Дали ще открием в България Европейската Младежка Столица за 2012?

Всичко започва от Холандия или по-точно Ротердам. Като град той е прекрасен, а като население – доста млад. Това е и едната причина да обявят града за Европейска Младежка Столица на 2009-та. Инициативата се казва Your World и има три цели, заради които всъщност пиша всичко това:

  • Промяна на политиката на града към младите и по-активното им участие в обществото
  • Достигане на пълния им потенциал чрез обучения, менторство, проекти и произтичащия от тях опит
  • Балансирано медийно отразяване и подобряване на имиджа на младите и техните идеи
  • wide-head

    На думи всичко изглежда прекрасно, нали? Интересното е, че са се справили. Едно от нещата, които са направили е да ангажират младите в обучения и семинари, за да придобият не само опит, но и представа какво искат да правят с живота си. Както знаем последното липсва повече на завършилите днес, отколкото граматиката и добрите знания. Също така са създали фонд, попълван с дарения и европейски програми, с който се финансират малки проекти от боядисване на пейки до информационни и социални кампании. Идеята е не да се дават пари на деца и студенти, а да се покриват всичките им разходи по проекта. Нещо повече – с контакти и преговори с фирми и институции, на младежите се осигурява техническа база и достъп до специалисти, които не само им помагат за конкретната задача, но им помагат да попият опит и знания.

    В началото на 2010 ще започне конкурса за Европейска Младежка Столица за 2012. Торино ще има тази възможност през 2010, а Антверп – през 2011. Съобщението за конкурса може да намерите в youthforum.org, а тук са описанието и подробностите. Срещнах организаторите през Юни в Ротердам и днес ме увериха, че условията няма да са много различни за следващия конкурс.


    EYC2011 – Call

    EYC2011 – Description

    Има достатъчно време да се организира който и да е по-голям български град за участие. Има нужда от съдействие на общината, но по-голямата част от работата ще се свърши от младежките организации и активни личности. Освен безценния опит, градът домакин ще спечели голяма публичност и ще има възможност да представи своята младеж, култура, инициативност и да привлече погледите на цяла Европа върху себе си.

    В момента се опитвам да събера контакти на всякакви младежки организации, държавни институции и общини из България и да привлека интереса им към идеята. Въобще не е задължително да кандидатства София или по-точно – не е необходимо да е само един град. Ще е прекрасно, ако няколко наши града се решат да участват и покажат, че имат потенциала за това. Всичко е в организацията – парите идват там, където европейските институции и компании видят желание. А на младежите не им трябват толкова пари, колко внимание, доверие и интерес. Останалото ще си дойде на мястото и в Ротердам са го показали.

    И така, кой проявява интерес?

    10 коментара

    1. Pingback: Боян Юруков
    2. В интерес на истината, през последните години в Русе много неща се промениха и може би кметът е прочел една знаменита реплика на едни кмет на Париж отпреди сто и отгоре години, че един град има бъдеще, когато младите го видят в него. Фастивали, празници, концерти и прочие дейности. Лошото е, че комуникацията ( ОСОБЕНО електронната ) с общината е напълно…скапана. Иначе инициативата е много добра 🙂

    3. @pierrot – Аз нямам против и по телефона да говоря с хората. Лошото е, че не съм в БГ, но до сега това не ми е пречело за такива неща. Тук номера е да навия правилните хора и да ги свържа с тези в Ротердам. Тези дни имам други неща за правене, но след седмица съм свободен и ще въртя по общините над 150 хиляди.

    4. Има някакво раздвижване. В последните 2-3 дни отварят тази статия през Google с думите „европейска младежка столица“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.