Е кацнах в София…

… Този път летях с Lufthansa. Полета не мина много добре. От една страна се разболявам нещо и не бях спал много предишната вечер. От друга – закъсняхме с 50 мин, храната беше кофти, а всички пътници бяха помъкнали по 2-3 чанти. Нямам представа как са ги пуснали, но имаше някои с по-голям ръчен багаж от този, който бях чекирал. При това носеха още сакчета и чанти. Излезе така, че тези, които си бяхме взели по една трябваше да си ги слагаме в краката и да се кълчим два часа и половина. Храната пък определено беше по-лоша от тази в БГ Ер. И друг път съм пътувал с Lufthansa и не е единичен случай. За сметка на това компенсираха с раздаване на останалите сандвичи на който иска и по 2-3 чаши сок или чай.

В София е невероятен студ. На практика градусите са също колкото в Германия, когато излетях, но вятъра и държда влошават нещата. Сега съм във влака за Пловдив и се надявам поне там да е по-меко. Като се замисля, че не мислех да си взимам дебелото яке… Само да не се простудя сега, че нещо гърлото ме хваща. Поне другата седмица го дават на подобрение. В Петък обаче ще е ад.

На 22-ри Дек. ще съм в София, както и на 9-ти Януари. Сигурно на 10-ти ще обикалям кафетата и ще си лафя с хора. Иначе някак никаква идея за останалото време и така е най-добре. Почивам си като нямам план за следващата седмица. Е, в случая относително нямам план…

Текста е от 16. Дек 16:00

PS: сега виждам, че съм получил покана от „Медийна демокрация“ за конференция „Медиите и властта в София“. Ако оздравея до утре може и да отида.

16 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Pingback: Vladislav Stoyanov
  3. Pingback: Tweets that mention Е кацнах в София… | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  4. Летенето с Въздух.БГ е приключение – може да те нахранят много вкусно, може и да ти се размине. Може да ти се усмихне любовта на живота ти (или Петя от 9ти Б), а може (особено ако си нисък и пълен nerd като мен) да ти кресне лелка, сякаш извадена от Плод-зеленчук през 80те: „Давай си бордната карта и минавай!“. В самолета (викат им „кокаинки“, сещайте се защо) може да има място за двата ти крака, може и да няма. Виж, за ръчен багаж няма да има, но това е стандартно навсякъде, където летят българи. В LH поне не пускат с кокошки и касетки с зарзават (още).

  5. @Сашо – тъй като винаги пътувам с една чанта 55х40х25 см., която е в максимума на позволеното, понякога ми се налага да си я сложа в краката. При БГ Ер съм нямал проблем да я слагам под отсрещната седалка. Даже някои пъти го правя нарочно, за да си вадя лаптопа, слушалките и фотоапарата като ми скимне. А мястото за краката е същото както това, което летях вчера в LH.

    Друг е въпросът, че наистина персонала им не е много любезен. Изключение правят някои от стюардесите. А и сайта им е доста назад от този на LH и то не като дизайн, за който от ICYGEN са се постарали, а като услуги. Просто изглежда оператора, с който air.bg работят не позволява типа търсене на самолети и оферти, който LH дава.

  6. бе не е само тва въпроса, и аз съм попадал на сопнати стюардеси в LH, ма кво да се прави- София си е наказателна дестинация. Както сам отбеляза-самолета е пълен с тъмни балкански субекти и най-вече техния багаж.
    С БГ ер не летя от години (меже междувременно да се се подобрили)- там не е ясно ще лети ли, няма ли, ще има ли седалки за всички…а ако закъснеят повече от 2 часа или ти изгубят багажа или нещо, ходи обяснявай че нямаш сестра.
    на 9-ти пък може да пием по едно, и аз ще съм там по туй време

  7. @боян илиев – на LH самолетите им са много зле до София. Не, че тези до Амстердам са по-добри, но както и да е. На БГ Ер са едни новички сега. Даже от две години нямат време да ги спрат от летене да ги боядисат и са още бели. Досега не ми се е случвало (да чукам на дърво) да ми изгубят багажа, но нали знаеш, че това зависи изцяло от летището, а не от компанията. Това за недостигащи седалки пък не го бях чувал. Виж за закъсненията е вярно и то защото нямат всички сертификати. Сега лет. София май мина всички тестове и ще е по-добре.

  8. И в най-скапания самолет на LH, с който съм летял напоследък (Фокер 80) има място за краката (или за раницата, както отбелязва Боян). ТИМския еърбъс, с който летях по недуразумение миналия месец, нямаше. То не е до модел самолет, а до поръчка на интериора – даже и 35 годишните 737 на LH са по-добре.

  9. @Сашо – не съм съгласен. Има си минимални стандарти и всички ги спазват. Иначе нямаше да им позволяват да кацат на летищата.

  10. Pingback: Bibliata.com
  11. България Еър са супер зле – наблюденията ми са от преди 3 седмици.

    1. Не мога да си представя по-лоша храна от тяхната – един комат сух хлЕб с тънко парче по-оняденшен кашкавал в него. Летял съм с различни полети на LH, в различните часове на деня има различна храна, та в някои полети и те дават сандвич, но дори сандвичът им е по-хубав. Но това се изтрайва.

    2. Четете и колко дълъг е полетът – при един 7-часов полет София – Лондон минавате само да оставите едни хора в Цюрих и да вземете едни други, дето за по-пряко до София пътуват през Лондон. Т’ва нещо като пътническия влак, но има и УБВ – директен 😉

    3. Понеже са *******, от Брюксел (където е централизираното ръководство въздушно движение за цяла Европа) редовно ги отсвирват. Последния път чакахме 40 мин на летището и още толкова в самолета. LH закъснявали, хахахаха.

    4. Най-много ме дразни ганьовщината да набутат седалките. Имало стандарти? МИНИМУМЪТ е 30″, дори при low-cost-овете се спазва. А истинските авиокомпании си позволяват не по-малко от 31″. При ганьо е около 25″. На 30 реда седалки са си има-няма 4-5 реда в повече. Не че ги пълнят, ама да има. А и да ги пълнят, това все пак не е маршрутка, да събират колкото може да поеме. Парите, които искат за услугата, са други. А освен за комфорт, става дума и за изисквания за безопасност (дано на никой не се налага!), то не случайно си има минимум. А те си минават задължителните одити с по-малко седалки, получават си сертификатите, а после бутат седалки (нали са на релси) – по-зле и от междуградските рейсове.

    Никога вече България Еър!

  12. @[vladi] – за храната не съм съгласен. За закъснението и дължината – не съм пътувал за Лондон, а предимно до Frankfurt и закъсняваха/отменяха само при тежка мъгла в София. За седалките – не съм ги мерил, но пременям според това, което ми остава пред коленете, което си е едно поне 10 см. и е еднакво навсякъде, където съм пътувал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.