Два европейски конкурса за артистичното във вас

Европейски конкурс, европа, ес, фотография, хора, фотоапарат, EU

Първият конкурс започна преди три седмици и се фокусира върху лицето на югоизточна Европа. Целта е да се съберат най-добрите снимки, които представят потенциалните нови членове на ЕС – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска или Черна гора. Може да участват граждани на ЕС, както и на посочените страни. Представят се до три фотографии за всяка държава.

Снимките може да са от категориите: арт, танц и театър, филм, гастрономия, литература, музика и спорт. От категориите и условията на конкурса става ясна целта му – да представи другото лице на региона ни. Не измъчените пенсионери, бунтуващите се младежи, пищните вили на мафията и контраста им с бедността на циганите, а културата, храната и това, което формира идентичността ни. Мисля, че разбирам философията им – за може европейската общественост дори да се замисли да приеме новите членки, те трябва първо да видят другото им лице – отвъд новините и статистиката. В случая на България и Румъния това не се случи и последвалият голям интерес към „новите съседи“ генерира доста прибързани заключения и „сензационни“ репортажи.

Ако искате да се включите, може да го направите на официалната страница на конкурса до 20. Януари 2010. Наградите включват фотографска техника за няколко хиляди евро, фото-изложби и пътувания из Европа. Ако имате въпроси, напишете коментар отдолу и ще ви изпратя контакта на организаторите на конкурса. Впрочем те предлагат и възможност за размяна на банери на всички, които искат да рекламират тази инициатива на техния сайт.

лого, плакат, европейски конкурс, ес, европа, дизайн

Вторият конкурс се провежда от Европейската комисия и крайния му срок е 30. Ноември (още три седмици). Целта му е да открие най-добрия плакат за Деня на Европа (9-ти Май). Освен 2000-те евро награда, работата на победителя не само, че ще бъде преведена на 27 езика и ще краси сайта на Комисията, но и ще бъде видяна от десетки милиони из цяла Европа.

Всички подадени предложения ще бъдат оценени от жури и сведени до 12 финалисти. После те ще бъдат обявени на сайта на комисията за гласуване и обществеността ще реши кой е най-добър. Имате предостатъчно време за да вземете участие, ако графичния дизайн е в кръвта ви.

Ето и двете статии на Дневник за конкурсите тук и тук.

Източници: Emmanuel Tabard, DesignEurope2010.eu, Southeast-Europe.eu

3 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Tomislav Savov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.