Firefox добавка за българско лого на Google – версия 1.31

Описанието на старата версия може да намерите тук. Проекта стоеше дълго на компютъра ми и днес реших да го пусна официално. Отново кандидатствах за публичен plugin, като поправих нещата, които ми отбелязаха – а именно, че имам твърде много глобални проленливи. Новата версия е 1.31 и може да я свалите директно от сайта на Mozilla. Дори да не го одобрят скоро за публичен, пак може да го свалите без регистрация, като отбележите, че сте наясно, че е „експериментален“. Обещавам – безопасен е.

Има две нови неща в тази версия. Едното е, че логата могат да се зареждат локално. Преди не знаех как може да стане, но тук ми дадоха идея. Има и панел с настройки, от който може да изберете на кои сайтове на Google да се смени логото (за сега има само .bg и .com) и дали да се зарежда локално. По подразбиране, локалните лога за изключвни и българкото знаме се зарежда от сървъра. Това позволява да виждате специалните лога, които ще подготвим за българските празници. Очаквайте първия конкурс в следващите седмици. Дайте ми идея кой да е първия празник.

И накрая малко статистика – добавката е била свалена 400 пъти от сайта на Mozilla и ощее 150 от моя. Всеки ден между 100 и 130 човека я използват активно (по информацията за търсене на обновления на Mozilla). Аз не пазя данни за отварянето на логата, затова не мога да ви кажа колко често влиза в употреба добавката. Нямам и намерение да вадя такава статистика.

38 коментара

  1. Хаха, за момент се окопитих като видях в таговете „Герб“ 😀

  2. @ssk – нали, малко странно ни се изкривяват представите кое кое е. Същото като с Левски и футбола.

    Впрочем още не са освободили добавката от sandbox статуса. До колкото знам обаче може да се свали свободно.

  3. В следващата версия ще добавя възможност за custom reg-exp за да се напасват google сайтовете и ще се опитам да заменя и празничните лога на Google. В зависимост от това дали и как тръгне конкурса, може да сложа директно бутон за гласуване към plugin-а.

  4. Мен това, което ме спира да сложа такава приставка е, че харесвам идейните лога на Google за празниците. А те всеки път са различни. Мемори лийкове има ли? 🙂
    Ще и отделя малко време все пак
    😉

  5. @Васил Светославов – в сегашната си версия, addon-а променя логото само като си е стандартно. Официалните празнични лога ги пропуска. В следващата версия ще направя опция да могат и те да се променят и пак ще може да се включва от настройките. Другия плюс е, че ще променя логата по време на българските празници. Ще сложа и опция през останалото време да си седи стандартното лого и само по време на българските празници да ги променя. Има много варианти.

    @voxy – шовинизма е вредно явление. Не ги бъркай. Патриотизма е полезен, защото събира хората около обща идея. Стига това да не е в ущърб на международните отношения и разбирателството, всичко е наред. В България патриотизма се смята от много за странно състояние на духа, в което човек не вижда всички неволи и проблеми. Обикновено се определя за това от хора, които предпочитат да се самосъжаляват. Според мен обаче ти просто бъркаш понятията.

  6. @ssk – абе то аз много идеи имам за този и за други plugin-и, но нямам никакво време да ги изпълня. Ето добавката за WP за коментарите от Свежо ми стои на mindmap от 6 месеца. Мога да я пусна ей така, ама е хубаво да си има и настройки и т.н.

  7. @Васил Светославов – не съм тествал. Нямам го на компа още. Ако някой може да тества, ще го включа. Иначе чак утре ще имам време.

  8. Не ми дава да го инстална, понеже било за стара версия. Сложи една версия, дето да няма рестрикция за 3.5.1 (с която съм аз) и с радост ще тествам.

  9. Изглежда като да работи… Можеш ли да ми пратиш работен вариант на картинката?

  10. Имам я на сървъра вкъщи и е на GIMP. Photoshop не използвам. Ще я кача довечера тук. Ще променя и версиите сега на mozilla.org.

  11. Не съм казал да е на фотошоп. 🙂
    Просто искам да опитам едно-две неща.
    Също, трябва ли ти помощ по тази добавка? Аз вечер имам възможност да отделям по малко време…

  12. Ще кача gimp проекта тази вечер. Иначе за помощ – трябват ми тези три неща за следващата версия:

    – идеи и лога за празниците. Искам да се ротират на 3-ти Март, 24-ти Май и т.н. като официалните на Google. Като намеря време през Август ще сложа сайт за гласуване и т.н.
    – трябват ми regexp за намиране на google.bg, google.com на български, македонски и т.н. и на всеки google.*
    – накрая ще е добре ако успееш да хванеш някоя страница, в която google са сложили празнично лого и да ми пратиш source-а. Видях, че css-а им е доста непостоянен и затова сменям логото направо в кода с малко dom търсене и заместване.

    Ако можеш да помогнеш с някое от тези, следващата версия ще дойде много скоро.

  13. Така, след теста на Васил промених настройките за поддръжката в листинка на addons.mozilla и до час и нещо ще може да го инсталирате и на Firefox 3.5. Казвайте, ако видите проблеми.

  14. Сега видях тая опция за линкване към пост, която те праща на съответния пост и снимчицата мига. Поздравления! Много е готино!

  15. Първо поздравления за работата. Добра е! Имам едно питане. По принцип add-on – ите ги делят за windows и linux. Не знам защо, но от официалният сайт на mozilla не мога да го сваля понеже е за windows. А може би проблема е в Shiretoko (Firefox) 3.5.1?

  16. @Стойчев – маркирал съм го, че не зависи от платформата, защото всичко му е на javascript. Mисля, че не може да се свали, защото е в експериментална фаза. На 3.5 си работи по принцип. Но не съм го тествал на всички milestone-и.

    @Васил Светославов – да, това ми е от гордостите. Май трябва да му сменя стила и да изглежда повече като линк, че хората не се усещат.

  17. Отговаряш по-бързо отколкото в twitter 😉 Официално бе съобщено, че в 3.5 има сериозни дупки в сигурността и е силно препоръчително, да се качи до 3.5.1 Доста хора ще имат проблем, ако версията е ограничаващ фактор.

  18. @Стойчев – Сега съм в БГ и twitter не го ползвам толкова, защото нямам нет на телефона. Иначе добавката съм я сложил на 3.5.* така че не трябва това да е проблем. Ще го погледна след отпуската ми.

  19. @Боян Юруков – Окей. Аз използвах и другият линк, който си дал ( от блога) Там всичко си работи 😉 Приятно размотаване из Пловдив.

  20. Хе, и приятен Faith no more. Де да знаеш, може пък да се засечем там 😉

  21. Много готино. Не може ли да се направи да излиза така на всички гуугъл.ХХ страници примерно .ДЕ, .ФР и т.н.?

    данке 🙂

  22. Pingback: Боян Юруков
  23. Pingback: Miro Gechev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.