човек,обрботван от детинство,че запада е „Гнило общество“ ,а ние сме „Свободно социалистическо общество“,пристигайки и работейки там,като вижда,че това далеч не е така,нищо чудно да му щукне и да се обяви за „невъзвращенец“ Така се наричаха тогава хората,които предпочитаха да останат в някоя от страните на „загниващия капитализъм“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.